Да живееш извън София

• 79 139
  • 275
  •   1
Отговори
# 210
Опаа, съседка. Близо съм до jp, и ако не е парашутката или колата, лошоо..Иначе мястото е приказно за живеене Peace
Ако е тази линия парашутка, в която шофьорите пушат, но за сметка на това не спират на чакащите ги по спирките, а се движат в крайна лява лента по "Цариградско шосе" или ако благоволят да те качат, с много "любезен" попържващ тон ти казват, че не са до селото ... Нямам идея кой ги оставил тези да оперират като возачи все още.  

# 211
Тъй като темата е да живееш извън София,а се обсъждат 4-5 села ми се струва ,че не е излишно да отбележа че избора е далеч по-голям:

села около София
Балша  · Бистрица  · Бусманци  · Владая  · Войнеговци  · Волуяк  · Герман  · Горни Богров  · Доброславци  · Долни Богров  · Долни Пасарел  · Железница  · Желява  · Житен  · Иваняне  · Казичене  · Клисура  · Кокаляне  · Кривина  · Кубратово  · Кътина  · Лозен  · Локорско  · Мало Бучино  · Мировяне  · Мрамор  · Мърчаево  · Негован  · Панчарево  · Плана  · Подгумер  · Световрачене  · Чепинци  · Яна
 Времето се затопля и преди да се пристъпи към такава важна крачка като избор на дом може би  не е зле като идея човек да ги посети едно по едно и да види кое най ще му допадне.

# 212
  • София
Плана е толкова близо до София, колкото и Перник.
Има много млади двойки обаче, които пътуват ежедневно.

# 213
Има и нелоши малки градчета от селски тип. Инфраструктурата там би била по-приемлива за семейства с малки деца.

# 214
  • София
Имам едно въпросче?
Има ли някой, които ползва къщата само лятото и пролетта, а зимата е примерно в София в апартамент?
И възможен ли е подобен вариант според вас?

# 215
Имам едно въпросче?
Има ли някой, които ползва къщата само лятото и пролетта, а зимата е примерно в София в апартамент?

Ние. От края на май до началото на учебната година сме основно на село.
Зимата ходим през уикендите, но често пропускаме.
Ако няма редовна поддръжка на къщата обаче, става кофти.

# 216
Около нас има доста семейства, които идват само за лятото.

# 217
Записвам се тук, че и ние ме на подобна вълна.

# 218
Плана е толкова близо до София, колкото и Перник.
Има много млади двойки обаче, които пътуват ежедневно.

Ние сме от тези пътуващите от Перник ( само дето не сме млада двойка Simple Smile )

Живеем до гората.Последен ред къщи , излизайки от задния ни двор сме в голяма гора , в края на която има ливади.Училището на детето ми е на 6 минути ходене пеш , яслата на другото е на 8 минути.Спирката с автобусите и маршрутките за София са на 5 минути , а самите те са през 20 минутен интервал.Големите супермаркети от рода на Била , Кауфланд и Лидъл са на 10 минути пеш.Улицата ни е изключително спокойна.Всички се познават , ако минават коли , то са тези на съседите.Кражби за последните 15 години няма.

Сутрин с колата за 30 минути стигаме в София на работа.Но не зная защо всичките ми колежки ме съжаляват как пътувам сутрин и колко ми е тежко.

Но животът в къща излиза доста по-скъпо и изисква повечко усилия за подръжка.

# 219
Имам едно въпросче?
Вила, ползваме я от март да октомври, но е на 60 км. от София.
На този етап е това.За постоянно - едва ли.

# 220
  • София
Красива Белла, а под ползвате имаш предвид, че ходите уикенда или живеете там изцяло топлите месеци?
Зимата няма ли риск да я оберат?

