Трета родилка почина за няма месец, какво се случва?!

• 18 743
  • 319
  •   1
Отговори
# 90
Пиша, точно защото знам сухите факти.
Пиша защото работя в такова отделение, не е голямо отделение в голяма болница, но и тук работят хора, хора на които им е обидно всички да бъдат поставяни под общият знаменател на алчни, безчувствени и корумпирани чудовища.

# 91
Т.е., накрая ?Не знам, ситуацията е крайно напрегната, родилки са почивали и преди, както е класическият израз,една нормална бременност иначе,едно нормално протичащо раждане в последните секунди може да се "изроди".Да играем на детективи няма смисъл, дори и някои тук да са медицински лица, пак може да нямат отговор, не знаят подробностите, не са били там.Възможно е /а то със сигурност е така/ и медиите да натрапват сякаш нарочно ежедневно подобни новини.Със сигурност има много такива случаи, заради които не се е вдигнал шум обаче.Както наскоро някой каза, едни вечерни новини се превърнаха в некролог на държавата,колко тъжно,колко жалко!Горките жени, горките им дечица и съпрузи!Нямам думи.

Дали наистина тук парите са причината? Дали и лекарите като всички нас са се овълчили не само към пациенти, а помежду си, бой за административни началнически места, високи заплати,професури,доцентури?Дали покрай сухото не гори и суровото, разбирайте, покрай безотговорните и некадърни доктори сега да изтлеят и тези, които ежедневно спасяват

животи?Няма как,ръкавицата е хвърлена.Господ да пази всички ни, това е!

# 92
Добре, отдавна съм раждала. Но не живея в гората и около мен жени и до днес раждат.
И да добавя, че от май 2009 до момента съм имала 3 престоя в болница за по седмица по други поводи. Хората, работещи в отделенията, в които бях, са били толкова внимателни и любезни, и една стотинка за нищо не са ми поискали!

# 93
Аз не възприемам журналистическите писания толкова негативно.Веднага обяснявам защо.
Проблем наистина има, и той не касае само зачестилите случаи на починали родилка, а като цяло здравната ни система, логично-лекари, сестри и прочие.Не е лъжа, че в последните години хората масово се оплакват от лошо отношение, липса на адекватност, сбъркани диагнози и фатални грешки.Пресата просто отразява обществените нагласи, а те наистина са по-крайни напоследък.

Съгласна съм, че може случаят на последната родилка въобще да не касае лекарска грешка, но хората вече не вярват на приказки, защото няма осъден лекар за толкова години.На въпросът възможно ли е за толкова години да няма нито една лекарска грешка, дори конкретно да говорим само за починали родилки, е риторичен.Няма как просто, и лекарите са хора, не роботи.Но е нормално такива случаи да се разследват сериозно и виновните да си понесат наказанието, едва тогава ще може има по-адекватни мнения и в такива теми.А не в двете крайности-всички лекари са убийци или всички са безгрешни.

Има фрапантни случаи на лекарска безотговорност, да не казвам по-груба дума, трябва да има присъди, и то адекватни, не глоба или мъмрене.
Има и случаи, в които въпреки положените усилия, смъртта е неизбежна.За да няма просто плюене по цялото съсловие, трябва да има от-до документирани мерките, които са взети.

Но и аз споделям, че в последните години нещата се влошават, причините са безброй, но рефлектират основно върху нас-пациентите.

# 94
  • Once there was a Hushpuppy...
Не е лошо да се дава гласност на тези случаи. Жените трябва да разберат, че секциото е сериозна коремна операция и че при него ИМА риск за живота - много по-голям от риска при нормалното раждане. Бременните трябва да се образоват и да проумеят, че нормалното раждане е физиологичният начин да се раждат бебетата, а секциото е спасителен вариант, ако се появи някаква пречка в нормалния процес. Добрата медицинска практика предполага не повече от 15% раждания с цезарово сечение. Сами знаете, че това не важи за никоя българска болница. Лекарите убеждават жените да раждат с операция, защото това е много по-удобният за тях вариант. И понеже самите бременни не са достатъчно образовани по въпроса, лесно могат да бъдат манипулирани. Така че, ако повече бременни настояват за нормално раждане, ще има много по-малко такива инциденти.

