Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 500 767
  • 4 590
  •   1
Отговори
# 3 525
Ние сме в подобно състояние и от първа инвестиционна ни отказаха, като много ме подразни това, че изтъкнаха и още една причина-аз съм назначена на 3трудови и трите фирми са на един и същ собственик, но от банката имали съмнение, че ми плащат само по единия договор Angry

# 3 526
Здравейте,
Обмислям ИК, ако разбира се ми отпуснат. Работя в държавната администрация и заплатите не са големи. Задължително ли е да имам съкредитоискател? Съпругът ми е с лошо кредитно минало, ако мога така да се изразя. Има предишен брак и ИК, който по време на развода никой не е искал да погасява и края е ясен...Според Вас има ли смисъл да обикалям въобще?
Най-вероятно сте (и тримата) в "черния списък" на банките. 5 години според мен нямате никакъв шанс за кредит. Ако са минали 5 години, всичко ще е ок май. Относно съкредитоискател- казахте, че заплатата Ви е ниска. Ако от Вашата заплата се извади вноската по кредита и остава една минимална заплата, може и без съкредитоискател. Ако сте женени, май става малко по- сложно.
Това знам аз, съжалявам ако съм Ви объркала. Най-добре да отидете и да питате!

# 3 527
Оххх, аз не съм Ви разбрала, той има предишен брак. Важи същото, само че Вие не сте в черния списък.

# 3 528
Щом има сключен брак, разглеждат  и двамата.

# 3 529
  • Перник
Щом има сключен брак, разглеждат  и двамата.

Да. Но дали ще е съдлъжник зависи от политиката на банката - аз имам 2 потребителски и съпругът ми е съдлъжник само по единия. Той също не е благонадежден (по критериите на банките Wink ), а аз съм държавен служител с прилична заплата и до момента не съм имала проблем с одобрение - сега ще рефинансирам изцяло единия и частично другия кредит с нов потребителски при по-добри условия.

# 3 530
Споделих пресния си опит с ПИБ. (Моят доход беше достатъчен).

# 3 531
Здравейте!

След предварителната проверка,която направих между ДСК, Уникредит и ЦКБ се чудя коя да избера newsm78, а трябва да действаме. ДСК повтарят като папагали всичко , което им кажа, че другите банки са ми предложили, един ден не може, на другия ден щом друга банка го е дала  вече и при тях  е ок, което много ме дразни. Уникредит ми гарантират ,че желаната сума ще я имаме, т.е. ще направят по-голяма оценка, за да се вмести желаната сума в 85%. ДСК  не можели да ми гарантират пълно финансиране на желаната сума, искат да допълваме с потребителски, което е ясно, че не е ок. Но си мисля,че до довечера ще ми звъннат, че и това вече е възможно - такива са търгаши  #2gunfire  ЦКБ  пък поемат застраховката на жилището, но и те не гарантират финансиране на исканата сума, изключвам самооучастието, разбира се.
Колебая се между Уникредт и ДСК  newsm78

# 3 532
Ние последно се спряхме на Райфайзен. Дадоха добра лихва и сме с висока оценка, та ни финансират на 100 % реално.
Уникредит ме отказаха заради тримесечния Софибор. На другите места е шестмесечен. За ЦКБ чух, че завишават доста оценката и се отказах от тях.

# 3 533
  • София
Това, което на мен не ми допадна при ДСК, когато ние проверявахме банките (преди вече почти две години), е че ако искаш да погасяваш предсрочно, при ДСК можеше да се прави само два пъти годишно - примерно, ако кредитът е договорен юни, може да погасяваш декември и юни. Т.е. примерно внасяш пари в март, април и май, те стоят по сметката и ги отразяват като погасяване по кредита наведнъж в юни, което за мен не беше ок, тъй като планирахме да погасяваме периодично предсрочно.
В Сосиете, където в крайна сметка изтеглихме кредита, може да се погасява всеки месец.
Иначе ДСК бяха дали съпоставими условия на Сосиете.

# 3 534
Това, което на мен не ми допадна при ДСК, когато ние проверявахме банките (преди вече почти две години), е че ако искаш да погасяваш предсрочно, при ДСК можеше да се прави само два пъти годишно - примерно, ако кредитът е договорен юни, може да погасяваш декември и юни. Т.е. примерно внасяш пари в март, април и май, те стоят по сметката и ги отразяват като погасяване по кредита наведнъж в юни, което за мен не беше ок, тъй като планирахме да погасяваме периодично предсрочно.
В Сосиете, където в крайна сметка изтеглихме кредита, може да се погасява всеки месец.
Иначе ДСК бяха дали съпоставими условия на Сосиете.
Като погасяваш какво намаляш годините или вноската. Преподписваш ли нов договор или само ти дават нов погасителен план.

# 3 535
  • София
Задължително намалявам срока и запазвам вноската, защото така се спестяват повече лихви.
Подписвам нов погасителен план.
Първата година по всички банки, които проверявах, се дължи 1% такса предсрочно погасяване върху погасената главница (примерно за 1000 лв. - таксата е 10 лв.). След първата година не се дължи нищо.
Няма ограничение колко ще се погаси предсрочно, но е добре да е поне една месечна главница.

# 3 536
Задължително намалявам срока и запазвам вноската, защото така се спестяват повече лихви.
Подписвам нов погасителен план.
Първата година по всички банки, които проверявах, се дължи 1% такса предсрочно погасяване върху погасената главница (примерно за 1000 лв. - таксата е 10 лв.). След първата година не се дължи нищо.
Няма ограничение колко ще се погаси предсрочно, но е добре да е поне една месечна главница.
Значи само нов погасителен план, не се налага нов договор? Самата процедура проста и бърза ли е?

# 3 537
  • София
Доста проста и бърза - отнема ми по 15-20 минути на месец и едно посещение в избран клон - аз ходя все в един и същ - най-близкия до работа, нищо, че кредитът не е теглен там.
Попълва се искане за частично предсрочно погасяване - една страница, на която се посочват данни по лична карта, сума и какво ще се намалява - срок или вноска и още една страница за застраховката, тъй като тя е вързана с кредита и също я анексират (живот). На искането за застраховката се попълват пак данни на физическото лице, срок на кредита, валута, лихвен процент - нищо особено. Аз даже съм си взела бланки и ги нося предварително попълнени. Единственото изискване на Сосиете е парите, които ще се погасяват предсрочно, да са по сметката към момента на подаване на искането.
После като отида за следващото погасяване си подписвам новия погасителен план към кредита.

# 3 538
Стана ми ясно, но не разбрах защо следващия път подписваш новия погасителен план, не се ли подписва в момента.

# 3 539
Аз бих избрала Уникредит, като цяло се държат по-добре, по-гъвкави са. ДСК съм ги отписала отдавна. Щом обещават оценка, която ти трябва, според мен това е голямо предимство. На мен ми казаха, че каквото кажел оценителя, това, и не могат да влияят.

Общи условия

Активация на акаунт