Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 499 212
  • 4 590
  •   1
Отговори
# 3 855
  • София
При нас също дадоха малко по-ниска оценка от очакваната, въпреки, че според мен цената, на която купихме апартамента си беше доста добра (една идея по-ниска от пазарните за сходни имоти). Говорих с оценителя, но те казаха, че банката настоява на използването на един метод, който дава доста ниска крайна цена и този метод много сваля оценката и няма как да го избегнат. Може би беше нещо с отдаване на имота под наем за 20 години примерно. Тогава наемите все още бяха сравнително ниски. Но от банката се съгласиха да ни отпуснат примерно не 85, а 87-8% - като ни разгледаха на някакъв допълнителен кредитен съвет (т.е. трябваше да получат още едно вътрешно одобрение за целта). В крайна сметка пак взехме сумата, която бахме планирали като кредит. За Сосиете става въпрос.
Иначе за колебанието фиксирана/плаваща лихва - зависи какви са намеренията ви. Ако мислите да хогасвате предсрочно и се очертава в близките 3-4 години да изплатите сравнителна част от кредита, си заслужава лихвата да е плаваща, но по-ниска. Ако ще изплащате 10-20 години, е много по-оправдано да приемете фиксирана лихва за по-дълъг период - над 5 години, но примерно с 0,2-0,3% по-висока. Въпреки, че сме в Сосиете ние предпочетохме плаваща лихва, но се опитваме да погасяваме пресрочно и вече сме посъкратили доста срока на кредита - примерно наполовина. Имаме някаква защита в договора - ако пазарните лихви - 3-месечен Софибор май беше се повиши с над половин процент и нашата лихва почва да се повишава. Ако е с до половин процент, си остава фиксирана. Същото важи и за намаляването, но той Софиборът няма накъде да пада повече...

# 3 856
Е това вашето всъщност изобщо не е фиксирана лихва. 0,5% се качва за отрицателно време.

# 3 857
Е това вашето всъщност изобщо не е фиксирана лихва. 0,5% се качва за отрицателно време.
Не е точно така. Бясна съм им на Сосиете заради циганиите при предсрочното погасяване, но е факт, че 2007 година, когато лихвите хвърчаха нагоре във всички банки, нашата не мръдна, благодарение на този буфер. Само че не помня нашия какъв размер беше.

# 3 858
И нашата лихва е плаваща с .5 % буфер или както се казва, което не е фиксирана. Мен оценката не ме бъркаше, навсякъде имахме лесно одобрение.

# 3 859
  • София
Така е. Говорим за промяна само на Sofibor-а (Sofia Interbank Offered Rate). А той е всъщност променливата част от лихвата. Другата част, наречена "надбавка" е постоянна величина за период на кредита. Разбира се в договора за кредит и има форсмажорни финансови условия, които могат да променят и уж постоянната част на лихвата. И Софибора не се е изменял вече повече от две години с такава разлика от 0,5% за 3 месеца.

# 3 860
Не е точно така. Бясна съм им на Сосиете заради циганиите при предсрочното погасяване, но е факт, че 2007 година, когато лихвите хвърчаха нагоре във всички банки, нашата не мръдна, благодарение на този буфер. Само че не помня нашия какъв размер беше.

Кое не е така? Половин процент се наваксва в зависимост от пазарните условия много бързо. Това е конкретния случай. Вашият буфер вие си го знаете.

Той Софибор може и да не се е изменял 2 години, но това изобщо не означава, че няма на някакъв етап да се измени и с повече.

В момента лихвите са достатъчно ниски за да е напълно изгодно за кредитополучателя в дългосрочен и средносрочен план да фиксира лихвата по ипотечен кредит на тези нива. За мен лично дори и 5 години са много за плаваща лихва. А тихичко казано - дори и година и половина. Ако ще и предсрочно да ги погасявате.

# 3 861
  • София
Аз ли съм писала, че е фиксирана? Написах, че е плаваща, но в рамките на до 0,5% движение нагоре или надолу на Софибора, е фиксирана, след това си става плаваща. Т.е. има някакъв буфер.
Bliss, това, че ти имаш очакванията лихвите да се повишат, не означава непременно, че ще се случи толкова бързо. Това си е риск и всеки си преценява дали да го поеме. В момента лихвите са отрицателни.
Както казах и по-горе, за мен е по-правилно, ако човек възнамерява да плаща предсрочно и да си върне кредита за примерно 5 години, да плаща по-ниска плаваща лихва. Ако няма такава възможност и намерения - да избере по-висока фиксирана лихва. Защото докато лихвите започнат да се повишават, той ще е изплатил някаква част от кредита и повишаващата се лихва, ще се начислява върху много по-малък размер.

