Юлчета 2008 (Тема 147)

• 71 529
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
Разбира се, че не подкрепям по никакъв начин принудителното занимание с нещо, Евридика! Мисълта ми беше, че един ден в училище за всички предмети - независимо приятни, желани или не, ще трябва да се готвят. Това, че образователната ни система не допуска индивидуален подход, е друго нещо. За подготовката на учителите няма да говоря, а за тези в детските градини -изобщо.
Има много системи за такъв подход, за който говорите, но в Европа. Там две учителки се занимават с 8-10 деца и по съвсем непринуден начин, доброволно и под формата на занималня учат децата на букви, цифри, четене и пр. Друг е въпросът кога и какво научават. В Норвегия , например, до 7 клас децата трябва да знаят само да смятат, умножават и делят. При нас решават квадратни уравнения. Няма смисъл да навлизаме в подробности, но в детските градини е възможно да се подхожда индивидуално, въпрос на желание и знания у учителката е.

# 106
  • София
В градината на Дари мисля, че не притискат много-много децата със задължителни занимания (за щастие, понеже и на мен не ми допада мисълта някой да ги принуждава да правят нещо, особено ако е свързано с изкуствата). Също не ги карат да си изяждат всичко Simple Smile Една приятелка наскоро ме "утеши", че тепърва ще се сблъсквам с проблемите на образователната система в училището.

Тази седмица сме в болничен - на Дарина тъкмо й беше минала кашлицата, пуснах я на градина и в петък ми се обадиха по тел., че я боли ухо и е с 38,5. Възпаление на ухото, вдигаше температура, капахме й капки, вчера я заведох на контролен преглед. Лекарят каза, че нещата са на кантар - ако пак вдигне над 38 градуса, да започвам да й давам антибиотик. Вчера беше цял ден с 37,1 - 37,5, а днес няма температура, дано й се е разминало. Но в близките 2 седмици ще си я гледаме вкъщи, за да не се зарази пак на детската градина.
Мислех за една снежна почивка в Банско, Боровец или Добринище, но след като половината декември бях в болнични, май не е много удобно да пускам отпуска  Rolling Eyes Обаче пусти мерак, може и да се прежаля и да изнахалствам Simple Smile На Дари ще й дойде добре малко чист планински въздух и спорт.

# 107
Джули, бързо оздравяване на Дари Hug. Дано не се наложи да давате АБ!

Аз съм притеснена, защото в групата на Алекс има трети случай на скарлатина. Тъкмо си отдъхвах, че карантината отпадаше на 19-ти и същия ден още 2 дечица са се разболели. А сме планували пътуване за Коледа и всичките ни планове ще пропаднат, ако се разболее. Освен това, ако Алекс се разболее, със сигурност ще го лепне и Илия, а и аз покрай тях, защото аз всичко хващам Tired

# 108
Джули, Астарта, дано да ви се нарядят нещата! Hug
Аз се чувствам адски потисната smile3518 Всичко ми се струва безсмислено - най-вече усилията, които полагам да продължавам да живея в тая дупка, която даже и държава не мога да нарека вече.

# 109
  • София
Aelia, Пламен още ли е безработен? Нищо чудно да се потиснеш от това, в комбинация с ядове в работата и всичко неприятно, което понякога ни се изсипва. Сега, преди празниците, традиционно почти няма и обяви за работа - дано от януари потръгне. И въпреки неприятностите - красива и пълна с любов Коледа ви пожелавам  Hug

Астарта, надявам се да ви се размине скарлатината. Варицела изкара - пак има някакъв смисъл, но скарлатина...  Rolling Eyes

Дари и днес няма температура, размина се леко  Party Тази вечер в магазинчето точно срещу прозорците ни ще "идва" дядо Коледа... Опаковах й подаръка, чакам и мъжът ми се да се върне от работа, за да идем тримата Simple Smile Тя пропусна училищното празненство, сега ще й е първата среща с добрия старец, сигурно много ще се вълнува!
Наднича през прозореца и вече ме извести, че до елхата има голям снежен човек Simple Smile

Ето от нас днешна снимчица Simple Smile

# 110
Джули колко много сняг имате, при нас едва е покрило земята, по-скоро киша...чакаме уж да дойде ама няма...
Аелиа много прегръдки от нас и дано в най-скоро време нещата се обърнат във ваша полза....
снимка на Мати и дядо Коледа съм пуснала във фейса...

