Да не изпускаме от очи проблема с ГМО- семената на измамата!

• 39 409
  • 456
  •   1
Отговори
# 240
Нямам такава информация и не ми е нужна за да се произвежда някаква храна, тя не е заради световния глад.
А иначе милиони хора се кланят на господ без да са убедени, че го има.

Точно така си е. Тя се произвежда, за да може едни корпорации да си продават пестицидите, за това е измислена, после идват семената и патентите.
С останалото не схванах връзката, но щом ти носи успокоение...

Сега разбрах, имаш предвид, че хората са наивни.
Ами че  FDA (Food and Drug Administration), която отговаря за опазването на общественото здраве в САЩ се състои главно от бивши шефове в Монсанто. Политиката отдавна работи в подкрепа пак на тях. А ти искаш да има официални изследвания, че и някой да ти поднесе информацията на български. То това е по-наивно и от да чакаш от умрял писмо.

Последна редакция: вт, 27 май 2014, 11:06 от Шанта

# 241
  • Ямбол
Аз обещания не съм давала, че ще храня света. Аз само казах, че няма доказана вреда.
И има разлика между безопасно и не доказано опасно. Аз твърдя второто, като то не изключва опасността.

# 242
  • София

Стартира изграждането на нови цехове в "Звезда"АД-Д.Митрополия
10 май 2014   Дарик Плевен

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев даде старт на изграждането на два нови цеха в „Звезда"АД- Долна Митрополия. Сред многобройните гости на събитието бяха народните представители от Коалиция за България Васил Антонов и Димитър Кочков, депутатът от ДПС Митхат Метин, областният управител на Плевенска област Илиян Йончев, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Светослав Младенов.

Новите мощности са втория етап от проект за модернизиране и обновяване на предприятието. През първия е обособено силозно стопанство с капацитет 100 000 кубика. Предстои да се изградят два изцяло нови цеха - за подготовка и пресоване на суровината и за маслена екстракция. Това ще увеличи капацитета на съществуващите мощности, но и ще даде възможност за преработка не само на слънчоглед, но и на рапица и соя както за хранителната промишленост, така и за биодизел. Очаква се на денонощие да се преработват 650 тона суровина.  Прогнозната инвестиция е в размер на 10 милиона евро, информира собственикът на дружеството Мите Николов. Той допълни, че новите цехове ще заработят през 2015 г.

Министър Стойнев и Мите Николов хвърлиха първите лопати с бетон в основите на бъдещите сгради, в които работниците символично поставиха шише със светена вода и паричка за късмет. Отслужен бе и водосвет, а багер направи и ритуалната копка.

Драгомир Стойнев препоръча да се ползват новите инструменти на Българската банка за развитие и на Агенцията за експортно застраховане, тъй като продукцията ще е изцяло за износ. Успех на новото производство пожела и областният управител Илиян Йончев, който допълни и за възможностите, които предоставят на Северозапада инструментите на Интегрираните териториални инвестиции.

Мите Николов сподели, че има намерение и след това да продължи проекта като увеличи капацитета до 1300 тона на денонощие, както и да изгради нова административна сграда. Това ще даде възможност на дружеството да преработва 400 000 тона суровина годишно, което ще го превърне в най-големия завод за производство на растителни масла в Югоизточна Европа.

# 243
За да се осигури площ, да се отглеждат тези култури  се унищожава амазонската джунгла, което сещате се до какво води. Друг е въпросът дали е морално да се произвежда дизел от хранителни продукти.
В Германия последните години има скандал след скандал, заради замърсени с диоксин яйца и месо. Причината е, че отпадъците от производството на биодизел се преработват на фураж.

# 244
За морално не знам,но хората губят поминъка си в районите на изсичане на дърветата. Лично аз смятам биодизела за едно голямо измиване на съвестта на европейските нации и преместване на замърсяването от Европа в страни като Индонезия,където се произвежда биодизела.

