Кухните - 41 тема

• 90 280
  • 779
  •   1
Отговори
# 435
Аз пък съм много против "избиването" на стените в панелките. Ако в една 8 етажна сграда всеки си избие стената разделяща стаята от балкона няма ли да има опасност за живущите?

# 436
пусни някоя снимка на стаята, тогава може да се мисли.

Като се прибера ще снимам.

Аз пък съм много против "избиването" на стените в панелките. Ако в една 8 етажна сграда всеки си избие стената разделяща стаята от балкона няма ли да има опасност за живущите?

Ние няма да разбираме стената, която разделя стаята от балкона. Точно за това търся решение да я скрия. Ще махнем вратопрозореца и панелната част само под прозореца.

# 437
  • Русе
Ако не е носеща, може, но ако е си е забранено. Затова трябва да се проверяват тези неща.

# 438
Това беше показала Tiara Flowers http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2784/997470394323176891326704 … CM4jpqN3VX2YE.JPG  и мисля, че е много добро решение - плотът минава и пред колоната, като по този начин кухнята се приобщава към основното помещение.
ПП Нещо не ми се получи картинката
Сега стана
Още малко редакция: При съвременните сгради, фасадните стени рядко са носещи, особено ако имат огромен отвор за вратопрозорец (виж, ако стената е плътна, тогава може да е носеща). Тяхната функция е по-скоро ограждаща и топлоизолираща, затова се правят от леки материали с добри топлоизолационни свойства - на някои от системите, фасадните панели са трислойни - бетон-стиропор-бетон. Носещи са колоните отстрани, и гредата горе, които образуват т.н. рамка, която задължително трябва да се запази. Що се отнася до пода на терасата, натоварването, за което се оразмеряват терасите е 2 пъти по-голямо от това за жилищните помещения, така че тук проблем няма. Друг е въпросът, че съгласно ЗУТ, фасадите са общи части, и промяната по тях, трябва да се одобри от съответния одобряващ орган (Гл.Архитект на Района), а той най вероятно няма да разреши.

Последна редакция: пн, 16 яну 2012, 11:31 от kallitko

# 439
Това беше показала Tiara Flowers http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2784/997470394323176891326704 … CM4jpqN3VX2YE.JPG  и мисля, че е много добро решение - плотът минава и пред колоната, като по този начин кухнята се приобщава към основното помещение.
ПП Нещо не ми се получи картинката
Сега стана
Kallitko , благодаря за отговора! Това е много добро решение за долния ред, но отгоре пак ми "потъват" в терасата. Сега докато гледах снимката си мисля дали не може горните шкафове на терасата да се направят по-дълбоки така, че да се изравнят с колоната. По този начин пък всичко ще "изкочи" напред. Незнам, ще мисля! Междувременно ако някой предложи други варианти ще съм много благодарна!

# 440
По-дълбоки може би няма да са удобни за ползване (ще си удряте главите), но колоната отпред може да се облече с материала на горните шкафове и да имитира вратичка.

# 441
Здравей, skica ! Simple SmileКакто виждаш и аз съм пред тази дилема, защото ми се искаше обикновенната панелка да изглежда малка по-модернистично, та в тази връзка вече на 99% съм взела решение за себе си- решихме да си я направих модел подобен на кухнята , който дадох. Сметнах, че ще има повече простанство, повече светлина, кухнята ще е хем отделен елемент, хем приобщена към трапезарията. Нашата страна под прозореца, не е носеща, така че няма проблем. Whistling Ще гледам да сложа колкото се може повече шкафчета отдолу с механизми, а и нашия балкон,който ще приобщаваме съвсем не е малък Peace Има един недостатък- че няма да мога да се надвесвам над прозореца, но пък ще имам гледка и може би трудно ще ги почиствам, но се свиква. И в момента мисля как да ополозторя ъглите newsm78 ,но ще го измисля. Кухнята най-веоятно ще е от Аико или Платан, не знам още може и от другаде.  Thinking

# 442
Извън темата, но тук стана въпрос - възможно ли е изобщо такива стени да бъдат носещи? Все пак те са целите прозорци и врати, то така да се каже, нищо не останало от тази стена. Освен дограмата да се явява носеща  Thinking  Лаишки разсъждавам.