Последна редакция: нд, 31 дек 2017, 14:01 от zazu1

# 3 862
Всъщност очакванията за покачване на лихвата не са само мои, и тази идея не съм я открила аз. Очакванията и на банките са такива, защото първокласните предлагат основно продукти с плаваща лихва, което е сигурен признак от какво искат да се застраховат дори и в краткосрочен план. Преди година две, имаше продукти с фиксирана лихва за първите 5  или 10 години. Дори тези продукти в момента с лупа да ги търсиш. Ако очакванията им бяха лихвата да пада или поне да се задържи на тези нива политиката им щеше да бъде на масово предлагане на продукти с фиксирана лихва за да могат да заключат за в бъдеще един сигурно по-висок лихвен приход в условията на падаща лихва.
И това на фона на факта, че в Щатите започнаха плавно покачване на лихвите. Wink

Графиката на 3 месечния Euribor през 2007 г. http://www.euribor-rates.eu/euribor-2007.asp?i1=6&i2=6 Дали намаляването на главницата ще компенсира увеличаващия се лихвен процент? Wink
Да не говорим, че в повечето банки дори фиксираната надбавка, не е чак толкова фиксирана. Като се позачетете в договорите си и виждате, че при някакви условия от сорта на инфлация над определен процент тя може да бъде повишавана едностранно от банката.
Тези ниски лихвени нива са от 2009 г. Дали банките в Еврозоната ще издържат още много време по този начин? Но не, това е въпрос за напреднали. Wink

И между другото само като идея. Моят кредит е от 2007 г. когато лихвите бяха около 8 % и бяха само фиксирани. В условията на намаляващи лихви до момента съм го предоговоряла 5 пъти и лихвата ми в момента е на нивата на предлаганите по нови кредити плаващи проценти. Та теглете си кредити с плаваща лихва. Wink Нея няма как да я предоговорите като ниво и да премине във фиксирана.  За сметка на това аз в момента плащам фиксирана лихва на пазарните нива и съм защитена от бъдещо сигурно покачване на лихвите.

Последна редакция: нд, 31 дек 2017, 14:31 от Анонимен

# 3 863
  • София
Всъщност банките, които предлагат фиксирана лихва, просто договарят лихвен хедж допълнително, с който фиксират лихвата, не че имат определени очаквания или нямат за пазара или пък са по-първокласни от другите. Този лихвен хедж си има цена - и точно той качва лихвата с въпросните примерно 0,3%. Но това е друга тема. Иначе моите очаквания също са, че лихвите ще започнат да се покачват. Въпросът е кога ще се случи това и с какви темпове. Може да е в 2018, може да е и в 2020-та.

# 3 864
Само, че такива банки са единици на нашия пазар, ако изобщо ги има. Та това показва доколко в тази обстановка разчитат на този тип хеджиране на лихвения риск. 😁

# 3 865
Не и вярно, че 2007 са били само фиксирани лихвите. Нашата беше плаваща Юрибор+надбавка с въпросния буфер и не се повиши, когато всички останали се повишаваха в края на годината.
Колкото до увереността, че фиксирания лихвен процент гарантира изключителна сигурност - лаишкото ми мнение е, че няма прекарана банка. По един или друг начин те ще си вземат тяхното.

# 3 866
  • София
Здравейте,
Честита нова 2018 година! Нека бъде много успешна за всички!
Един въпрос: Знаете ли кои банки, отпускат ипотечен кредит на акт 15?

# 3 867
Уникредит  Simple Smile

# 3 868
Връх нидей с УникрАдит.. Ако имате друг имот може да ипотекиране него или питайте по банките, всичко зависи от оценката и парите, които ви трябват. Обикновено разликата във времето между акт 15 и 16 е макс 3м и банките го знаят

# 3 869
Аз, да подбутна моя въпрос. При включване в ЖСК, каква е процедурата с банките. Какво самоучастие трябва, как става оценката. ЖСК-то е на кота 0, или, готови са гаражи и мазета, закупени и платени са почти всички материали.
 И още едно питане за ваканционен имот в хотелски комплекс. Миналото лято питах, но не го намирам в момента. Ако някой е в час, ще съм благодарна.

Общи условия

Активация на акаунт