Пиша, смятам и чета в Първи клас 2011/2012

• 35 603
  • 745
  •   1
Отговори
# 480
трябва да научите децата на това правило- "квадрата е правоъгълник,но правоъгълника не е квадрат".
А защо е така? Как ще обясниш на дете първи клас?

Аз мисля че до края на първи клас няма да изучават геометрия, и съответно - ъгли, прави, успоредни линии, диагонали и др. такива определения. Сега погледнах втората учебната тетрадка на синчето по математика (която още не са я започнали) и към края има ракета от фигури за оцветяване, като правоъгълникът и квадратът се оцветяват с различни цветове, т.е. на този етап за тях те са 2 различни фигури. Има и камион на който да се преброят правоъгълниците, но там няма квадрати, така че мисля все още няма да учат че квадратът е частен случай на правоъгълник.

Изучават се, Аризона. В учебника на "Просвета" ,след като вземат двуцифрените числа, се въвежда понятието правоъгълник, в 80 урок,сега са на 44, се появява и квадратът. Предполагам, че тогава ще им се обясни прилика и разлика, и евентуално ще се даде определение. Възможно е и като вземат правоъгълника като фигура, да им се каже ,че квадратът също е правоъгълник, но преди това децата да са наясно със схемата , за мен лично е абсурдно,..... е изключая деца, които ходят на частни уроци, школи и тем подобни.....

# 481
  • Варна
Още ли я нищите таз така важна задача?! Crazy
Нормално е в КМС да има задача,и тя е да е 10та с нещо,което децата не са учили още.Както и за горните класове състезанията не обхващат материал само учен в у-ще,а доста по-сложен. Rolling Eyes
То иначе болшинството ще ударят тавана,а целта не е това.
 Абсолютно съгласна съм с Тонита,това искам и аз. Peace

# 482
Изучават се, Аризона. В учебника на "Просвета" ,след като вземат двуцифрените числа, се въвежда понятието правоъгълник, в 80 урок,сега са на 44, се появява и квадратът. Предполагам, че тогава ще им се обясни прилика и разлика, и евентуално ще се даде определение. Възможно е и като вземат правоъгълника като фигура, да им се каже ,че квадратът също е правоъгълник, но преди това децата да са наясно със схемата , за мен лично е абсурдно,..... е изключая деца, които ходят на частни уроци, школи и тем подобни.....
Ами евентуално към края на първи клас значи, но трябва поне прав ъгъл да знаят какво е според мен, за да се обясни...

# 483

Нормално е в КМС да има задача,и тя е да е 10та с нещо,което децата не са учили още.

Ако нещата стоят по този начин, ситуацията ми се изясни. Благодаря, за което. Явно грешката е била в моя телевизор.
Съжалявам за няколкото си поста. Simple Smile

# 484
  • Варна

Нормално е в КМС да има задача,и тя е да е 10та с нещо,което децата не са учили още.

Ако нещата стоят по този начин, ситуацията ми се изясни. Благодаря, за което. Явно грешката е била в моя телевизор.
Съжалявам за няколкото си поста. Simple Smile

Недей съжалява,не съм искала да засегна никого. HugНе случайно децата с високи резултати на тези състезания ходят по школи и уроци,където специално се подготвят. Simple Smile

# 485
  • Sofia
Ако излезем извън рамките на състезанието, струва ми се, че малко се подценяват децата (без да целя да обиждам някого). Защо да е толкова трудно да се обясни какво е квадрат? В ПГ нали са учили сравнение - по-голямо/по-малко, по-късо/по-дълго? Квадратът е правоъгълник с равни страни. Както правилно са броили всички останали правоъгълници като такива, нищо, че съотношението м/у страните в различните правоъг. е различно.
Така както няма да отделят равностранния триъгълник като различна фигура от разностранния.

# 486
Момичета може ли малко повече инфо за това състезание по Роден Край?

# 487
Момичета може ли малко повече инфо за това състезание по Роден Край?

„Аз, природата и светът”  :
http://sbnu.org/results.php - СЪДЪРЖАНИЕ НА ТЕСТОВЕТЕ ОТ ПРОВЕДЕНИТЕ СЪСТЕЗАНИЯ ПО ГОДИНИ

# 488
  • София
Винаги в подобни състезания се включва и материал, който все още не е преподаван.
От опит знам.

# 489
Винаги в подобни състезания се включва и материал, който все още не е преподаван.
От опит знам.
Иначе щеше да се казва контролно...

# 490
Ако излезем извън рамките на състезанието, струва ми се, че малко се подценяват децата (без да целя да обиждам някого). Защо да е толкова трудно да се обясни какво е квадрат? В ПГ нали са учили сравнение - по-голямо/по-малко, по-късо/по-дълго? Квадратът е правоъгълник с равни страни. Както правилно са броили всички останали правоъгълници като такива, нищо, че съотношението м/у страните в различните правоъг. е различно.
Така както няма да отделят равностранния триъгълник като различна фигура от разностранния.
Гледах в гугъл, и попаднах на уч. програма за 3 клас и там се покрива това да разпознават квадрата като вид правоъгълник. Така че това е материал от 3 клас.  И е логично да се знае първо какво е правоъгълник.
Начертай на детето си един успоредник и го попитай каква фигура е, интересно ми е какво ще каже.

# 491
  • София / Пловдив
Лелеее, съвсем се развихрихте с тези квадрати и правоъгълници  Crazy направо се радвам, че детето не отиде на състезанието, че щях бая да се озоря да му обясня кой е верният отговор  Wink.

# 492
  • София
Чакате ли дядо Коледа?
Вярват ли вашите първолаци още в него?
Какъв спектакъл разигравате за по - достоверно?
Изловили ли са някой от вас, до като оставяте подаръците по елхата?

# 493
1. Аз не го чакам.
2. Вярва, но ще е вероятно до догодина. Вече в класа се говори, че дядката не съществува.
3. Ето го спектакълът- http://www.portablenorthpole.tv/home
4. Не.

# 494
  • Sofia
Arizona, каза "ромб".  Laughing
Не знам защо говориш за успоредници, нито в задачите ги има, а и визуално се различават доста. Правоъгълниците по-често се срещат в предмети от ежедневието за разлика от успоредниците. Правият ъгъл може да се обясни нагледно също. Квадратът първо трябва да го разпознават като правоъгълник, както казваш.
Автомобилът го разпознават като такъв, а после като седан, комби и т.н.

narcis, преди малко украсявахме елхата и ме попита дали може родителите да помагат на дядо Коледа. Казах "да" и тя си довърши историята, че дядо Коледа оставя някъде подаръците и родителите ги взимат оттам. Малко остана да й кажа, че ги оставя в магазините. Laughing Казах все пак, че не знам къде ги оставя, защото не ми се е налагало да му помагам, тя продължи, че е така, защото била търпелива, само родителите на нетърпеливите деца му помагали.
Миналата година почти ни разкри, защото беше виждала опаковъчната хартия вкъщи, сега не трябва да забравям на двамата подаръците в друга хартия да опаковам.

Общи условия

Активация на акаунт