Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 499 132
  • 4 590
  •   1
Отговори
# 1 845
Не възбрана, тежест исках да кажа ..
В Булбанк на времето договора беше между кредитор,ипотекарен длъжник и кредитополучател ако последните две са различни лица

# 1 846
  • София
Да, и двамата фигурираме в НА на имота, но сме с потребителски кредит.
Когато ни правиха оферти за ипотечен кредит, пак не изискваха дохода на другия.  newsm78

# 1 847
Ипотекарен длъжник е някакъв термин, въведен от банките. Реално това е трето лице, предоставило свой имот за обезпечение на чужд дълг. Той не е длъжник, не е гарант, той просто обезпечава чуждо задължение.
Отново да кажем, че кредита и правото на собственост върху имота нямат нищо общо. Т.е. кредитополучател може да е само единият или двамата съпрузи, но това няма никакво отношение и зачение по повод собствеността върху апартамента.

# 1 848
Wingstar, как нотариус ще впише ипотека без съгласието на СЪсобственикa, който не е кредитополучател.. Като цяло си вържат гащите да те информират, че заради кредит от XX. хил може да загубиш собственост

missence,  потребителските са си лични кредити, и на мен не са ми искали дохода на съпруга и не фигурира в договора..

# 1 849
  • София
KOTE, но и за ипотечен кредит искаха доходите само на единия. Питахме, дали АКО решим да теглим ипотечен кредит, ще трябва служебна бележка за доходите на другия, но ни отговориха "не".  Thinking Странно, а излиза, че би трябвало да ги искат, нали обезпечава задължението.  newsm78

# 1 850
Не искат доходи на другия, ако на първия са достатъчни.
Иначе - гледат и на двамата и се подписват и двамата - Кредитополучател и Солидарен длъжник (поне в някои банки, навремето)Simple Smile

# 1 851
Рабира се, че ако апартаментът е купен в условията на имуществена общност на съпрузите, ще се иска съгласието и на двамата при вписване на ипотеката. Не говорих за това, а за термина ипотекарен кредитор, което е нещо по-различно.
Това дали ще се подпишат двама или не е с оглед дали банката иска да ги задължи двамата като солидарни длъжници (т.е. като кредитополучатели). Солидарността е елемент, който се уговаря по целесъобразност, а не задължителен такъв. При ипотечният кредит, според мен може да се уговори ако обезпечението (ипотекираният имот) не е достатъчно, да покрие целия размер на кредита. В такъв случай банката ще има двама длъжници (солидарни или не, в зависимост от условията на договора) и следователно по-голямо имущество за удовлетворяване.
Интересен е въпросът ако се сключи договор за кредит от съпруг и съпруга, каква би била защитата на интересите на единия ако другият спре да обслужва кредита ? И дали именно с оглед на това не е добре да се уговори пасивна солидарна отговорност между двамата съпрузи ?
Това изисква внимание, а не дали банката иска приходите на единия или другия, отделно или заедно, защото тя си е гарантирала вземането, чрез ипотеката.

# 1 852
Цитат
Това изисква внимание, а не дали банката иска приходите на единия или другия, отделно или заедно, защото тя си е гарантирала вземането, чрез ипотеката.

Но няма да тръгне да отпуска кредит, ако не види доходи, ако ще да може да ипотекира за двойна сума на исканата.

# 1 853
Естествено, нали идеята е да спечели от тази сделка, а не да загуби. Задължително ще поиска доход, въпросът е, че това си е проблем на банката. Тя може да избере дали да задължи единия или двамата съпрузи, рискът е за нея от този избор.

# 1 854
Здравейте съфорумци, както се вижда, съм прясна и с 0 мнения. Регистрирах се, защото попаднах на тази тема, тъй като възнамеряваме след известно време да си купим апартамент. Не знам, до колко е редно да пиша тук, при положение, че съм нова. Но ето и въпросът ми.
Аз и приятелят ми живеем в Шумен на квартира от няколко месеца (5-6) и тъй като наемът е кажи-речи колкото вноска за кредит, обмисляме тегленето на такъв и закупуване на апартамент.
Лошото е, че не знам нито от коя банка, нито какви са условията, нито какъв да е кредитът - имотечен или потребителски. По принцип става дума за закупуването поне на 2-стаен апартамент, и тук в Шумен такива вървят към 50 000+ на хубаво място. Моля за съвет как да постъпим.
Наясно сме, че ще се вземе предвид дохода на този, който тегли и това ни притеснява, защото в моя договор пише минималната заплата, а в неговия - 420 лв. Имаме ли шанс? Брак нямаме. И също така за ипотечния кредит - до колкото знам не може да се изтеглят примерно 50 хиляди и имотът също да струва толкова, това вярно ли е? Също важна подробност е, че заплатите ни ги дават на ръка, а не по банков път, което май усложнява и вдига лихвата.  newsm78

