Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 499 202
  • 4 590
  •   1
Отговори
# 3 870
  • София
Аз, да подбутна моя въпрос. При включване в ЖСК, каква е процедурата с банките. Какво самоучастие трябва, как става оценката. ЖСК-то е на кота 0, или, готови са гаражи и мазета, закупени и платени са почти всички материали.
 И още едно питане за ваканционен имот в хотелски комплекс. Миналото лято питах, но не го намирам в момента. Ако някой е в час, ще съм благодарна.
Моят опит е следния - при включване в ново строителство ипотечен кредит може да се вземе на акт 14 и тогава се прави оценка на имота. Може да ви се отпусне първо потребителски кредит до акт 14, на следващ етап да стане ипотечен, когато сградата има акт 14 и тн. А относно самоучастие - колкото повече имате, толкова по-добре. Така може да си договорите и по-нисък лихвен процент.

# 3 871
Уникредит позволяват да се ползва нова оценка, даже повече от една. Смяна на банката засега не ми стои на дневен ред, т.е. оценителите са външни. И не съм съгласна, че масово са започнали да оценяват по-ниско - гледах специално оценки за други имоти в София - около пазарните са, даже някои малко над тях. Явно много зависи на какъв оценител ще попаднеш. Говоря за имоти с акт 16, в квартали с инфраструктура, транспорт и т.н.

# 3 872
  • София
В момента (всъщност към 22.12.2017) на акт 15 предлагат:

- Уникредит Булбанк
 - ДСК
 - Сосиете Женерал Експрес банк
 - ОББ
 - Пиреос банк
По изключение: - Алианц банк
                               - Пощенска банка

# 3 873
  • София
Здравей,
Благодаря за отговора. След проведени разговори с почти всички банки, опериращи на бг пазара и аз установих същото като в това число Райфайзен, Сибанк и Прокредит. Само за ОББ не съм сигурна.
А защо по изключение Алианц? Финансират си, просто по-малък процент.

# 3 874
  • София
Здравей,
Благодаря за отговора. След проведени разговори с почти всички банки, опериращи на бг пазара и аз установих същото като в това число Райфайзен, Сибанк и Прокредит. Само за ОББ не съм сигурна.
А защо по изключение Алианц? Финансират си, просто по-малък процент.
Изключението от правилото е за клиенти с много добър финансов профил (доход над среден осигурителен доход за страната), т.е. финансова репутация, както и доверителен строител от преференциален списък на Банката.

За Райфайзен банк и СИБанк не знаех, но борбата за клиенти е ожесточена.Simple Smile

# 3 875
Аз  от банките, които  обиколих, за сега най-доволна съм от Алианц, като условие  и отношение.  Още преди  да ги попиташ, ти обясняват основните рискове, предимства/недостатъци на различните  кредити.  Застраховките им за живот и да имот са добри. Предложиха  ми и не лош  потребителски кредит.

# 3 876
Опитвам се да взема най - правилно решение - коя ли банка да избера. Според краткото ми проучване ЦКБ ми дава най- изгодни условия - 3%, без такси отпускане, усвояване, управление... Само 180 лв еднократно за оценка.  Държавен служител съм. Има ли някой, който скоро да е изтеглил ипотечен кредит от ЦКБ и колко време продължава проучването на клиента, имота?  Апартамента, който е обект на покупка, съм го платила на 50% самоучастие, а за останалите Трябва да изтегля кредит. В рамките на този месец ще бъде подписан и АКТ 16. След което по договора със строителя трябва да платя останалите 50%.

# 3 877
  • София
Важни са и допълнителните условия - задължителна ли е застраховка живот, колко е таксата за предоговаряне, колко често може да погасява предсрочно - например в ДСК можеше поне преди време само 2 пъти годишно, като в междинните 6 месеца се трупат по сметката и чак като минат тези 6 месеца, със събраната сума се прави предсрочно погасяване.

# 3 878
Аз изтеглих от ЦКБ септември месец.При нас стана много бавно по вина на продавачите. Но и от банката се помоткаха.Мисля че около  две три седмици

# 3 879
  • София
На мен 2-3 седмици ми звучи даже много добре.

# 3 880
И ние изтеглихме от ЦКБ, точно две седмици след като дадохме всички документи. Лятото беше лудница, ние изтеглихме октомври, сега е по- спокойно май. 180лв оценка???? 120лв беше преди и имаше 60лв такса за разглеждане на документи. Или са събрали двете такси или са вдигнали таксата.

# 3 881
Не са вдигали цените. 120 лева е оценката, 60 лева е таксата за правно становище.

# 3 882
И ние изтеглихме от ЦКБ, точно две седмици след като дадохме всички документи. Лятото беше лудница, ние изтеглихме октомври, сега е по- спокойно май. 180лв оценка???? 120лв беше преди и имаше 60лв такса за разглеждане на документи. Или са събрали двете такси или са вдигнали таксата.
Да,просто тази сума ми заградиха като единствено плащане. Може би е сумиране на двете такси.

# 3 883
  • Плевен
Здравейте, може ли малко помощ от вече теглилите кредит от ЦКБ?Имаме ипотечен кредит в Булбанк, който от 2011 година насам е предоговарян 3 пъти, съответно всеки път е заплащана такса и то не малка за това.Видях в ЦКБ, че не изискват такава - наистина ли е така, защото се очертава следващия месец да погасим една трета от кредита и ми се иска да рефинансираме някъде с по-изгодни условия.Всеки месец плащаме премия за застраховка живот, която не видях като задължителна при ЦКБ.Интерсува ме само този прекалено нисък процент лихва фиксирана ли е наистина за целия период, тъй като в момента сме на 3,9 като надбавката на Булбанк е фиксирана и вноска досега не се е променяла.Идеята е да се съкрати срока на 7 години и частично да се внасят малки суми през това време.

# 3 884
Ние сме сме погасявали до сега. Доколкото знам при погасяване след първата година няма такси, няма застраховки нито за Вас, нито за апартамента. Лихвата е плаваща, не се знае какво ще стане, не оставайте с впечатлението, че до края ще е под 4%.

Общи условия

Активация на акаунт