Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 501 513
  • 4 590
  •   1
Отговори
# 4 425
Аз все още не разбирам каква е разликата между това да ти варират вноските през годините и както е при ПИБ накрая да имаш изравняване, нали в крайна сметка пак плащаш същата обща сума.

Това с изравняванетп накрая няма нищо общо с фиксираната лихва. ПИБ предлагат друг продукт.

# 4 426
Е как, нали първо никоя банка не предлага фиксиран лихвен процент за повече от няколко години, т.е. през по-голямата част от кредита пак си на плаваща лихва. Т.е. разликата идва оттам дали всеки месец ти се преизчислява вноската или просто на края на периода се прави изравняване. Поне аз така го разбирам, моля някой да обясни.

# 4 427
Ние сме на фиксиран лихвен процент за първите 10 години от кредита. След това ни остават още 10 години, през които ще сме на плаващ. Това означава, че ако през първите 10 години ситуацията в страната се променя и лихвите са се вдигат или пък падат, нашата няма да мърда. Когато изтекат тези 10 години минаваме на плаващ, според ситуацията в страната и започваме да си плащаме на новия процент, но той се начислява на оставащата главница, и няма приравняване. Каквото сме платили за тези 10 години - платили, и за оставащите години си почваме на чисто, с оставащата главница. А както разбирам, това което ПИБ предлагат е - на Вас Вис е начисляват лихви, според ситуацията (високи или ниски), но за този 10 годишен период плащате една и съща сума и в края на периода Ви приравняват и или Ви вземат това което не се си изплатили през годините или пък ако са паднали лихвите - Ви връщат. Както при изравнителните сметки на парното - пащате цяла година една сума, но накрая идва изравнителна сметка. За това казвам, че тяхното предложение няма нищо общо с фиксиран лихвен процент.  При фиксиран лихвен процент лихвата е фиксирана, а при това което Вие казвате - вноската е фиксирана. Дано успях да го обясня поне както аз го разбирам.

# 4 428
В коя банка е тоя фиксиран процент за 10 години, на мен за повече от една не ми предлагат?

Иначе аз го разбирам така, примерно теглиш кредит за 100 000лв. В единия случай плащаш в зависимост от положението в страната, примерно 100-200-300лв на месец до свършване на срока от 20 години, в другият случай плащаш винаги 100лв (примерно) и накрая се изравняват, т.е. ти пак плащаш същата обща сума, просто по различно време.

# 4 429
Не е така. Нелика го е обяснила правилно. При фиксираната лихва плащаш 10 години твърдо 200 лв. След това лихвата ти се променя в съответствие с актуалните условия и я плащаш  върху оставащата главница. Не ти преизчисляват нищо за миналия период. Затова и фиксираната лихва е малко по-висока от плаващата.
В ПИБ преизчисляват и за минал период и това е разликата. На мен това не ми хареса, въпреки че когато аз разпитвах ми казаха, че ще преизчисляват вноската всеки месец в съответствие с движението на индекса.

# 4 430
Когато ние бяхме на фиксирана лихва, ни бяха обяснили, че вноската се запазва за 10 години (договорът ни беше за 10 години), а след 10 години лихвата става плаваща на процента, който в момента е адекватен на пазара. Т.е. може и да падне, може и да се вдигне процентът Grinning Нямаше клаузи за изплащане на допълнителни пари след тези 10 години, нито за връщане. През 2014 ли беше, 2015та ли, когато падна КТБ, тогава преподписвахме с фиксирана лихва с новата банка. Беше 6.95 за 10 години. През 2017 искахме да я намалим и ни казаха, че за да я намалим, трябва да я прехвърлим на плаваща. Прехвърлихме я на 3.5, плаваща. Никой не ни е връщал пари за 2-3 години плащане на огромна лихва Simple Smile За 1 година от тогава вноската не се е променяла.

# 4 431
  • София
Поправете ме ако греша, но при еднакви вноски 15 години, ако накрая на периода се окаже, че трябва да се плаща още 1 година, това означава че има още главница за олихвяване, което прави общата цена на кредита още по-висока. В другия случай вноската скача с 10-20 лв/месец, но поне не се плащат лихви за по-дълъг период. Това ли им е уловката на ПИБ? Сключваш договор за 15 години, гледаш вноски и тотали за толкова, а всъщност може да се окаже, че ще ти е по-дълъг кредита и с още повече лихви?

# 4 432
Е как, нали първо никоя банка не предлага фиксиран лихвен процент за повече от няколко години, т.е. през по-голямата част от кредита пак си на плаваща лихва. Т.е. разликата идва оттам дали всеки месец ти се преизчислява вноската или просто на края на периода се прави изравняване. Поне аз така го разбирам, моля някой да обясни.
Фиксиран лихвен процент -дори и да го изберете за няколко години, пак не е същото като плаваща лихва.  Фиксирането на % има смисъл, ако вие очаквате повишаване на лихвения %. Ако очаквате понижаване е по-изгодно да не фиксираш. От гледна точка на банката е обратно.

