Разсади-сортове, начин на отглеждане, съвети

• 693
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте, градинари! Предстои да започна да правя разсад за новия сезон. Мисля тази година да сложа само сортове розов домат. Вие какви сортове ще сложите и кога започвате?Интересувам се повече от зеленчукопроизводство на открито, но нека всеки, който желае да сподели плановете си за своята градинка.

# 1
Дорина (ако я намеря), Ком, торбичките, едни едри червени местни и Трапезица смятам. Ние сме на морето и розовите едри не вървят като хората, правят по два, три домата, а са капризни на грижи. Дребните не ги харесваме.
За разсадите си спазвам сроковете на сорта, само Дорината я сея по-късно, защото ще се разсажда навън.

# 2
Аз за тази година съм си приготвила няколко сорта тикви, домати, краставица, имам покълнали картофи, останали малки батати от миналата реколта, просто нямам търпение, само да мине януари! Аз нямам оранжерия и ги започвам по-късно разсадите.

# 3
Доволна съм от Меделина и Розамакс. Меделина не се води розов, но е сладък, леко кисел, ароматен, много е вкусен, препоръчвам го. Розамакс също е приятен на вкус.
Започвам да правя разсад към 20 март. Моята градинка е на високо, при нас е студено, има късни слани и в земята без парник се сади разсад към края на май.
Във форума има много приятна градинарска тема, не само за домати:
https://m.bg-mamma.com/?topic=1687748

# 4
Аз за тази година съм си приготвила няколко сорта тикви, домати, краставица, имам покълнали картофи, останали малки батати от миналата реколта, просто нямам търпение, само да мине януари! Аз нямам оранжерия и ги започвам по-късно разсадите.
Много интересно, успявате ли да отгледате батати? Имат ли нужда от някакви по-специални грижи от обикновените картофи?

# 5
Много интересно, успявате ли да отгледате батати? Имат ли нужда от някакви по-специални грижи от обикновените картофи?
Аз съм начинаеща, да ви кажа и не знам колко добър съвет мога да ви дам. Мисля, че не изискват кой знае какви грижи, но им трябва достатъчно място, много слънце и много време. Аз моите миналата година ги засадих прекалено късно и въпреки, че ги извадих чак ноември, не бяха станали достатъчно дебели (колкото ми се искаше).
Трябват им 5 месеца минимум, най-добре 6-7, в зависимост от сорта, сигурно има и по-бързи сортове, но моите картофи бяха от магазина Laughing и въпреки това излезе нещо.
(За сравнение, обикновения картоф може да е готов за 3 месеца. Миналата година садих 3 пъти картофи и 3 пъти ги вадих, беше супер)

Другата ми грешка беше, че реших да направя експеримент и да засадя целия покълнал батат, вместо да късам листунките и да ги кисна във вода докато пуснат корен. И това мисля, че им ограничи плододаването до някъде.
Но тази година ще го направя пак както трябва и се надявам да станат хубави.
Също друго нещо, за което трябва да внимавате, ако ги оставите да пълзят по земята, започват да пускат корени навсякъде и това отнема от енергията на оригиналния корен, който сте засадили. Но пак може да станат хубави де.

Много харесвам бататите защото правят едно много красиво и крехко увивно растение, което слагам до оградата и като растат и я покриват цялата, става зелена и красива. Цветовете им са като телефончета. Много са ми свежи и приятни на вид (растенията).

Ако ги купувате от магазина, често се среща един вирус по листата, които прави едни лилави петна, а може и целите да станат лилави. Моите растения миналата година се справиха сами с този вирус и много добре издържаха на горещините.

# 6
Искам тази година да сложа някакъв сорт краставици, които да не бодат. Определено ми е неприятно като ги бера. Миналата година сложих три сорта, но се оказаха доста бодливи. Набелязала съм сорт Бета алфа, поне на снимката изглеждат това, което искам.
Нямам търпение да засея доматите, но е доста рано според мен.

Общи условия

Активация на акаунт