(Био) зеленчукова градина 13

• 114 207
  • 748
  •   1
Отговори
# 495
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
вчера попаднах на вестниче, ако имам късмет в понеделник мога да снимам  Hug
имаше интересна информация: за пипера трябват 80-90 дена за да стане разсада, за домата 50-60 дена, за зеле и краставици - 30  Hug

значи средата на януари - пипера,
до средата на февруари - домата, след това зеле, краставици, тиквички....  Hug

и съвета на шефа (да ми е жив и здрав): от средата на декември до края на януари се режат резниците за калеми, увиват се с влажен вестник и после в найлон и се държат в хладилник  Hug

Blush кой предлагаше калифорнийски червеи? може ли упътването за отглеждане  и съветче за транспорта  Blush МЛМ може и да се навие за една доза  Blush

# 496
Пак аз, пак с питане, макар че вече е обсъждано.
От хибрид не може да се вземе семе, така ли?
Ще поникне, но ще ти се разпадне сорта. Обикновено родителските форми на хибридите сами по себе си са разочароващи. Това се случва и при хората. Като видим нещо различно, как ни се оцъклят очите? Тя природата си знае работата. Поколението е по-здраво и красиво на генетично далечните. Що все венецуелки са мис Свят? Защото се все мешани, мешани с гени от 3 континента. Но при следващото поколение резултатите се подчиняват на законите на наследствеността на Мендел - помниш ли жълтите и зелените, гладки и сбръчкани грахчета и онези матрици, които правихме по ботаника? С тяхна помощ си обяснявахме вкъщи защо аз съм кръвна група А, мъжът ми е В, а пък едно от децата 0, като се има предвид, че и баща ми е 0.
Решението тогава какво е? Купуваме си всяка година семена от хибриди?
Продават ли нехибридни такива?  И колко от техните поколения са добри?

# 497
За Другаря с кокичетата показваме теменужки. hahaha
http://prikachi.com/images/466/4236466v.jpg
Малки,нежни, но издръжливи.Нищо не ги морИ-и лед,и сняг и Прериен вятър.
Кат`им е пролетно. Laughing
Ах,да намеря такъв сорт домати-от Иванов ден до Петковден!
Държат ме още лешниците.
От Американския институт казват,че може да се завъдят от издънки,клонинги и орехчета.
Амика да обясни човешки где да търся клон-ове. Rolling Eyes
Чета за орехите,така пише:
"Ако се съмнявате,топнете ги в дълбок съд вода.Ако изплуват -лошо!Няма да стане..."
Клеча и топя орехи,проверявам.И нищо не става.Где е тоз живот?! Joy
...Как ми се иска Куркума да е Иван.Днес-да мине през темата,да сготви,да ни зарадва.
Добро утро,Зарзаватчии!
ПС.Бушката,хибридите-всяка година.
Здрави и силни растения се получват и от саморасляци.Вервай и на Естествения отбор. Sunglasses

Последна редакция: сб, 07 яну 2012, 15:26 от Веселчето

# 498
  • Варна-София
... Амика да обясни човешки где да търся клон-ове. Rolling Eyes
...

Тези клонове, сигурно значат отводи, или далдарми по турски, layer на английски. Лешникът се размножава и така.
Ако ти е в двора майчиното растение, или при приятели - лесна работа. Накланяш, заравяш, така че върхът с растежния връх да е над земята и наесен - готово.

... Решението тогава какво е? Купуваме си всяка година семена от хибриди?
Продават ли нехибридни такива?  И колко от техните поколения са добри?
Човек постепенно се научава кои сортове са хибридни и кои не. Идеал (колов), Трапезица (безколов), Бонония (безколов) и много други не са хибридни и от тях си заделяш семе от самия домат, като го режеш за салата.  Ако не разполагаш със семе си купуваш, оттам нататък си запазваш доматите от първия завръз добре да узреят и продължаваш с тяхното семе на следващата година.
А хибридните, както казва Вес, си ги купуваш. Тази година смятам да сложа хибридни Рила. Платих над 3 лв. за пакетче с трайност 2 години, но имам добър спомен от времето, когато съседът ми беше дал Рила от неговия разсад.
Разочарова ме един ранен директен селски сорт, та затова сега се сърдя и го заменям с хибриден.
Всичко това е за да закърпя периода до август месец, когато настъпва царството на нашия любим августовски сорт - Зелена шапка. Той е селектиран от баща ми и си е директен.

...  Blush кой предлагаше калифорнийски червеи? може ли упътването за отглеждане  и съветче за транспорта  Blush МЛМ може и да се навие за една доза  Blush
Давай адрес на лични. Ще те уредя без проблем по куриер.

По повод ЧКЧ една от моите любими блогърки Колийн Вандерлинден е пуснала прясна-прясна статия за тях: http://organicgardening.about.com/b/

Последна редакция: сб, 07 яну 2012, 17:51 от amica1

# 499
Здравей Гелика ,ако сте в района около Казанлък може да опитате на този линк там има доста стари видове овощни дървета 
http://www.fruitgarden.org/bg/razsadnik-kazanlak.php

# 500
Ах,450 дка овошки,Veselik! Laughing
Половината само ако зацъфтят.И да съм наоколо.Да вдъхна от Пролетта.
Амика,зачетох се в защитата на дръвчетата... Thinking
Замислих се за тежестта на препаратното пръскане.
За мен е ужасно.Никого не съдя.
Има ли значение разположението на младите дръвчета в градината по сортове?Как си влияят те?
Ако намалим бройката и компенсираме с разнообразие няма ли предпазим от разпространение на болести,патогени?
Как старите овощари са успявали да отглеждат здрави,вкусни и конкурентни на европейските пазари плодове,без акарин,да кажем?
Защо искаме да пренесем семената на старите сортове без ..познанието,мъдростта и опита на Газдите?