Много точно казано!  202uu Само да добавя към секциото - освен сериозна коремна операция, то е и рутинна, което пък от своя страна предполага много добре справяне с нея и минимум фатален изход.

# 95
Защо толкова обсъждате секциото по желание, като при тези случаи няма такова  newsm78 наистина не ви разбирам.

И не знам при какви лекари ходите, моят категорично отказа, въпреки че имах предпоставки, срам, не срам, даже пари му предложих и той ги отказа. Все пак в процеса на раждане се стигна до секцио, прие ме дежурен екип, той ме наблюдаваше и взе решение, моят лекар беше в отпуск и успя да дойде чак за самата операция. Има и свестни лекари, никой не спори, но нека който не може да работи това, да бъде отстраняван и да останат само кадърните, защото тук не става дума за брак на 1 кило домати.

... Това може да се случи на ВСЕКИ...

Така е. И ако човек си е вкъщи, вероятността да го спасят е много малка. Но когато лежи пред тях, и са в операционната, могат да реагират за секунди, според мен.

# 96

Има фрапантни случаи на лекарска безотговорност, да не казвам по-груба дума, трябва да има присъди, и то адекватни, не глоба или мъмрене.
Има и случаи, в които въпреки положените усилия, смъртта е неизбежна.За да няма просто плюене по цялото съсловие, трябва да има от-до документирани мерките, които са взети.

Но и аз споделям, че в последните години нещата се влошават, причините са безброй, но рефлектират основно върху нас-пациентите.

Ето това е истината, виновните да си понесат наказанието, но това зависи от системата, а тя е сбъркана по-начало, още в момента когато някои реши да превърне лекарите в търговци, които продават здраве.Това го казвам, като пациент, а не като човек който работи в тази система.
Всеки трябва да носи персонална отговорност за всяко свое действие или бездействие, и да получава достойно възнаграждение за труда си.

Бижу, кои години си раждала? Аз родих в началото на годината в частна клиника, за да си спестя едно кошмарно преживяване, в което със сигурност щеше да се превърне раждането ми в държавна болница. А да не говорим и за страха, който щях да бера през цялото време. Доволна съм защото платих определена сума и получих качествено обслужване и добро отношение. Нещо, което по принцип трябва да е нормално поведение навскед, ама в България йок, плащаш за да Оживееш!

Знаеш ли колко жени съм виждала, мислещи точно като теб преди да родят, и след като родят в прехвалената частна клиника срещу тлъста сума, пристигат в оплютата малка провинциална болница, за да довършим работата за която са си платили?И ние го правим, защото така е редно, а не ги пращаме там където са си дали парите напълно доброволно.

# 97
А и искам да споделя нещо друго, което по мои наблюдения е проблем основно в България, в сравнение с останалите европейски страни и по-развитите по света.Проблем, който не мога точно да си обясня защо е породен, манталитет ли, разбирания ли...
Имам предвид говоренето, обясненията.
Лекарите ни въобще не обичат да влизат в подробности какво предстои на пациента, като категорично подчертавам, че никой не очаква да му обяснят с медицински термини какво ще следва.И още едно уточнение, че не говоря за чисто човешкото отношение, което явно е преценка на лекаря дали ще го прояви.Говоря за друго.
Имам приятели и роднини, които са претърпели някаква операция в чужбина.Направи ми впечатление и от форумът.Хора, които са били извън България, масово казват, че им се разяснява от-до преди интервенцията-какво предстои, как точно ще бъде извършено, както и възможните рискове, разбира се.Първо това, после това, след това еди какво си.После предстои едно, второ, пето.При това може да има еди какъв си проблем, тук може да има това, но ние сме предвидили това и т.н.

