Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 500 774
  • 4 590
  •   1
Отговори
# 3 510
Някой с отзиви за Алианц? Като чета условията ми звучат добре. Уникредит ще ми искат поръчител за сумата, която ми трябва, Сосиете ме притеснява как ще оценят и дали няма да се окаже, че ще ми финансират по-малко от 85%.

# 3 511
Аз съм писала по-горе какви условия ни дадоха, за процента на финансиране не знам.

# 3 512
# 3 513
Това, което ми направи впечатление в статията, относно очакването повишаване на ОЛ.

Извън фиксираната надбавка, която банката си начислява, лихвата по кредитите съдържа плаващ компонент – пазарен лихвен индекс под формата на 3 или 6-мес. SOFIBOR/EUROBOR, в зависимост от валутата на кредита (левове/евро). В момента те също са на историческо ниско ниво. В един момент Европейската централна банка ще започне да повишава основната лихва, при която кредитира търговските банки в еврозоната, което веднага ще се отрази и на тези по заемите за бизнеса и домакинствата, включително и в България. При старта на това движение обратно нагоре, няма да е все едно дали ще потеглиш от 4.5 или от 3.5%.

Добре аз разсъждавам така, тъй като в момента ОЛ е 0%, банките намалят надбавките за да се намали лихвата по кредита. Когато ОЛ се повиши, тогава лихвата ще се повиши заради него, тогава няма ли да е възможно да се предоговори тази надбавка и пак да си останем на същите нива. Едва ли не от статията се разбира, че ако сега не предоговориш надбавката, си обречен да ти се повиши лихвата.

# 3 514
Лихвените % паднаха заради добавките (повечето на минуси в момента),
а не заради надбавки (твърдата част). Обикновено е записано - при промяна на Софибор, Euribor, etc.  с 0,25, 0,5 , 1 пункт - се коригира целият лихвен %.

# 3 515
Лихвените % паднаха заради добавките (повечето на минуси в момента),
а не заради надбавки (твърдата част). Обикновено е записано - при промяна на Софибор, Euribor, etc.  с 0,25, 0,5 , 1 пункт - се коригира целият лихвен %.

Ами не, от 1 година добавките са 0%, а лихвите падат, няма откъде да е освен от надбавка. От минала година до сега лихвата е паднала с 1 %.

# 3 516
В Райфайзен миналата година дадоха доста добра и висока оценка на имота.Имат си оценител, с когото работят.
А искаха ли самоучастие и ако да, как се доказва?

# 3 517
Договорихме се за 20% самоучастие.

# 3 518
Но беше ли задължително и как се показва, искат ли задължително копие от банковия превод?

# 3 519
Кати_в, те няма как да не знаят реалната цена на имота, защото в предварителния договор се пише кога какво се плаща и дали са собствени или заемни средства. Ние преди месец правихме оценка. Платихме в банката, не са ни давали да си избираме кой, казаха, че ще е този, който може най-скоро. На самото оценяване отива някой с камера и снима, като той не е оценител, той просто снима за да покаже апартамента на оценителя.

# 3 520
Благодаря! Защото от Сибанк искат да покажем 10 % самоучастие, платени с банков превод преди сделката.

# 3 521
kati, това означава ли, че финансират до 90%? Че аз с 85% съм на ръба, ако е оценен по-ниско, няма как да стане, пък надеждата ми е оценителят да е свестен и да вдигне малко Simple Smile

# 3 522
Мале, момичета, стискам палци всичко да е наред. Ние плащаме около 30% от реалната цена и оценката е точно толкова, колкото ни трябваше. 1 000 Евро По-малко и нямаше да ни дадат сумата, която искахме. Пишете после какво е станало.

# 3 523
kati, това означава ли, че финансират до 90%? Че аз с 85% съм на ръба, ако е оценен по-ниско, няма как да стане, пък надеждата ми е оценителят да е свестен и да вдигне малко Simple Smile
85 % дават, но от Сибанк искат задължително 10 % самоучастие, доказано с платежно преди сделката. Иначе и те дават до 85.
А Райфайзен не искат да показваме такова. Ако сделката е до 85 % дават заем в тази граница. Стискам палци на всички, ние утре чакаме предварително одобрение и ще правим официалната пазарна оценка.

# 3 524
Здравейте,
Обмислям ИК, ако разбира се ми отпуснат. Работя в държавната администрация и заплатите не са големи. Задължително ли е да имам съкредитоискател? Съпругът ми е с лошо кредитно минало, ако мога така да се изразя. Има предишен брак и ИК, който по време на развода никой не е искал да погасява и края е ясен...Според Вас има ли смисъл да обикалям въобще?

Общи условия

Активация на акаунт