(Био) зеленчукова градина 13

• 114 203
  • 748
  •   1
Отговори
# 645
Познавам един нарцис. Ама тез са по-хубави. И аз чакам Люб да каже за петльов харем Laughing

# 646
Като заговорихте за нарциси, напролет ще ви покажа на баща ми лехите, дълги и цвят до цвят.
От малки поне по веднъж ходим да берем, вече даже не падаме в тях и не тъпчем, та сме само на полезна дейност .

Аз тази вечер уж наистина за последно си поръчвам семена и ми направи впечатление, че в един английски сайт има специално отделени "Български домати" .
http://www.realseeds.co.uk/tomatoes_bulgarian.html
Често се срещат и разни чушки български, последно видях Chilli Bulgarian Carrot и ми е странно защо тези български сортове не се продават в бг, ми по чужбина .

Аз нареждам градината, гледам кое до кое, пък междувременно направих и 2 дози сирене.

Лека вечер !

# 647
Дедо, а нещо по-специално искат ли семената? Четох за поставяне в пясък, в хладилника до март и тогава садене, някакви такива завъртени процедури?
Люлин, благодаря ти! Намерих им и сайта. Чак и цени има, което много ме радва. Обичам сайтове с цени, така можеш да си правиш сметка. Ще ги посетя непременно. Ако не се получи със семето, а и да се получи - сигруна съм, че друго ще си харесам  Peace

# 648
  • густо майна Филибето
http://prikachi.com/images/541/4297541K.jpg
ПС.Любознателно,а колко кокошчици от тез пухкавите се полагат на един петел?
Е,няма друга тема в бгмама с .. птица-Феникс!Няма! newsm18

Пухкавият копринко се оказа най-оправния петел, оправя всички кокошки Laughing И е царят в кокошето царство.  Декоративните породи се продават по двойки, но от пухкавелковците вече събрахме 4 пухинки за лидера Simple Smile Много са подходящи да обикалят двора - тромавички са и не могат да прехвърчат. Освен това редовно снасят, дори и сега през няколко дни събирам яйчица. Обаче от нашарените като далматинци (нямам снимка) имахме изненада - като поотраснаха и се сбориха - оказаха се две петлета Simple Smile Феникса е чудна птица, детето в мен отдавна й се възхищава, още от книжките с прекрасни илюстрации. Би трябвало опашката му да порасне до метър и половина, но тогава не зная как би изглеждала от гледна точка на хигиената Mr. Green

Есента не успях да садя марулки. Дали мога да намеря вече разсад на пазара? Че сме насадили отдавна балучки за зеленко, да има с какво да правим салата:)

# 649
  • на брега на Дунава
Имам доста лавандула  в градината ,вече голяма ,сята от семена.Отначало трябва да се посеят семената за разсад в къщи и да се отгледат поне една година,защото растат бавно.Едва след като се разсадят и станат около 10-15 см. е добре да се изнесат  навън. После няма проблем .Може да се зарови стебло /отвод/ в земята и пуска корени или да за натрупа пръст около храста есента .Страхотно изглежда през лятото ,ухае и се бере за букети против молците.Не съм виждала такива о
откакто имам лавандула.
Ето и малко спомен от лятото :
http://prikachi.com/images/204/4299204d.jpg
http://prikachi.com/images/206/4299206n.jpg
http://prikachi.com/images/214/4299214Z.jpg

# 650
МХ, красива е!
но това с отглеждането една година вкъщи... Имам котки, едната е малка и беладжийка, трудно опазвам саксиите и гледам да не ги увеличвам.  Значи ще прибегна направо до разсадника, препоръчан от Люлин - ще си взема готово растение.

Имам питане за торящите с кокоши тор. Не се ли протеснявате от болести? Знам, че пернатите често болдедуват от стафилокок. Могат да го карат "на крак" и дори да не знаете, но го пренасят. Четох, че оцелява дълго време .

Все повече се замислям да направя южния си балкон на нещо като оранжерия. Ще строят под носа ни и този любим балкон вече няма да е годен за посядване на кафе. Много е горещо там обаче лятото, ако го правя ще е много полезен есента, зимата (особено ако отоплявам да не замръзва) и пролетта, но през лятото ще тряба да има нещо за засенчване.

# 651
Аз се хванах да правя едно сирене и някъде посредата се усетих, че ще ми трябват няколко часа, та четох стари теми докато се чеди. Като си харесам нещо, си го записвам в тефтера .

Как се справяте с колорадския бръмбар ? Знаете ли някакъв био метод ?
При мен миналата година нападнаха патладжаните (сигурно и картофите, ама тогава нямаше никой в градината да ги види) и аз наивната ги избутах от корените и хич не се и сетих,че ще се върнат .
Иначе преди в селото са плащали на децата да ги събират в буркани : ) .

# 652
  • Варна-София
Авосет, на няколко места четох от любопитство, че се справят така: В кофа се слага на дъното силен солен разтвор (100 грама на 1 литър вода) или зелева чорба или саламура от туршия. С метла се стръскват буболечките и те се давели. Друго помощно средство е да се сади сред картофите боб.
Това го пише например тук: http://akak.ru/recipes/13469-kak-izvesti-koloradskogo-zhuka

# 653
Не знам какъв руски боб сеят, за да пропъждат колорадските бръмбари, но определено аз нямам такъв успех. Културите ми се редуват-три реда картофи, два реда боб. И по средата на лятото-бръмбар върху бръмбар, а отдолу на листата-яйца и гадните новоизлюпени. Изяждат картофите, после се прехвърлят върху патладжаните, а след това newsm78 изчезват от полезрението.
Люб, не намерих копринки, за съжаление. Но пък си купихме ето това:
http://www.dikarconsult.com/index.php?l=398&id=2086 Очаквам с нетърпение да седя на слога под цъфналата трънка и да гледам как работи вместо мен!