Този проблем категорично не касае финанси или много продължителен процес, за да не може още от утре просто да започне да се прилага.И съм убедена, че нещата, поне мъничко ще се променят във връзката лекар-пациент. Simple Smile

# 98

Ето това е истината, виновните да си понесат наказанието, но това зависи от системата, а тя е сбъркана по-начало, още в момента когато някои реши да превърне лекарите в търговци, които продават здраве.Това го казвам, като пациент, а не като човек който работи в тази система.
Всеки трябва да носи персонална отговорност за всяко свое действие или бездействие, и да получава достойно възнаграждение за труда си.

Люботно ми е просто, като медицинско лице ако ти трябва да дадеш експертиза срещу грешка на колега, за нещо което например е 100% сигурно, че е допусната грешка, ще го направиш ли?
А ако видиш и знаеш, че имаш колега, който е подкупен ще докладваш ли на ръководството? А ако имаш колега, който се държи безобразно с пациентите, ще му кажеш ли нещо?
Моля, да не приемаш поста ми като заяждане, просто не познавам лично медицински лица и ми е интересно как се отнасят те към такива проблеми.

# 99
Някакво голямо объркване настана с тези пари "под масата", после пък "над масата", а междувременно имаше случаи "под" и "над" едновременно. Разбира се, че системата е виновна, или поне част от вината е в системата.Но какво от това?Министърът каза в скорошно интервю / по повод случая в "Шейново"/, че тази система била толкова объркана и усложнена в момента, че той просто не виждал как точно сега ще се заемат с подобряване и промяна, съжалявам, че не мога да предоставя  цитат.Това лично на мен ми прозвуча тогава като "надежда всяка оставете, направо забравете". Покрай сухото, гори и суровото, свестни и работливи лекари понасят на гърба си негативите от чужди грешки или безхаберие,други свестни такива дим да ги няма в чужбина, поне да знаят защо се блъскат,пълна каша повсеместна.На фона на това родилки постъпват всеки ден в болниците, въпросът е какво ще се случи с тях сега и какво ще им кажем ние тук.Защото аз познавам две жени в 9ти месец и те са толкова стресирани, че няма накъде повече.

# 100
Бижу,
конкретните лекари и акушерки, които са немарливи и поради това допускат грешки от типа да изгонят родилка, защото не я боляло достатъчно, а след това да я връчат на специализантка (колкото и способна да е тя, е имала нужда от напътствие, защото състоянието е било спешно) са за затвора.

А ти, си раждала преди 18-20 години и с годините нещата се забравят - това е способност на човешкия мозък (трасформира спомените чрез наслагване и асоциации) и се преиначават особено преживяванията под стрес. Раждането е един от най-интензивните стресове известви в природата  на човека.

Трето, уважавам всички, положили Хипократовата клетва, защото изначало за да работи човек тази професия трябва да има ум и сърце. И масовият случай е такъв. Обаче не може да се отрече, че откак болниците са търговски дружества, борбата за всяка стотинка бюджет вече рефлектира върху статуса на пациентите, а това е недопустимо.

Според мен, административните наказания не са достатъчни. Хора, които редовно не спазват длъжностната си характеристика и правят нарушения на правилника за работа на болниците, трябва да си ходят, а не да се толелират като много хитри и велики...

Има хора напоследък, които завършват медицина, полагайки неимоверни усилия, плащайки къде ли не, само защото знаят, че инвестицията ще им се върне стократно. Това е търговия. Това е проблемът. Това, че търговията взе връх в нашето общество, а българинът е търговец по душа.

Търговските професии трябва да нямат нищо общо с медицината. А, всички виждаме, че регистрирайки болниците като търговски дружества, те се изравняват по права и задължения с бай Киру Китаеца, дето вкарва ежемесечно по 50 контейнера китайско карго.

