(Био) зеленчукова градина 13

  • 114 511
  • 748
  •   1
Отговори
# 255
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Амика,,
У нашто село такива животни нема. По Балкана има и ядът джоджено и са чървени.Не моа се завъди джоджен от них. У Балкана и джоджена мирише на мента. Та слагам у бобо мента.  Опитай, да нема джоджен покрай них. Или насади многу джоджен , та а ти не закачат доматите. Е"ба ли го, кво а праиш?
Сеги  ми светна, че имам джоджен до доматите.
Значи твойте домати, шъ виреат у наше село.

matze ,
Маани ги гръците.Опитаа се да ни откраднат саламуреното сиренье.Западняците им наливаа толку у гушата.Тиа им се подмазваа ,да произвеждат квото ядат западняците и си мислеа че ша им опразнат кесиите. Получиа таратанци.Западняците ги нещат, питат за наште домати, грозгье.....Гърчолята провиа куту бесни кучета,щот нема место за тех на тейния пазар.Да си ги изнасат за Африка.Ми , те , що ги нещат. За смех са с тия  мънинки пишки.
Ич, ги не сади тиа пишки, штот мъжо ти шъ умре ут срам.


Последна редакция: чт, 08 дек 2011, 23:40 от rorik

# 256
  • Мнения: 9
Междудругото, аз да кажа, всеки, който мисли,че разполага с полезна информация за началото на темата,да се чувства свободен да ми я прати : ) .
Ще чакам материала от рорик .

Аз си киснах чесъна за 24 часа в сол преди да го сея,поникна си нормално,не знам дали ще има някаква файда,ама пък точно бях счупила солницата и имах изпацана сол за оползотворяване.

Какви кандидат-студентски изпити, аз вече съм почти приета, имам си оферта и от мен се иска само определена оценка на диплома.
Специалност - Наука за околната среда . И журналистиката ме дърпа,ама има време до магистратура и прочие .

Сега като се разхождам из градината и ей така от нищото и още малко ще ми се насълзят очите - догодина по това време вероятно ще съм много далече от нея и от България изобщо.
Ама си имам план,ще залагам на люцерна,да ми подхрани почвата,та като се върна след години,да ме чака в готовност .

# 257
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Авосет,,
На добър път!
Кажи им на тиа , че наш"те бабички  таа наука си а знаат откак са са родили.
Кво шъ тъ учат? Как да стачкуваш ли? Шъ тъ затриват цели 4 годин!
Кажи им на тиа , че за където са тръгнале, ние сме си там от 5000 иляди годин.

Последна редакция: чт, 08 дек 2011, 23:52 от rorik

# 258
  • DE
  • Мнения: 971
Рорик, разцвилих се като кобила по никое време докато четях поста ти Mr. Green
Права си!
Пък за сиренето знам от сигурни източници че изкупуваха българско, а го продаваха като гръцко.

Имам едни семена от "бабешко" домати.
Беше ме страх тази година да посея от тях, че не знам от колко "здрави" растения е брано.
Доматите бяха ужасно вкусни, а семето отделих сама.
Ще пробвам за догодина, но ще насадя отделно от другите.

Амика, благодаря че сподели със снимков материал!
И на представа си нямах че могат толкова поразии да направят тези буболеци!

# 259
  • Варна-София
  • Мнения: 428
По повод срока за съхранение на семената - за домати - 3-4 години, за пипер 2-3 години. Имам една книга "Аптека на грядке". Оттам е информацията.

Я разкажете малко за това киснене на чесън в солен разтвор. Защо се прави, при каква концентрация и за колко време?

# 260
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Какви кандидат-студентски изпити, аз вече съм почти приета, имам си оферта и от мен се иска само определена оценка на диплома.
Специалност - Наука за околната среда . И журналистиката ме дърпа,ама има време до магистратура и прочие .

Сега като се разхождам из градината и ей така от нищото и още малко ще ми се насълзят очите - догодина по това време вероятно ще съм много далече от нея и от България изобщо.

Споко, Авосет, днес светът е едно голямо село. Обикаля се за броени часове. Форумът го знаеш, тук ще ни откриеш за минути. Лети без грижи.

Сори за двата поста един след друг, ама още не съм си разтъркала очите.

# 261
  • ул. "Мечтание"
  • Мнения: 6 140
avocett, много хубава специалност си си избрала!  Hug Пък после може да ми станеш колежка журналистка!  Flutter Mr. Green Искрено ти желая успех!

Пък ние винаги сме тук да ти помогнем да излекуваш носталгията!  Hug  bouquet

# 262
  • Мнения: 1 350
Честит имен ден на Анитата в темичката ни! Живи, здрави, щастливи, обичани и обичащи! Hug

# 263
  • Мнения: 8 997
Ще покажа какво правят миризливките на доматите.....

 ooooh!
Не съм очаквала такова чудо.
Дано не тръгнат от малините по доматите.
А знаеш ли какво причиняват на малините и къпините?
Моите миризливки са тревно зелени или сиво-кафяви. Шарени нямаме. Palomena prasina, почти не намерих информация.
Другата година ще започна и аз механичното им изтребване, мислех си, че са много по-безобидни. Crazy

avocett, успех!