# 111
Мая, Джули, благодаря за подкрепата! Пламен още е без работа, но не това ме тормози толкова, а ситуацията като цяло. И на първо място детската градина на Сами. Две години да не може да се класира за държавна градина?!? Просто е безобразие! Жалбата, която писах до Фандъкова си остана без никакъв отговор. Имам чувството че почти всяко дете ходи на държавна градина (тези, чиито родители са искали да ги запишат). Ние ли сме най-големите каръци? Бясна съм от факта че в нашия блок, където живеят предимно хора от провинцията са записали децата си в градината, а за Сами няма място. Извинявам се много, ама не може да дойдеш в София преди няколко години и хоп - градина. Не ми се струва справедливо да не мога да запиша детето си в градината, която сме посещавали ние с брат ми и познавам много от учителките, защото е изместен от други деца дошли от не знам си къде. Вместо това цакам всеки месец сума ти пари и вървя ежедневно по 2 часа пеша на ден, няма дъжд, няма сняг, за да ида на майната си. Уморих се да излизам в 7 и да се прибирам в 19ч, да газя по дупки по неосветени улици, да ме нападат кучета и като поискам да се възползвам от правата си, ми вдигат рамене. Онзи ден пред блока глутница кучета разкъса любимата котка на Сами пред очите ни. Радвам се че той не го видя, но сега се налага да го лъжем къде е отишъл любимия му котарак. Що за град е това? Все по-голяма анархия настава и аз напълно съм изгубила надежда, че тая страна има някакво бъдеще изобщо.

# 112
Аеля, за съжаление това е положението. Права си за всичко, но не е ясно къде е изхода. Еднолично е в чужбина, но за държавата какъв е? #Cussing out

# 113
Аелия, съчувствам ти, но не мисля, че си справедлива относно това кой е виновен Сами да не е класиран на градина.
Първо, хората от провинцията едва ли са дошли да живеят в тази гадна София от хубаво.
Второ, ако плащат софийските данъци и такси, не виждам причина да се ползват с различни права от всички останали, останалото е дискриминация.
И последно, хората от провинцията нямат нищо общо със закриването на градини, сменянето на предназначението на сградите, приватизацията и още кой знае колко причини има да няма достатъчно места в градините, освен че София е пренаселена.

# 114
Това с детските градини е ужасно, разбирам гаднотията и се радвам, че не останах в София. Но все пак утре е Бъдни вечер, идва Коледа... Искам да пожелая на всички ни да бъдем здрави, да вярваме в чудесата и в силата на добротата.

# 115
  • Sofia
Извинявам се много, ама не може да дойдеш в София преди няколко години и хоп - градина. Не ми се струва справедливо да не мога да запиша детето си в градината, която сме посещавали ние с брат ми и познавам много от учителките, защото е изместен от други деца дошли от не знам си къде.

Това е смешно.
Звучиш като кралицата, която очаква трона да се наследи от децата и.
Няма запазени места в този динамичен свят.
Даже се учудвам на закостенелите привички в БГ. Наистина ли мислиш, че в Европа хората се окопават в едно местенце и очакват и децата им да живеят там? По цял свят хората живеят динамично и променят местожителство заради новите си нужди, само ние тук се закопаваме с апартамент за цял живот до 9-то коляно. Приятелите ми в Англия се местят постоянно в зависимост от нуждите си - близо до ситито, заради работата, нов квартал с добро училище, когато дойдат децата. Чак им се учудвам как имат мисленето и силите да се занимават постоянно с препродажби и местене на няколко години, само защото новите нужди го изискват.
Винаги ме е учувало как баби живеят в Лозенец, но нямат пари за хляб. НОО дума да не се издума да се продаде имота и да се премести в Люлин например. Има квартали в които намирането на място в детската градина е много по-лесно, защо не се преместите там?
Нищо лично, просто си разсъждаваме  Hug

# 116
Аелиа, успех и много положителни емоции през новата година  Hug

пп... Май нямаме нужда от безсмислени спорове в навечерието на празника. Ако някой се е засегнал от написаното от мен, да прощава. Не съм целяла да обидя никой  Peace

Весела Коледа!

Последна редакция: пт, 23 дек 2011, 18:33 от Shada

# 117
Хайде да не обръщаме темата на софиянци срещу провинция Peace. Този филм съм го гледала многократно в темата за детските градини. Моето мнение като на човек дошъл от провинцията е ясно, но това не означава, че не разбирам огорчението на Аелиа и на всички, които са се сблъсквали с този проблем. Положението, в което са поставени семействата с малки деца е ужасно и е унизително. Но за това не са виновни хората, зарязали апартаментите си в провинцията, подгонени от мизерията и безработицата. Виновниците са други, обаче явно си ги харесваме, щом пак си ги избрахме Peace

Весело изкарване на празниците на всички и повече късмет, здраве и успехи през новата година Hug

# 118
  • Sofia
Точно това се опитвам да обясня - темата не е софиянци срещу провинцията.
Няма такава държава по света, където в детската градина в която си учил да се пази място за детето ти (и държавата да плаща за това). Или да е забранено нови хора да се заселват в квартала.

Весели празници!

# 119
Мили момичета,
весела коледа и щастлива нова година!Дано да новата година донесе на всички здраве и много късмет! Hug

Общи условия

Активация на акаунт