# 654
  • на брега на Дунава
avocett Аз обожавам латинки и ги сея навсякъде.Може би затова при мен няма нито един колорадски бръмбар.
amica1 Оставила съм невен , латинки и тагетес да растат навсякъде из градината .Само ги контролирам да не превземат всичко.Може би затова почти нямам вредители /дори листните въшки бяха толкова малко ,че с първото пръскане със зехтинено - содената емулсия изчезнаха/.
Проблем са ми беше само картофената мана ,но и тя изчезна след двукратно пръскане с ридомил голд и  неколкократно със зехтин,сода и сапун.

# 655
  • Варна-София
Не знам какъв руски боб сеят, за да пропъждат колорадските бръмбари, но определено аз нямам такъв успех...

Любопитно е как се променят свойствата на растенията при промяна на климата. При някои се проявява драстична разлика. Руските рецепти с черно куче грозде (паслен черный) у нас са неприложими. Обяснение намерих в една руска книга, където пишеше, нещо от рода на: видите ли в средиземноморските страни тази обикновена родна вкуснотийка от нашия двор е отровна.
Та кой знае и за боба как е по света.

МХ, благодаря за съвета. Тези непретенциозни уж растения, при мен растат с доста помощ от моя страна. Пак ще ги мъчим!

Последна редакция: вт, 24 яну 2012, 13:21 от amica1

# 656
Здравейте ,извинявам се че нахълтвам в темата ви ,но от няколко дни търся информация и нищо не откривам.Около жилището ни си живеят няколко кучета ,нямам проблеми с тях,а с хората които са решили че точно под прозореца ми е мястото да ги хранят,търся някакво растение ,което да заесем ,което да ги отблъсне от тук,не искам да им навредя,просто да ги прогоня от градинката ни ,имате ли някаква идея?Ще съм благодарна ако някой може да даде съвет.

# 657
Добро утро!
Амико,посей латинките на полусянка.И да не им е толкова наторено.Иначе само се разлистват.
Да ти благодаря за босилека,който хубавее на кухненската маса.В саксия го пресадих след като напълни с корените си едно бурканче от лютеница.
Времето си играе с нас.Температурите за една седмица скочиха от -20 до плюс 10.Потънахме в кал.Днес ни сковава сух студ отново.И вятър,ще ни отнесе.
Опитвам се да предвиждам времето по сигналите на Природата.Зачетох се в сайтовете на каубоите.
"Ако кравите рекат да полягат по време на паша-ще вали след час.Не че ги мързяло.На сухо им се лежало."
Тук на 2 февруари ще измъкнат от бърлогата едно хиберниращо животно(Groundhog)Гризач,сънен.
И точно в 12 на обяд,ако той се раздвижи и разпознае сянката си-значи се е ококорил.
Зимата ще си отидела след 6 седмици.
Писна ми.
Слънце искам.
По-назад една мама питаше за отглеждане на магданоз от семена.Хич не е лесно.
Ако си  решил да го отглеждаш вътре в саксия през зимата.
Ситни,почти въздушни семенца.С дълъг период на прорастване.Бързо ги хваща плесен.Ако почвата не е хем пореста,за да се закачат коренчетата,хен хумусна,хем добре дренирана.
Може и да ти мине мерака.Градинарския,де! Blush
Препоръчвам-зимно време сух магданоз,а лете-отвън на слънце!
И в контейнер,и в градината .Пък и да купиш връзка магданоз от сладкодумна баба на женския пазар.То си е радост. Laughing
А за колорадския бръмбар,Авосетт, питах миналата година Зелените в резервата.Кат тръскаха на чаршафи  японския бръмбар,който искаше да изяде младите дъбици.
Чудех се защо клатят дърветата сутрин  точно в 10 часа.
Имал си полов график гадината.По хладина се съвокупляват.И тогава ги сгащваме.И в кофите със солен разтвор.Та си мисля,че и за колорадския важи.Трябва да се наблюдава. hahaha
Нали сме най-умното Био!
Ани-честит култиватор!
Ех,прадядо ти да те видеше,да ти се зарадва....
Мананди,Мацето и Даун деър-да минат да се отчетат.
Брей-дружина ли сме,бригада ли...Какво сме?!
МХ-и ти отглеждаш лавандилис.При теб ветровито ли?Обожавам да разглеждам твоята Градина.Такава хармония!Като в приказка е... Hug

# 658
J M M-за имане има растения,но могат само да им навредят на хайванчетата.
В гугъл има писания.Но са за това да си пазим кучетата от опасни за тях ...треви.
В съседите е проблема.В хората. Sad
По човешки,ако не могат да се разберат...
А ако ги изловите и предадете в приют?
Да ги изкъпят,кастрират,нахранят.
Гледах филм за софийски приют.Смиляват се,осиновяват ги.

# 659
  • Варна-София
J_M_M, посади си храсти. Японска дюля - хем красива, хем бодлива, ниска, няма да припарват, хем наесен ще си я береш, режеш на тънко, сушиш и вечер пред телевизора със стафидки - кеф Киро!

Общи условия

Активация на акаунт