Хранене и захранване с HiPP

• 32 787
  • 261
  •   2
Отговори
# 180
Здравейте ralitsa_bv,

Новите суровини обикновено при здраво дете се въвеждат през 4-5 дни.

# 181
Здравйте,
започнах със захранването на дъщеря ми на 5 навършени месеца, сега на 24 юли навършва 6 месеца. Започнах захранването с картофено пюре, след няколко дни въведох тиква и след още няколко - морков. До момента не показва непоносимост и алергия към трите гореизброени. Първите няколко пъти аз си приготвях картофеното пюре, но тъй като не го докарах на гъстота, която малката да може да хареса, започнах да купувам пюренцата отр магазина. До момента пробвах пюретата на Хип и на Ганчев, като и двете ги хапва, това което ми прави впечатление е, че картоф, както и комбинацията картоф плюс морков не са и от най-любимите, ама то си е до дтетето.
Въпроса ми е, кое да въведа като следващо в менюто - не съм пробвала пащърнак, както и тиквички. Също се чудя дали да започна да и давам и по малко сокче от ябълка, морков примерно или да поизчакам със сокчетата. Има го и този момент при нас, че все още не сме качили количеството изядено пюре - хапва примерно по 6-7 лъжички, понякога и малко повече, но не проявява желание да достигне по-голямо количество - а пък се захранваме вече от 3-4 седмици.Вероятно при всяко дете е индивидуално кога точно ще се вдигне количеството изядено пюре, но все пак да си попитам Simple Smile По принцип давам пюрето винаги след обяд - към 15 часа, като след известно време си и давам количеството адаптирано мляко, което така или иначе си приема, другите хранения се състоят само от адаптирано мляко - кога трябва да пробвам да заменя едно0 цяло хранене само с пюре? (предполагам пак си е стерого индивидуално и детето само ще даде знак, когато пожелае да хапне повечко като количество?)
Така или иначе всеки съвет ще ми е полезен и предварително благодаря Simple Smile

# 182
a.milosheva , ако позволиш да се включа по един от въпросите ти.
Аз започнах захранването след 4-тия месец. Моята дъщеря чак сега изяжда количеството пюре, което според  книгите трябвало да изконсумира на едно ядене т.е 190 гр. Никога не съм я насилвала и си хапваше, колкото преценяше. Вярвам, че нещата са въпрос на време и при вас. Simple Smile
Да не забравяме, че понякога някои бебоци нямат много апетит през летните месеци.
Абе имай воля! Wink

# 183
Моят лекар каза да въвеждам нови продукти до обяд. Също твка две седмици да въвеждам зеленчуково пюре и после да въведа круша и ябълка. Те са за между храненията, като въвеждането пак става до обяд. Даде ми избор дали плодово пюре или сок. Аз съм се спряла на пюрето, защото е по щадящо към корема на детето. Сокче ще дам след като е запознато масово с плодовете... Към осми месец

# 184
Здравейте, бих искала да ви помоля за съвет относно захранването, дъщеричката ми е на 4 месеца, мисля след като навърши 5 месеца да започна със захранването, но се колебая с какво да бъде, дали да бъде с оризова каша или пък с пюре от картоф или пащърнак? Бях чела че е добре ако детето е с малки кг. да се захрани с оризова каша, а ако кг. са повече да бъде с зеленчуково пюре. При навършването на 4 месеца тежахме 7380. Не съм се допитвала до педиатъра, тъй като според него отдавна трябваше да сме започнали със захранването. Благодаря Ви! Поздрави!

# 185
Здравейте, бих искала да ви помоля за съвет относно захранването, дъщеричката ми е на 4 месеца, мисля след като навърши 5 месеца да започна със захранването, но се колебая с какво да бъде, дали да бъде с оризова каша или пък с пюре от картоф или пащърнак? Бях чела че е добре ако детето е с малки кг. да се захрани с оризова каша, а ако кг. са повече да бъде с зеленчуково пюре. При навършването на 4 месеца тежахме 7380. Не съм се допитвала до педиатъра, тъй като според него отдавна трябваше да сме започнали със захранването. Благодаря Ви! Поздрави!
Моето дете се роди 3 кг а на пети навършен беше 6,700. Започнах с картофено пюре на пет месеца в 11:30

# 186

Аз бих те посъветвала да започнеш с тиква. Приятна е на вкус и сигурно ще му хареса на детенцето.
Иначе аз започнах с оризова безмлечна каша, но ние сме по-дребнички и затова. Добре си се информирала, браво!

# 187

Аз бих те посъветвала да започнеш с тиква. Приятна е на вкус и сигурно ще му хареса на детенцето.
Иначе аз започнах с оризова безмлечна каша, но ние сме по-дребнички и затова. Добре си се информирала, браво!

Не се бях замисляла за тиква, но наистина си права,че ще се хареса на детето, а това също е важно. Благодаря за съвета!

# 188
Здравейте,

a.milosheva, можете да въведете като следващи храни пащърнак, тиквичка и ориз от зърнените храни. От плодовете круша, ябълка и слива. Плодовете можете да въведете и като сок и като пюре, но предимно в часовете преди обед и между храненията. Ако ги въведете като сок, то ги разредете с вода 50:50 в първите пъти, за да свикне организма с плодовите киселини.
Зеленчуците се въвеждат предимно в обедното хранене, като винаги те трябва да се предлагат като млечно -зеленчуково хранене до към 10 месец, когато детето преминава към общата храна т.е не бързайте изцяло да замените млякото с пюре. Съотношенията и количествата между млякото и зеленчука ще се променят във времето, и са различни за всяко отделно дете. Не се притеснявайте, че детето изяжда малко количество, докато свикне с новата консистенция, вкус, хранене с лъжица ще мине малко време. Важното е всеки ден да въвеждате зелевчуци и плавно да увеличавате лъжичките твърда храна.