# 245
Каква е тази книга? Художествена литература? Или комерсиална пропаганда?
Не съм срещала досега официално становище, а само приказки подобни на горния пост, които приравнявам към приказките за световния заговор, а на такива не се връзвам.
От толкова много теми по въпроса не съм срещнала още официално и категорично решение, че всички ГМО са вредни. Най-малкото е несериозно да се говори за всички на куп, защото са различни.

Мило момиче, на теб не може да ти се помогне. Ти знаеш всичко без да четеш.
Освен че нищо не знаеш, и не искаш да знаеш. Не те знам какво работиш, но дано не зависят хора от теб, че горко им. И понеже имаш нужда от специално внимание - ще кажа още веднъж - не, книгата не е художествена, не, не е и комерсиална пропаганда, но едва ли ще ме разбереш.  Освен книгата, която аз споменавам, има и много научни доклади (в библиотеките на университетите и научните институти), но ти и на университети предполагам не вярваш, пък и тия скучни библиотеки..., гуглю не ги вади най-отгоре, че не са и на български, абе сложно е... Чакаш по телевизията да ти го съобщят. Чакай.

Ямбол верно че са извесни май само с кукерите си, ама чак толкоз любов към ГМО ми се струва нездрава.  Mr. Green

# 246
  • Ямбол
....
Мило момиче, на теб не може да ти се помогне. Ти знаеш всичко без да четеш.
Освен че нищо не знаеш, и не искаш да знаеш. Не те знам какво работиш, но дано не зависят хора от теб, че горко им. И понеже имаш нужда от специално внимание - ще кажа още веднъж - не, книгата не е художествена, не, не е и комерсиална пропаганда, но едва ли ще ме разбереш.  Освен книгата, която аз споменавам, има и много научни доклади (в библиотеките на университетите и научните институти), но ти и на университети предполагам не вярваш, пък и тия скучни библиотеки..., гуглю не ги вади най-отгоре, че не са и на български, абе сложно е... Чакаш по телевизията да ти го съобщят. Чакай.

Ямбол верно че са извесни май само с кукерите си, ама чак толкоз любов към ГМО ми се струва нездрава.  Mr. Green

Опитът за отклоняване на темата, чрез подобни иронични подмятания и подигравки, ми говори само за липса на аргументи.
Аз, за разлика от вас, никъде не съм се обърнала към личните ви качества, с какво и с кого работите, къде живеете и каква е общата ви култура. Коментирам единствено темата и коментарите по нея. Навлизането в личното по такъв грозен начин говори само за някакви липси и ниска култура.

Та, каква е връзката на Ямбол с темата? Освен опит да се направиш на рунтава селскостопанска единица.

# 247
Лиляна, сто пъти те помолих да дадеш линове, където си чела тези прословути изследвания, които не откриват вреда. Нали все това повтаряш? Оказа се накрая, че нищо не си чела, ако изключим местния вестник и новините. Ако няма какво съществено да кажеш, престани да спамиш. Нямам нищо против, че си на противоположното мнение, но се изумявам как може да заемаш някаква позиция, без да си се информирала достатъчно преди това.

Последна редакция: ср, 28 май 2014, 09:02 от Пролетен дъждец

# 248
  • Ямбол
Лиляна, само спамиш темата. Сто пъти те помолих да дадеш линове, където си чела тези прословути изследвания, които не откриват вреда. Нали все това повтаряш? Оказа се накрая, че нищо не си чела, ако изключим местния вестник и новините. Ако няма какво съществено да кажеш, престани да спамиш.
ОК, докладвай ме за нарушение, но не ми казвай какво да правя.
Имам мнение, дала съм го.
Не желая да ти отговоря на молбата с линкове. Не съм твърдяла, че съм чела за такива изследвания. Просто твърдя, че официално становище за вреда на всички такива продукти в България няма. Поне аз още не съм чела, чула, видяла такова. Резултати от вреда на българската природа и български граждани също няма. Не е ли така?

