Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 499 217
  • 4 590
  •   1
Отговори
# 3 840
А дали пък вие не надценявате имота, а? В конкретния случай, който обсъждаме покупната цена е 70000, а оценката е 67500. Съвсем реалистично. Да не говорим, че банките ги интересува цена за бърза реализация, а не оптимистичен вариант на продавача. 🙄 А вие ако искате кредит, ще се съобразявате.

Пак да повторя... едно е обява, едно е реална цена в нотариалния акт.

# 3 841
Не мисля, че надценявам каквото и да е. И трите цени на апартаменти ми се струваха адекватни на текущия пазар. В два от случаите аз бях от страната на купуващия, така че не съм пристрастна, цените си бяха ок, даже единия можеше и по- висока цена да му сложат, а оценката беше 15 000 Евро по-малко... Не сме присъствали на огледите, не сме казвали колко ни трябва.

# 3 842
  • В полите на Витоша :)
Здравейте! Имате ли актуална информация какви лихвени проценти за ипотечни кредити предлагат сега от Уникредит?

# 3 843
Уникредит в момента при добри доходи 3,3%, може и 3,2%, задължителна застраховка Живот с много добри покрития.

# 3 844
Аз така и не разбрах как точно се определят тези оценки на имотите. Само от средната цена в момента на подобните  апартаменти? Аз като купувах цените бяха още доста ниски и оценката на оценителя беше по-висока от тази, на която купих, а сега като цените са нереално високи, оценките явно си остават горе-долу същите и излиза, че са по-ниски от продажната цена...

# 3 845
Ами аз казах. Оценката се базира на поне два, а понякога и 3 метода. Пазарният (сравнителен) е само един от тях и съставлява някакъв процент от крайната цена. Другите методи са  http://www.oceniteli.net/page.php?p=methods  това, че имотния балон надува офертните цени не означава, че реално имотът струва толкова. И фактът, че банките започват да редуцират оценките трябва да ви говори много. 😉

# 3 846
Много е смешно някой да ти каже, че "надценяваш" имот. Пак пиша, че ако оценките са що-горе реални, в интерес на банките, защо не мога да закупя имот с такава стойност??? Става дума за имоти за ремонт без оглед на състояние.

Никой не го интерсува "дали имот струва толкова", а на каква цена може да се закупи. След като не може да се закупи на подобна цена с 5000 евро и повече разлика, тогава оценакта не отговаря на пазарната действителност.

# 3 847
Истината е, че колкото повече се подсигурим, толкова по-добре! Ако е възможно да направим оценка преди предварителен договор най-добре. Може да е висока, но може и да е ниска...
Ние вече купихме, но доста се поизпотихме докато чакахме оценката.

# 3 848
Много е смешно някой да ти каже, че "надценяваш" имот. Пак пиша, че ако оценките са що-горе реални, в интерес на банките, защо не мога да закупя имот с такава стойност??? Става дума за имоти за ремонт без оглед на състояние.

Никой не го интерсува "дали имот струва толкова", а на каква цена може да се закупи. След като не може да се закупи на подобна цена с 5000 евро и повече разлика, тогава оценакта не отговаря на пазарната действителност.

Балонът се надува, надува, надува тралалалала пук!
Смешно е, да!

Особено след като банките започват да не са склони да кретирират този балон.

# 3 849
Мисля, че  се опитвате да смесите две много  различни  гредни точки и да получите  един и същи резултат.
Банките, както обясних , гледат най-песимистично в бъдеще  как ще се развие пазарът на имотите.  Т.е. смятат, че  е възможно цените да са по-ниски , отколкото  в момента  (поради  пренасищане на пазара, увеличено предлагане срещу  ограничено търсене или промяна  на  инфраструктурата). Целта на банката да се посигури срещу  всички  възможни  рискове, които могат да настъпят следващите 10-20-30 години, до като имотът ви служи за обезпечение.  Банката иска , ако се наложи  да продаде  имота и бързо  да получи парите, които вие не можете да и върнете.
В момента  цените  бурно се развиват и в някои  региони  (примерно  в Пловдив  се покачиха от 550 евро/кв.м. на 700 и на горе. Гаранция за банката обаче няма, че  след 10 години  този имот  би струвал все още  700 евро/кв.м, още повече , че  ще амортизира.
Освен  това се залагат още много  критерии  за оценка  на имот: локация, инфраструктура, качество на  строежа, етаж, изложения и т.н, които правят един имот по-лесно или по-трудно  продаваем.
Пример: квартал с липса на ясла/ детска градина.  Имот: тристаен  апартамент, който по- принцип се купува от семейства по-трудно  би се продал  примерно  на 700 евро, а за 600 веднага. Банката  ще го калкулатора разбира се  на ниската цена  (защото няма да  иска и чака половин  година, за да го продаде на 700 евро).

# 3 850
За тези, които продават, няма имотен балон. За тези, които купуват, обратно. Целомъдрени са банките, и съм по склонна на тях да вярвам. Носи се слух, че до година и нещо ще има фоерверки. Повишава се предлагането на НС, презастрояването е факт. Доста нови сгради и комплекси стоят празни, и очаквам пролетта да започне падане на цените. За панелки и стари тухли нямам мнение, но лично не бих си дала парите за развалина. И да питам по същество.
   Мисля да се включа в ЖСК, на проверени приятели. Цената е около 550 евро на квадрат с всички екстри по строителство и довършителни. Как процедира банката и как оценява в такъв случай.

# 3 851
При 30-40% самоучастие не виждам големия риск за банка от оценка какъв е....По принцип има много "ако" като например да вложиш ХХ 000 лв. в ремонти и какво се случва с оценката на имота? Или ако цените не падат, а се покачват - пак клиентът е набутан спрямо оценката. Не мога да разбера защо винаги нещата трябва да работят ЗА банката.

# 3 852
При 30-40% самоучастие не виждам големия риск за банка от оценка какъв е....По принцип има много "ако" като например да вложиш ХХ 000 лв. в ремонти и какво се случва с оценката на имота? Или ако цените не падат, а се покачват - пак клиентът е набутан спрямо оценката. Не мога да разбера защо винаги нещата трябва да работят ЗА банката.
Защото вие искате нещо от Банката (в случая: кредит), а не обратното Simple Smile
Съжалявам, но не виждам и какъв е проблемът, ако цените се покачат в бъдеще? Защо да сте "набутани"? Ще може, ако се наложи да продадете имота, вие или банката да получите по-висока цена.
Оценката на имота ви от банката, не цели да ви направи оферта за покупка на апартамента ви в момента.   Показва, до каква стойността на имота ви банката  е съгласна да ви отпусне кредит.  Има банки, който финансират само 70 %, пък оценките им са на по-"реалистични" цени или с пък с по-висока лихва и по-този начин компенсират риска. Други финансират 85%, но пък компенсират с по-ниска оценка на имота.                                             

# 3 853

Напротив! И опитът на банките след последната дългова криза показва, че в някои случаи и 50% е било малко.
Оплакванията в тази тема ми говорят, че банките са си взели някаква поука от безконтролното кредитиране преди предходната криза и в момента подхождат далеч по-предпазливо. Оценката на риска по един кредит е съвкупност от компоненти и оценката на имота е само един от тях.

Последна редакция: сб, 30 дек 2017, 18:13 от Анонимен

# 3 854
  • В полите на Витоша :)
Уникредит в момента при добри доходи 3,3%, може и 3,2%, задължителна застраховка Живот с много добри покрития.

Благодаря! Мислех да искам предоговаряне на лихвата, но няма смисъл, нашата в момента е 3,5%.

Общи условия

Активация на акаунт