Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 501 506
  • 4 590
  •   1
Отговори
# 4 455
  • София
Защо чак за 10г? Доколкото знам фиксирания оскъпява не малко кредита?
Да няма прогнози, че лихвите ще се вдигнат след няколко години?

# 4 456
Според последните данни са започнали леко да се вдигат на потребителските. Има прогнози, че от 2019 г. ще започне леко повишение.

# 4 457
В Сосиете ни е кредитът. Питах в клона, в който погасявам предсрочно. Казаха ми, че вероятно могат да намалят до 3.5% и таксата за предоговаряне ще е около 400 лв. (тъй като по тарифа мисля, че е по-висока) и искат и за нея одобрение.
На следващия ден ми казаха, че са им одобрили намалението и таксата. Подписах анекс.
Не са ми искали никакви оферти от други банки.
Бях пуснала мейл до въпросния служител с въпросчета - дали може да се предоговори, тъй като пазарните условия са се променили и лихвите са доста по-ниски.
И така.
И последен въпрос, както разбирам не е задължително да се преговаря с личния консултант. Защото моя е в друг град. Мога да отида във всеки офис така ли? Иначе добре звучи, гъвкави са, бързо се случват нещата с тях, аз съм много доволна, жалко че си заминават.

# 4 458
Защо чак за 10г? Доколкото знам фиксирания оскъпява не малко кредита?
Да няма прогнози, че лихвите ще се вдигнат след няколко години?
да, лихвите ще се вдигат, в момента са на най-ниско горе долу за България ниво. Вие да не очаквате да ги свалят още? В Европа в момента са по-ниски (1%), но според мен в България няма да стигнат до тези стойности. Това е заради по-рисковата обстановка. Нормалната (ако мога така да се изразя) стойност за лихва е около 5% при нормален пазар. Има смисъл да се фиксира. В Англия вече тръгнаха нагоре.

А вие как разсъждавате - Очаквате ли да паднат  лихвите и защо? Кои процеси ще го наложат?

# 4 459
Ако всичко беше наред и има сериозна заявка да влезем в еврозоната, можеше да се задържат или дори да паднат още малко. Но като гледам - висока инфлация, несигурност, никаква еврозона не се вижда... Твърде е възможно да се увеличат, макар че горното няма толкова пряка връзка. Въпросът е колко ще поскъпнат заемите - все пак има плаваща част на лихвата и фиксирана надбавка. Но пък банките имат достатъчно в наличност, нямат полза парите да стоят просто така, ако има лека криза и покупките на имоти, разширение на бизнеса и т.н. намалеят, има два избора:
1. Не увеличават лихвите, за да стимулират тегленето на заеми.
2. Увеличават лихвите, за да компенсират спадащите печалби от намаленото теглене на заеми.

Вие какво мислите?

# 4 460
Ниските лихви  по кредитите в момента са изкуствен процес, режисиран (ако мога така да се изразя) - т.е. не са оставили  пазарната икономика единствено да ги регулира. 

# 4 461
  • Sofia
При кризи обикновено лихвите се увеличават - драстично едва ли ще нарастнат за съществуващите кредите - новите ще са по-пострадали. От 3-4% едва ли за 1-2 години лихвата ще стане 9-10%, но новите може и да започват от 6-7% според мен. Въпреки това има и нещо наречено стойност на парите във времето така че не считам за грешка изтеглен кредит с лихва 3-3.5%

# 4 462
При кризи обикновено лихвите се увеличават - драстично едва ли ще нарастнат за съществуващите кредите - новите ще са по-пострадали. От 3-4% едва ли за 1-2 години лихвата ще стане 9-10%, но новите може и да започват от 6-7% според мен. Въпреки това има и нещо наречено стойност на парите във времето така че не считам за грешка изтеглен кредит с лихва 3-3.5%
според мен ще нарастнат и за съществуващите клиенти, които са на плаваща лихва.

# 4 463
  • Sofia

Ще нарастнат за всички , но едно е да започнеш от 3% и достигаш +3 - максимум 6 ми е прогнозата. Друго е да изтеглиш в бъдеще с 6% и да стигнеш до 8-9% - това вече е твърде голяма разлика в цената на кредита.

