Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 500 695
  • 4 590
  •   1
Отговори
# 3 630
  • София
Тази седмица ни предстои изповядване на сделка. С каква сума да се подготвя за срещата с нотариуса?
Данъчната оценка е 68000лв., а купуваме апартамента за 127000лв., пазарната му оценка е за 125000лв, а кредита ми е за 90000лв. Давам конкретни цифри, предполагам, че има значение

# 3 631
Тази седмица ни предстои изповядване на сделка. С каква сума да се подготвя за срещата с нотариуса?
Данъчната оценка е 68000лв., а купуваме апартамента за 127000лв., пазарната му оценка е за 125000лв, а кредита ми е за 90000лв. Давам конкретни цифри, предполагам, че има значение
Нотариални такси /вкл. такса вписване и местен данък/ за покупката - около 4300 лв., ако изповядвате на реална цена.
Законна ипотека за 90 000 лв. - нот. такса и такса вписване около 500 лв.

# 3 632
Нотариални такси /вкл. такса вписване и местен данък/ за покупката - около 4300 лв., ако изповядвате на реална цена.
Законна ипотека за 90 000 лв. - нот. такса и такса вписване около 500 лв.
Това е за София, нали? Вписването на ипотеката с кое се смята - със сумата, която се тегли или с цялата цена на имота (на колкото се изповядва сделката)? Виждам, че сте го сметнала със сумата, която се тегли от банка, но на мен ми казаха, че се смята със сумата, на която се изповядва сделката....оф (човече с въртящи се очи)
П.С.: Важно е да се знае, че при нотариус се плаща кеш, така че сумите трябва да са приготвени. Аз поне така знам де.

# 3 633
За София, да. Единствената разлика с други населени места е размерът на местния данък.
Сумата за ипотеката се смята само върху стойността на кредита - 90 000 лв. в случая.
При нотариус спокойно може да се плати и по банков път. Вариант А: говорите си с нотариуса и Ви дава точна сметка на таксите - плащате ги и тогава отивате на сделка. Вариант Б /за мен по-добър/ изчитате акта, подписвате, отивате да превеждате пари на продавача и превеждате и нот. такси. После се връщате и давате едно копие от платежното на нотариуса.

# 3 634
За София, да. Единствената разлика с други населени места е размерът на местния данък.
Сумата за ипотеката се смята само върху стойността на кредита - 90 000 лв. в случая.
При нотариус спокойно може да се плати и по банков път. Вариант А: говорите си с нотариуса и Ви дава точна сметка на таксите - плащате ги и тогава отивате на сделка. Вариант Б /за мен по-добър/ изчитате акта, подписвате, отивате да превеждате пари на продавача и превеждате и нот. такси. После се връщате и давате едно копие от платежното на нотариуса.
(онова човече, което стреля) (аз)...
Току що виждането ми за изповядването се промени. Много благодаря за просветлението. Ако ме просветлите и колко време ще чакаме за одобрение/неодобрение в ЦКБ, ще съм много благодарна. Мина седмица, в предварителния договор написахме 3 седмици...пък банката мълчи. Сделката не е сложна (няма пълномощни, купуваме от строител, така че ще сме втори собственици). Уж ни казаха, че няма да има проблем, но те и друго няма да кажат.

# 3 635
Fairytale, нямам идея колко са бързи ЦКБ. По друг повод съм имала вземане - даване с тях и определено не ми оставиха добро впечатление. Ако видите, че не успявате да се вместите със срока, направете един анекс към предварителния договор.

# 3 636
  • София
(онова човече, което стреля) (аз)...
Току що виждането ми за изповядването се промени. Много благодаря за просветлението. Ако ме просветлите и колко време ще чакаме за одобрение/неодобрение в ЦКБ, ще съм много благодарна. Мина седмица, в предварителния договор написахме 3 седмици...пък банката мълчи. Сделката не е сложна (няма пълномощни, купуваме от строител, така че ще сме втори собственици). Уж ни казаха, че няма да има проблем, но те и друго няма да кажат.

Не искам да те разочаровам, но сестра ми изтегли ипотечен кредит края на юли месец. Подаде молбата март месец....юли го изтегли. Сделката беше покупкопродажба между сестри с готови документи без тежести на имота. Само оценката я чакахме месец. Тя е държавен служител. На мен не ми издържаха нервите и им направих скандал. На следващия ден сестра ми отиде да си изтегли документи и петнадесет минути след излизане от клона на банката (на бул.мадрид) и се обадиха че вече са назначили дата за изоивядване. Хаха...
Толкова мудна банка не съм виждала.
Дано сега е по-различно.

# 3 637
Знам, че преди няколко месеца е било натоварено, ние щяхме друг апартамент да взимаме. Сега оценката беше готова за 4 дни, затова съм оптимистично настроена. Честно казано времето не ни е такъв проблем, ще го преживеем, въпреки че вече става студено. Искам да имаме решение, защото се притесняваме дали ще сме одобрени. Четох тук една дама как ѝ е достатъчно дохода и всичко ѝ е ок, казвали, че няма да има проблеми и накрая не била одобрена. Та по-скоро това ме притеснява, от чакане не ни е страх толкова.

# 3 638

Няма място за притеснение, нали имате срок от три седмици,минала е само една. Доколкото знам ипотечните кредити са с доста сложни процедури и се отпускат малко по-бавно и се попълват документи, назначават се огледи. Ако толкова се притеснявате, нищо не ви пречи да се обадите, обикновено са много любезни и ще ви дадат информация. Simple Smile

# 3 639
Не искам да те разочаровам, но сестра ми изтегли ипотечен кредит края на юли месец. Подаде молбата март месец....юли го изтегли. Сделката беше покупкопродажба между сестри с готови документи без тежести на имота. Само оценката я чакахме месец. Тя е държавен служител. На мен не ми издържаха нервите и им направих скандал. На следващия ден сестра ми отиде да си изтегли документи и петнадесет минути след излизане от клона на банката (на бул.мадрид) и се обадиха че вече са назначили дата за изоивядване. Хаха...
Толкова мудна банка не съм виждала.
Дано сега е по-различно.

Всички хора се втурват да теглят кредити, да правят ремонти, да ипотекират и какво ли не още през лятото. Тогава са отпускарските периоди.   Simple Smile

# 3 640
Знам, че преди няколко месеца е било натоварено, ние щяхме друг апартамент да взимаме. Сега оценката беше готова за 4 дни, затова съм оптимистично настроена. Честно казано времето не ни е такъв проблем, ще го преживеем, въпреки че вече става студено. Искам да имаме решение, защото се притесняваме дали ще сме одобрени. Четох тук една дама как ѝ е достатъчно дохода и всичко ѝ е ок, казвали, че няма да има проблеми и накрая не била одобрена. Та по-скоро това ме притеснява, от чакане не ни е страх толкова.

Това официално одобрение не можеше ли да стане при етапи:
Плащате стоп капаро 200-500-1000 лв.(по уговорка).
Продавачът ви изчаква 1-2 седмици, на бележката на стоп капарото пишете 1 месец
Превеждате копия на всички документи към банката и чакате официалното одобрение
Тогава подписвате предварителен, който си е за немалка сума и работата е сигурна.

Като срок - 1-2 седмици е в ЦКБ, много много зависи от конкретния клон и служител. Реално документите са малко, не знам какво толкова може да ги бави.

# 3 641
Magnifique, не може, държат да имат предварителен договор. Миналия понеделник занесохме и последните нужни документи (предварителен договор и платежно за капарото). Ще пиша когато звъннат...

# 3 642
  • София
Здравейте, малко странен въпрос, но иматели представа застрахователите какви проверки правят в НОИ преди кредита.
За Пощенска банка става въпрос.

# 3 643
Ако съм разбрала въпроса- от банката ще искат удостоверение по чл. 87, в което пише, че нямате задължения към държавата. Ние от ЦКБ теглим, но мисля, че във всички банки го искат.

# 3 644
  • София
Здравейте, малко странен въпрос, но иматели представа застрахователите какви проверки правят в НОИ преди кредита.
За Пощенска банка става въпрос.
Защо застрахователите да правят проверка в НОИ?

Общи условия

Активация на акаунт