# 443
Tiara Flowers , вие поне сте я докарали до някъде, а ние сме съвсем в началото на размислите Simple Smile . Трябва да разположа на тази стена уредите, шкафовете и едновременно с това да имам предвид колоната и хладилника, който няма да се вгражда ...   ooooh!  Всяка сутрин ставам с нова идея и почвам да меря с ролетката  Laughing  За сега имам още време да мисля, защото действаме по спалнята, но трябва да съм готва с плана, когато стане време за кухнята.

Да не се правя на специалист, но образуващата се рамка от двете страни и на тавана са носещите ( трегер май му казват), а тази под прозореца е преградна стена. Опора на прозореца. Тя като ширина е по-малка от основните колони. 

# 444
  • Варна
Като подхванахте темата за лайсните, прави ми впечатление, че при "чужбинските" кухни не се виждат такива. Значи има някакъв начин да стават нещата  Thinking

Ето тук например

Shadowman, видях две твои кухни без свързващата лайсна, но все пак имат водобранна лайсна. Има ли начин в БГ да се правят кухни без такава или още не си пробвал.  Thinking

# 445
Самоцитирам се  "При съвременните сгради, фасадните стени рядко са носещи, особено ако имат огромен отвор за вратопрозорец (виж, ако стената е плътна, тогава може да е носеща). Тяхната функция е по-скоро ограждаща и топлоизолираща, затова се правят от леки материали с добри топлоизолационни свойства - на някои от системите, фасадните панели са трислойни - бетон-стиропор-бетон. Носещи са колоните отстрани, и гредата горе, които образуват т.н. рамка, която задължително трябва да се запази. Що се отнася до пода на терасата, натоварването, за което се оразмеряват терасите е 2 пъти по-голямо от това за жилищните помещения, така че тук проблем няма. Друг е въпросът, че съгласно ЗУТ, фасадите са общи части, и промяната по тях, трябва да се одобри от съответния одобряващ орган (Гл.Архитект на Района), а той най вероятно няма да разреши."

# 446
  • Русе
Това е абсолютно вярно, най-вероятно може да се наложи да остане трегер или колона. Това поне да се провери.

# 447
  • Раковски
Като подхванахте темата за лайсните, прави ми впечатление, че при "чужбинските" кухни не се виждат такива. Значи има някакъв начин да стават нещата  Thinking

Ето тук например

Shadowman, видях две твои кухни без свързващата лайсна, но все пак имат водобранна лайсна. Има ли начин в БГ да се правят кухни без такава или още не си пробвал.  Thinking

Забележи, че повечето чужбински са с плочки отзад което елиминира лайстната, аз когато правя такава кухня (с плочки) стават така. Работата е там, че се монтира кухнята и след мен е фаянсаджията. Тогава се покрива плота с плочките и ако фугина е добър, тоест да не просмуква влага значи няма нужда от водобран. Инак и на такава с само с гръб може да не се монтира, но условията (като се замисля) са много.

# 448
Като сте започнали с темата за приобщаване на балкони да си кажа и аз. Дори да не се избиват стените пак си е опасно. Тези тераси особено на панелките са с отделна заварка и обикновено нямат никаква носеща конструкция под тях. Всеки един като си изнесе всички уреди на терасата и реално може да се получи скъсване на заварките и балконите да започнат да падат. Може да е смешно, но аз за това спрях да минавам под терасите на разни панелки. Знам, че всички го правят, но това не означава, че е редно и безопасно. С тези неподдържани стари заварки си играем със съдбата. Това си е мое мнение и мнението на мои познати, които имат нужните познания в областта. Не ангажирам никого с него.   Peace

Последна редакция: пн, 16 яну 2012, 17:11 от Анонимен

# 449
  • София
Като гледам сте подхванали темата за оползотворяването на малкото балконско пространство и превръщането му в кухня... Започвам работа сега по един проект, който представлява точно кухня изнесена на балкона, която има нужда от изцяло нови шкафове и уреди. Ако някой прояви интерес, мога да качвам периодично скици на проекта, както и снимки на сегашното положение и да видим накрая какво ще се получи Simple Smile
А относно стените, там са оставени двете колони в края и трегера отгоре, обикновено това е решението. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт