Предучилищна - набор 2005 - 3

• 44 550
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
Да се разпиша и аз, че отдавна не съм писала в тази тема. След големи перипетии и лутания, най-накрая махнах моя юнак от градината, където едната от учителките беше явно неграмотна и освен това не знаеше изобщо какво се прави, за да се подготвят децата за училище. Да не говорим за тормоза, на който подлагаше детето ми. Вече 3 месеца то е в подготвителната група на ЧОУ "Д-р Берон" и аз съм направо втрещена от резултатите, които постигна за толкова кратко време, както и от това колко се учи и как върви подготовката. В началото бяхме доста скептично настроени към частното образование, но от това, което виждаме, сме категорични, че детето ще продължи да учи там. Освен това имат и детска градина, та и малката ще я пуснем от септември там - да са на едно място, което ще ни улесни максимално. 2 в 1  Grinning

# 601
  • София
Светкавица, блазе ти за куража. Аз не посмях да махна моята от 67 ЦДГ, а съм толкова разочарована. Учат ги, че има силни и слаби букви, които отбелязват с червени и сини кръгчета / така се отбелязват гласните и съгласните по принцип/  ooooh! Госпожите явно имат някакъв конфликт, който се отразява върху децата...но ния се преместихме преди 2 години в новото жилище и тогава сменихме градината, та сега ми дожаля пак да я местя за няколко месеца. Дано не съжалявам  Confused

# 602
  • София
Хм, гласни и съгласни....има ли значение ooooh!
Малката беше за седмица на пробно обучение в Меридиан 22.
Прибра се с една педя материали, по които е работила тази седмица. В градината все работят по тетрадките, ама и аз не знам какво ooooh!....
Първите 2 дни почти нищо не е свършила, през следващите 3 е втрещила учителката, съответно мен! Оценките които са и направили на всеки един тест ми показаха реалната работа за тази седмица.
Как може за 3 дни да запълнят липси от цяла година работа в градината?! Е, с добри цели и намерения явно може Peace
И аз знаех че ще съжалявам, ако я оставя в градината- преценката ми е вярна.

# 603
Спокойна   за силните и слаби букви нямам думи,нашите в началото на годината правиха анализ на дума,сега сме на вълна разказване по картинка,госпожата каза че повечето деца се затруднявали и тази събота имаха за домашна работа да си изберат книжка ,по картинките на която да разказват,моя съответно избра от бебешките книжки на брат си че повече картинки имали.

# 604
Спокойна, аз дори много време чаках. Най-накрая взех,че  заведох детето на психолог /неграмотната учителка и го тормозеше/ и психолога ми се накара защо толкова дълго съм търпяла. Сега се чувства страхотно, няма главоболие, както след като се върнеше от предишната детска. А това, което е работил тези три месеца, се равнява на отработеното за трите години на предишното място. Аз също се успокоих, изобщо - всички сме доволни.  Grinning

# 605
  • София
Добре, де. Учителите в ДГ нали би трябвало да подготвят добре за първи клас?! Тези на дъщеря ми ме убеждаваха много дълго време, че не е нужна никаква друга подготовка, че те ще се справят.
Не съм никак, ама никак доволна. Rolling Eyes
Сигурна съм, че тези на синът ми/ в същата градина/ ще го подготвят много добре.
Знам какви са изискванията за завършена подготвителна група. Ако преподавателите не се справят какво? Детето ли носи последствията?

# 606
  • София - Младост 1А
Добре, де. Учителите в ДГ нали би трябвало да подготвят добре за първи клас?! Тези на дъщеря ми ме убеждаваха много дълго време, че не е нужна никаква друга подготовка, че те ще се справят.
Не съм никак, ама никак доволна. Rolling Eyes
Сигурна съм, че тези на синът ми/ в същата градина/ ще го подготвят много добре.
Знам какви са изискванията за завършена подготвителна група. Ако преподавателите не се справят какво? Детето ли носи последствията?

Да, би трябвало учителите в ДГ да подготвят децата ни, ноооо каква е действителността. Забелязвах изоставане на детето ми, спрямо други деца от други градини. Направих си среща с учителката и проблемите лъснаха. Миналата година смениха 3 учителки и никоя от тях не е преподавала нищо. Сега не могат да наваксат и съответно изостават с материала. Разказа ми доста притеснителни неща. Как децата няма да са подготвени за училище и това ще е предпоставка за изоставане. В училище никой няма да се върне назад да им обяснява. Дават напред и който може да върви, напредва, който не може... стои на опашката. Не че са глупави, а просто не се е работило с тях и сега не могат да наваксат. Попитах я защо не казват нищо на родителите и как си представят, че ние ще разберем какво се случва. И това се случва 2 месеца преди да завършат. Една дума не съм чула. Питам, питам и все ми казват, че всичко е наред. Да ама не.
Та свиках аз родителска среща, защото според мен такава информация касае всички родители и какво се получи. Питам аз пред всички - кажете сега какво знаят децата, къде имат пропуски, какво да упражняваме вкъщи???
И става едната учителка (не тази с която аз говорих) и казва следното - Вашите деца са много умнички, много будни, вървим добре с материала, всичко си знаят... с две думи, проблеми няма, децата са пушки. Естествено аз се опулих  #Crazy на тези твърдения и станах и помолих другата учителка да сподели своето мнение.
Чест й прави, че не се покри, ами каза пред всички родители, това което каза и на мен. Сега сме накупили книжки, тетрадки и всяка вечер по 2 часа се занимаваме да преговаряме.
Лошото е, че знам само някои от нещата, които учат и мога да упражнявам само тях - писане, четене, смятане, прост анализ на изречение, гласни, съгласни... поне това ни казаха да ги караме да правят. Ама ако има нещо друго...
В нашата градина достъпа е ограничен и единствената връзка с учителката е по домофона. Нямат право да излизат и ние нямаме право да влизаме.
Ох много мога да пиша... ама така се ядосвам, че направо ми иде да  #2gunfire #2gunfire #2gunfire
Със сигурност, живот и здраве, следващото ми дете ще кара предучилищна в училище, а не в ДГ.

