(Био) зеленчукова градина 13

• 114 209
  • 748
  •   1
Отговори
# 630
А момичета малко ме е срам да питам ама... ще се престраша   Embarassed Mr. Green

Как да си засея магадноз и копър в саксия? Ей така да ги захвърля семенцата почти най - отгоре на пръстта или... ?   Crazy

Кога се сеят и кога никнат?

Благодаря Ви!   bouquet

# 631
Хвърляй и хич да не ти пука. Пак ще поникнат. Сееш си когато си решиш. В саксия са така че няма проблем.

# 632
  • Варна-София
... Вече имам осигурена птича тор, защото си имаме декоративни кокошки, фазани и пауни. Голямата чуденка е как ще опазим фазаните да не избягат, ако ги пуснем, и как ще опазим зеленчука от пауните ...

Уау. Я разказвай по-изтънко за тези екзотики.  coolcool

Добре дошли нови момичета!

# 633
  • на пъпа на Златията
Мммм,
Вчера  беше пекнало едно слънце, нямаше да кажеш че е Иванов,Йорданов ден по стар стил.Днес северняка пили.Снега е малко.Не е на добре това.
Забелязвате ли че отминалата година минаваме на 2год. времена.
Изпуснах няколкото топли дни да разпратя семената , щото нямах пликове.Сега ще се наложи да  да чакам  пак топло време.
Пак ли и тази година пролетта ще е студена?

Миналата година съседките ми си насяха пипера на 1-ви март.Масово семената в тунелите изгниха.За това най - рано 15 март.
Миналата година останах без "златен медал".Това мисля че е ранен  сорт , заедно с севрията. и с къса вегетация.Някой [/b , ]попита за пипер за късо лято.Могат да се ядат зелени , без да горчат като другите сортове.Стават за мариновани , за саламура,  с дом.сос, за киселите туршии.... .Сега ми дойде на ум , да насея по-рано от него и да го пикирам и в първия удобен момент без слани  да ги изнеса навън.

# 634
... Вече имам осигурена птича тор, защото си имаме декоративни кокошки, фазани и пауни. Голямата чуденка е как ще опазим фазаните да не избягат, ако ги пуснем, и как ще опазим зеленчука от пауните ...

Уау. Я разказвай по-изтънко за тези екзотики.  coolcool

Страхотно! Онази божествена градина и тези птици...!
Искаме снимки! Искаме снимки!

Миналата година съседките ми си насяха пипера на 1-ви март.Масово семената в тунелите изгниха.За това най - рано 15 март.
Миналата година останах без "златен медал".Това мисля че е ранен  сорт , заедно с севрията. и с къса вегетация.Някой [/b , ]попита за пипер за късо лято.Могат да се ядат зелени , без да горчат като другите сортове.Стават за мариновани , за саламура,  с дом.сос, за киселите туршии.... .Сега ми дойде на ум , да насея по-рано от него и да го пикирам и в първия удобен момент без слани  да ги изнеса навън.

Аз бях, записвам си - "златен медал" и "севрия".

# 635
И баща ми се е захласнал по декоративните птици и животни като цяло.
Като се прибере до срещинощи гледаме сайтове, аз за семена, той за кокошки, изобщо луднали сме си Simple Smile .

Аз днес щях да си оправям тунелите, но все още не се е размразил леда и само махнах малко да ги видя как са марулите- сплескани и изравнени със земята, но тъмнозелени и свежи.
Листното зеле и то е ептен сплескано, дано да не се е пречупило .

Да ви се похваля,че бях в едно малко средногорско село и се снабдих със семена за домати, камби и пъпеши, отчупих си розмарин и индрише .
А какъв лимон имаха, ей чудесия . Над 100 лимона имаше на него.
Интересен факт -  този въпросния лимон моя дядо го е гледал, гледал, после не е имал възможност и го е подарил . Оставил си е на себе си 3, обаче последните 2 години са занемарени и сега общо имат 4 малки лимончета .
Аз съм си поставила за цел да ги възобновя, ще махам пръстта, ще подрязвам корените, ще ги торя и ще чакам лимони .
А какви лимони са - кората половин сантиметър дебела, ама като я срежеш и цял ден мирише на лимон.

# 636
Хей, Люб, много време те нямаше, къде се губиш? Хайде сега, разказвай, покажи ни екзотичните кокошки и пауни!

# 637
  • густо майна Филибето
За зеленчука не остана много време, занимавахме се с декоративната градина. Споделих за птиците в неподходящ момент - с нов компютър сме, а снимките останаха в стария. Но изрязах една снимчица от фейсбук с две от копринките и феникса. Той е още малък, от скоро кукурига Simple Smile Фазана сега се оцветява, трябва да стане златен, но още е преобладаващо кафяв. Пауна ще направи опашка след година две, но това не му пречи да се пери на петлите, като пуяк е Grinning

Ana.Ivanova, ти преди се интересуваше от декоративните кокошки, взехте ли си?
Аз си имах скъпа гостенка есента, дошла отвъд океана,която без да подозира за кокошките, ми беше приготвила разкошна книга за декоративните породи. Ако смее, да се обади smile3534

Тази година почти съм успяла да навия половинката да ми скове повдигната леха, в която ще нахвърлям полу-изгнилия компост, който просто изсъхна през лятото (валя само веднъж) и навъди мишки. Това ще е моето опитно поле Simple Smile Переодично ще докладвам резултатите от експериментите си. Simple Smile

# 638
Аз днес щях да си оправям тунелите, но все още не се е размразил леда и само махнах малко да ги видя как са марулите- сплескани и изравнени със земята, но тъмнозелени и свежи.

Аз си умирам от любопитство какво се случва с моите марулки. Затрупа ги снега, а бяха съвсем мънички, още се чудеха да се борят ли или не - с по 2-3 листенца. Много ми се иска да се окажат и те свежи и зелени, когато снега се стопи.
Гледам лехата, звита с това дебело  бяло одеало и си представям стъкчетата отдолу.
Другата, която така и не довърших ми припомня колко много имам още да правя. Имам още 5 лехи да правя, да кова и да нося много, ама много пръст, за да ги запълня.
По никое време в горния двор дойдоха да строят. Влезе багер и изкопа ровове за ограда. Чудя се - има ли смисъл да взимам от тази почва, копа на метър дълбочина. Или хранителите вещества са само на повърхността, в хумуса, който съм чела, че е най-много 20 см дебел?

Да се похваля - направихме си оджак, огнище. Имахме комин за печка. Бутнахме го в основата и изградихме там камерка със стари тухли от акумулираща печка. Стана много красиво. Не е практично за отопление, но имаме жив огън, пред  който мога да изкарам часове. Съвсем мъничко е, а толкова много ме радва! Това, че го направихме сами е бонус удоволствие.

Кокошките се стараят. Бяха ми казали, че зимата почти спирали да снасят. Моите си снасят. Пропускат по някой ден, но общо взето са редовни.
Между територията на патицата и тази на кокошките е езерото. То ги дели. Сега, като е замръзнало и едната се изхитри, минава по него и отива да тараши паницата на патока - изяжда му цацата, много обича. После ляга в къщата му и чака да отида да я преместя. Нахалница  Simple Smile
Един приятел започна работа към верига полод-зеленчуци и ни снабдява редовно с кашони със негодни плодове и зеленчуци. Трупам на компоста, който в момента спи, но се надявам на пролет да започне да гние с пълна сила.  От кашоните има и много годни за кокошките краставици и марули, те много обичат и сега им идва добре зеленкото.

Последна редакция: нд, 22 яну 2012, 02:42 от bushkata

# 639
  • ул. "Мечтание"
Кокошките се стараят. Бяха ми казали, че зимата почти спирали да снасят. Моите си снасят. Пропускат по някой ден, но общо взето са редовни.
Между територията на патицата и тази на кокошките е езерото. То ги дели. Сега, като е замръзнало и едната се изхитри, минава по него и отива да тараши паницата на патока - изяжда му цацата, много обича. После ляга в къщата му и чака да отида да я преместя. Нахалница  Simple Smile
Един приятел започна работа към верига полод-зеленчуци и ни снабдява редовно с кашони със негодни плодове и зеленчуци. Трупам на компоста, който в момента спи, но се надявам на пролет да започне да гние с пълна сила.  От кашоните има и много годни за кокошките краставици и марули, те много обичат и сега им идва добре зеленкото.

Размечта ме за кокошки и ти сега!  Heart Eyes

Ммммм... аз съм в момента малко като муха без глава, чудя се кое от къде да подхвана.  Embarassed
Като бях подопечна на баща ми беше лесно, той планира, аз изпълнявам. Сега с моята си градина аз съм шеф и въобще в момента имам чувството, че ВСИЧКО съм забравила и мотиката ми се струва като извънземна технология.  Joy Ама знам, като пипна земята... всичко ще си дойде на мястото! Или поне се надявам така да стане! Simple Smile

# 640
  • Варна-София
... По никое време в горния двор дойдоха да строят. Влезе багер и изкопа ровове за ограда. Чудя се - има ли смисъл да взимам от тази почва, копа на метър дълбочина. Или хранителите вещества са само на повърхността, в хумуса, който съм чела, че е най-много 20 см дебел?...

Тая почва под хумусната се нарича "мъртвица". Всеки, който е строил основите на нещо стига до нея. Аз я добавям в компоста, или при калифорнийските червеи, за подобряване на храносмилането. С редовното добавяне на органика качеството й се подобрява и става все по-пригодна за земеделска работа.

# 641
Ами аз мисля да взема от нея и да насипя основата на лехите. Те са (ще са) 40 см високи, но не ги пълня до горе. Да насипя около 15 см от вече изкопаната и за горните 10 да взимам само от хумусния слой там, където багера все още не  е копал?
Ако има компост на есен  - ще добавям и ще подобря почвата в цялата леха.

Купих си семена от лавандула. Тя привличала много пчеличките. А пък зеленчуците ще имат нужда от хвъркатите.
Сега чета, че най-добре се хваща от резник. Ще опитам със семената все пак. Някой има ли опит?

# 642
Аз съм с опита лавандулов. Ще стане и от семе.
Люб,
искам да ти видя кокошките. Дават ли да ги галиш? Обичам така, по перата, лекинко.
Таз, скъпата гостенка, не спря да ми говори за тях, ейииии Laughing

# 643
bushkata, недалеч от вас, в "Павлово", на реката (под високото напрежение) има разсадник, "Божилови". Винаги е имало лавандула в кофички от кисело мляко.

# 644
Ах!Лавандули през януари!
Летни нощи,светулки.... Laughing
Аз отглеждам и лавандула,и перовски лавандилис.
Нищо не им гледам.Те-сами...
Изгоряла от слънцето,песъчлива почва, Езерен вятър.
Пролетно време лекинко с ножицата,на една женска длан растояние.На височина.Хръс,хръс..
Внимавайте с лозарската ножица обаче!
Ах,как боли,ако те пореже Blush
ПС.Разпознавате ли,моля,тоз нарцис(дафодил).."тазепа,незепа.."Загубих му името.
Ухае на Събудена Пролет.
http://prikachi.com/images/541/4297541K.jpg
ПС.Любознателно,а колко кокошчици от тез пухкавите се полагат на един петел?
Е,няма друга тема в бгмама с .. птица-Феникс!Няма! newsm18

Общи условия

Активация на акаунт