Белгия - 22

• 47 965
  • 738
  •   1
Отговори
# 180
Според мен естествено най-хубаво е детето да остане колкото може по-дълго с майката.

Точно така е. И не са полемики, а самата истина. Това, че понякога не е възможно е съвсем отделен въпрос и не е български  Wink

Така че не знам как ги гледат в България, но и там има нещо сбъркано.

От родителите и средата е. Простащината в БГ е ужасяваща, за съжаление  Tired

Вчера в Консулството направо ги ожалих охраната и жената на гишето - ама то българин нямаше там. От мангал нагоре и все турчеля  ooooh! Неграмотни, не могат да пишат, едвам говорят, направо...  Rolling Eyes Въпреки това бяха много любезни и експедитивни, евала им за търпението  Crazy

# 181
шамЕнет, аз не мисля ,че е нормално да си лягат с апреските,но това, че не им пука на учителите е друга тема.Знам,че не са имали градини,но сега нали имат.техните деца вкъщи да не би да ги слагат с обувките да спят!Но както и да е- различни нации,различен манталитет и възпитание.А относно грубиянчетата, то това го има навсякъде .За съжаление в БГ все по-често се срещат такива деца,защото родителите се чудят на колко места да работят за да оцелеят и нямат време за децата си.Но пак всичко е индивидуално.Смятам,че в повечето семейства има нормално възпитание въпреки трудната обстановка в ,която се налага да живеем.
bruxelles1 наистина кога минаха 7 месеца,браво Simple Smile Хубаво е ,че вече сте уредили яслата,че е голям зор,ако не го направиш навреме.Дано има кой да ти помага,че да не го оставяш детето толкова рано на ясла,но ако е наложи.....
Блонди как сте? Какви са настроенията сред местните след случилото се.Аз съм потресена и най ме е яд,че този атентатор се е самоубил,иначе лошо му се пишеше.жалко за пострадалите.Жалко за бебчето! Направо ми стана лошо като разбрах,че е било в ръцете на майка си.Ужас! Как ще го преживее тази майка,не знам.Дано не се поболее милата!

# 182
...Ама порастнаха и ей ги на, станаха на 5 ... Детето расте отракано, спокойно, весело и любознателно дете, нерасистче, двуезично...смята, пише и брои...

Аз заставам зад това мнение. Да те питам, имат ли изпити за първи клас? Филип всяка семица имат проекти, задачки, изпитчета и оценики. Той се правя много добре и е много  щастлив, че другата година ще е първолак.  Flutter
А да, и никога и никъде не са си лягали с апреските, нито на носилки, просто няма опция спане в нашето у-ще. Нито топъл обяд. Не го превъщам в драма, стига децата да са здрави и доволни. И докато Филип (изнежен) понякога боледува, няма сила която да накара Виктор(белгийския ген) да си сложи шапка на главата... ей такива са мойте терзания...  Blush

Последна редакция: чт, 15 дек 2011, 19:28 от MariaF

# 183
  • The QC to be!!!
Вчера в Консулството направо ги ожалих охраната и жената на гишето - ама то българин нямаше там. От мангал нагоре и все турчеля  ooooh! Неграмотни, не могат да пишат, едвам говорят, направо...  Rolling Eyes Въпреки това бяха много любезни и експедитивни, евала им за търпението  Crazy
Блонди и какво правят там толкова много?  newsm78

Това с майчинството и даването на детето на ясла е било някакъв кошмар за колежката ми Унгарка. Като ми разказва какви са били разпити и караници с родителите на съпруга ѝ направо се страяскам. И в Унгария е прието майката да си гледа детето до 3 год. и полемиките при нея са били ужасно стресиращи, че е искала да се върне на работа след 2 год. майчинство.  Crazy

# 184
Момичета потресена съм и не знам дали се смея или плача  ooooh!
Гледате ли телевизия -днес се е провела т.нар традиционна "Голяма диктовка " тук в Белгия на нудерландски ,спечелият е един тв водещ с 4 грешки  Shocked Shocked Shocked
Няма диктовка на български в която да направя дори и една грешка , що за нация е това , боже боже........................като се има предвид колко е елементарен нидерландският език  ooooh!

# 185
Блонди, за мен също е напълно нормално майката да си гледа детето. Все пак няма да раждам за да вземам детски или каквото и да било, а защото искам да имам и да се грижа за детето си.
Когато говорих за полемики, нямах предвид че не е нормално да си гледаш детето. Просто като се зарадвам пред някои приятели (които са в България) едва ли не веднага съм с клеймо "лоша майка".
Както знаете, живота тук не е същия в БГ. Кажете ми как да направя с 8 седмици майчинство....съгласна съм, мога да си остана в къщи колкото си искам понеже не съм на договор, но това означава че колкото повече се затварям и не съм сред или пред клиентите, един по един те ще си тръгнат.