Благодаря за вниманието и отделеното време! Надявам се, че не съм нахална и че някой ще се изкаже по моя пост. Лек ден  Hug

# 1 855
Здравейте съфорумци, както се вижда, съм прясна и с 0 мнения. Регистрирах се, защото попаднах на тази тема, тъй като възнамеряваме след известно време да си купим апартамент. Не знам, до колко е редно да пиша тук, при положение, че съм нова. Но ето и въпросът ми.
Аз и приятелят ми живеем в Шумен на квартира от няколко месеца (5-6) и тъй като наемът е кажи-речи колкото вноска за кредит, обмисляме тегленето на такъв и закупуване на апартамент.
Лошото е, че не знам нито от коя банка, нито какви са условията, нито какъв да е кредитът - имотечен или потребителски. По принцип става дума за закупуването поне на 2-стаен апартамент, и тук в Шумен такива вървят към 50 000+ на хубаво място. Моля за съвет как да постъпим.
Наясно сме, че ще се вземе предвид дохода на този, който тегли и това ни притеснява, защото в моя договор пише минималната заплата, а в неговия - 420 лв. Имаме ли шанс? Брак нямаме. И също така за ипотечния кредит - до колкото знам не може да се изтеглят примерно 50 хиляди и имотът също да струва толкова, това вярно ли е? Също важна подробност е, че заплатите ни ги дават на ръка, а не по банков път, което май усложнява и вдига лихвата.  newsm78

Благодаря за вниманието и отделеното време! Надявам се, че не съм нахална и че някой ще се изкаже по моя пост. Лек ден  Hug

Здравей Лори и добре дошла Simple Smile

Според мен-потребителски трудно във Вашия казус. Може да вземете макс. 50 000 лв за 10г => Месечната вноска ще ви е мин. 600 лв и банките ще ви изискат минимален нетен  месечен доход 1200 лв. , който явно няма как да докажете. Варианта е ипотечен кредит за по-дълъг срок и да се насочите към банки, които работят с неофициален доход /все още има 3-4 такива/. Но за целта работодателя Ви трябва да Ви даде допълнителна служ. бележка за неофициалния доход /сумата която взимате на ръка/. Мисля, че лихвата няма да е по-висока в този случай.

Ако апартамента струва 50 000 лв и искате кредит 50 000 лв. варианта е пазарната оценка на имота да се завиши на 60 000 лв. Банките финансират около 85% от пазарната оценка на имота /за тухла и ЕПК/, за панел по-малко.

# 1 856
Добре заварила!
SmartM, благодаря за отговора. Да, и ние сме се насочили към ипотечен кредит. Но изчакваме да направим поне 6 месеца на местата, на които работим. А би ли препоръчала такава банка? Може и на лично Wink

Последна редакция: сб, 21 мар 2015, 17:05 от lori91

# 1 857
Добре заварила!
SmartM, благодаря за отговора. Да, и ние сме се насочили към ипотечен кредит. Но изчакваме да направим поне 6 месеца на местата, на които работим. А би ли препоръчала такава банка? Може и на лично Wink

Има банки, които искат доход само 3 месеца назад, но трябва да сте на постоянен трудов договор, не на изпитален срок.

# 1 858
 според мен пък ви е твърде рано за покупка на жилище,  от скоро сте самостоятелни,  нямате и 1год на тези раб места, нямате и спестявания.. Айде поживейте малко на квартира, стабилизирайте си доходите и тогава.. В това положение лесно можете да изгубите имота,че и солидни дългове да ви останат

# 1 859
  • Пловдив
Извинявам се ако съм пропуснала при четенето, но бих искала да попитам дали има някой, който е клиент на Алианц за ипотечен кредит и какви са отзивите на база личен/на приятели,близки/ опит?
Токущо виждам, че имат ново намаление на лихвения процент  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт