Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 504 005
  • 4 590
  •   1
Отговори
# 735
Някой има ли идея какво ще стане с кредитите ако премахнат валутния борд в момента?

1. Евровите на БЛП са кошмара на кредитополучателя - високи лихви + скъпа валута, за маалка справка CHF  в пощенска, но това е нищо в сравнение с падането на борда и реален курс 4-5 лв за 1 евро
2. Евровите на Юрибор , само (но не се успокоявайте) увеличение от промяната на курса, т.е то промяна в размера на вноската няма да има, но ще има драстична разлика в левовата и равностойност
3. Левови на БЛП - БЛП ще скочи толкова, че да стигне ефекта на Евровите с БЛП, а ако има и клауза за превалутиране в случай на отпадане на борда директно получавате вариант 1.
4. Левови на Софибор - Софибора ще скочи неминуемо, но левовата равностойност на главницата ще се запази, вноската сумарно ще скочи, но сравнено с останалите случаи ще е най-малко. Ако такъв кредит има клауза за превалутиране най-вероятно ще се вържи към Юрибор , като главницата се превалутира в зависимост от клаузите - или по курса на борда, или по курса към датата на превалутиране (като това е по-благоприятно за вас, защото главницата в евра ще е по-ниска)..

А реално какво ще се случи--- знаят само ония тикви в НС и Олигарски в момента. Пече се нещо и до нова година ще ни го поднесат горещо

# 736
  • Sofia
Ясно е, че нещо ще се случва и затова попитах.

# 737
  • София
А в депозит ли е по-добре да се държат спестените за жилище пари тогава?

# 738
Mного е трудно без конкретни суми и състояние да се даде съвет.. Потърси си независим кредитен консултант като ето тази дама Роси Денева
http://sblusuk.tv7.bg/?video=9781676
и това вижте
http://novinar.bg/news/podozirat-bankite-v-kartelno-sporazumenie … MzgxNDszOA==.html

# 739
  • София
Ето един интересен материал, нищо че е от началото на 2012 г. в потвърждение на мнението на КОТЕ
http://aktivnipotrebiteli.bg/%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82/26/%D0%9A% … 0%B8-%D0%BB%D0%B8

След статията има правоъгълник с надпис "!Вижте резултатите", където са класирани банките.

# 740
Много хубав материал. На сайта на Райфайзен видях, че вече определят лихвата за ипотечни кредити по следния начин

6.75% фиксирана лихва за първата година
6-месечен SOFIBOR + 5.276 пункта надбавка за оставащия срок на кредита*, при
- Ползване на застраховка на кредитни вноски, пакети "Злополука" или "Живот" за срок от 5 год.
- Превод на работна заплата по сметка в банката
- Ползване на пакет "Комфорт" с едно активно комунално плащане и регистрация за Райфайзен Онлайн
- Покупка на кредитна карта с предварително одобрен лимит

Така че ми се струва, че и те могат да се включат към първите три банки от материала.

# 741
Да, Райфайзен също определят лихвата на базата на междубанкови индекси. Преди си бяха на собствен, и като дойде кризата вдигнаха лихвите и започнаха дела с/у банката. След това получиха нареждане от Австрия да прекратят практиката БЛП  Mr. Green

Имам кредит при тях потребителски и лихвата ми се формира от Софибор + 5.5%, общо към днешна дата е някъде около 6.72% .. Лихвата се сменя на всеки 6м като се преизчислява по Софибора към съответно договорените две дати в годината. Реално се случва следното префиксиране на лихвата  към договорена дата, след което изчислената лихва е валидна за следващите 6м и вноската е постоянна за тези 6м.

# 742
# 743
  • Sofia
Имаме предварително одобрение, но съпруга ми си сменя в момента работата. Това означава ли, че вече е безмислено да се надяваме, че ще ни отпуснат кредита, защото вече не е при същия работодател, а при новия още няма 6 месеца работени.

# 744
  • Sofiq
За съжаление означава да... Предварителното одобрение само показва, че банката е склонна да отпусне кредита въз основа на Вашите доходи и параметрите на жилището/кредита. Същинското одобрение минава кредитен съвет на база на събрани всички актуални документи, дори ако се забавите поради някаква причина ще искат бележки за дохода за новия месец.

# 745
Имаме предварително одобрение, но съпруга ми си сменя в момента работата. Това означава ли, че вече е безмислено да се надяваме, че ще ни отпуснат кредита, защото вече не е при същия работодател, а при новия още няма 6 месеца работени.
Ако мъжът ти няма да е на изпитателен срок - няма проблем.

А за падането на борда, депозитите и кредитите могат да се разиграят най-различни сценарии, кои от кои по-черни. Със сигурност ако са решили - ще ни изненадат и варианта няма даго има в бг мама.

# 746
  • Варна
Попаднах на тази тема точно на време. В момента и ние сме се запътили на там.

# 747
  • София
А някой да може да ми опише процедурата по приключване на ипотечен кредит?
Погасявате го с някакви средства и нататък...

# 748
  • Някъде на път....
Трябва да се освободи имота от тежести. Това става като от банката се издава молба-съгласие за освобождаване от тежести (заплаща се), тази молба е вписва в Агенция по вписванията и след 7-10 дни имота вече е без тежести. Това е.  Peace

# 749
  • София
Трябва да се освободи имота от тежести. Това става като от банката се издава молба-съгласие за освобождаване от тежести (заплаща се), тази молба е вписва в Агенция по вписванията и след 7-10 дни имота вече е без тежести. Това е.  Peace

А със самата банка подписва ли се някакъв документ за разваляне на договора за ипотечен заем?

Общи условия

Активация на акаунт