Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 499 236
  • 4 590
  •   1
Отговори
# 3 810
Не искам 100%. Говорихме за 85%. Именно за да разбера предварително разпитвах горе-долу как оценяват - затова търсих в добро състояние, за да не рискувам оценителя да даде много ниска оценка.

# 3 811
Нас пък оценителят ни попита колко % финансиране ще гоним, за да знае колко да "натъкми" оценката, за да ни е ок за кредита Laughing
Вас какво точно ви притеснява в тази оценка? Не можах да разбера - мислите, че оценката е реална и вие сте се "прецакали" плащайки повече на продавача? Или това ще ви рефлектира към кредита?

# 3 812
Поздравления за хубавата  тема.
Надявам се, да ми помогнете  и на мен  да се ориентирам  за възможно  най-"изгоден" кредит. Сумата, която  искаме да изтеглим  е 50 хил.лв. Срок на връщане  60 месеца.  Днес ходихме  до  Кредитна  банка  (Д-Банк) за загрявка. Там имаме преференцални условия  от работата  ни, но  в крайна  сметка  ни предложиха 3.6 %. ГПР: 4.26, като в тях  са включени  всички  разходи без застраховка  имот.
Честно казано, очаквах по-добри  условия  (четейки  и споделеното от вас).
Следваща банка, където  ще ходим е Алианц.  Коя  друга банка  бихте  ми препоръчали  при тези условия : 50 хил.лв. за 60 месеца  срок?
 Благодаря  ви за съдействието  предварително  Simple Smile

Последна редакция: чт, 28 дек 2017, 18:37 от anichkaffm

# 3 813
Банката е Алианц.

Нали правите разлика между плаваща и фиксирана лихва? Аз например бих се концентрирала върху оферти с възможно най-дълъг фиксиран период пък ако ще и да е с 0.3% по-висока от плаващата. Примерно.

# 3 814
Фиксирана  е лихвата за целия период. Вноските: анюитетни.
Посъветваха ни да е за поне 10 години,  но за мен 5 години  са дори дълго време.  Ще се стремя за изплащане 2-3 години.

# 3 815
  • София
Ако предвиждате изплащане в много кратки срокове, помислете за намаляващи вноски. При анюитетните в началото плащате предимно лихва и след 2години остатъчната главница ще е доста по-голяма. Също при толкова кратък срок бих търсила ниска плаваща, а не фиксирана лихва.

# 3 816
Това е добра лихва за фиксиран процент при това в лева. Аз съм тотално на противното мнение, че при 5 годишен срок е по- добре плаваща. Разликата няма да е фрапираща, а лихвените нива се очаква да скачат. Затова и е събитие, ако някоя банка оферира с фиксирана лихва.
Намаляващи вноски е добра идея, но сериозно се съмнявам, че банката би се съгласила. Огледайте си другите съпътстващи разходи/такси, валутни клаузи, дали има клауза фиксираната лихва да стане плаваща при определени условия, застраховки и задължения да ползвате други банкови продукти.

# 3 817
Сосиете предлагат фиксиран лихвен процент за първите 10 години. В случая - за колко решите, 5 години например. Не знам дали ще се съгласят на намаляваща, но поне в нашия случай, бяха много сговорчиви (или може би кредитния консултант беше такъв) и ни угодиха за някои неща. При тях фиксирания % мисля, че е около 4.5-6, но при добри доходи и т.н. според мен може да се договори по-добра...

# 3 818
doors, дай го тоя оценител насам Simple Smile Обяснила съм колко ми трябва, но даде оценка, с която много ми пада финансирането от банката. Оценил го е колкото се продават аналогични апартаменти в района, но в много по-лошо състояние, като за основен ремонт.

Там е работата, че съм доволна от сделката и не се мисля за прецакана от нея, а от оценителите Simple Smile

# 3 819
Разликата между 85% от 70000 и от 67500 не е чак толкова голяма. Заслужава ли си да се занимавате с нови оценители за такава разлика?

# 3 820
Заслужава си. Защото малко над 70 000 става още по-голяма разлика и т.н. Освен това оценителя ми струва 120 лв.  С по-ниска оценка оставащите ми пари, които трябваше да идат за такси, заминават, нищо няма да остане и за освежаване. Т.е. трябва да добавя потребителски кредит, а по него разходите определено ще са повече от 120 лв. Може би го правят нарочно, за да се вземат и потребителски на по-висока лихва.

# 3 821
Вие говорили ли сте с банката дали изобщо ще приемат друга оценка?

# 3 822
Не искам 100%. Говорихме за 85%. Именно за да разбера предварително разпитвах горе-долу как оценяват - затова търсих в добро състояние, за да не рискувам оценителя да даде много ниска оценка.

При нас стана нещо подобно. Оценката беше по малка от очакваното, но пак ни устройваше, НО ипотечния кредит, като е за повече проценти, лихвата расте. Вместо 85% ИК ни се падна към 87%, а там по техните таблици излезе, че вместо 3,10% лихва, ни се покачва на 3,20%. Демек, банката казва, че когато има по малко самоучастие, не може да даде по-ниския лихвен процент. За Си банк говоря аз.

# 3 823
Моите  очаквания, а и не само, са че около март месец ще почнат да се качват лихвите.  Така че май, по-разумно е да кредитът да е с фиксирана  лихва. Иначе аз до сега не съм виждала оферта с други освен  с анюитетни  вноски. Но ще пробвам при следващата среща  да предоговоря нещо!
Мнения за Алианц?  ЦКБ?

# 3 824

При нас стана нещо подобно. Оценката беше по малка от очакваното, но пак ни устройваше, НО ипотечния кредит, като е за повече проценти, лихвата расте. Вместо 85% ИК ни се падна към 87%, а там по техните таблици излезе, че вместо 3,10% лихва, ни се покачва на 3,20%. Демек, банката казва, че когато има по малко самоучастие, не може да даде по-ниския лихвен процент. За Си банк говоря аз.

От приятели, които теглиха кредити  напоследък, забелязахме следната  тенденция : колкото  по- ниска  е оценката на имота (като при някои  е на ликвидационна стойност), толкова  по-добра оферта  за %  процент или по-нисък % самоучастие.  Като 2ротото се компенсира  де факто като риск,  с по-ниската оценка  върху  която се  изчислява.

Общи условия

Активация на акаунт