можем ли да се научим да сучем?

• 1 695
  • 34
  •   1
Отговори
# 30
  • Варна
здравейте момичета, ще ме извините, че влизам в темата, може и да не е удачно, но не искам да започвам нова.

Родих преди 10 дни, синът ми беше 4500.  Още на следващата сутрин след раждането ме "заклеймиха", че нямам достатъчно кърма за такова голямо бебе и е редно да се дохранва.  Въпреки многото прочетена информация преди това се притесних, че наистина детето ми е гладно... кърмата ми дойде на втория ден, но бебето не искаше да засуква всеки път - като резултат ми разрани много жестоко зърната, което забави още повече кърменето .  Педиатърката ни посъветва да предлагам двете гърди, после добавка , после цедене на празен ход - с режим на 3 часа.  сами знаете, че това е изкл.трудоемко и изнервящо, което отново ни отдалечава от крайната цел.  От вчера започна да засуква добре почти всеки път, когато го сложа на гърда и реших да спра всичко останало, а да му предлагам да суче всеки път, когато е гладен. Издържа само на едната гърда около 10 тина минути и заспива дълбоко. Тъй като е лаком се опитвам да го оригна, но той след това хълца и после заспива дълбоко,  мога да предложа другата гърда не по-рано от час и половина след това.  Разбира се сега се притеснявам, че не се храни достатъчно и че е прекалено малък,з а да даде индикации , че не му стига.  Когато е сънен не може да засуче, а настроенията му са крайни.  Определено се справя по-дбре , когато е "ядосан" , но не мисля това е добро решение в дългосрочен план. Предполагам изпускам много неща, дано получите някаква идея за ситуацията и ако имате предложения ще съм ви изключително благодарна.

# 31
mirena_80, може да експериментираш с нови пози за кърмене. Такова хапене се получава често от неоптимално захапване на зърното при засукване. Смяната на позите може да помогне на детето да си отваря по-добре устата или да промени захапката, така че да не те боли.

По принцип при засукване, бебето трябва да обхване цялото зърно и голяма част от ареолата с уста. Добре е преди засукване зърното да сочи между горната устна и нослето на бебето, така че когато засуче, да попадне навътре в устата му. Може също да използваш т.нар. поза кръстосана люлка, при която имаш повече контрол върху главичката на бебето и ще можеш бързо да коригираш евентуално лошо засукване или опити за хапене.

nut_ella добре те е насочила към крем на основата на ланолин, защото той е без отмиване. Все пак добре е да насочиш усилията си основно към позиционирането и захапването, защото обичайно разраняванията и дискомфортът за майката при кърмене идват от лоша захапка.

# 32
  • Mars Hotel
Miilla, честито бебче!

Новородените е добре да имат поне 8 кърмения за 24 часа, може и повече - до 12. Ако редовно кърмиш на час и половина - два, може да си спокойна, че се справяте добре. Правилно си решила да му даваш всеки път, щом поиска. По принцип се препоръчва редуване на гърдите, но ако интервалът между кърменията е кратък или суче твърде кратко преди да заспи, може да предложиш пак същата гърда, за да си сигурна, че е стигнал до задното, хранително мляко.
Хубаво е да суче и нощем, поне веднъж, за да поддържа лактацията.

Ориентирай се за количеството по напишканите памперси, трябва да са поне 5-6 за денонощие, добре намокрени. В началото бебетата акат често, цветът трябва да е златист, а консистенцията - кашеста.

# 33
Miilla, чудесно е, че си се справила с разраняванията!   bouquet Позиционирането е от съществено значение за доброто засукване, ефективния прием на мляко от бебето и комфорта на майката. Може да експериментираш с промяна на позата. Преди два поста давам инфо на Мирена_80 за позиционирането и там има линк към позата "кръстосана люлка", можете и вие със сина ти да я опитате - за малки бебета, които имат някакъв проблем със засукването, работи отлично тази поза при много майки.

Може също да използваш компресия на гърдата. Тя помага да "забързаш" притока на мляко от гърдата към зърното и да улесниш бебе, което има навик да заспива на гърдата, да приеме повече мляко за по-кратко време. Не е нужно да кърмиш под режим, още повече ако имаш притеснения дали момченцето ти приема добри количества мляко. На тази възраст се препоръчват поне 10-12 кърмения в денонощие, като е добре да има не повече от една 4-часова пауза (обичайно нощем). Обилно напишканите (количество колкото 2-3 супени лъжици) еднократни пелени е добре да са поне 5-6, като е хубаво да има и 2-3 броя наакани пелени. Светлица вече го е обяснила това   bouquet

Двете гърди на всяко кърмене е добре да се предлагат, нека синът ти първо изсуче добре едната гърда и тогава предложи втората. Ако не я иска, започни с втората гърда на следващото кърмене. Можеш да опитваш да го кърмиш, докато е сънен или дори спящ - ако потъркаш устничките му със зърното на гърдата, много вероятно е да отвори устичка и да поеме гърдата. Може също да изцедиш съвсем малко мляко върху зърното и ареолата си, така че бебчето да се сети какво следва и какво трябва да прави. Промяната на позите често също действа много добре - бебчетата са различни, с различни предпочитания и може да мине известно време, докато се нагодите един към друг и разбереш какво му харесва.
Успех!   bouquet

# 34
  • Варна
Благодаря ви за съветите  Hug Hug Hug

най-важното в момента е, че всеки ден и двамата отчитаме напредък. Надявам се скоро да постигнем целта си, за да се успокоя и да се насладим и двамата на кърменето Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт