(Био) зеленчукова градина 13

• 114 226
  • 748
  •   1
Отговори
# 480
А аз този петък започвам с разсада- за доматите. Краставичките ще са към края на месеца.
Изкушавам се тази година да пробвам и с черни домати  Laughing

# 481
Чета, не пропускам. За кофичките на Куркума четох есента и чинно започнах да събирам.
Така че, моля, пишете подробно. Аз следя и ви следвам. Кулата ми с кофички от мляко е доста висока  Grinning

Би ли обяснил повече - какро ще правиш с овчия тор, как, кога?  Laughing

Аз вчера си донесох от една ферма голям плик с пресен кравешки тор. Сипах го в компоста и здраво го обърках. Но той спи дълбоко - цели чушки и ябълки изскочиха отдолу (с тях се сдобих след обикаляне по плод-зеленчуците в квартала - гордо се прибрах, едва влачейки чувал, от който се стичаше странна течност и миришеше не добре  Joy).

Имам едно питане, след разговор за картофи вчера. Възможно ли е да си отглеждаш сам катрофи и да си вадиш семе от собствените година след година? Без никога да взимаш ново от някъде си? Теорията беше, че така постепенно растението "подивява" и тряба да се взима семе от производител на семена.

# 482
Баба винаги си вадеше семена от картофи. Даже още като изкарваше картофите и залагаше за семена за следващата година
А целите чушки и домати, ами в България е още доста студено и за сега само трупаш маса за компостиране
Внимавайте с тора в компоста, така вкарвате много семена на плевели. По спомени торът оборския трябва да е прегорял, в пресния има много вредни вещества

# 483
# 484

Не ми бутай фитилите, че днес си поръчах вече каталога за семената
Както се вижда.... слаби са ми ангелите Laughing

# 485
Ето това е Беда! Sad
http://prikachi.com/images/580/4227580e.jpg
Арктическият въздух ни удари във вторник-през Средния запад до Флорида.
Обледихме се.Магданозът,като омагьосан.В ледена приказка.
Бушката,пресната животинска тор е богата на урея.Аз бих я разпръснала отгоре,в/у почвата,която последно ще обработвам.Да излезе,изпари се амонякът.Под дърветата завити с мулч,напоен с урея нищо не расте.
А и Титинка е права за семената на плевелите в компостта.
Ти пита ли животните как са хранени-пасищно или за угояване?
А картоф само от домашно "семе" садиме на село в България.Едрите картофи на яхнийка,дребните-пробираме.Те по-късно започват да кълнят.Тъкмо навреме,когато Пролетта ги събуди.
Аз започвам да събуждам лаленца и зюмбюли.В саксии,вътре на топло.
С по една капка растежен фитохормон.Като глътка Ред Бул.
Имам нужда от шарена красота в късите,мрачни зимни дни.Имам!
Ей го на где е Св.Валентин.Ще подарявам любовни цветя! Heart Eyes

# 486
Тъжно, макар и красиво изглежда дръвчето.

Кравите в този сезон се гледат вътре със сено.

А за семките в компоста, мислех си - като покарат, когато се затопли и аз го обърна (така няколко пъти) - няма ли да унищожа всичко живо по този начин?

Проучвах историята на картофите - ми че то в България го има само от 100 години.

Представих си цъфналите ти зюмбюли на перваза и слънцето, което наднича - красота!

# 487
За много години!

И много урожай!  Grinning

Аз имам нещо като парник (етажерка с найлон), в което си правя разсад.
Кога го почваме тук, около София, за да е готов за май месец? newsm78
За доматките питам. Знам, че е рано, но споделяйте, да не пропусна някой срок за нещо, че ме сърбят ръцете.

bushkata , мисля, че смисълът на обръщането е да измръзнат плевелите, а когато е топло, няма как да измръзнат.
Аз зимата ръся предимно пепел. Последният път половинката, докато го видя, и много чевръсто изсипа една кофа на 5 кв.м. Май прекали? newsm78
То и без това там лятото бяха доматите, та тази година няма да са там, но какво да садя? Thinking

Веселчето, ужасно е, дано да е за кратко.