# 607
  • София
Ади, аз си мислех, че само при нас е така.  Confused
Най-важното е да научат децата да преразказват. Всичко друго се учи в училище. И това дето са ти казали, че в училище продължават, а не се връщат, не е точно така. 1ви клас пишат ченгелчета и цифрички. Хубаво е да знаят азбуката, формите, цифрите до 10, да смятат с тях. Тогава им е по-лесно. Вярно е, има разлика между тези, които са били на ПГ и веднага си личи, кои учителки си разбират от работата.
Аз още се двоумя как да постъпя. Говоря с госпожите, но те ми се карат, че не се занимаваме достатъчно вкъщи. Вярно е, аз съм против, след 10 часа в градина, да се натоварва детето и у нас. Но пък имам база от миналата година, от сина ми - с него не сме работили вкъщи, само ни разказваше какво са правили. Благодарение на госпожите му, сега са много добре подготвени децата / 7 са в един и същи клас/. Дали да ходя до директорката.....

# 608
Drina не знам как бих постъпила на твое място.
В началото на годината нямахте ли родителска среща?
При нас в тази първа среща се започна с това че в първи клас децата трябва да знаят много повече от това което е било когато родителите са били в 1 клас,говорихме и затова че когато е нужно ,и ние родителите ще помагаме като работим и в къщи.
Ето вчера си позволих да отида да го прибера 10 мин по -рано ( в началото на годината ни помолиха да не ги прибираме преди 16:30),ами сварих ги на масичките с тетрадки и моливи и пишеха всеки докъдето е стигнал,моя пишеше букви,други деца решаваха задачи,поисках тетрадката ,поговорих с госпожата.И не само аз преди дни се наложи да го заведа сутринта няколко майки разглеждаха тетрадките( учебните) .Ако нямах никаква връзка и информация ,не знам как щях да се чувствам.

# 609
  • София
Да се намеся и аз.В първи клас определено има "връщане на назад" и някои неща се повтарят от предучилищната група.
Като майка и на по-голямо дете ще напиша,че в къщи трябва да се работи с децата.Дали ще бъде през седмицата или през уикенда,дали ще бъде всеки ден или през ден,това вече е избор на родителя според свободното му време и състоянието на детето.

При нас в тази първа среща се започна с това че в първи клас децата трябва да знаят много повече от това което е било когато родителите са били в 1 клас,говорихме и затова че когато е нужно ,и ние родителите ще помагаме като работим и в къщи.
Ето вчера си позволих да отида да го прибера 10 мин по -рано ( в началото на годината ни помолиха да не ги прибираме преди 16:30),ами сварих ги на масичките с тетрадки и моливи и пишеха всеки докъдето е стигнал,моя пишеше букви,други деца решаваха задачи,поисках тетрадката ,поговорих с госпожата.И не само аз преди дни се наложи да го заведа сутринта няколко майки разглеждаха тетрадките( учебните) .Ако нямах никаква връзка и информация ,не знам как щях да се чувствам.

И при нас е така.Понякога ми се налага да прибирам дъщеря ми около 16.30.Ами те все още учат/пишат тогава.
Нас ни помолиха преди 16.30-17 да не ги прибираме,ако не се налага.
И учителките акцентираха върху това,че в къщи трябва да се обръща внимание на децата.Детето може да е отсъствало и да има пропуски,може да  му е по-трудно и т.н.При 30 деца е пределно ясно,че не може на всяко едно да се обърне това внимание,което ни се иска за жалост.
Неволно станах свидетел как едната от госпожите ни обясняваше на родител на дете,че в къщи трябва да се работи с него.

# 610
  • нейде там, където ....
Заради подобни проблеми и ние се махнахме от 29 ОДЗ. Като вземаме детето, ако не е от последните 2-3 - едва подхвърля "Ял, спал, всичко е наред". И на бегом при другите деца. След като няколко пъти дечко ми каза, че не говори с госпожата, защото тя не говори с тях - намерих сегашната градина. Кофти, че и тук не му обръщаха особено внимание, но не ми се местеше повече. От началото на тази учебна година нещата се промениха към по-добро, но не съм спирала да се занимавам и в нас. Наблягам на разказването, другото - ще наваксваме в първи клас, ако се налага. Поне изхождайки от личния си опит - голямото ми дете е четвърти клас - все още се налага да помагам с уроците.