# 4 464
  • София
Ако лихвите тръгнат нагоре, то те ще се покачат и за хората с плаваща лихва. Няма да има съществена разлика между стари и нови кредити. Нали се изчисляват на база на един и същи референтен лихвен процент във всяка банка.

# 4 465
  • София
При тези условия (анекса е от 11.2017г) какво бихте ни посъветвали, когато част от лихвата се базира на БРЛП (0.4% в момента) +3.5% надбавка => 3.9%? БРЛП може да се промени през м. февруари и м. август. Т.е. има някакъв буфер в който да реагираш ако стане някаква криза.

Не знам дали е възможно да се премине на фиксирана лихва? В момента дохода на двамата съкредитополучатели е формиран само от единия и е почти колкото месечната вноска... може би тези предоговаряния трябва да станат след като и двамата сме на трудови договори.
(след месец има опция да се погасят 12 000 (от 45000)).
  Една допълнителна кредитна карта за 1000лв - би ли утежнила още повече предоговарянето?
Анекс:
Скрит текст:

МЕТОДИКА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА БАЗИРАН РЕФЕРЕНТЕН ЛИХВЕН
ПРОЦЕНТ

# 4 466
  • София
Колко годишен е този кредит? Сумата не е голяма.
Лихвите едва ли ще скочат от 4 на 10 %. По-скоро от един момент нататък ще започнат да се вдигат плавно - примерно с 0.5%-0.75% на година. До тогава ще сте погасили част от тази сума предполагам.
За мен има смисъл от предоговаряне с цел преминаване на фиксирана лихва, ако:
- кредитът е с по-дълъг срок - повече от 5 години примерно;
- голям размер е - примерно 70-80 хил.лв. и нагоре;
- не планирате да погасявате предсрочно.

# 4 467
  • София
Колко годишен е този кредит? Сумата не е голяма.
Лихвите едва ли ще скочат от 4 на 10 %. По-скоро от един момент нататък ще започнат да се вдигат плавно - примерно с 0.5%-0.75% на година. До тогава ще сте погасили част от тази сума предполагам.
За мен има смисъл от предоговаряне с цел преминаване на фиксирана лихва, ако:
- кредитът е с по-дълъг срок - повече от 5 години примерно;
- голям размер е - примерно 70-80 хил.лв. и нагоре;
- не планирате да погасявате предсрочно.

8г остават, 550лв е вноската. 3.9% лихва (води се т.нар. нецелеви ип.кредит)
Ако разликата е над 1-2% с фиксираната, може и да останем на плаваща. Надявам се до макс 5г да се погаси преждевременно.

# 4 468
  • София
Ако до 5 години планирате да го погасите, за мен по-скоро не си заслужава да рефинансирате другаде на фиксирана лихва. Едва ли ще ви предложат по-ниска от 4% фиксирана, която е съпоставима със сегашната ви. А пак ще имате през първата година такси за предсрочно погасяване (1%) в новата банка най-вероятно. Допълнително ще има такси за заличаване и учредяване на ипотеки.
Ако приемем, че с рефинансирането ще спестите условно 3-4% лихви за следващите 5 години, това са 42 хил. *0.03/*0.04=1200-1600 лв. (съвсем грубо го смятам за ориентир), които най-вероятно ще платите за ипотеките (около 600 лв.) и за усвояването на новия кредит.
Докато тръгнат лихвите нагоре, вие ще сте погасили вече някаква част от кредита.
Но това си е мое мнение. Реално никой не може да каже кога ще тръгнат нагоре лихвите и с какъв темп - зависи от възстановяването на ЕС и от икономическите данни.

# 4 469

Ще нарастнат за всички , но едно е да започнеш от 3% и достигаш +3 - максимум 6 ми е прогнозата. Друго е да изтеглиш в бъдеще с 6% и да стигнеш до 8-9% - това вече е твърде голяма разлика в цената на кредита.
Не е грешка да изтеглиш кредит на 3% за България. Мисля, че по-ниско няма да стане, или ако стане, няма да е чак много по-ниско,

Общи условия

Активация на акаунт