Мама на работа скоро след раждането и реакциите на околните

• 10 937
  • 138
  •   1
Отговори
# 60
  • София
narcis, нищо изненадващо - колкото хора, толкова и реакции. И все пак ми беше интересно да прочета написаното от теб.  Peace

Колкото до братовчедка ти - браво! Мога само благородно да й завидя - и заради трите дечица, и заради отличната професионална реализация.

# 61
Цитат
Имам братовчедка - добър столичен архитект, няколко години се лекуваше от стерилитет, после роди момиченце, година след това забременя отново и роди близначки и месеци след това се върна на работа.
Децата ги гледа баба им, тя ги вижда за два часа вечер.
Реакцията на повечето ни роднини, които не са запознати с подробностите - "Народи на бързо толкова деца и побърза да ги "хвърли" на майка си, сакън да не изпусне мястото в работата си!".
Предполагам,че повечето така биха си помислили...."Толкоз се мъчи за деца,пък сега не ги поглежда!"
Но ,от друга страна ,като се замислиш колко и какво ти трябва ,за да Отгледаш тези три деца.... напълно разбираемо е да бърза да се върне на работа.

# 62
  • София
Мъжът ми одобри връщането на работа след годинката и в двата  пъти. Причини - финансови за семейството, и донякъде професионални за мен - много изоставам.

За каката нямах колебания, но тя беше доста самостоятелна.
С малкия покрай някои проблеми при раждането доста е колебаех, но пак мъжът ме успокои, че все пак ако много се притесним и усъмним в решението, винаги мога да се върна в нас Simple Smile
Бабите - малко мрънкаха за щерката, че е рано. Но ни казаха, че в крайна сметка ние си решаваме.
За малкия - никакви коментари нямаше от тяхна страна.
От околните чувах защо, какво и как, но отговорът ми беше - така решихме с таткото.

# 63
върнах се когато малката беше на 6 месеца
работех от вкъщи по 2-3 часа на ден ( докато тя спеше следобедния си сън), а всеки вторник ходех в офиса за 3 часа ( от 9 до 12)
Този вариант ме устройваше много добре.
Като ми свърши майчинството започнах на пълен работен ден - 3 дни в офиса, 2 дни от вкъщи
Добре ми е така - няма угризения.
Децата ми имат супер детегледачка, която познавам от 7 години ( още от голямата ми дъщеря)

# 64
  • Sofia
На 18 мес ги дадох на ясла и се върнах на работа. Просто, защото са родени през март. Другият вариант беше да чакам до следващия септември (яслите в Сф приемат само септември), когато ще са на 2,5 год и ми се видя много да стоим още 6 мес на минимална заплата и 6 мес без никаква. Та само поради тази причина се върнах на работа. И сега работя поради тази причина. Ако не ми се налагаше бих си останала в къщи завинаги с най-голямо удоволствие. Но това си е лично мое мнение. На който му се работи, не кърми и има читава баба или гледачка не виждам нищо лошо да се върне на работа. Не мисля, че за едно бебе на 3 или 6 мес има голямо значение дали го гледа майка му или баба му, стига този който го гледа да го прави с достатъчно отговорност и любов. По-скоро за по-големите деца (над 2 год) според мен е важно майката (и бащата) да им обръщат достатъчно внимание. Кой ще го нахрани, облече или изведе на разходка не е толкова важно. Важното е кой ще седне да си поговори с него вечер, да го изслуша, да си поиграе, да порисува... А това спокойно можеш да направиш и като работиш, стига да имаш желание.

# 65
Аз се върнах 45 дни след раждането. Заработих си на пълен работен ден както и преди това, както между другото и при бремеността - аз бях на работа включително и след термина защото преносвах.
Причините - харесвам си работата, исках да се върна и беше важно да се върна защото работата е свързана с вземане на решения. И което е по - важно, имах подкрепата на родители ми, които поеха грижите за бебо. Имах и подкрепата на съпруга си да правя това, което реша.
Финансова причина нямаше - аз не съм ползвала дори болнични и майчинство - имах стари отпуски и използвах тях - точно ги уплътних.
Хората - никога не ме е интересувало какво мислят и казват. Сигурно е имало и ще има такива, които да ме упрекнат, но аз най добре си зная кое е добре за мен.

# 66
Изобщо, ама изобщо не ме интересува реакцията на околните! Да ходят да си се пързалят Wink Единственото, което ме интересува е децата! Аз! И половинката! Дори не съм го питала, това са си мои решения и никога "копче" не ми е казал Simple Smile След като се оправям с всичко...какво да ми казва ?! Пък и кой ще го послуша, той ли ще стои у дома, той ли ще работи...това е мой избор.
Дреме ми на шапката, кой за какво ме мисли! Да ме мислят, че съм хвърчило !