И да споделя впечатления от родителска среща в 10-то СОУ. Паралелка до 22 деца. Евентуално 26, но ако са повече, май ще направят повече класове. Часовете започват в 8, като приключат - обяд, малко игри, самоподготовка в два блока, с почивка за игра между тях. От 16 до 18 часа - занимания по интереси, игри. След обяд са и заниманията по СИП. Имат стая за игра, с килимчета, малки столчета и масички. Ще има занималня за всички желаещи (не е задължителна) до 4-ти клас. ЗИП - 2 часа английски и 1 час български език. В четвърти клас общия брой на часовете по английски ще бъде 5. Ако има поне 10 родители, които искат децата им да учат друг език - немски, френски, руски - имат готовност да осигурят обучение и по него, т. е. половината клас един език, другата половина - друг. Ходили са на ски-училища, зелени училища, екскурзии и се надяват да продължат да го правят. Не са задължителни, разбира се. Като допълнителни занимания организирани от училището има много - футбол, волейбол, баскетбол, тенис на корт (вариант за СИП), шахмат, народни танци ..... съжалявам, не запомних всичко, но повечето са по проект "Успех" и са безплатни за родителите. Не знам на колко неща може да се запише детето, но ще питам в събота, на спортния празник.

П.П. От 01.09. до 14.09. децата могат да ходят по половин ден, за да привикнат с обстановката, госпожите и децата.

Последна редакция: чт, 22 мар 2012, 09:35 от jd

# 611
  • София - Младост 1А
 J_M_M, имахме родителска среща в началото на годината. Казаха ни какво ще учат децата, но тъй като и двете учителки бяха нови, все още не са знаели какво е нивото на групата. След това той казва - днес учихме еди си кои цифри, писахме тези и тези букви. Вкъщи упражняваме задачки, буквички... Но ние тетрадки не виждаме. Нито имаме някакви материали за работа вкъщи. Аз съм купувала, което съм преценила, че ще е интересно и полезно. И не е като да не питам госпожите през ден - има ли нещо да ми кажете, как е детето... и отговора е все - ами чудесно се справя, всичко е наред. Да ама не било съвсем така. Казаха, че в групата има 5-6 деца, всички с по-големи батковци и каки, които се справят с почти всичко и нямат проблеми. Останалите... все нещо, някъде куца. Лошото е, че не ти казват кое куца и къде да работиш повече.
А за взимането. Аз го взимам винаги към 17 часа. Но те следобед нямат занимания - имат футбол, английски, плуване, танци...

А това с поискването на тетрадката и разговора с госпожата... е възможно само ако я причакам след работа или лично си уредя среща с нея. Не ни допускат в градината. Звъним на домофона и си получаваме детето на вратата.

Последна редакция: чт, 22 мар 2012, 09:45 от Drina

# 612
  • София
Drina един съвет,ако позволиш...В петък,когато си прибираш детето,помоли учителката освен детето да ти донесе и тетрадката/ите,по които работят.Аз от време на време така правя.Най-вече,ако е отсъствала да си попълни в къщи упражненията и да се ориентирам с какво се занимават.
В нашата детска градина работят по книжките на Изкуства.Това издателство има и тетрадка за работа в къщи или поне при нас така е дадена.
Аз по погрешка бях купила учебна тетрадка по моторика.По същата работят и в градината.Напоследък забелязвам,че дъщеря ми сама я взима и си работи по нея.Ако искаш можеш да я купиш.Знам,че моториката е изключително важна за децата на тази възраст.
Иначе аз също съм купувала,каквито книжки преценя.Но все ме влече към такива с логически задачи,упражнения за концентрация и т.н.

# 613
  • София
На нас всяка седмица ни дават това, в/у което са работили, частта от учебната тетрадка, където са писали; последно беше ченгелчета, задачите с по-голямо, по-малко или равно. Отделно и апликации и фигурки с пластилин, една седмица стоят на изложбата, на следващия петък ни дават да си ги вземем.
От скоро се занимавам с него допълнително в къщи и то защото сам изявява желание. Последно каза, че искал да учи таблицата за умножение и му я написах от 1 до 3.
Покрай нас и малкият изяви желание да пише цифри, онази вечер стигнахме до 2 него, но и на мен ми е така по-удобно, защото уча за изпити и те сядат до мен и пишат и така е тихо в къщи. Laughing Добре, че се стопли, да си изразходват енергията навън в градинката. Laughing

# 614
  • София
на нас ни бяха дали тетрадка за работа в къщи, минахме я цялата вече, отделно му купувам да се упражнява за четене, смятане, логика и да очертава по пунктири и да пише ченгелчета и букви....
всичко ок само последното  мрънка....
сричкува криво ляво по-къси думи....
учителката казва, че общо взето умни деца били,  ще се справили, но всички ще им е трудно в началото да издържат толкова време на чинче и да слушат...това им бил големият проблем...

Общи условия

Активация на акаунт