Да преправим старите мебели - 11

• 126 742
  • 738
  •   1
Отговори
# 405
кали 08
Много ти благодаря за съветите!  Hug
Звучи ми добре и постижимо за мен това което си описала  Simple Smile
Може ли да ми кажешкъде да ги търся лака и боята?

добитъкът ми е пръв помощник  Joy

Последна редакция: сб, 10 мар 2012, 17:17 от Хитра Лиса

# 406
  • Варна
Купувала съм от Бриколаж и от Алати във Варна. Като ги ползваш внимавай с гъстотата на боята или лака. Трябва четката да се движи леко, без да се стича боя. Общо взето експериментално се постига добрата плътност.

Ще покажа маса и закачалка, които аз съм боядисвала. Бяха в много, много лошо състояние. Сега стоят доста ефектно в антрето. Тогава използвах боя на водна основа на Лакпром. Много лесно стана. Бързо съхне и е голям кеф!

# 407
кали 08, много добре изглеждат, да Simple Smile
Ще потърся, благодаря ти още веднъж!   bouquet

Сега шкуря на балкона, ужас много трудно  Crazy

# 408
Прилагам лоши снимки  Embarassed ама ги снимахме у съседа  Mr. Green
на живо са по- интересни и точно този ефект е търсен/не е дефект Naughty /
http://media.snimka.bg/s1/0170/026584568.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0170/026584573.jpg?r=0
vanina_g тази лампа е бензиновата, с която на село пърлят прасетата  Joy
но за градските условия Doris ти е дала съвет.

# 409
Страхотна кутийка !Поздравления !Изключително красива!

# 410
Хитра Лиса , а няма ли възможност да махнеш това фолио? Не да го шкуриш, а да го отлепиш? Не мога да си представя какво е това фолио, което да се е чупело. Но дори и да го оставиш, дори и  да си личат напуканите места, не смятам, че трябва да се притесняваш. Така дори ще има по-автентичен античен вид.
Моят съвет - леко шкуриш със средно едра шкурка. След това, там, където ще боядисваш, минаваш една ръка /с не обилно натопена четка и добре размазвайки на много тънък слой/ Боро контакт. След час е готово да нанасяш боята.
Аз съм ползвала на Лакпром, на Оргахим, на Мегахим, на Сократес, на Сикенс - със сходни качества са. Повече се ръководи от желания цвят и от това дали съответната марка има матови бои. Добре е боята да не е много гъста и да се нанесе 3-4 ръце на тънко, отклокото 1 или две на дебел слой.
Моят фаворит сред боите е бялата Аквис на Мегахим. Много здраво покритие се получава. Има една тънкост обаче - между всяка ръка е добре да се изчака по 24 часа. За да добие окончателна здравина покритието, е хубаво да не се ползва нещото поне 2-3 дни. След това е като бетон! С тази боя  съм боядисвала ПДЧ с предварително надраскване с шкурка, Боро контакт и след това боя. Боядисвала съм и направо върху старо лаково покритие на чамови мебели. Боядисвала съм и чамови, върху стария лак, но с една ръка Боро контакт. Все ми се е получавало, но някак съм развила усет кое да е без контактния грунд и кое да е задължително с контактния грунд. За да не стане издънка, намажи с Борото преди боята. И не чакай повече от 1-2 часа между грунда и боята!
За крачетата - щом са дървени, спокойно можеш да ги изшкуриш до чисто дърво и след това да положиш лак /цветен или безцветен/. Ако смяташ да ги правиш бели с прозиращ фладер на дървото, може да използваш бялата боя, но силно разредена. Може и предварително да оцветиш с байц, а след това да положиш безцветен лак.
Сигурна съм, че както и да ги направиш, ще изглеждат добре накрая. Успех!

mumita
, щом имаш такава горелка, може ли да пробваш нещо: да обгориш дървото така, че да добие равномерен черен цвят. А след това да минеш с шкурка. Предполагам, че от високата температура меката дървесина ще обгори повече и ще хлътне навътре, а жилките и чеповете ще останат да надстърчат, т.е. че ще се получи лек релеф. А след това, като шкуриш, всъщност ще се обезцвети само това, което е изпъкнало, а във вдлъбнатите части ще си остане черно. Това е само мое предположение и не съм сигурна, че ще стане точно така, но си струва човек да опита /върху някоя непотребна дъсчица/. А и ще бъде полезен опит за нас, ако споделиш после. 