И изобщо не мога да разбера ти за какво слушаш баби и околни елементи? Кой какво бил казал и какво мислел. То ако слушаш само хората...то вечно са критични и има за какво да те оплюят Wink  Вземай си решенията и си живей живота!

# 67
  • Пазарджик
Детето ми беше на 10 месеца, когато се върнах на пълен работен ден. Преди това по време на майчинството работех от вкъщи и преди да родя, спрях да ходя на работа една седмица преди секциото.
Относно какво ще кажат хората, единствено зълва ми се изказа как съм си "оставила" детето. Подминах го с ехидна усмивка.

# 68
  • софия
Първия път се върнах, когато дъщеря ми беше на 2 години и 5 месеца и беше много трудно с нейното гледане докато стане на 4 и я приеха на градина. Ходи половин година на частна градина, майка ми я гледа доста време, но е много уморително за възрастен човек и жената се справи перфектно, за което съм безкрайно благодарна. Сега, живот и здраве ще ползвам двете години, ще взема една неплатен и още по 6 месеца неплатен, които по закон държавата дава на майки на деца на възраст от 2 до 8 години. За мен е изключително важно да съм до децата си, освен че малчо ще има нужда от грижи, каката ще има нужда от много помощ и подкрепа като първокласник и не искам да я ощетявам или да я пренебрегвам поради липса на време. А в работата няма да избяга, хич и не бързам да се връщам - колкото мога да откача, ще го направя - поне това е преимуществото на държавния сектор.

# 69
Върнах се на работа преди детето ми да навърши 6 месеца.
Така бях и планувала, но нещата станаха така, че трябваше задължително да се върна.
Можеше да бъде много по-зле, ако нямах възможност да се върна по същото време.
Сега отчитам, че това което е трябвало да се случи е било за добро. След време щеше да бъде много по-трудно за мен.

# 70
Нямам намерение да работя скоро.
Родих си дете и искам да му се посветя.
А и никой друг не може да го гледа така, както аз ще го гледам.
Кариерата ще почака.
Даже въобще не мисля за нея.
Нямам финансова нужда да работя.
Искам да прекарвам 24 часа с детето си.

# 71
Мире, аз се върнах на работа, когато дребната беше на 1,5 г. За мен лично това беше грешка, но го направих заради финансови проблеми и натиск от страна на тогавашните ми шефове да се връщам... Сега, поглеждайки назад, не съм доволна от това си решение, но...
По-малко от година след това смених работата с по-добре платена и сега мисля да изчакам да се събере поне година стаж на новото ми работно място и може да пробваме за второ бебе. Зависи и от мъжа ми де, говоря от финансова гледна точка. В неговия случай е важно да има и втора работа, поне от време на време. Всичко го претеглям сега от страна на парите, но с това мога да си гарантирам спокойно майчинство поне до 2,5 г. на второ дете.
Иначе на сегашната ми работа при евентуална бременност и майчинство мога да си позволя да остана вкъщи плътно до 2 г. - първата година си е високо платена, а втората от предприятието компенсират до основната заплата.  Peace

Реакция на околните - повечето не одобриха връщането ми на работа по-рано.

# 72
Не могат да се дават категоризации за майката според това кога е тръгнала на работа- било то на 6м. , 1 г. или 3 г. Факт е , че детето до 3 годинки има нужда от майка си, но ако в крайна сметка има финансови проблеми какво ? Гладно ли да седи семейството, защото виж ли някой може да каже, че майката не иска да си гледа детето? Хората в България обичат да коментират и да надничат в чуждата чиния. Все пак познатите около мен, които се върнаха на работа скоро след раждането, всички до една взимат много добри заплати ( над 1500 лв), съответно си позволяват спокойно детегледачка. Разбирам ги, в днешно време изпуска ли се такава работа?

# 73

Според мен майчинство 3г са много Peace Повече от 2 вече и психически натоварва жената.

Аз вече 2 години и 8 месеца съм в майчинство (ползвайки платен и неплатен отпуск след втората година), като скоро трябва да се върна на работа. Не се чувствам натоварена психически, много ми е  добре, честно казано. Изобщо не знам как ще се завърна в офиса, дали ще свикна, дали ще се справя...

# 74
Вие кога се върнахте на работа?-С първото след година и малко, с второто след 6 месеца
Как приеха това мъжете или близките ви?-Нормално.Кои близки?Съпругът ми как има да го приема?Майка ми пък няма думата реално. Rolling Eyes
Парите ли бяха основната причина или работодателя ви постави пред дилема-или се връщаш или няма да ти пазя мястото?-Комплексни са причините, но ултиматуми никой не ми е поставял.
А какво се случва с вас/или познати/които са били уволнени заради бременност?намериха ли лесно работа след раждането?-Не са ме уволнявали, аз напуснах при второто раждане, прекратих болничен и започнах нова работа.Нямам познати жени, които са съкратени или уволнение, само мъже, ама те не раждат.
Вие сте.

Общи условия

Активация на акаунт