Последна редакция: сб, 07 яну 2012, 19:35 от Веселчето

# 501
  • Варна-София
Важно е разнообразието. И аз се зачетох, че някои сортове са самобезплодни. Например, е добре до Карастоянка да се сложи Айвания, за да се опрашват взаимно.
За био-защитата на ябълките още не се чувствам силна.
Малко да ми налекнат някои ангажименти и ще пусна тук синтез от моя миналогодишен био-опит с домати и праскови. Мисля, че има нещица, които не съм описвала.
Обаче съм обявила на мъжо, тази година успоредно с химията за оидиум по лозите да пръскам с разредено обезмаслено прясно мляко между всеки две пръскания, че то няма насмогване с тая болест.

А акарзина аз отдавна съм го заместила с домашно приготвена цитрусова настойка. Ей сега си трупам бутилки с концентрат и ги съхранявам на хладно, а зад печката скрити стоят новите настойки.

Последна редакция: сб, 07 яну 2012, 19:54 от amica1

# 502
Амика, благодаря отново!
На етикетите и в описанията май си пише кое е хибрид? Ако нищо не пише - значи ли, че е директен?

Отблагодарявам се с ... картинки.
Земеделието като изкуство.   bouquet

# 503
  • Варна-София
Като знам, че не винаги съдържанието отговаря на картинката, ще е по-добре да влезеш в разговор с продавача и да поровиш за повече информация. Моите горски ягодки да знаеш в каква впечатляваща опаковка дойдоха и какви кошници им бях приготвила... Tired Face

# 504
Значи отново стигаме до бабите - ако една баба гледа години наред някой вид и взима семки от произведеното от нея и е доволна от резултата, това е истината?

# 505
  • Варна-София
Значи отново стигаме до бабите - ако една баба гледа години наред някой вид и взима семки от произведеното от нея и е доволна от резултата, това е истината?

E, Бушка, това си е класическия изкуствен подбор. Няма лошо.
Но понеже се тръгва от един сорт, а обикновено човек гледа няколко сорта, с течение на времето поради междусортово опрашване или естествена мутация настъпват изменения на сорта, затова и обикновено им слагаме разни тривиални наименования, както аз на моите, например "Турско от прабабата на леля Недялка" или пък "Зелената шапка на дядо Жечо".
За турското - не знам, но зелената шапка е уникат, тръгнал от обикновения "Идеал".

Аз пак да подсетя да си отваряте очите за интересни мутации, които са възникнали във вашата градина.

# 506
с течение на времето поради междусортово опрашване или естествена мутация настъпват изменения на сорта
Ок, тогава как се опазва напривер "шапката" във времето да не се промени?
Съжалявам за многото въпроси, но тия неща със сортовете, генетиката и т.н. са ми много оплетени. А опитвам да разбера, за да избера моята истина Simple Smile

И друго - защо се запазват плодовете точно от първия завръз на доматите? Това са най-силните плодове ли?

# 507
  • Варна-София
Производителите на семена спазват много строга "хигиена" на сорта с достатъчно големи отстояния между полетата с различните сортове.
В малката градина е по-трудно. Аз така изпортих даден ми хубав селски сорт (колов) от един съсед. Явно се е омешал с ниски сортове и сега спира да расте след втора-трета китка.
По принцип пазя семена от няколко години и ако се получи издънка се връщам към семена от предходните години. Добре, че доматените семена са доста дълготрайни.
Първият завръз има възможност най-дълго време да зрее. Това е стара практика, която спазвам сляпо, без да съм правила експерименти какви растения се получават от следващите завръзи.

# 508
  • Пазете Гор
Не съм Иван, Вес, но черпя - хрупава туршия с тракийски мискет. Hug

При мене е до колене сняг!
Един инак неприятен ми писател използва за водата от топенето на снега термина "тлъста". Ако оставите да изтече от нивата или градината на снега "тлъстата" вода - няма причина да чакате плодородие, казва той. Има нещо вярно.

Ниско минерализираната снежна вода се просмуква дълбоко в почвения профил, и успява да разтвори в себе веществата, необходими на растенията, в степен, че да могат да ги усвоят през корените. Растенията "пият" и "ядат" от почвата през власинките на корените си, видими през микроскоп. Всмукването става на химичен принцип, и е невъзможно, когато концентрацията на "почвения разтвор" е висока. Знам, че звучи сухо и наукообразно, но си го представяйте, когато поливате, когато окопавате - малките коренови власинки, почвата, водата, вълшебството.

Това е ситуацията, когато е суша, или пък когато поливате със солена вода.
Най-плодородните земи на Земята от хилядолетие са пустиня - Месопотамия. Не само защото не вали дъжд. И да валеше - все тая. Там просто 2000 години са поливали с вода с високо съдържание на соли. Почвите се засолили - окончателно и безвъзвратно.

Днеска ме досмеша как на прътите, дето сега се полюляват месни деликатеси, лятос суша билките, с които ги ръся.
Деликатесите, не прътите.

# 509
  • При розите и топлата вода ......!
veselik Hug, не съм в този район, но много ми хареса разнообразието. Ще драсна едно имейлче и ще питам как мога да си поръчам. Благодаря ти! Hug
amica1, какво стана с виното? Сложи ли дрожди? Ние стоплихме и върнахме отново в бъчата, но си слади. Дрождите химия ли са?
Твоите  домати "Турско от прабабата на леля Недялка" и "Зелената шапка на дядо Жечо". дали ще виреят в противоположния край на Бълргария? newsm78. Може да се кандидатирам и за ЧКЧ, но не знам дали ще мога да ги гледам. newsm78

Общи условия

Активация на акаунт