Както и да е. Просто изразих радоста си че ако се наложи да оставям детето ми за 3-4 часа за да мога да не си изгубя доходите (а и само тях имам), има къде. След като слушам колко е трудно да се намери място за най малките.....

# 186
Брюксел, въобще не се притеснявай и не се връзвай на това кой какво и как ти го говори. Ти си знаеш най-добре. Когато родих Влади работех в частна фирма в БГ, еми искам да ти кажа, че точно на 15-тия ден ми се обадиха да ме питат кога ще се върна на работа. Та компромисния вариянт беше да ми донесат РС-то в къщи и като приключа да си нося готовата работа в офиса. Така издържах до 6-тия месец на детето и се върнах на работа.
С близнаците работех на държавна работа, но въпреки това се върнах на работа след 9-тия им месец. Така, че хич не се съобразявай с това какво ще ти кажат. ДА ДОЙДАТ ТЕ да живеят ТВОЯ живот. Много е лесно да се дава акъл отстрани

Цитирам "АУУУУУУУУ, как ще ги оставиш - та те са толкова малки". Ами нека дойде някой да гледа 3 деца с майчински от 220 лв. ЕМИ АЗ НЕ МОЖЕХ и за това се върнах на работа  Crossing Arms

Така, че гледай си работата, с децата сме цял живот. Който има възможност - нека си ги гледа. Който няма - намира начин да не им липсва нищо!  Hug Hug Hug Даже смея да твърдя, че колкото по-малко се виждаме, т.е. по-кратко толкова по-хубаво си изкарваме моментите. Първо защото не съм изнервена от децата, второ защото след хилядите служебни проблеми - търкалянето и боричкането на килима с децата ме разтоварва  Whistling

Децата са отговорност, но в никакъв случай не са бреме - т.е. не е необходимо да се лишаваме от работа, заради тях, даже обратното - трябва да се работи!

Аз май подпалих фитилите  Embarassed Embarassed Embarassed - ама още мога  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Последна редакция: чт, 15 дек 2011, 23:49 от NellyDi

# 187
Здравейте,
ако може да надникна в теми4ката ви за да попитам нещо. На 27.12 пристигаме при баба и дядо в Белгия, по специално LIER. Имам едно суперактивно на 6 и половина и бебе на 11 месеца. Няма да изтраем много много в къщи, ние сме си по излизанията , но не знам къде да водя децата на забавления впредвид, 4е е студено и навън няма да става за игра. Абе аз и на открити пързалки ще ги водя , но се съмнявам самите детски паркове на открито дали няма да са заклю4ени. Та къде водите децата или ако не ги водите, то защото знам, 4е всеки е много зает Simple Smile къде има забавления за деца на закрито. Районът е - Антверпен, Мехелен и малко под тях. Ще се радвам, ако има някои сайтове за такива неща да споделите - аз говоря и фламандски и френски. Минавали сме досега през баба и дядо, но набарзо за 3-4 дена, сега ще сме 2 седмици и алтернативата само в къщи не ми се нрави Simple Smile
Благодаря ви предварително

Весели празници

# 188
  • The QC to be!!!
За това къде се водят децата зимата - не мога да помогна.

Имам ?с, тези от вас които получават 13та заплата (14та) в какъв процент са ви отдръжките? Вчера ме изненадата с тази 14та и като видях отдръжките и се хванах за бюрото, че щях да падна направо.  ooooh! То не ми е ясно за какво я дват изобщо тогава като отива в хазната.  Sick Не, че се оплаквам, знаех си, че тук таксите са убииствени, просто ми е чудно защо така са се завишили като това е отделен чек, няма нищо общо с чека за този месец.  newsm78

# 189
bruxelles1 съгласна съм с Нели напълно.хубаво е да си гледаме децата,но 2-3 години е много и се затъпява тотално.Аз също исках да го дам на 1 годинка на ясла,но номера който ни дадоха беше 500...и нещо,така че не ни огря.И се наложи да си го гледам 3г.Бабите ни са далече и работят и нямаше кой.Съответно трябваше да напусна работата си и сега ,когато сина ходи вече на градина,работа не се намира(в тази криза). така,че хич да не ти пука и сама си решавай.Успех Роси Simple Smile
NellyDi ,а на теб браво,не ти е било лесно никак!
Feicheto погледни 21 тема мисля,че там някои майки бяха споменавали за няколко клубчета. Аз се сещам само за http://www.kidsfactory.be/ ,но не е във вашия район май.

Последна редакция: пт, 16 дек 2011, 10:46 от linda82

# 190
Та къде водите децата или ако не ги водите, то защото знам, 4е всеки е много зает Simple Smile къде има забавления за деца на закрито. Районът е - Антверпен, Мехелен и малко под тях.
Виж тук:
http://www.the-little-explorer.be/
Избираш си на кой език да ти се показва сайта, после си търсиш активност на открито или закрито като указваш квартала.

# 191
Момичета,

току що получих на мейла ми една обява за място за секретарка. Мисля че е за Брюксел и е с английски.

Ако някои се интересува, моля пратете ми съобщение на лични с мейла ви за да ви прехвърля обявата.

NellyDi, точно това казвам и аз. Ама с разбиранията в БГ е много трудно да счупиш призмата. Както и да е, досега не съм позволявала на никoй да ми се бърка, мисля и в последствие да си карам така. Все пак ще си е моето дете, а не нечие чуждо.

Лек ден на всички.

# 192
И аз съм на мнение, както вече казах, че всеки сам си решава какво ще прави - дали ще стои 3 години вкъщи или ще ходи на работа. Зависи и от финансите все пак де. Просто имах предвид, че преди да се появи бебето мислиш едно, после друго. Поне при мен беше така. Аз и мъжът ми сме единствените, които гледаме Алекс както трябва. Свекървата или не го е преобула, или пък някой пуши около него, или не му дават обяда, който съм приготвила. Просто родителите са хората, които искат най-доброто за децата си, поне в повечето случаи.  Wink Но ето виждам, че Алекс вече е голям има нужда от деца и ще му търся онтхалмудър, въпроса е че колкото пъти ходя до Кинд ен Хезин винаги е затворено.... голямо работно време имат.

Брюксел, за Брюксел ли става въпрос и за кога?
  Laughing

# 193
  • В близката далечина...
Детето расте отракано, спокойно, весело и любознателно дете, нерасистче, двуезично...смята, пише и брои... В България като се върнем, често срещаме по площадките деца хулиганчета или направо грубиянски надменни деца, които се държат обидно и свръх просташки с детето, защото то не е  грубиянче. Или пък са темерути и ги е страх да се заприказват и заиграят. Така че не знам как ги гледат в България, но и там има нещо сбъркано.
Права си,шамЕнет и аз оставам с такова впечетление.Когато есента детето се върна от Бг ми зададе въпроса "Мамо защо в Бг не са така "блей и фринделик"?"Само ,че и доста български деца тук също са с такъв манталитет , за съжаление...Тя почти не общува с българчета...примерно...много близко роднинско дете (което е с 4 години по-голямо от нея) така злобее , че всеки път и чупи по някоя играчка (особено ако малката е майсторила нещо в училище задължително ще го счупи  Sad ).Когато направя забележка и детето се разплаче, свекърва ми и свекър ми веднага обявяват Лора, че е "лигава и не може да дели" newsm78 Така почти всеки път ако не направи нещо явно (да я видя аз или момиченцето ми), като си тръгне намирам срязани плюшени играчки или други поразии...
Самото дете също не обича да играе с българчета , има само една приятелка българка (родено е тук детенцето) и е много възпитано дете.

От родителите и средата е. Простащината в БГ е ужасяваща, за съжаление  Tired
Незная дал и сте се сблъсквали с неодобрението на белгийците и не само на тях, но мен ме заболя устата да обяснявам , че българите тук не са масова представителна извадка и българите принципно сме образовани хора...Е да , ама не...Другото което ме вбесява е като кажа че съм българка, да ми говорят на турски...Обяснявам , че съм българка...и говоря български... Close И следва отговор, че всички българи знаят турски!?!?????!!!

Да изкажа и аз мнение "за " за това майката да работи.Аз самата също само година гледах детето, останалато време го изгледа майка ми и аз си я взех на четири години.Налагаше се да работя а и ми предложиха много добра работа, която не беше за изпускане.Единственото което не ми харесва на белгийското майчинство е че е много малко от гледна точка на продължителното кърмене.Ако започнеш работа няма как да си кърмиш детенцето, а аз съм привърженик на кърменето.Малката я кърмих 11 месеца Simple Smile

# 194

Незная дал и сте се сблъсквали с неодобрението на белгийците и не само на тях, но мен ме заболя устата да обяснявам , че българите тук не са масова представителна извадка и българите принципно сме образовани хора...Е да , ама не...Другото което ме вбесява е като кажа че съм българка, да ми говорят на турски...Обяснявам , че съм българка...и говоря български... Close И следва отговор, че всички българи знаят турски!?!?????!!!

Така е в Гент, Меката на Фландрия... Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт