Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 500 774
  • 4 590
  •   1
Отговори
# 3 555
  • София
Това с видовете ипотеки изобщо не го разбирам. Досега четох в нета, но ми е много неясно. Разбрах, че има и разлика в цената. Може ли някой да обясни с думи прости каква е разликата между двете и коя е по- изгодна, както и цената им.

# 3 556
Да кажем, че ви трябват 10 000лв и сте с такава лихва, че след 10 години ще върнете 12 000. И при договорна и при законната ще е еднакво, няма разлика в лихвата и годините. Единствената разлика е, че при законната ипотека тези 10 000 отиват право в сметката на продавача, а при договорната - една част отиват при продавача, друга част отиват при вас. Това се случва когато искате пари за ремонти и всичко свързано с покупката на апартамента.

# 3 557
  • София
В края на март предоговорихме лихвата в ЦКБ.
Свалиха на 4.1% (от 6%), но оставиха същия срок, вноската падна с 35лв...на въпроса ни Защо не запазихте размера на вноската за сметка на срока- казаха че доходите не стигали...
Верно, че за разлика от 2015г, когато подписахме (рефинансиране) - аз бях със 150лв повече, но пък титуляра е със заплата близка до тази на мес. вноска. (такава му беше и при рефинансирането) - не трябва ли и двамата да могат сами да я изплащат?
Аз съм съдлъжник.
Ако я плащах сам, след вноската щяха да ми остават 150лв (а по тяхната политика е 200лв соц, минимум).
Та оставихме нещата така и септември пак ще подадем молба (като минат 6те месеца), тъй като в момента е 3.6% (ако гарантиращ с цялото имущество).
Може ли да искаме да вдигнат вноската или поне да я върнат до първоначалния й размер, при което аз ще оставам с около 100лв? Не си ли противоречат? Ако се събираха общо двата дохода - няма проблем, но. Заобикалят си правилата, когато им е удобно.

Идеята е да намалим максимално срока, за да плащаме по-малко лихви.
Тази година има вероятност да погасим една голяма част от заема. Praynig

# 3 558
Ако че погасявате предсрочно няма смисъл да рефинансирате, според мен.

# 3 559
  • София
Да кажем, че ви трябват 10 000лв и сте с такава лихва, че след 10 години ще върнете 12 000. И при договорна и при законната ще е еднакво, няма разлика в лихвата и годините. Единствената разлика е, че при законната ипотека тези 10 000 отиват право в сметката на продавача, а при договорната - една част отиват при продавача, друга част отиват при вас. Това се случва когато искате пари за ремонти и всичко свързано с покупката на апартамента.
А финансово коя е по-изгодна?
Да приемем, че разполагам с половината от сумата. Трябва ми кредит за останалата половина + да остане някаква налична сума, за да не се "нулирам" тотално. И да приемем, че всички пари, които банката ми отпусне ще ги преведа на купувача. В този случай законна ли ще е ипотеата? И коя е по-изгодна? Това не ми е ясно, а и не на последно място от финансова страна....

# 3 560
Да, в този случай ипотеката е законна. Примерно: апартаментът струва 100 000, но на вас общо ви трябват 110 000 (слагам 10 000 за прехвърляне, ремонт и някакви други неща). Вие разполагате с 50 000, а от банка теглите 60 000. За да е законна ипотеката 60 000 от банката отиват при продавача, от вашите пари му превеждате 40 000, а останалите 10 000 използвате за останалите неща. Така спестявате пари при нотариуса и за мен това е по-добрият вариант. Освен това нас така ни посъветваха.

# 3 561
А финансово коя е по-изгодна?
Да приемем, че разполагам с половината от сумата. Трябва ми кредит за останалата половина + да остане някаква налична сума, за да не се "нулирам" тотално. И да приемем, че всички пари, които банката ми отпусне ще ги преведа на купувача. В този случай законна ли ще е ипотеата? И коя е по-изгодна? Това не ми е ясно, а и не на последно място от финансова страна....
Законовата при всички случаи е по-изгодна.
Ако имаш 30000 в брой примерно, а жилището струва 50 000, можеш да вземеш 40000 заем, да доплатиш 10000 и да ти останат 20000 свободни. Тогава ипотеката ще е законова, защото стойността на заема отива само за покупката. Но от друга страна спестеното банката ще ти го вземе няколко пъти от лихвата. Ако вземеш заем 50000 пак ще е законова, ако искаш обаче 55000 примерно, защото ти трябват за ремонт или такси за прехвърляне, тогава вече ипотеката е договорна и отиваш на почти двойна нотариална такса.
Чукни и в един онлайн калкулатор и сравни.

# 3 562
Някой с пресен опит от рефинансиране може ли да сподели кои банки дават читави оферти? Знам, че има разлика при отпускане на нов кредит и рефинансиране.

Последна редакция: пт, 18 авг 2017, 23:52 от kati_v

# 3 563
  • Сф
За рефин. дават дори по- добри оферти, от колкото за нов ипотечен. Ние рефин. в Прокредит

# 3 564
Странно, защото като говорих в Райфайзен, ми дадоха 3,65 за рефинансиране и 3,3 за нов, който от централата увеличиха на 3,4, но пак не е 3,65.

# 3 565
Ние рефинансираме стар ИК и теглим нов на 3,3% от Уникредит.

# 3 566
  • Перник
Аз рефинансирах потребителски кредити в Уникредит и ДСК с ЦКБ. Какви хора работят в банките, се питам втора седмица. Отидох в Уникредит да питам за пълно предсрочно погасяване, казаха ми "елате, когато парите са в сметката". Отидох, оказа се, че съм си взела грешно билетче от машинката. Ама нищо, служителката ме обслужи набързо. Това преди 10 дни. Вчера отивам да закривам сметката и да си взема удостоверение, че нищо не им дължа и друга девойка ми казва "всъщност кредитът ви не е погасен". Моля?!? Взе ми искането с входящия номер и техния печат и го занесе някъде колегите да го обработели спешно. Ако не си го бях поискала, можеше да потъне някъде. После, иди доказвай кога какво си поискал. Утре ще ги навестя пак, защото продължавам да не виждам промяна в интернет банкирането Imp
В ДСК кредитната инспекторка ме прати директно на каса, където се оказа, че все пак трябва да отида при кредитен инспектор, защото там погасих частично, а за оставащия размер искам да запазя срока и да намаля вноската. Като попитах за нов погасителен план каза "другата седмица". Сега се оказа, че не било така, а трябвало да ми настъпи падежната дата Rage

Оплаках се. Flushed

# 3 567
  • Пловдив
Ние предоговорихме в Уникредит...такса за тая услуга 500лв.,лихва 3,65% и смъкване на 2,5г. като вноската си я запазваме.Искаха обаче да внасяме по 40лв. месечно в отделна спестовна сметка,които са си наши реално...като се посъберат малко ще ги прехвърлям по главницата.
Закрихме и първоначално издадената кредитна карта,след като не сме я ползвали...дано няма такса,че служителката беше учудена,че е неначислявана.

# 3 568
Аз получих две оферти за рефинансиране от Уникредит за 3.5 и от ПИБ за 3.5, като ПИБ искаха една камара други простотии, като да съм си направела депозит за поне 3 месеца, кредитна карта и бла бла бла. С двете оферти поисках предоговаряне на нашия кредит и СГЕБ се съгласиха на 3.65, което е доста под това, което очаквах, понеже преди месец предложиха на моя приятелка 4.1 ... Та ние ще си останем в СГЕБ, ще свалим около 5 години от срока, не съм сигурна колко точно, днес ще ида да взема плана.

# 3 569
И ние запазихме същата вноска в Увикредит и намалихме периода с 5 години. Като си помисля колко сме загубили от ДСК при двойно по-висока лихва, ми се реве. От една година ходех да искам предоговаряне и всеки път ме убеждаваше кредитната инспекторка, че таксите щели да "изядат" намаляването на лихвата. Имам ли право да и търся отговорност за двойно внесените средства тази година, след като многократно ми е отказвано това рефинансиране?
В Уникредит предлагат безплатно предоговаряне един път годишно.

Общи условия

Активация на акаунт