# 221
Преди 10 години, малко преди да се роди голямата ми дъщеря, се преместихме в Банкя.
Трудно свикнах, цял живот съм живяла на 10 мин от центъра, най-трудно ми беше с липсата на магазин и аптека наблизо - във вилна зона сме, най-близките са на около 15 мин пеша, баир.
Първоначално не шофирах, но когато голямото дете тръгна на градина, изкарах книжка, абсолютно необходима е с малки деца, казано от опит - до магазин, до аптека, до градина, до лекар - просто не става без нея. С пътуването свикнахме, въпреки че поддръжката на две коли и горивото за тях е огромно перо в бюджета ни. Някой по-горе каза, че поддръжката на къща и двор също костват много - и време, и труд, и пари - напълно съгласна съм.
В момента децата ми ходят в близкото училище и градина - на около 8-10 мин. път с кола ни е.
Скрит текст:
Решихме това, тъй като в последните две години от градината, пътувахме ежедневно до градината в центъра - абсолютно не ни беше вариант, детето се смазваше от ранното ставане.  Перспективата това да продължи с години не ни беше ок, проверихме за добра учителка и я записахме при нея - така ще е до 4ти клас. В повечето училища в центъра часовете започват около 7:45, което значи, че трябва да тръгнем в 7, за да не летим в последния момент, което значи, че детето трябав да стане в 6:30. Кварталното училище започва в 8:15, детето спи до 7:30.
След четвърти клас на голямата ми дъщеря, мислим да се върнем в София за през учебно време. Пак споделено от опит. След 4ти клас близкото училище не е ок, възможностите за език и спорт са ограничени, по-точно казано - компромисни. Допълнителните занимания са несериозни. Логистиката при двама работещи родители е убийствена. Мислим за няколко години, живот и здраве, да сме в режим "къща" през уикендите и вакнциите на децата.
Така че - да обобщя - с малки деца - докато детето тръгне на училище (или максимум до 4ти клас, в нашия случай), животът "на село", в къща, е рай. Няма нужда да висиш по площадки, за да е детето на въздух, започне ли топлото време - врътвам ключа на дворната врата, оставям ги да тичат по двора, а аз по-спокойно се занимавам с каквато къщна рбота имам. През лятото сме навън до полунощ, храним се там, само не спим навън. Единствено през зимата ми е малко депресивно, не заради друго, а заради лошото снегопочистване от околовръстното до Банкя, на коловозите в тесните улички вече им свикнах. Тази част не е добре уредена при нас. Също така през зимата поне 10 дни на сезон има ужасни мъгли. И, нищо, че вече писах, колата е абсолютно необходимост, в нашия случай са две, просто няма как да се комбинираме с мъжа ми, за жалост.
При подрастващи деца, обаче, нещата стават по-сложни. Или трябва да се направи компромис с пътуването, съответно с ранното ставане и поне по 2 часа път на ден, или с качеството на образованието.

Това е моето виждане, опит и мнение.

# 222
Според мен,няма нищо по-хубаво от това да живееш в къща.Тук около София има доста хубави места-Божурище,Горна Баня,Горубляне,Панчарево,Вилните Зони около Панчарево,Кокаляне,Лозен,Казичане...
Аз лично съм живяла в едва вилна зона до Панчарево.Ако можех,пак бих живяла.Чист въздух,красива природа,зеленина,спокойствие,има детски градини,chitalishte,училище,магазини,кафета,езеро за разходки,градски транспорт,маршрутки,басейн,които работи и лятото и зимата.Хубаво е да имаш кола,за по-лесно придвижване,аз нямах,когато живеех там,но не ми е било проблем.Работя около НДК и всеки ден пътувах с автобуса,около 1 час.

# 223
Относно пътуването, живеех почти в центъра на София и до работата ми беше мин 45 мин с кола в задръстване.
Сега от селото до центъра, където работя ми е пак толкова пътуването.

За училищата съм съгласна и при нас е най-големият проблем. До 4-ти клас - ОК.

# 224
Работим в центъра на София, пътуваме с кола и парадоксът е, че от градът до София, в който живот и здраве ще живеем, стигаме за същото време или по-бързо... Така че пътуването изобщо ни отпада като притеснение, други нямаме  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт