(Био) зеленчукова градина 13

  • 114 510
  • 748
  •   1
Отговори
# 270
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Ммм даа,
Аз съм стар човек и ми е трудно да прехвърлям толкова пръст .По рано парех парника с вряла вода , но и от това се отказах.Правя 10 метра парник, защото сея рядко и  да има и за комшиите.
За това ето нещо по-лесно.
Приготвям си лехата за сеене.В лехата хвърлям наред с прегорялата тор, вар и син камък.Ако е сухо поливам.Две седмици преди да сея покривам със  строително фолио.Целта е за тези 2 седмици да се затопли земята. Тогава сея .
Съхранявам семената навън  в една делва да не ги ядат мишките. Винаги има поне една седмица с -20 градуса.За това не ползвам химически обеззаразители.
Авосет,

Какви кандидат-студентски изпити, аз вече съм почти приета, имам си оферта и от мен се иска само определена оценка на диплома.

Ммм даа,
Колко ви е лесно на вас .Ние се борехме 1000 за едно място.Четеш със запетайките.

Последна редакция: пт, 09 дек 2011, 18:55 от rorik

# 271
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 976
 Thinking чета си тук и колкото повече чета, толкова повече грешки си откривам  Blush
миналата година направих разсад от семената на купуван... домат. хареса ни вкуса, отделихме семенца и цяло лято малкия зобаше чери доматчета.
сега съм в същата процедура, но от домашни домати:  Blush  "жълт, голям от гаджето на Поли", "червен, едър от баба Петра", "розов, сладък от баба Станка" ... надписани и  подредени в кутийката, чакат да стане поне края на януари за да полегнат в саксийките.  Hug

# 272
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Кварталният газда събира нелош приход, продавайки разсад. В активния период до обяд продава по 2000 корена и отгоре, основно домати, пипер, но и краставици и и тиквички. Има отлични домати - здрави и вкусни, но слабодобивни. Пиперът му е ...олеле, вскякъв излиза, но по правило дребен и лют до безобразие.

Ех, разсад през януари....аз сея около 15-20 февруари марули, 5-10 март домати, пипер. Всичкото вътре. Тъй е при мен: студена тиклава почва, сенки и студ.
Днеска слънцето по обяд ме печеше право в очите, сякаш легнало на хълбок на един хълм. Мързеливо едно, бавно се движи, ще речеш, че се прозява.  Grinning
Утрото беше студено, ясно и звънко. Снегът, тънък и плах, незаличил буците пръст. По клоните няма шума. Прииждат синигери. Под една камара дюлева шума мируват стотина моркова. Сухо е, та не пускат нови коренчета. Дребната домашна сган ги гризе, макар и вече да има туршия. Оставените в лехата стръкове праз станаха крехки като вафлена кора, зиморничаво увити с просъхнали листенца.

Има една кисела нотка в мискета, която мисля да преодолея. Напипах как: добавям в ръсенето на сушеното мезе малко смлян бахар. Толкоз.

# 273
  • Мнения: 84
Вили, благодаря! При мене няма как да се получи  Confused живея в града и няма кой да ми отвива и завива разсада .Домати ще си сея в сандъчета ,но пипера...не знам . Миналата година взех от свекърва ми ,дава ми и наскубан и в едно корито с пръста-там е сеян. Този в коритото стана по хубав ,мисля защото вадиш и садиш веднага . Дали да се пробвам и аз в корито,но пък къде да го държа в града... не знам. Иначе семена съм си събрала  Wink

# 274
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Хм, аз също трябва да влагам изобретателност при намиране на място за разсада. На работа съм поела грижата за всички растения. Поддържам прилична цъфтяща джунгла. Някъде около 15 март там между саксиите и прозореца се сгушват десетина кофички от кисело мляко с непикиран разсад. Развива се чудесно и само след месец изчезва от полезрението покрай закаляването, което го правя у дома на балкона. Така и вълкът сит и агнето цяло.

# 275
  • Варна-София
  • Мнения: 428
... слънцето ... легнало на хълбок ...
При мен също има романтика - Ромео и Жулиета на балкона:
http://prikachi.com/images.php?images/116/4136116o.jpg
От друг ъгъл вчерашната реколта - http://prikachi.com/images.php?images/128/4136128W.jpg

# 276
# 277
  • Мнения: 854
Хей, това е...? Гулия? Земна ябълка? Мъж ми много го обича, добре е да знам как се казва, за да потърся семе или... Как се отглежда всъщност?

