Да не изпускаме от очи проблема с ГМО- семената на измамата!

• 39 409
  • 456
  •   1
Отговори
# 225
Използването на генно модифицирани храни трябва да се забрани изрично със закон, без да се оставят вратички за използването им.
Трябва да се запази природата ни чиста, от което много ще спечелим за в бъдеще.

# 226
  • Ямбол
Използването на генно модифицирани храни трябва да се забрани изрично със закон, без да се оставят вратички за използването им.
Доколкото ми е известно няма неоспорими доказателства, че всички такива храни са вредни на нас и на природата.
Тогава няма никакъв смисъл от забраната им.
По-вредни са химикалите, с които някои храни се обработват, не самият продукт.

# 227
Ами, те създават гмо-култури, за да са устойчиви на определен пестицид. Като гмо-царевицата на Монсанто, устойчива на техните химикали.
Няма доказателства, щото лобито е толкова голямо и парите, които се въртят са толкова много, че кой ще остави учени да работят независимо. Единият от бившите шефове на Монсанто е в управителния съвет на FDA.
В Индия има маосово самоубийства на селяни, обработващи земя, защото веднъж сели гмо-семена на следващата година пак трябва да сеят такива и съответно нямат пари да ги плащат и се разоряват. Това е като дотациите на адаптирано мляко на Нестле в Африка, но в чудовищни мащаби ooooh!

# 228
  • Ямбол
Ами, те създават гмо-култури, за да са устойчиви на определен пестицид. Като гмо-царевицата на Монсанто, устойчива на техните химикали.
Няма доказателства, щото лобито е толкова голямо и парите, които се въртят са толкова много, че кой ще остави учени да работят независимо. Единият от бившите шефове на Монсанто е в управителния съвет на FDA.
Теориите за конспирации са ми смешни и равни на липса на аргументи.
Нещо по-сериозно от световен заговор има ли?

# 229
Няма световен заговор. Прочети малко повече за Монсанто и политиката й в Индия и патентоването на семена. Има съвсем официални източници.

А ето и въпросният Майкъл Тейлър http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_R._Taylor
http://www.huffingtonpost.com/jeffrey-smith/youre-appointing-who … lea_b_243810.html
Както и да го гледаме е ненормално да се избира за шеф някой, който доскоро е работил за компания, която сега трябва да контролира.

Последна редакция: сб, 17 май 2014, 13:58 от Пролетен дъждец

# 230
Доколкото ми е известно няма неоспорими доказателства, че всички такива храни са вредни на нас и на природата.
Тогава няма никакъв смисъл от забраната им.
По-вредни са химикалите, с които някои храни се обработват, не самият продукт.

Боже, каква неграмотност! Има, има, о, как да няма, ама не си правите труда да се информирате!! Четете повече бе, срамота, не че има НЕоспорими данни, ами ги има в НЕоспоримо количество, ама кой ли му пука. Като вземете утре да се издувате и да ви идват какви ли екзотични болести до главата, ще разберете. Междувпрочем книгата, на която е кръстена темата (или обратното - не зная), "Семената на измамата" от Джефри Смит е точно за това - за неоспоримите вреди от ГМО, за уволнените учени, за недостатъчните изследвания, за стремежа да се залее пазара с тях и да бъдем пред свършен факт, за укривани документи, за медицински и научни факти относно неяснотата и неуправляемостта на ГМО, за откровено фалшифицираните биохимични доклади и т.н. .... и т.н. Прочетете я и я давайте на всичките си познати и те да я прочетат, че нивото на информираност у нас е потресаващо ниско.!

За сведение в Америка всички публицистични, критически и документални книги минават юридическа проверка - за да се докаже истинността на източниците и да не се допуска клевета, чъй че можете да сте спокойна, че не ви залъгват с "конспирации"... Там не е като тука - всеки да пише каквото му дойде и както му се харесва. Ако засегнеш нечий интерес на гиганти като Дюпон или МОнсанто например, ако не приложиш документация за твърденията си - издателството например такъв ще го изяде, че по всяка вероятност ще престане да съществува в бъдеще, ако изобщо му останат пари да преживява.
(Майкъл Мур като писа срещу Бушовците, ръцете ги сърбяха да го тикнат в затвора за клевета - ама нъц, нямаше за какво да се хванат и т.н. примери, да не се отклонявам...)