# 411
  • Варна
mumita [/b], щом имаш такава горелка, може ли да пробваш нещо: да обгориш дървото така, че да добие равномерен черен цвят. А след това да минеш с шкурка. Предполагам, че от високата температура меката дървесина ще обгори повече и ще хлътне навътре, а жилките и чеповете ще останат да надстърчат, т.е. че ще се получи лек релеф. А след това, като шкуриш, всъщност ще се обезцвети само това, което е изпъкнало, а във вдлъбнатите части ще си остане черно. Това е само мое предположение и не съм сигурна, че ще стане точно така, но си струва човек да опита /върху някоя непотребна дъсчица/. А и ще бъде полезен опит за нас, ако споделиш после. 
Според мен трябва с телена четка по посока на жилките?

# 412
В конкретния случай е правено обгаряне, търкане с телена четка, отново обгаряне и пак четка.
Ще се опитам да изровя някое клипче Peace.

Ето едно
http://www.youtube.com/watch?v=Mwuv6NvOrI0&feature=results_m … L5E768029E8340FBF

Последна редакция: сб, 10 мар 2012, 21:24 от flambe

# 413
  • Варна
Melany99 Благодаря!
Стори ми си по-равномерно ще е със спрей, а имам една стара лампа, на която смятам да пребоядисам абажура от плат в същия цвят.
Сега излизам да търся подходящ цвят.
А ти с четка или валяче боядисва? 
Да се отчета Simple Smile
Все пак реших да пробвам с боя спрей - отчайващо се получи. Плата "настръхна" и почти не се оцвети, боята се стече (това най-вероятно от моята неопитност). Сега идва ред на валячето...
Понеже вече опропастих плата на лампиона, ще трябва да го сменя, но поне ще потърся готов цвят.

# 414
кали 08, обожавам точно този тип бели мебели Simple Smile Супер са, а как ще ми се впишат у нааас. Давай ги насам  Mr. Green Mr. Green Mr. Green
mumita , хубава кутия Simple Smile Поздравления Simple Smile

# 415
кали 08, пропуснала съм те! Закачалката е ясна, тя винаги е хубава. В бяло е станала много елегантна. Ама масичката ми напълни душата. Много, много е красива. Страхотно антре си обзавела!

# 416
Doris, няма да се отчайваш.

На готовите лампи абажурите са подплатени с нещо като картон отдолу и затова и не се получава толкова добре боядисването.

Сега, ако ще боядсваш плат, първо го боядисай на плоскост някаква, с латекс!
След това го разкроявай за абажурът!
Успех!

# 417
  • Варна
Doris, няма да се отчайваш.

На готовите лампи абажурите са подплатени с нещо като картон отдолу и затова и не се получава толкова добре боядисването.
Сега, ако ще боядсваш плат, първо го боядисай на плоскост някаква, с латекс!
След това го разкроявай за абажурът!
Успех!
О, разбира се продължавам Simple Smile
Днес пробвах шкурене с тел, вместо със шкурка - много съм доволна, по-удобно е особено за струговани крака. Пробата е на едни масички, които се прибират една в друга, мама дълги години ги ползва за поставка за цветя и плотовете им са доста компрометирани. В началото си мислех, че са изцяло масив, но се оказа, че плотовете са от фурнировано ПДЧ. Струва ми се, ,че са байцвани, защото цвета не падна дори и след лентовия шлайф - само се показа ПДЧ-то  Joy
След това опитах да байцвам с орех, но стана на петна, там където от водата при поливане беше избеляло, така си и остана по-светло. Ще опитам дали няма да се покрие от цветен лак. Ако не - боя.

# 418
  • Варна
love.p.v.,  Hug

baibibi, твоето мнение е много ценно за мен! Благодаря!

Масата е първият ми опит, вдъхновен точно от тази тема. Масата ми е подарък от приятел, но беше в окаяно състояние. Според свидетелски спомени е от 30-те години на миналия век.

Всичко по нея направих сама, само кракът беше залепен с чужда помощ.

# 419
Личи си, че сезонът започна  Grinning
И аз го открих днес!

Днес пробвах шкурене с тел, вместо със шкурка - много съм доволна, по-удобно е особено за струговани крака.
Ех, да бях влязла по-рано, аз тъкмо приключих със стругован крак, тел за миене на тави ли?

След това опитах да байцвам с орех, но стана на петна, там където от водата при поливане беше избеляло, така си и остана по-светло. Ще опитам дали няма да се покрие от цветен лак. Ако не - боя.
Аз мисля да действам с масло, и при мен не е паднало 100% всичко... и се чудех за байца.

Общи условия

Активация на акаунт