# 278
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Точно такова е, понеже наименованията на няколко грудкови зеленчука се мешат, затова му викам само топинамбур и напоследък все го хваля. Ето няколко полезни сайта.

http://agronet.bg/agro-news/interesni-novini/2102-zemna-yabalka-topinambur.html
http://agronet.bg/community/blog/topinambur.html

На мен ми подариха 1 бройка на пазара преди 2 години и си го поразвъдих. Догодина задължително ще посадя пак. Аз го обичам на сокове, баща ми суров, а Ани казва, че е чудесен на туршия. Ще взема да пробвам.

Аз като начинаеща за тази култура го посадих (на крачка разстояние) между 2 реда нисък зелен боб. Бобът като премина остана само топинамбура. 2 в 1.
Като отида на вилата и си изчовърквам по 1-2 растения. Той може да стои навън цяла зима, дори е по-добре така. Към пролетта ставал направо сладък.

# 279
  • Мнения: 854
Благодаря за линковете!

Аз да се похваля - салатките, които посадих преди около месец бяха едни сдухани, няколко сантиметрови листенца, в които нямаше никакъв живот. Освен сламата, с която съм ги позатрупала , нападаха и много листа от дърветата, заваля сняг отгоре и си викам - край, издушиха се, изгниха. дДнес ровя - те се напръчили, засилили, станали зелени и пълни с живот. Велико чувство! Снежната вода е голяма работа, природата си знае задачките, няма какво много да й се бъркаме, само малко да помагаме.

п.п. Видях снимките на Топинамбур-а. Ами че аз съм брала от това по изоставени градини като цвете  Laughing Да съм знаела да дръпна грудката!
С тия високи температури сега, дали не мога да посадя все още? Така ми се иска?

Последна редакция: пн, 12 дек 2011, 16:15 от bushkata

# 280
  • Мнения: 216
Ще си позволя да дам линк към нещо, което би било от полза.
Имам предвид биодинамичното земеделие на Щайнер. Има подробни указания за изготвяне на препарати за обогатяване на оборския тор, както и на такива за борба с вредителите.
http://anthroposophie.byu.edu/bulg/327.pdf

# 281
  • Мнения: 26
Ще си позволя да дам линк към нещо, което би било от полза.
Имам предвид биодинамичното земеделие на Щайнер. Има подробни указания за изготвяне на препарати за обогатяване на оборския тор, както и на такива за борба с вредителите.
http://anthroposophie.byu.edu/bulg/327.pdf

А ти ползваш ли ги?
Щото аз трудно мога да намеря пикочен мехур от елен или череп от крава... А миналата година имах една сага с телишки рога Laughing...
Иначе, бих пробвал стига да си ги набавя по-лесно.

# 282
  • ул. "Мечтание"
  • Мнения: 6 140
На мен са ми много интересни тези препарати. Еленските истории определено няма как да си ги набавя, но кравешките... може и да ме огрее. Трябва да говоря с човека, който ни носи млякото. Може да намажа някой рог.  Mr. Green

# 283
  • Мнения: 3
Здравейте,
аз имам много от земната ябълка и на варненци мога да дам.

Последна редакция: сб, 24 дек 2011, 00:35 от Boten Mary

# 284
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Аз сериозно си мисля, че тези черва, пикочни мехури, черепи и рога са им намерили приложение, за да не се спъват в тях в гората. Хората това имат, това ползват.
По същата причина ползват за храна всякакви местни растения. А пък ние като кажем пи-и-и-и-ния, ка-а-а-перси. Па като затръшкаме едни пари в моловете ... А те хората туй имат, туй ядат.
Та и пикочния мехур на елена. Вярвам, че и вълците не го ядат. То като дойде време за рева през септември и като започнат да излъчват едни феромони, откъдето е минал елен и хремав ще разбере.
Та така, не обхождайте земята за тези екзотики. Те са заменими на местно ниво с други неща.

Общи условия

Активация на акаунт