Честит Имен Ден и от мен на всички Ани-та!  bouquet

# 264
  • Мнения: 854
Посях картофи в кофа  Simple Smile Ей така - за експеримента и поради липса на други занимания със зеленчуците по това време. И за да се запозная с растението.
"Семето" ми се струваше нефелно - с триста зора изкараха пъпките или може би аз не ги рътех както трябва. Съмнявах се, че ще се получи нещо. Но се оказа, че са добре - за седмица са порасли 10 см здрави, дебели стебла.
Май съм ги преполяла, щото някакви мухички летят из кофата, но ще ги оставя да се засушат и се надявам да изчезнат.  Още 10 см да дръпнат и ще сложа следващият пласт "семе". То вече е готово - израстъците (не запомних как се казват) са доста големи вече.

Последна редакция: пт, 09 дек 2011, 12:22 от bushkata

# 265
  • Мнения: 86
И от мен честит имен ден на празнуващите   bouquet
Обяснете ми с какво солта обеззаразява  newsm78,че изгубих нишката.Аз обработвам семената като първо ги оставям на минусови температури против гъби,непосредствено преди сеитба с разтвор на кислородна вода или калиев перманганат.И по същата причина и ръся пръстта след посяване на семената за разсад със син камък и поливам с гореща вода.Но сол...

# 266
  • Мнения: 84
Вили я обясни по -подробно за обеззаразяването . На минусови температури за колко време,разтвора колко процента за колко време,син камък -колко и с горещата вода не попарваш ли семената ?
За солта и аз съм чувала ,слага се само на чесъна ,незнам за какво точно ,една комшийка ръси сол направо в брезничката  преди да сложи чесъна .

# 267
  • Мнения: 0
Авосет, на добър час! Учи каквото ще учиш, но най-вече не се променяй, или не позволявай на света да те промени, остани си все така влюбена в природата!

На всички Анита - Честито!

Вили всички семена ли обеззаразяваш?
Защо е нужно чесъна да се кисне в солен разтвор? Я разкажете за технологията.

# 268
  • Мнения: 30
Благодаря ви, мили съфорумци!  Hug
Авосет, бъдещето е пред теб, ти можеш много, талантлива си и много позитивна! Не ни забравяй, ще ни липсваш!
За чесъна знам, че се ръси със сол или армеена чорба, за да се прогонят луковите мухи. До колко е ефикасна борбата, обаче newsm78 не съм убедена.

# 269
  • Мнения: 86
 bariksto,за измразяването-от години наблюдавам как от паднали на земята,обикновено болни плодове на пролет изниква абсолютно здрав разсад.Разсаждала съм от него (вземам от място,на което предходната година са била моите си,директни домати) и не знам дали си внушавам,но тези растения са по-непретенциозни към бактериози.А семето е зимувало на открито,понякога и на минус 20 за няколко дни.Аз слагам семената/за чушки и домати става въпрос/ за ден-два във фризера.
Като дойде време за сеитба ги накисвам за денонощие в еднопроцентов разтвор на калиев перманганат или кислородна вода.На другия ден промивам с хладка вода,оставям ги да се просушат,за да са по-лесни за сеене.Кисненето е с цел да се убият гъбните патогени съдържащи се  евентуално в семената.
Ще обясня и как сея разсади и къде слагам син камък.Правим така наречения топъл ястък.През зимата събирам пресен тор примесен със слама-натрупва се на купчина.Към края на февруари при затопляне на времето прехвърляме купчината с вила/така навлиза въздух/ и заливаме  с вряла вода. Така стимулираме ускоряването на процеса  гниене след ден-два купчината започва да пуши-казваме-торта се "запали".При това гниене се отделя висока температура.Изкопаваме трап дълбок около 30 см.Насипваме там запалената тор и притъпкваме.Отгоре насипваме около 15 сантиметра пласт угнила тор примесена с пръст от къртичини,подраняваме и притъпкваме отново.Поливаме с гореща вода и подреждаме семената.Отгоре разстиламе пласт тор и пръст/притъпкан да е около 2 см.Върху него соля със син камък/това пак против гъбните патогени и най-вече тези предизвикващи сеченето на разсада.След това поливаме с топла вода,завиваме плътно с найлон и отгоре стари черги и втори пласт найлон.
Ефекта е все едно има запалена печка отдолу-дори външните температури да падат до под минус 10 в разсада е топличко.По този начин може да излъжем времето със десетина дни.Щом започне да накуква семето вдигаме найлона на тунел,но нощем отново завиваме с черги и втори найлон.
Ангажиращо и трудоемко е,но произвеждаме разсад за няколко градини-имаме си редовни клиенти,а живот и здраве за напролет доста се увеличиха заявките

Общи условия

Активация на акаунт