Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 499 224
  • 4 590
  •   1
Отговори
# 3 825
Толкова много банки и толкова различни условия. Ако сте с добри доходи, условията есетствено се подобряват и стават много гъвкави офертите. Два месеца ходене по мъките (банките), а дори не обиколихме всички! Радвам се, че приключи. Апартамента и гаража ни струват 215 000, банката го оцени за 260 000, най вече цената се вдигна заради строящата се метро станцията, която е на 100тина метра. От цялато това обикаляне разбрах, че като имаш фиксиран процент, не може да те пипнат, като изтече този период, при нас е 1 година, след това могат да си правят, каквото си искат. Лихвения процент, дали ще е 3,2 или 3,1 не е от голямо значение ГПР е по важното, вкрайна сметка ти това плащаш. Писах и преди, избхаме Си банк, защото имаха промоция , БЕЗПЛАТНА застраховка имущество за целия период на кредита, а застраховката живот не се добавя към главницата да се олихвява, а е отделна и може да се спре по всяко време, БЕЗ ПРОМЯНА НА ДОГОВОРНИТЕ УСЛОВИЯ.
Може би има и по добри оферти от тази, но ние лично, накрая се въртяхме в омагьосан кръг от банка на банка и решихме да изберем тази.
Успех на всички!

# 3 826
Заслужава си. Защото малко над 70 000 става още по-голяма разлика и т.н. Освен това оценителя ми струва 120 лв.  С по-ниска оценка оставащите ми пари, които трябваше да идат за такси, заминават, нищо няма да остане и за освежаване. Т.е. трябва да добавя потребителски кредит, а по него разходите определено ще са повече от 120 лв. Може би го правят нарочно, за да се вземат и потребителски на по-висока лихва.
Весела, както Ви е посъветвала Bliss, първо проверете, дали банката ще приеме друга оценка. На първо четене се сещам за две банки, които финансират ниско, ако не е офертата от тях, пропуснете ги.Райфайзенбанк финансират на по-ниска от пазарната стойност и цената по предварителен договор, а за луксозни имоти и още по ниско до 75%.Другата банка е Алианц, там е до 80% от нетната реализируема стойност, ликвидационната стойност.В тези две банки оценката не подлежи на корекция и няма да се промени нищо.Ако смените банката, питайте, дали ще приемат направената оценка, да се преработи по тяхната методика и да се плати някаква по-малка сума, има такъв вариант.

# 3 827
Понеже чета вече няколко пъти това, че застраховката живот не била задължителна или можела да се спре след еди колко си време и това се възприема като нещо хубаво. Аз лично не разбирам защо точно от това се опитват да спестят хората. Ето скоро пак даваха по телевизията при случай на смърт как кредита остава да виси на роднини, които се жалват и се чудят какво да правят.. Та според мен застраховката живот си е задължителна.

# 3 828
Морално задължителна, когато мислиш за наследниците на кредита ти! Когато се стискаш и ти е все тази, ако умреш, да плащат, тези след теб.Вече много банки предлагат ипотечен кредит без застраховка живот, обаче не споделят, че наследниците плащат кредита.

# 3 829
Е, то те може и да не плащат де, просто банката си прибира обезпечението - ако някой го устройва този вариант няма лошо.

# 3 830
Моите  очаквания, а и не само, са че около март месец ще почнат да се качват лихвите.  Така че май, по-разумно е да кредитът да е с фиксирана  лихва. Иначе аз до сега не съм виждала оферта с други освен  с анюитетни  вноски. Но ще пробвам при следващата среща  да предоговоря нещо!
Мнения за Алианц?  ЦКБ?
На база на какво се основават очакванията ви за покачване на лихвите? Тъй като аз такива симптоми не успявам да видя...
Ако трябва да избирам между Алианц и ЦКБ бих избрала ЦКБ, защото при разговорите ми с тях ми се сториха далеч по-отворени за преговори и лавиране в 'задължителните' компоненти на кредита (като превод на заплата, застраховки и прочие). Но трябва да се има предвид, че това е българска банка, а всички знаем какво може да се случи с тях...

# 3 831
Аз пък съм много доволна от Алианц, застраховките ги поемат те, а задължителните им компоненти са превод на работна заплата и кредитна карта, за която се плаща 40 лв. на година. Предполагам и в момента условията са същите.

# 3 832
Не може да се прогнозира с точност кога ще започне покачването на лихвените нива, но факта, че от доста време са под нулата следва да ви държи вниманието будно. И факта, че банките масово предлагат плаваща, а не фиксирана лихва. При предишния имотен балон 2007-2008 лихвите бяха масово фиксирани. Банките ли са по-глупави и неосведомени или просто се подготвят за покачване на лихвите. Да не говорим, че и в Европа, и в Щатите има такива признаци.

