(Био) зеленчукова градина 13

• 114 381
  • 748
  •   1
Отговори
# 540
  • Вече на светло в София

amica1, големи благодарности.   newsm20 Копирах постовете ти. Много от рецептите ще ти "открадна" да знаеш.  Wink
Миналата година по някое време полях пикирания разсад с мая. Някой беше писал, че баба му така правела. Но не съм си записала нито концентрацията, нито кога съм го правила. Помня само резултата. Доматите ми бяха доста по силни. Някой помни ли?
Сега съм в процес да си направя свой календар за пръсканията за ябълките. Ще ми се да ги опазя от болести тази година

# 541
  • Варна-София
От многото съвети, само част са "работещи" в даден регион. Много експерименти правих и това е синтезът за моята градина, който работи. Оттук нататък целта ми е минимизиране и съчетаване на мероприятията, за да ми остане "време за съзерцание", както Вили така хубаво написа.

Веселик, обаче съм безкрайно любопитна и ако не ти представлява затруднение, ще те помоля да сканираш и качиш статията.
Мад, помня че се похвали за маята. Опитай се да си спомниш как точно го направи.

Последна редакция: чт, 12 яну 2012, 13:43 от amica1

# 542
  • При розите и топлата вода ......!
amica1 , благодаря за споделения опит.
Ето каква съм копирала от форума това лято за маята. Чие е не съм записала.
Миналага година опитах друго - в края на май или началото на юли се разтваря в кофа вода кубче мая за хляб и шепа сол и с тях се полива до всеки корен домати по едно канче.Станаха много силни и здрави ,като джунгла .Каза ми го един възрастен човек , за който си мислех ,че нещо не е наред ,но реших все пак на пробвам.

# 543
  • Варна-София
Чудя се дали не са се объркали и да са имали предвид шепа захар, която ще накара дрождите буйно да се размножават. В един момент захарта ще бъде напълно изконсумирана и разложена до въглероден диоксид и алкохол, докато солта ... там спасение няма. Куркума скоро писа за почвите на Двуречието, които са опустинели поради засоляване.
Днес и на друго място четох за разтворената мая, че предизвиквала бум в растежа на растенията.

# 544
Ето тук е обсъждано, аз лично сол не бих сложила:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=564195.msg18033339#msg18033339

ето тук, пак МХ, вече е мая и захар, вероятно солта просто е грешка в бързината, МХ да каже:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=576364.msg18691456#msg18691456

Последна редакция: чт, 12 яну 2012, 21:36 от нова

# 545
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...Днес и на друго място четох за разтворената мая, че предизвиквала бум в растежа на растенията.

в цветарската тема?  Laughing там и за противозачатъчни се говори  Laughing

# 546
  • Варна-София
Всъщност четох тук: http://www.nature.com/nature/journal/v132/n3332/abs/132408b0.html
Експериментират с грах, при което растенията цъфтят с 5-10 дена по-рано от контролните, а броят на шушулките е с 50% по-голям. Само концентрацията не я дават, но с опита на МХ ще стъкнем експеримент тази пролет.

# 547
Това за маята е известно отдавна. Някъде в предишните теми бях дал рецепта за коктейл за подхранване. Една от съставките му беше хлебна мая.

Кой изкупува българските земи на килограм?!
Една статия засягаща въпроса
http://www.farmer-bg.com/29030-Zlato-ne-stem-iskame-zemi

Последна редакция: пт, 13 яну 2012, 06:00 от manandy

# 548
Признавам си - моята баба полива разсада с мая и щипка захар във всяка кофичка с по-две  растения в него - найстина са по-силни и здрави  Peace (маята е "на око" разтворена - може и там захарта)
Знам и за още нещо:
от стомашното съдържимо на крави японски учен е извлякъл дрожди, с които се прави разтвор за поливане на растения - в корените и листната маса - стават по-силни, здрави и с повече завръз  Hug  - купих си преди 2 години такъв разтвор - даже си го направих (размножих в единчувал с вода и пресно окосена трева) сега се сещам , че чувала се изля в едната половина на тревата и си расте все така силна,а аз се чудех защо Simple Smile
друго- в разтворите за ин витро отглеждани растения се слага захар (около 20г/л) и различни соли (т.е минералните торове и микроелементи) и така се отглеждат бебетата растения в бурканчета и епруветки Wink

Последна редакция: пт, 13 яну 2012, 12:10 от Тedy

# 549
  • на брега на Дунава
При мен резултата от поливане с разтвор от мая и сол беше добър - много силни и здрави корени домати и едри плодове , но поливането трябва да стане още през юни /след като доматите са укрепнали вече/ . При това по-късно не съм торила повече с нищо.Поливах ги само с тор от коприва - по едно канче на корен  през м.юли.

