(Био) зеленчукова градина 13

  • 114 211
  • 748
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 854
От мен - сушени подправки за супа - http://new1.snimka.bg/flowers/zelenchuci.598190.25691337
чушка, морковче, лук, целина, пащърнак, магданоз и каквото още обичате.

Как сушиш морковите? А лука?
Тук се говореше и за сушени домати, но не успях да намеря къде сте го обсъждали подробно, а звучи интересно!

Лешници миналата година не успях да набера никакви. Тази година обикаляхме и пак не намерихме ни-щич-ко!  Не мога да си купя много на куп от пазара, защото никак не са евтини. А на пролет вече ги няма и на пазара.  А ми трябват през цялата година, защото косматата  си ги хапва и си ги търси. Та оставам с надеждата, че все някоя година ще намеря и ще си набера мноооого, много.

# 106
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 759
rorik,  Laughing в Резервата съм, ама пак ми е сложно  Crazy то език ли е да го опишеш  Hug

в Лехчево: живо ли'й онуй куче нойното, да не е живо к'во е....  Crazy любезно информиране за кучето на позната
в Цибър: Айде куме, откини си глАва, счупи си крак, извади си Око....  Crazy изключително лИбезна покана към кума да се почерпи с която част на вареното пиле желае.

ябълките на баба (тя ги режеше на тънички резенчета и ги сушеше на покривчето на навеса за дърва) и тези в двора на другия ми дядо няма да намеря  Confused това, което ме радва е, че децата не ядат това

# 107
  • Мнения: 17 206
4-ри почивни дни. Работа из градината няма та вчера на шоу с пеперуди, днес на ботаническа градина. Поне детето побяга на воля  Mr. Green Тъкмо уговарях баба му да го водят на лято на Балчик, да види какво е истинска ботаническа градина, а не с размер на двора на баба ми на село. Обрахме първите 3 смокинки, надявам се догодина урожая да е повече ( то и храста е 50 см висок). Сега съм метнала чемширите - подрязвам, оформям... Тиквичките цъфнаха, имам и няколко зелени домата, краставиците са на цвят. Утре ще имаме гости, ще им правя био зелена салата с нар. дано да я харесат.

# 108
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Харесва ми това, казано в края на ноември:

... Сега съм метнала чемширите - подрязвам, оформям... Тиквичките цъфнаха, имам и няколко зелени домата, краставиците са на цвят. Утре ще имаме гости, ще им правя био зелена салата с нар. дано да я харесат.

Колко е хубаво, че имаме списващи от цялата Земя!

На много места по Самотраки няма други сенки, освен олеандрови и смокинови. Олеандровата сянка е малка, рехава и упойваща, а тази на смокинята - плътна и ароматна.
Минавал съм под смокинови дървета/храсти само за да усетя тази им магия. И в Гърция, и по нашата Тракия, и по Черноморието - Созопол, Ахтопол, долината на Камчия. Смокинята е като циганка - незабравима, непретенциозна, само топло да й е  Wink. Е, и много да я обичаш.

# 109
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
st. Dobri,
Не е разликата само в езика.У наше село се псува на поразия.Имам чувството че ушите им пропускат цветистите псувни.
Не само във всяко село ами и в едно село всичко е различно.Има една нагласа да не садиш това което има комшията.Ако ябълката на комшията е висока, ти търсиш ниска и обратно.Получава се едно богатство от разнообразие.Еднакви са само гръчкавите чушки.
Като огладнея и вляза при "ония шашкънье" с гозбите  у северозапада  и там ми е трудно ,макар че сме на 40-50 км от тях.Виж как готвят - с мноого зеленчуци. Виж как правят мазан тиквеник, щото е различен от другия..Нали за това ги гледаме тия зеленчуци.И пак псуват на поразия.Да се чудиш с тия ли Уста ядат.