# 488
  • Вече на светло в София
Нова, аз почвам с разсада - доматки след 8 март. Нашият апартамент е юг и бързо поникват. После ги пикирам на терасата да се каляват, като всяка вечер и при лошо време ги завивам и после в градината на открито . Нямам парник.

# 489
И аз се уредих с 2 чувала овчи тор : ) .
Аз ще започна с разсадите началото на февруари - в отопляема оранжерия .
Днес си бях на село за няколко часа, без никакво ядене, та рових из снега за 3 моркова и 2 репи.
Всички чешми са замръзнали, за да измия зеленчуците си разтапях сняг на печката .

За много години : ) !

# 490
Ех, Авосет. Чела ли си книга, която толквоа да ти харесва, че да не искаш да свършва. И когато свърши, да се чустваш ограбена.
Така се чувствах, когато зачетох блога ти. Четях го чинно подред, по малко всеки ден. Не наведнъж, за да имам за повече време. Като свръши съжалявах много, че няма още.
Сега открих цели две нови страници, които не бях чела. Такова удоволствие!
Благодаря ти за това! Heart Eyes

# 491
Пак аз, пак с питане, макар че вече е обсъждано.
От хибрид не може да се вземе семе, така ли?

# 492
  • Варна-София
Пак аз, пак с питане, макар че вече е обсъждано.
От хибрид не може да се вземе семе, така ли?
Ще поникне, но ще ти се разпадне сорта. Обикновено родителските форми на хибридите сами по себе си са разочароващи. Това се случва и при хората. Като видим нещо различно, как ни се оцъклят очите? Тя природата си знае работата. Поколението е по-здраво и красиво на генетично далечните. Що все венецуелки са мис Свят? Защото се все мешани, мешани с гени от 3 континента. Но при следващото поколение резултатите се подчиняват на законите на наследствеността на Мендел - помниш ли жълтите и зелените, гладки и сбръчкани грахчета и онези матрици, които правихме по ботаника? С тяхна помощ си обяснявахме вкъщи защо аз съм кръвна група А, мъжът ми е В, а пък едно от децата 0, като се има предвид, че и баща ми е 0.

Вдъхнови ме една прясно написана статия, посветена предимно на био-ябълките (независимо от заглавието).
http://www.farmer.bg/28964-Argir-Zhivondov-Chereshi-i-orehi-se-o … lesno-v-Balgariya
Тя ме пресети, че имам две млади синапки, на които трябва да обърна особено внимание.

Още нещо полезно намерих в този сайт http://flowerland.alle.bg/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/% … 1%80%D0%B0%D1%82/
Тези дни търсих информация за обеззаразяване на почвата без химикали и статията ми хареса. Моят тор от ЧКЧ е пълен със семена от миналогодишни домати и в този вид не искам да го ползвам за доматен разсад. Имам време да го пропарвам или "пека". Ще слагам доматения разсад след 15 март.

Последна редакция: сб, 07 яну 2012, 07:52 от amica1

# 493
  • При розите и топлата вода ......!
amica1, аз понеже съм на вълна засаждане на овошки и се поразрових, виждам, че в близките до мен разсадници няма от тези старите сортове. Има едни с модерни имена, някои от които имам, но трябва много пръскане. Сега ще ровя да видя от къде ще си намеря стари сортове.

# 494

Аз започвам да събуждам лаленца и зюмбюли.В саксии,вътре на топло.
С по една капка растежен фитохормон.Като глътка Ред Бул.
Имам нужда от шарена красота в късите,мрачни зимни дни.Имам!
Ей го на где е Св.Валентин.Ще подарявам любовни цветя! Heart Eyes

Допингираш ги значи Joy
Хормонални прегрешения?
Аз имам вече кокичета, искате ли да ги видите Hug

Общи условия

Активация на акаунт