(Био) зеленчукова градина 13

• 114 206
  • 748
  •   1
Отговори
# 510
  • Варна-София
Дрождите са едноклетъчни микроорганизми от растителното царство. На бялото вино ще помогнат. Червеното още се чуди. Пак го подгрявахме...
Дай адрес на лични и ще ти пратя семенца. А за ЧКЧ не бързай, трябва сама да се почувстваш готова. То е като да имаш домашен любимец вкъщи, за който трябва да помислиш поне един път на две седмици.

# 511
Амика, благодаря!
Много ми е интересно! Толкова много неща научавам!

И от всички тук   bouquet

# 512
Нали има много пишещи от Щатите?

Щатският Сенат: Нямате право да отглеждате храна и да пазите семена

Проектозакон, изготвен от щатския Сенат, беше определен като най-опасният в историята на Съединетите щати. Въпросният Bill 510 (Food Safety Modernization Act) прехвърля пълната власт на държавата да определя кой има или няма право да отглежда, да продава и да транспортира собствено произведена храна. С други думи – Големият брат става пълен собственик на доматите и краставиците в задния ви двор.

Също така проектозаконът, който, както се очаква, ще бъде приет със сигурност, дава право на властите да арестуват и да лишават от свобода всеки, който продава собствено произведени храни на зеленчуковите пазари. Ще се криминализира събирането на семена и всяко неоторизирано превозване на органични продукти, ако не е получено изрично разрешение от федералното правителство.

Източник: Natural News

Искам да ви попитам за подправките. Искам да си посадя босилек, розмарин. В саксия ли е по-удачно или направо в земята? И кога?

# 513
За много години!
Отдавна не съм писала тук. Бъдете здрави и все така работливи! Много ми стана драго като си направих новогодишната руска салата с наш грах, краставички и моркови. Е, има какво да се желае, ноо....догодина повече - например плюс картофите Simple Smile
Имам желание също тази година да си направя мини оранжерия и да си посея кладница.
на 04.01.12г. посях луковиците на лалета и се замислих, че ако бучна чесън и лук -също ще станат.
При нас времето е меко все още.
Поздрави!

Р.С. - търся да закупя киви (един корен, а не отделно мъжко и отделно женско), ако някой знае къде се продава....

# 514
Разсада посят ( т.е. семената), чушките се установи че са започнали да цъфтят ( бях ги отписала) та ги садих и тях по саксии.

Мулчирам усърдно с листа ( дано да стане идеята ми, че иначе ще има цяло лято да рина листа). Сложих в компоста малко урея, много суха маса се насъбра и след дълго четене намерих, че това е варианта). От тук нататък до първото косене на тревата нищо сухо в компостера не трабва да влиза.

# 515
  • ул. "Мечтание"
Пате, добре си плетът кошничката...  Rolling Eyes

# 516
  • Варна-София
Ей тук пише, как можете в САЩ да се противопоставите на  приемането на такъв закон:
http://www.naturalnews.com/030418_Food_Safety_Modernization_Act_seeds.html
В този си вид със сигурност ще убие биоразнообразието.
Къде ви останаха свободите и демокрацията?

# 517
Те никога не са съществували ( какзвам го като човек познаващ част от законите). а познайте как се определят заплахите за националната сигурност - сега са се захванали с растенията.

Между другото от такива растения нетипични за района са си докарали много проблеми. ( Ще дам пример за Канада - една буба пренесена с дървен материал е на път да им унищожи боровите гори). Имам снимки на какво изглеждат дърветата след нейното размножаване)

Между другото този проектозакон засяга произвеждащите не само за консумация, а за търговия:
While some say that the requirements should apply to everyone who grows food for public consumption, the Senate last week amended the bill to exempt farms making less than $500,000 a year. With the so-called Tester amendment in place, the bill is likely to pass in the Senate. But it could get hung up in the new Republican-controlled House.

# 518
  • ул. "Мечтание"
Къде ви останаха свободите и демокрацията?

За мен отдавна свободи и демокрация не вървят ръка за ръка. Демокрацията си обслужва интересите на определени хора и до там... нито е свобода, нито нищо...

# 519
Законът беше подписан от Президента още в началото на 2011.
Аз само бум видях в летните Фермерски пазари през 2011.Поне в селата около Чикаго.
И какво лошо виждаме да се контролират да речем всички "билки" в Задния двор?
Особенно сега,когато обсъждаме легализирането на марихуаната?
А ако моите прилепи наторят с опасна за децата бактерия? И аз не зная?
Държавата ли сади в моята Градина?
Една страна трябва  да си събира данъците-тук говорим за производство и ПРОДАЖБА,нали?
...На цялата криза в бюджета Обама трябва да намери 1.5 милиарда $ за контрол.
Елате да видите в Резервата покосената гора от японски бръмбар.
"Прелетял" океана...
Свободата е отговорност преди всичко!
Аз мога да осъдя фармацефтична компания за "отровно" лекарсатво,нали?
Защо да не мога да бъда осъдена за дете със разстройство?
Контролът ще ме научи да нося отговорност.И да си плащам... Laughing

# 520
  • ул. "Мечтание"
Веселче, има резон в думите ти, определено!
И аз смятам, че свободата преди всичко е да се научиш да си носиш отговорността за действията си... но не съм убедена в безкористните цели на законотворците и не съм убедена, че целите им са да ме научат на отговорност... Но аз по природа съм недоверчива.  Wink

# 521
Платили са си хората, подписал им е закона- не се учудвам за нищо.
За сега ще контролират, после ще им дадат пазара - това си е пазарна икономика

# 522
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
За много години!
...Р.С. - търся да закупя киви (един корен, а не отделно мъжко и отделно женско), ако някой знае къде се продава....

Thinking точно във Варна май беше най-големия разсадник за киви.
а реколта ще чакаш ли като искаш едно, без значение мъжко или женско?

# 523
  • Варна-София
Кивита продават на Колхозния пазар, там където са разсадите и инструментите има една доста голяма агроаптека, там продават и семена и луковици и вкоренени резници, киви включително. Ама само с едно растение какво ще направиш? Сянка?

# 524
За много години и от мен !!!

http://www.amazon.co.uk/Dolmen-Compost-Mixer-and-Aerator/dp/B005 … 6537&sr=1-143 - помощник за компостера Wink
Интересна тема се заражда ... , но съм по- склонна да вярвам , че целта на прокарването на този закон е не предотвратяване на нови болестотворни носители , а подсигуряване на гиганти като МОНСАНТО ... И освен това ... в повечето случай болестите по културните растения, които не са характерни за дадена територия са внесени умишлено от неслучайни хора - ракът по лозите в БГ, например започва разпространение от .... Мелник.... Аз писах преди на село (Дамяново) лично на дядо сестра му (лека им пръст и на двамата) е видяла двама добре облечени господа да почукват с пръчки по храстите в дола.... Естествено ги е попитала кои са и какво правят там - смотолевили нещо и то не на БГ език и неразбираемо за нея и бързо бързо са се изнесли. Точно от това място след 1-2 години започват да пълзят голи охлюви - непознати до тогава твари. Ха сега да познаем защо!

Сред кивитата има сортове , които са самоопрашващи, т.е. имат си и мъжки и женски цветове....  Обаче аз знам само при А. arguta - "Issai" -, но то е от "голите" кивита, които са дребнички и богати на вит. С и не само Simple Smile

Последна редакция: вт, 10 яну 2012, 15:32 от Тedy

Общи условия

Активация на акаунт