# 110
  • Мнения: 86
В Лехчево ходих на сватба на най-добрата ми приятелка преди 23 години.Всичко ни беше странно-и обичаите и говора.А на превала на гощавката тамошните юнаци сериозно започнаха да влизат в спор с нашата чуждоселска група и нещата тръгнаха на бой.Чак на другия ден ни обясниха,че сватба без бой не била сватба  Laughing.Е и приятелката ми не остана дълго там-така и не свикна с живото в Резервата.Но пък покрай нея срещнах благоверния...и те така повече от 20 години Laughing
По повод диалектите-две села наблизо Малки Вършец и Градище- с 3 километра разстояние помежду им,а говора коренно различен.Вървели хора от Малки вършец по пътя и намерили около 3 годишно момиченце.Започнали да го разпитват от къде е,чие дете е,а то само подсмърча и дума не обелва.И го повели към Малки Вършец.На влизане в селото пътя им пресякла котка и детето извикало "Ълья го котиту ваа".И станало ясно,че е градищенче...
Моята баба коренячка гражданка женена за "прост"селянин от същия Малки Вършец и пребиваваща там само лятото всеки ден натяквала на дядо ми "Домъкна ме тук да гледам на бурдото караджите,а обществото е на движение в града".Селото се намира в началото на Деветашкото плато и "караджите" са пръснатите по отсрещния ред оголени скали...
Тит,объркващ ме с твоите сезони-не премина ли лятото при вас?Или нямата зима?Ако е така-завиждам,завиждам...
Куркума,чуваме си и в Предбалкана смокини.Но ги завиваме топличко,с много любов
Ето я смоковницата http://wili66.snimka.bg/flowers/izobilie.513486.19409059-тази е с по-дребнички тъмни плодове.А тази http://wili66.snimka.bg/nature/rekolta.600106.24367806.big#-едра,бяла и с една идея по-зиморничева.

Последна редакция: пт, 25 ное 2011, 22:23 от vili__66

# 111
  • Мнения: 8 986

Как сушиш морковите? А лука?
Тук се говореше и за сушени домати, но не успях да намеря къде сте го обсъждали подробно, а звучи интересно!

Вече всичко суша тук: http://new1.snimka.bg/flowers/zelenchuci.598190.25692823.big
в сушилнята за плодове и зеленчуци, от Метро баща ми я купи преди две години.
Пробвах да суша домати във фурната, но съм забравила явно важна част от упътването - на отворена вратичка и сега са доста...хм....хрупкави. Embarassed

И аз имам помощничка http://new1.snimka.bg/flowers/zelenchuci.598190.25692822.big
но не мога да й се сърдя, имам млад орех, от нея или от роднините й посаден, не ми допада много мястото му, но след като е там, ще го оставя.

amica, благодаря!
Аз съм взела акаразин и син камък, казаха ми от магазина да пръскам след като опадат листата, смесени двете неща.  Т.е. сега, след седмица да кажем. Дали сега или пролетта? newsm78

# 112
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Мераклиите правят така: сега (ноември-декември) се пръска с 2% бордолезов разтвор, а напролет при набъбване на пъпките с 1%. При това ранно-пролетно пръскане се  прави смесването.
Ето тук копи-пействам от един рекламен сайт:
Срещу калифорнийската щитоносна въшка пръскането се провежда от набъбването на пъпките до показване на розовото или бялото на цвета. Използването на водно-маслената емулсия от Акарзин изисква сухо и сравнително топло време при температура 10 - 15 °С
Това е минерално масло и после градината известно време мирише на нафта.
Аз от 2 години не ползвам, а я карам на зехтинена емулсия.

# 113
  • Мнения: 854

Как сушиш морковите? А лука?
Тук се говореше и за сушени домати, но не успях да намеря къде сте го обсъждали подробно, а звучи интересно!

Вече всичко суша тук: http://new1.snimka.bg/flowers/zelenchuci.598190.25692823.big
в сушилнята за плодове и зеленчуци, от Метро баща ми я купи преди две години.

Благодаря! Аз отдавна съм се наточила за таквоз.

# 114
  • Мнения: 17 206

Тит,объркващ ме с твоите сезони-не премина ли лятото при вас?Или нямата зима?Ако е така-завиждам,завиждам...

Принципно са 4 сезона, като в БГ, но температурите са доста високи. Сега е от 22 до 29С денем. Миналата зима им беше най-студената. За 3 дни температурата беше 0 градуса ( и не ходихме на работа). Да не кажа, че къщата не знам каква изолация има, но една от тръбите беше замръзнала и се наложи да размръзяваме. ( Сравнявам с Калгари, Канада, където съм била свидетел на -48С и си ходехме на работа  Mr. Green). Тук имат прекрасен климат само дето е много влажно. Хюстън е на географската ширина на Кайро.