# 3 833
Аз не че разбирам много много, обаче не мисля, че лихвите по принцип се вдигат, защото са били прекалено дълго ниски.. какви точно са събитията, които предполагат някакво покачване? На мен всичко ми се струва доста спокойно в момента, пък и доколкото знам повечето банки си имат и вариант за фиксирана лихва дори и сега. Разбира се, лихвите все някога ще скочат, но на мен не ми се струва, че ще е скоро, освен ако не се случи нещо непредвидено. Иначе е нормално банките да не искат да се вържат в момента на ниска фиксирана лихва, но не смятам, че това непременно означава, че скоро ще се вдигат. Дори и да се вдигнат не вярвам скокът да е висок. Но това е лично мнение.

# 3 834
Това е напълно субективно мое мнение, основано на различни  и комплексни  фактори.  Не налагам  мнението си,  а споделям защо предпочитам да сключа  договор с  фиксирана лихва. Принципно предпочитам да се  определя промяната  и от SOFIBOR, а  не  от не от по-субективни  и не толкоз  прозрачни  критерии  , както  при  ЦКБ.  За вас това не е ли фактор , определящ  решението  ви?

# 3 835
Какво значи непредвидено. ЕЦБ поддържа вече достатъчно дълго време лихвата на 0%, но пък обяви, че съкращава протрамата си за изкупуване на активи. Ако инфлацията скочи над 2 % веднага ще вдигнат лихвата. Федералният резерв вече започна плавното вдигане. Лихвите няма да се качат рязко, но на един дългосрочен кредит какъвто е ипотечния при това с плаваща лихва това ще се отрази веднага. Банкерите естествено твърдят, че през 2018-та няма да има покачване, но ако ги попитате дали биха си заложили главата за това.... Ако са толкова сигурни в това, защо предлагат предимно плаващи лихви? Преди когато аз съм теглила ипотечния си кредит 2007-2008 г. основно продукти на ипотечния пазар бяха с фиксирана лихва. Сега е обратното. Wink
http://www.bloombergtv.bg/v-razvitie/2017-10-27/zadava-se-krayat … t-na-nedvizhimost

Последна редакция: пт, 29 дек 2017, 18:29 от Анонимен

# 3 836

Аз имам нужда от съвет - харесах си апартамент, оглеждахме, сто пъти говорихме с банката, подписахме предварителния договор с капаро. Оставаше да се направи оценка. Оценителят първоначално заяви, че ще даде 75 000 евро оценка (купувам го на 70 000 евро), малко по-късно изпрати доклад, в който оценката му беше 67 500 евро. Обяснението му е, че банката го карала да си занижава направените оценки с 10%. Говорих с банката, казаха, че няма такова нещо и досега винаги оценката е била като пазарната, или малко отгоре. Надолу е изключително рядко, за имоти в лошо състояние. А този специално не е - поддържан, с нова дограма, нова баня, хубави настилки, среден, източен, на 5 мин от метростанция.

И не знам сега какво да правя. Някой има ли опит с Явлена? Дали дават оценки около пазарните или занижават?

Оценките са супер занижени, нямам идея защо не отговарят на пазарната действителност. Факт е обаче, че поне при нас оценителката ни пита "колко ни трябват", ние имахме голямо самоучастие и като цяло беше почти все едно как ще го "оценяват", само да имаме документа. Но като прочетох оценката - няма такъв филм Simple Smile Айде като ги оценяват на тези пари защо няма нито една обява на подобна сума, това не мога да разбера.

# 3 837
Оценката на имотите при вземане на кредит  целят да защитят  интересите на банките съответно  да минимизират рисковете за тях. Т.е.  разиграва се най-песимистичния сценарий и се  дава оценка на каква най-ниска стойност  би се  продал имотът. Когато  даден  имот се предлага от агенция  примерно : продажната цена, на която  се  предлага  е най-високата, на която  се смята, че  имотът би се купил. За това логично  има разлики между  двете  стойности.

# 3 838
Е то обявите не са реални продажби. Нали го имате предвид?
Моето мнение е, че оценките, които правят в момента за банкови цели са реалистични. Винаги има някакво отклонение + или -.

# 3 839
Реални? 25 000 Евро разлика не е реално... Колкото оценки сме правили (3 за последната година) винаги са били по-ниски от реалната цена на пазара. Най-малката разлика беше 7 000 Евро. Става въпрос за различни апартаменти в София.

Общи условия

Активация на акаунт