BilyB, виждаме, че детето наддава много добре, ето защо бихме ви посъветвали да стартирате със зеленчуците - морков, картоф, тиква, пащърнак. Няма значение с кой ще започнете. В началото ги смесвайте с кърма или мляко, за да са в по-течна консистенция - картофа е доста гъст и трябва да се разрежда. Така детето ще ги приема по-добре. Тиквата се приема много добре от злоядите деца. Успех!

# 189
Благодаря за съвета!Хубав и успешен ден!

# 190
Благодаря за инфото... ще продължаваме с опитването на нови и вкусни неща за хапване и разбира се си запазвам правото да питам, когато изникне някое ново въпросче Simple Smile

# 191
 Основни правила при захранването: не преди 4-я месец и не след 6-я месец. Захранването става с постепенно нарастващи количества храна в период от една седмица- от 1 лъжичка на ден до постепенно едно бурканче на ден. Следят се изхожданията които могат леко да се променят на цвят и консистенция. Захранването става когато детето е здраво. Въвежда се само един вид храна, токато детето не свикне с нея. Въвеждането на втори вид храна става обикн. 3 до 4 седмици след въвеждането на първата. Препоръчително е да се започне със зеленчук, тъй като ако се въведе първо плод, детето предпочита него и ще откаже зеленчука. Добре е да се редуват зелени със по- червени зеленчуци. Никога едно хранене не се замества само със зеленчук или плод. Винаги трябва да има и мляко. Месото се въвежда по-късно, към 5-6 месеца, глутена след 6 месеца, яйцето е препоръчително след 6-я месец и то само твърдо сварен жълтък като се започва с 1/4 стрито в пюре от зеленчук. В деня на даване на яйце не се дава месо и обратно. Внимавайте много с белтъчините- не повече от 2г/кг тегло на детето дневно за кърмаче иначе бъбреците се натоварват. В това число се имат предвид белтъчините от млякото, яйцето, месото и бобовите продукти- които също съдържат белтъчини. Мой съвет е да давате само вода вместо сокове защото първо сокът съдържа само 30-40 % от витамините на плода, детето свиква със сладкото, плодовата захар също е вредна за зъбите ако се пие постоянно, детето се засища и приема по- малко от храната. предпочитайте плодовото пюре! Хубаво е да се знае че на детето му е нужно, след като започне захранването , от 500 мл мляко дневно, и то най малко до 3 годишна възраст , най добре до 7 години. Предпочитайте ВИНАГИ мляко за подрастващи за деца над една година вместо кисело или прясно мляко- то е най адаптирано за детския организъм. Това не пречи разбира се да давате и по малко кисело мляко, но с умереност. По добре въобще не давайте прясно такова.  разбира се , храната се съобразява с възрастта на детето, дали то е болно или не, неговия прираст , и т.н.

Последна редакция: сб, 20 юли 2013, 17:46 от Лоринка

# 192
Много изчерпателна информация. Само не ми ясно 500  мл мляко за колко месечно бебе

# 193
 Количеството 500 мл е за около 6 месечно бебе нататък, тъй като преди това, особено ако не е захранвано, то или бозае през цялото време или пие почти само адаптирано мляко.Не е винаги задължително дете да пие 500 мл мляко ако има достатъчно млечни продукти в менюто, но е за предпочитане да поема млечните продукти под формата на адапт. или за подрастващи , според възрастта, тъй като така му се осигуряват най -балансирани и ценни белтъчини. Хората не сме пригодени да ставаме телета или кози, затова млякото трябва да отговаря максимално на човешките нужди. Останалите белтъчини, детето ще си ги набави с месото и бобовите храни.

Последна редакция: сб, 20 юли 2013, 17:48 от Лоринка

# 194
  • София
Ние вече успешно се захранваме почти 2 месеца по примерната схема,която ни дадохте,но понеже наддаваме твърде добре Mr. Green все още не сте стигнали до кашите.Въвели сме картоф,морков,пащърнак,тиква,тиквичка,броколи и царевица в обедното меню и  ябълката от плодовете между предиобедното и обедното хранене.Пълно заместено хранене все още нямаме и  максимума ни е 100 г пюре,но после отиват 130 мл АМ.Понеже ни се падат 4 или 5 хранения на денонощие като петото е около полунощ и понякога се проспива се чудя кога да въведа кашата.Тя се въвеждала  в следобедното хранене,но реално нашето обедно е след 15 - 15.30  newsm78 А и тъй като за последния месец сме наддали 800 г ,а от кашите допълнително се качва не ми се ще да замествам млечно хранене с каша и съм в голямаааа чуденка.Знам,че кашите е добре да се въведат най-късно до седмия месец,а ние ги навършваме след 8 дена,та въпросите ми са:
1.Понеже кашите съдържат елементи,които трябва да се въведат в диетата на детето,но същевременно не искам синът ми да наддава прекалено мога  ли просто по 20 мл  от кашата да слагам в АМ за следобедното ни хранене,което се пада реално вечерно,защото е след 19.30?Ако искам да въведа зърнените култури слагайки само малко от тях във вечерния АМ млечни или безмлечни каши да купувам и какво да е съотношението каша/АМ ?
2.Знам че първо се въвеждат няколко безглутенови и после идва ред на глутена.Въведа ли глутеновите само с глутенови ли да продължавам или може да редувам една вечер (а.К.а следобед  Mr. Green) безглутенова,една вечер глутенова?

Общи условия

Активация на акаунт