Знаете ли как мирише дървесината на смокинята? На смокини, има невероятен аромат.

# 115
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Цитат на: Titina link=topic=624885.msg20369499#msg20369499 date=1322280
Знаете ли как мирише дървесината на смокинята? На смокини, има невероятен аромат.
[/quote

E, минал се е Одисей, трябвало е да си изсече брачното ложе с Пенелопа от смокиново дърво, а не от маслиново.
 
Да споделя едно екзотично кефче: сушени тънко нарязани японски дюли със стафиди. Пред телевизора. Теди, благодаря ти!!! Догодина ще имам собствено производство.
 newsm51

# 116
  • ул. "Мечтание"
  • Мнения: 6 140
Добро утро!
Много интересни неща сте писали, но нямам в момента време да си задам и аз "допълнителните" въпроси.  Joy
После, ако ми дадът мира чаветата!

Хубав ден!  Hug

# 117
  • Мнения: 22 036
Цоп и аз.
Нищо нямам за показване. Тиквичките са гъбясали, лозите спасих с портокаловата настойка - за сега май работи.
При нас се стопли и дъждовете спряха и свободното ми време минава в поливане /е и на плаж ходя и за риба ходя от време на време/.
Днес ходих на панаир и имаше конкурс за плодове и зеленчуци. Много ме зарадваха. Имаше прекрасно производство и напълно био. Най-ме удивиха яйцата. Аз бах виждала само бели и кафеникави. На панаира имаше поне 10 различни цвята яйца - сиви, жълтеникави, сивкави, розовеещи и всички с различна големина. Най-големи бяха нормалните кафяво-оранжеви, които са най-разпространени в магазините. /за кокоши говоря, че купихме веднъж едно щраусово и го ядохме 8 човека за два дни  Laughing/.

# 118
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Щраусите били голяма работа - непретенциозни на фураж, жилави и плодовити. Странни птици са - пера, диета, поведение, но най-странно ми е, че пишкат, за разлика от всички останали птици.

В системите за пермакултура много се залага на птиците. За биологична борба с вредителите препоръчват патици - защото не разравят. Пускаш ятото да преровичка бостана, те кълват, торят едновременно, пък по обед събереш една шапка яйца  Grinning.

Трябва да ида до някоя греда и да издялкам една бразда с днешна дата: нарязах последните домати, които дозряваха в мазето, и сготвих последния буркан лозови листа. Следващите подобни мероприятия ще са след повече от половин година, мда.

Не всяка лоза става за сарми, далеч не. Има разни с дребни листа, с твърде нацепени контури или жилави. Мискетът например дава звездовидни листа, не много набраздени, но с размера на дланта на най-малката ми гювечоунищожителка  Simple Smile. Да ти даде Бог търпение да ги свиваш, ако приготвиш щедро плънка.

Един познат сириец, натикан от съдбата като домазет в софйски заден двор, много ценеше сармите. Арабите ползват  ориз, и булгур за плънката. Съвсем различни подправки слагат - смлян бахар, леблебия, кардамон и прочее, но много ценят дребните листа. Имаха там една хилава градска лозичка, покатерила се до четвъртия етаж на опушените калкани. Та свиваше арабинът сармички колкото малък пръст, без да бърза, без да се нерви.

Разправят, че Дамаск бил най-стария жив град.

# 119
  • Мнения: 2 033
И аз отдавна съм харесала дехидрататорите в "Метро". Днес бяхме там, в момента имат промоция, ако купиш 2 броя излизат по 66 лева. Единичната цена е 72 лева.

Споделям един филм. Нищо непознато за хората в темата. Но все пак...
http://www.youtube.com/watch?v=tWQ92iTyDlA&feature=player_embedded

П.С. Утре ще се опитам да убедя мъжа ми да си купим сушилнята, като за целта му покажа това. Simple Smile http://www.bgbakalia.com/index.php?cPath=3_14  Досегашните ми опити не са много резултатни.

Последна редакция: сб, 26 ное 2011, 23:52 от Люлин

Общи условия

Активация на акаунт