# 249
Истината е, че абсолютно нищо не е чела, камо ли достоверни източници, а само си прави вятър на устата.

# 250
  • София
За да остане природа в България
Прес съобщение

Възможността за забрана на ГМО е застрашена
ГМО: Решаващо гласуване на 12 юни
06.06.2014, София

На 12 юни министрите на околната среда ще гласуват за реформи, свързани с оторизирането на нови генетично модифицирани (ГМ) растeния. Според предложения текст всяка страна ще има право да избира сама дали да разрешава култивирането на ГМ растения или не.
Коалиция „За да остане природа в България“ е против това предложение, защото е изцяло недемократично.
Първо, защото притиска страните да искат разрешение от генетично инженерните компании по отношение на забрана на ГМ култура.
Второ, страните могат да поискат разрешение за забрана или по време на оторозирането или 2 години след това. Това означава, че при промяна на правителството в дадена страна в резултат на избори, няма да има възможност да се поиска забрана през този 2-годишен период. Ако едно про-ГМО правителство не използва възможността за забрана през 2-години след оторизирането, то следващото анти-ГМО правителство (избрано демократично), няма да бъде в състояние да има тази възможност. Всяко следващо про-ГМО правителство могат да обърнат възможността за избор по всяко време.
Следвайки волята на българското общество, което категорично през последните години показва решителна воля за защита на правото на избор относно ГМО, както и решението на правителството за забрана на генетично модифицираната царевица МОN810 (Решение
№56 от 3.02. 2011),
Ние, от Коалиция „За да остане природа в България“ настояваме на 12.06.2014 българското правителство да:
•   Отхърли правното основание на сегашното предложение, което поставя генетично-инженерните фирми над правителствата, чиято отговорност и легитимност е да защитава и регулира обществените интереси. Нито едно предложение не може да бъде приемливо ако притиска правителствата да искат разрешение от генетично инженерните фирми да ограничат култивиране на ГМ култури, най-малкото защото това е явен конфликт на интереси.
•   Не подкрепи сегашното предложение за ренационализация при взимането на решение относно култивиране на ГМ растения, освен ако предложението не се промени радикално по начин, осигуряващ смислена правна защита за страните, желаещи забрана на ГМО на техните територии, включително и според международните търговски споразумения.

Светла Николова от Сдружение АГРОЛИНК и представител на Коалицията „За да остане природа“ каза: „В официалното становище на 03.06.2014 министър Греков потвърди решението за забрана на ГМ хибрида MON810 от 2011 година. Надяваме се, че правителството ще разбере клопката на предложението за промяна на директива 2001/18 и ще гласува против него. Все още остава открит въпроса и с недостатъчната информация относно тестовете за откриване на евентуално нелегално култивиране на ГМ растения в страната.”

За контакти:
Д-р инж. Светла Николова, Председател на Сдружение АГРОЛИНК, тел. +359 888359239, svetla.nikolova@agrolink.org

Допълнителна информация:
Коалицията „За да остане природа в България” е основана от Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българската фондация “Биоразнообразие”, Информационния и учебен център по екология, Сдружение “Агролинк”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „За Земята”, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, ИУЕК към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Сега в нея членуват близо 30 организации.

Повече прочетете във втората част тук http://agrolink.org/bg/novini/107-zastrashena-zabrana-za-gmo

# 251
Вижте какво се случва в Аржентина на мирните протестиращи против Монсанто  Shocked

https://www.youtube.com/watch?v=T7B_lMbwXf4#t=56

# 252
  • София
Лиляна, ще ти е удобно ли да коментираш?

# 253
  • Ямбол
Лиляна, ще ти е удобно ли да коментираш?

Какво да коментирам? Някакво клипче, в което полицаи налагат  някакви хора. Защо ги налагат обаче не става ясно от клипчето. Никъде не е заснето, че налаганите са протестиращи и ако са били такива, не е ясно за какво протестират.
Е, какво да коментирам?

# 254
A да ни е честито http://reporterbg.com/index.php?id=77607

Надявам се сега всички да станем по-здрави, ебати държавата, ебати излагацията! Ама така е като се вика само "на политически" теми по площадите, а на прагматичните се блее и се философства празноглаво.

Общи условия

Активация на акаунт