# 550
  • Русе
И аз използвах мая за торене. По-вече поливах цветята, но и доматите и пипера полях. Разтварях едно кубче в 10л вода, без захар и сол. Дали е имало ефект не мога да кажа. Цветята цъфтяха добре, за зеленчуците - ?
  Започнахте ли да сеете? Аз открих сезона и започнах с разсадите. Още не е за снимки, по-късно ще ви покажа. Снабдих се с всички семена за цялата година.

# 551
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
и аз мисля да почвам Simple Smile
някой беше дал идея какво да добавим в почвата за да не се подсича разсада, но не съм си записала  Blush ще ми припомните ли?
миналата година използвах немска торопочвена смеска за зеленчуци и бях доволна, но не съм сигурна че ще я намеря пак.

# 552
А маята нали уж беше отровна ?
Навсякъде чета колко бил вреден хляба с мая, съответно това не прави ли и маята вредна ?

Пак чоя в оранжериите стрелкува,този в градината е под 20см сняг,та не го знам как е, дано от него да си стане зеле .
Е, моята реакция беше "супер,тъкмо ще има за семе" , на което баща ми отговори с "аз няма да стоя на вратата да ти пускам пчели вътре!"
Другият разсад за зеле изглежда нормално засега, ама в края на месеца ще сея пак , за всеки случай .

# 553
  • на пъпа на Златията
Ъъъ, какви хора сте ?Карате ме да превключа на "резерватски" "Фърлихте ме на джанката.По това време, дедо като пълнеше 5 литровото котле с виното , казваше че между 20 януари и 20 февруари "ветъра  гони най напред влъците и след них влаинките ча от Карпатите, през Дунава." .
Вие тук ми казвате,  че вече не знам какви си разсади сте засяли.
Затрих си времето да чета те това,     http://gradinata.bg/index.php?page=article&article_id=165
 и сякаш слушам баба си как се сее пипер.

Като сте толкова бързи с тия разсади , та имам от бабиното семе.
1. Магарешки уши - Сорта леко се е видоизменил , дупето му е остро , вместо по-тъпо.Дълъг, по-тесен.
20 - 25 см дълъг Ползвам го за печене и във фризера.
2. Бяла капия   / двуръба капия/двукамерна/  средно широка , средно дълга/ Чушката не е бяла а светло червена при зреене..  15- 20 см дълга. - ползвам го за буркани , щото е по-къс.
3. Черна капия / триръба капия / средна дължина  по-широка , средно дълга/  15- 20 см дълга
4. Селски - къс - 10 см .Широк, къдрав. - За сушене , за пълнене. за царска туршия, за ловджийска , ...вместо камби.
5 Четириръб - на баба Сладурка .Като дете баба беше загубила сорта и ме прати при баба Слдурка за семе .А тя ми заръча .Кажи на баба си , те тоя е като    ...на некой си Вано.
6. Гръчкави чушки.
7.Стар магданоз - дето има корени - аромата на сушения корен  не помня вече от 5 години , та не зная дали ще никне.

На опашката .

1. Амика
2.ст.добри - май беше от резерватския край , та ще и дойде добре адаптацията.
3.Авосет - заслужава да се поощтряват младите.Чак ми е жал да влачи торбите , а да си купува пипер за туршии.Авосетне е ли някъде от Пловдивско.Те там си купуват семената и правят търговия.
Търсят се сериозни хора , които да продължат сортовете.Сортовете са  на основата на бабините.
Ух тук виждах хубави градини и добре гледани зеленчуци , ама пусто нямам време да се ровя , кой може да се погрижи за семе производството отговорно.  Ан от Русе ли беше?Имам и 20 низи сушени ,ама там сорта е "хубава чушка"

Отивам да изчистя личните си за адреси, че от 3 лични се напълнила кутията 70 процента.

# 554
  • на пъпа на Златията
st. Dobri,
От кой край си?
Не си ли близо до резервата?
Те , да повторя , в тоя линк пише. http://gradinata.bg/index.php?page=article&article_id=165

Бордолезов разтвор. Аз слагам изсъхнала гасена вар и син камък, против плесените.Накисвам угарки от цигари и разредено с вода поливам, срещу буболечките..

Общи условия

Активация на акаунт