Здравето, животът и китайското карго са едно исъщо по смисъла на търговския закон.
Така мисля аз и не ми пука кой ще ме номинира за драма куин следващия път.

# 101
  • в кукувиче гнездо
Мисленето ми е такова, защото здравната ни система е такава, калпава... Не съм дала купища пари, за да родя, но го направих в перфектни условия и при перфектен специалист. /От Сф съм, но родих в Бургас/, та нямам нищо против "малките провинциални болници". Всичко преди операцията ми беше обяснено, на всички въпроси ми бе отговорено. Е, какво, да бях предпочела да родя в Шейново, Тина Киркова или Окръжна болница ли? В мизерията, дето санитарките ще ме гледат в ръете за пари, а лекарите ще ми викат - Стига си крещяла ма, кат ти беше вътре, добре ти беше! Айде моля ви!!!!

# 102
Sorsha,

абсолютно си права! Такива са фактите, аз също съм го слушала от мои роднини, които в момента живеят в Германия и Дания. Факт е също, че българските жени като цяло са /сме/ необразовани чисто анатомично, що се отнася до спецификата на пола ни.Не желаем да знаем,не желаем да питаме, сведенията са ни почти винаги от Интернет, което е крайно безотговорно.Разбира се, чудесно е самият лекар, който те наблюдава от самото начало на бременноста, да бъде и твой израждащ.Да ти говори и обяснява /разбира се само необходимото/ какво ти се случва, какво ти предстои,така както беше някога при мен.Този човек продължи да се интересува от бебето после, поддържаме връзка години наред.Хайде, това е пожелателно, но що се отнася до информирането и въвеждането на родилката в чудото на бременноста и раждането - това трябва да е така,да!Но, уви...Някога имаше едно нещо, наречено "женска консултация",то включваше информация дори за това как СЛЕД раждането ще се грижиш за детето си първите 20 дни ит.н., вече не помня.Сега това е остаряло, защото всички всичко "знаят",ако съществува, изглежда е само формално.

# 103
Освен това натискът отвън за изкуствено "фалиране" на т.н. малки болници е в интерес на същите дружества, които приватизираха аптечния ресурс, които изкупиха лицензите за търговия и разпространение на лекарства, които монополизираха стоматологията и нейните консумативи. Сега е ред на "малките" болници. После ще дойде и реда на "големите".

Ало, управляващите, една уста и едно дупе имате!
Ненаяли се!

# 104
  • Once there was a Hushpuppy...
Някакво голямо объркване настана с тези пари "под масата", после пък "над масата", а междувременно имаше случаи "под" и "над" едновременно. Разбира се, че системата е виновна, или поне част от вината е в системата.Но какво от това?Министърът каза в скорошно интервю / по повод случая в "Шейново"/, че тази система била толкова объркана и усложнена в момента, че той просто не виждал как точно сега ще се заемат с подобряване и промяна, съжалявам, че не мога да предоставя  цитат.Това лично на мен ми прозвуча тогава като "надежда всяка оставете, направо забравете". Покрай сухото, гори и суровото, свестни и работливи лекари понасят на гърба си негативите от чужди грешки или безхаберие,други свестни такива дим да ги няма в чужбина, поне да знаят защо се блъскат,пълна каша повсеместна.На фона на това родилки постъпват всеки ден в болниците, въпросът е какво ще се случи с тях сега и какво ще им кажем ние тук.Защото аз познавам две жени в 9ти месец и те са толкова стресирани, че няма накъде повече.

По повод здравния министър и интервюто за Шейново......Той каза, здравната система е много объркана и усложнена, и те се опитват да правят промени, но човешкия фактор, който е огромната част от системата/лекари и останалите мед.работници/ трябва да си промени манталитета. Не го оправдавам, само допълвам какво каза Peace

Общи условия

Активация на акаунт