(Био) зеленчукова градина 13

• 114 233
  • 748
  •   1
Отговори
# 465
Момичета и момчета,

Случайно ви открих и съм много щастлива, че в първия ден на новата година ви срещам.

Да е здрава, плодна и спокойна новата година за всички вас!

# 466
Честита Нова 2012 Година!

Най-искрени благопожелания за здраве и сили,
за ползотворни дела,
за топлота и доброта - дарявани и получавани,
за дни на радост с усмивки и веселие,
за мигове на сбъднати мечти.

Close-mas: cheers

# 467
Честита Нова Година и от мен! Здрава и плодородна!

# 468
  • Пазете Гор
Благодатна, плодородна, спокойна и щастлива нека да е за всички вас 2012.

Много баклава се нагледах по тия празници и се загледах в орехите и лешниците. Някои неща за тях. Разхвърляно, което както се сетя.

Орехът почвал да плододава на 14 си година... Живее и до триста години. Размножен от плодче, не е сигурен, че запазва качествата на родителското дърво. Много трябва да се внимава да не се засажда орех близо до сграда - става голям и с корени и корона може да повреди основи, канали, водопроводи, електропроводи и покрив. Може да привлича гръмотевиците. Дървесината е много ценна и качествена, ореховият мебел е стилен и уютен.

Има на няколко места у нас естествени лешникови гори. Говоря за мощни стволове от 15 метра нагоре. Инак, не зная защо, но по-често се срещат полухрастовидни лешници, по млади гори, край пътища и долове. Събирането на лешници от гората е не високо ефективна, но приятна дейност. Комшиите имат културен лешник, тънка крехка кора и тройна ядка. Успявам да събера кило на полукриминални начала. Wink
В Турция има култивирани лешници с размер на черешка.

# 469
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
и още нещо. лешникът и орехът брани от дърво и изядени на място  Laughing са много по-вкусни от всякакви купувани, печени, солени, захаросани ядки  Hug

наздраве дружина.  Blush подмладявам днес  Hug

# 470
  • При розите и топлата вода ......!
st. Dobri, здраве, щастие, благополучие, благоденствие и задружно, сплотено обичащо се семейство! Наздраве!  bouquet
Тази година мисля да си засадя лешник. Преди години имахме, но не беше на подходящо място. Ще търся култивиран в някакъв разсадник.

# 471
  • ул. "Мечтание"
За много години, скъпи земеделци!
Да Щастлива и Плодородна новата 2012 година!  Hug  bouquet

# 472
Добричко момиче,Честит Рожден Ден!Прегръщам те!
Ех,кат` станем рода,ех!
Ще сновем през океана...
...Куркума,ти где видя по-дребен лешник от..черешка? Thinking
В България гледах различни хибриди-от дърво до храсти.Под дървото не поникват леторасли.Но чакаш за първите орехчета.До първи клас.
А храстовидните са като люляк.Наболи наоколо,през 20 см.Помислих си,че са поникнали лешници.Забравени,необрани...
На едно изложение тук показваха сорт,завръз  с 12-15 залепени плодчета...
С ph на почвата от 5 до 7.
Може би ако имам лешникова гора бих плела кошници.От дива леска.
Модерно,ретро,новите чекмеджета.Нали,Титинко?
И Катеринка няма да ми повярва...
А пробвали ли сте масло от лешници като сусаменото, фъстъченото?
С последното са оцелявали американците след Голямата депресия.И до сега...
Тяхната лютеница Rolling Eyes

# 473
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Добричко момиче,Честит Рожден Ден!Прегръщам те!
Ех,кат` станем рода,ех!
Ще сновем през океана...
...Куркума,ти где видя по-дребен лешник от..черешка? Thinking
....

аз съм тежка гемия  Laughing трудно ми е да се отлепя от дома   Hug ще си седя тук, ще бера лешници и ще суша чушки и ще ви чакам като най-драги гости  Hug
а малки лешници има, по горите са като бобчета, но вкусни, даже аромат имат някак. а береш ли ги още млечни се топят като масло....  Hug

# 474
  • Варна-София
Честита Нова Година!
Здраве, благодат и много весели детски гласчета и на малки и на пораснали деца.
Боже, как зареждат с радост и веселие!

Tada Tada Tada Tada
-----------------------------------------------------

Ето ме още първия работен ден и аз пръскам с пулверизатора цитрусова настойка. Най-после диагностицирах какво мъчи минирозичките и както обикновено се случва с акарите - разпознаваш ги в последния стадий, когато са пуснали паяжини и са плъзнали по тях. Добре стана, че имам настойка в хладилника на шефа, така че днес пръскам наред, но най-вече босилека предпазно.
------------------------------------------------------

Добричко, Честит рожден ден!
 newsm51

-------------------------------------------------------

Вес, Честит имен ден!
 txtloves newsm76 txtloves

Последна редакция: вт, 03 яну 2012, 11:08 от amica1

# 475
и още нещо. лешникът и орехът брани от дърво и изядени на място  Laughing са много по-вкусни от всякакви купувани, печени, солени, захаросани ядки  Hug

Е, то всичко "на място" (и в пряк и в преносен смисъл) е по-ценно, ама все по-рядко ни се случва.

Честито и от мен - здраве, късмет, добри придобивки! Hug

# 476
Ей дружина, за много години! Много късмет и щастие! И много плод в градините!
Весито, да ти е живо и здраво името! ( малко със закъснение  Mr. Green)
st. Dobri - честита ти годишнина.

Орех си домъкнах от България ( от ореха на бабата на съпруга ми). Сега го аклиматизираме в саксия и ще подобряваме американските сортове - разбирай на пролет ще е посят на моравата пред къщата  Laughing

# 477
ДА ВИ Е ЧЕСТИТА НОВАТА ГОДИНА !
           БЪДЕТЕ 
12  МЕСЕЦА  БЛАГОСЛОВЕННИ,
52  СЕДМИЦИ  КЪСМЕТЛИИ,
366  ДНИ ЩАСТЛИВИ,
8760 ЧАСА ВЕСЕЛИ,
525600 МИНУТИ ВЛЮБЕНИ,
31536000 СЕКУНДИ ЗДРАВИ !
ЖЕЛАЯ ВИ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ ЗА ВАС ДА Е УСПЕШНА !

# 478
  • Варна-София
След празниците било особено стресиращо да се върнем на работа. Не знам за по-хубаво средство от лист индрише с малко мед на върха на лъжичката. Хем полезно, хем приятно.

http://portal.etropole.info/index.php?option=com_content&vie … -09&Itemid=27

Ето, току-що си разведрих деня.

# 479
  • Пазете Гор
Докарах три чувала, всеки по около 50 литра - отличен овчи тор, без дезинфектанти, лек и пръхкав, абе екстра. В един ъгъл на двора струпвам тенекиите, поне пет литра тор на всяка ще сложа.

За тази година обещавам да имам най-подредения и подробен градинарски дневник. В едно мазе намерих точната тетрадка за целта: дебела, с твърди корици и неособено качествена хартия, леко пожълтяла по краищата.

Няма и месец до засяването на пролетните марулки. От известно време събирам кофички от кисело мляко за разсадите. Трябват ми 100-150.

Общи условия

Активация на акаунт