Та ГМО не е някаква нова рецепта за салам или шоколад! - както си мислят повечето ни мили себеподобни.

Последна редакция: нд, 25 май 2014, 10:15 от shantaram

# 231
  • Ямбол
Каква е тази книга? Художествена литература? Или комерсиална пропаганда?
Не съм срещала досега официално становище, а само приказки подобни на горния пост, които приравнявам към приказките за световния заговор, а на такива не се връзвам.
От толкова много теми по въпроса не съм срещнала още официално и категорично решение, че всички ГМО са вредни. Най-малкото е несериозно да се говори за всички на куп, защото са различни.

# 232
Да не говорим, че за всеи продукт трябва да се прави отделно проучване.
Обаче, не са и доказано безвредни. Предпочитам да не ги консумирам.

# 233
Каква е тази книга? Художествена литература? Или комерсиална пропаганда?
Не съм срещала досега официално становище, а само приказки подобни на горния пост, които приравнявам към приказките за световния заговор, а на такива не се връзвам.
От толкова много теми по въпроса не съм срещнала още официално и категорично решение, че всички ГМО са вредни. Най-малкото е несериозно да се говори за всички на куп, защото са различни.
А ти колко документа прочете и колко становища проучи, за да твърдиш, че всичко е безпочвено?
Дай линкове, които си чела, за да ги обсъдим тук.

# 234
  • Ямбол
....
А ти колко документа прочете и колко становища проучи, за да твърдиш, че всичко е безпочвено?
Дай линкове, които си чела, за да ги обсъдим тук.
Защо аз трябва да доказвам нещо, което на всичкото отгоре не съществува. Не липсата, а наличието на вреда трябва да се доказва.
Аз досега не съм чула и прочела за категорично нечие становище, че някой е пострадал от ГМО.
На български език.

# 235
Хехе, на български език  Joy
А ти как разбра, че не съсществува вреда след като не си чела нищо?
Не те карам да доказваш, а да дадеш тези официални становища от излседвания, които си чела.

# 236
  • Ямбол
Аз не чета за всеки продукт, така както не чета за ябълките и крушите, преди да ги употребявам.

# 237
От мене една точка:

Ясно е, че ГМО върви в комплект с хербицида glyphosat (roundup и др.).
Употреба на глифозат в световен размер:

Количествата постоянно трябва да се увеличават и защото плевелите развиват резистентност.

Изследване на Университет Лайпциг от миналата година показа, че глифозат има в урината на хора, които нямат директен контакт с хербицида (служители, адвокати и пр. от големите градове).
В урината на фермер, който гледа земя и говеда обаче са открити количества, които хилядократно надвишават допустимите норми. И той и кравите му са болни от ботулизъм. Получава се така, защото хербицидът унищожава чревната флора (а да не говорим до колко други болести води това).

Дори само това е предостатъчно.

Сега Лиляна, моля да ми предоставиш някаква информация, че гладът в световен мащаб е намалял, все пак колко години вече се ползва ГМО. Щом ще се тровим има ли някаква полза. Не, няма.

ПП Забравих да кажа, че в събота  по света в над 400 града в повече от 50 страни хората протестираха срещу гиганта монсанто, защо ли?

Последна редакция: вт, 27 май 2014, 02:20 от Шанта

# 238
  • Ямбол
....
Сега Лиляна, моля да ми предоставиш някаква информация, че гладът в световен мащаб е намалял, все пак колко години вече се ползва ГМО. Щом ще се тровим има ли някаква полза. Не, няма.
....
Нямам такава информация и не ми е нужна за да се произвежда някаква храна, тя не е заради световния глад.
А иначе милиони хора се кланят на господ без да са убедени, че го има.

Последна редакция: вт, 27 май 2014, 08:35 от Лилянa

# 239
Хаха, ама намаляването на глада в световен мащаб е главното обещание и оправдание за разработките на ГМО.
Тук не става въпрос да се чете за ябълки и круши отделно, а за цял един дял от земеделието, хранителната индустрия и дългосрочното им влияние върху екосистемите и човешкото здраве . Интересно как хем нищо не си прочела, хем твърдиш, че е безопасно.
На това се вика неинформиран избор.

Общи условия

Активация на акаунт