В банката предлагат ипотечни кредити, примерно с плаваща лихва 3%,  фиксирана лихва за 5 г 3.50%. Вие искате да изтеглите кредит. Ако изберете плаваща лихва, зависите изцяло от лихвените проценти на банката за времето на кредита ви, може да се повишат, може да паднат, не се знае.  Банката ви пише писма, като се промени % , променя ви вноската и така.
Но ако изберете фиксирана лихва за 5г, това означава, че банката ви гарантира, че поне за тези 5г за вас колебания в лихвения % няма да има. Ще плащате на равни вноски (за вноските си е друга тема как могат да се направят). След  изтичане на периода 5г, лихвата на банката може да е станала 5.4%, вие да сте изплатили част от кредита. Следващите 5г ще ги плащате при процент 5,4%. След още 5г може лихвеният процент да е станал 2,5%. Вие сте изплатили друга част от сумата и останалата сума плащате при 2,5% и тн. до края.  В първия случай с фиксирането си спечелил ( защото фиксираш на 3,5%, а действително е 5.4%), във втория случай губиш - защото си с фиксирано на 5,4%, а лихвата станала 2,5%).

# 4 433
  • София
Преди година подновихме лихвените условия (плаващ % в ЦКБ). 4.1% спадна по спомени, тъй като нецелеви (рефинансиран с ипотека).
Та, обмисляме да продадем един имот на село и погасим 30%.
Но ако пак ни запазят срока на договора, вместо да се намали - как да оспорваме? Сега е на 8г и спокойно ще падне на 5-6г, но пък заплатата вече е по-ниска от подписването... или да изчакаме докато доходите ни се нормализират (сега на хартия и да искат не могат да ни оставят на същата мес. вноска).

Какви са алтернативите в другите банки за лихвен % за нецелеви кредит (евентуално за рефинансиране ако се заядат)? Някои банки изчезнаха, но като изключим ДСК , Уникредит - кои бихте препоръчали, за да сондираме преди да предоговаряме с ЦКБ?

# 4 434
Да, ясно, разбирам, ако ПИБ смятат и за минал период си прецакан наистина. Сега разбрах, наистина има значение колко си изплатил вече.

И все пак коя банка предлага такива големи периоди на фиксиран процент, не съм забелязала такова нещо?

# 4 435
Starrydream, аз няколко пъти съм погасявала част от главницата предсрочно. Не чак 30%, де. Винаги ме питат срока ли искам да намаля или вноската. Никога не са ме питали какъв ми е доходът в момента. Когато казах, че искам да намаля вноската, тя само ме предупреди, че ако после искам пак да я вдигна - тогава ще трябва да доказвам доход.
DreamComeTrue, нашият фиксиран лихвен процент за 10 години беше към Сосиете. Сега не знам дали го предлагат все още.

# 4 436
  • София
Преди Сосиете Женерал предлагаха фиксирана лихва за първите 10 години по ипотечни кредити. Не знам дали все още я предлагат.

# 4 437
Имам колебания как да постъпя. Имам ИК от преди 2г в Сосиете, лихва 4,38%. В момента лихвите са паднали и много се замислям какво да предприема. Предвид това, че Експресбанк се продават на ДСК, се колебая да рефинансира или да предоговарям лихвата, никак не ми се нравят ДСК. Иска ми се да стигна 3%, но не знам дали ще ми го дадат. Това, което ме спира са разходите в двата случая. Как точно да си направя сметката, за да сметна дали си струва. За колко години ще си избия тези разходи?
Наскоро ходих в Експресбанк, там служителката ме посъветва да изчака, да стане сливането и тогав да преговарям. Но мен ме притеснява това, че ДСК не са много гъвкави и не искат да намалят лихви.
Ако знаете какви са разходите за предоговаряне и рефинансиране, моля да споделите.

# 4 438
  • София
Моят съвет е да опиташ да предоговориш сега. При мен стана буквално за 2 дни. Таксата, която ми удържаха беше от порядъка на 400 лв. Като ги придобият ДСК вероятно всичко ще е много по-бавно и тромаво, доколкото съм запозната с начина на работа на последните.
Съмнява ме да ти дадат 3%. Не може да очакваш да получиш лихва като по нов кредит, но примерно на мен преди няколко месеца ми дадоха 3.49%, което също е добре, предвид, че няма да рефинансираш, заличаваш, учредяваш ипотеки.
Ако тази служителка не реагира адекватно, може да отидеш в друг клон.

# 4 439
  • София
Скрит текст:
Starrydream, аз няколко пъти съм погасявала част от главницата предсрочно. Не чак 30%, де. Винаги ме питат срока ли искам да намаля или вноската. Никога не са ме питали какъв ми е доходът в момента. Когато казах, че искам да намаля вноската, тя само ме предупреди, че ако после искам пак да я вдигна - тогава ще трябва да доказвам доход.
DreamComeTrue, нашият фиксиран лихвен процент за 10 години беше към Сосиете. Сега не знам дали го предлагат все още.
Еовин  , да разбирам, че си към ЦКБ? Последния път даже отбелязахме в заявлението да остане вноската същата, за сметка на срока и пак ни ощетиха (нещо за по-ниския доход споменаха)... Тъпото е че не можем в друг клон да предоговаряме.
Иначе идеята е да се предговори при внасянето по главницата - за да няма повторна рекалкулация на пог.план и приравнявания (главница/лихва)... Надявам се това да се случи до месец-два, докато лихвите добри.

Общи условия

Активация на акаунт