Децата и ските - 3

• 42 018
  • 659
  •   1
Отговори
# 555
Офф не искам да спамя темата, само да споделя още личен опит, защото на мен темата ми беше много  полезна.
По-рано бяха коментирани ски екипите на децата. Аз купих за дъщеря ми екип на Диел, които се водят 8000мм..и за вдишването и за издишването.

В четвъртък дъщеря ми се върна със старата грейка, защото новата все пак беше успяла буквално да я напои - на ски училището ги оставили да правят снежни човеци и те са се въргаляли сериозно в снега поне час и нещо. Иначе съм доволна, защото когато аз съм с нея, по цял ден, тя пак се въргаля, но може би не в толкова мокър сняг. Въпросната напоена грейка изсъхна доста бързо, ако не друго.

# 556
  • София
Момичета, прочетох всичко дотук, горе долу ми се изясни картинката (че милото ми възложи да направя проучване), но пак ми останаха някои неясноти.

Синковеца е почти на 7 години. Изкара една седмица с Мотен когато беше почти на 4 (преди 3 години). Не знам какво е научил и дали въобще помни нещо оттогава. В момента е предучилищна, но е в училище, затова мислех за съботно-неделен курс. От друга страна, може и да пропусне училището за една седмица и да изкара 5-дневен курс, няма да е фатално.

Въпросите ми са:
1. Начинаещ ли се води, и ако да - може би 5-дневния курс е по-удачния за него вариант?

2. Гледах сайта на Мотен - там има разграничение - от 3 до 6 г. и от 7 до 12 г. Във всички училища ли е така, и ако да - моя в коя категория да го включа? По-добре ли е да кара с по-малки, или с по-големи деца?

3. В коя категория са по-малобройни групите, това също ми е важно, за да може да му се обръща повече внимание? Същото важи и за дилемата: съботно-неделен или седмичен - кога е по-спокойно?

4. Баща му е сноубордист и иска на такова да го учи. Но на мен ми се иска да изучи първо ските, за да добие култура, пък тогава да се хвърля на борда - правилно ли смятам?

5. Сред училищата, понеже цените са почти еднакви, се спрях първоначално на Мачирски, защото живеем в Княжево и ще ни е по-удобно да го караме и взимаме от Бояна. А съм сигурна, че те оттам минават. На другите не знам какъв им е маршрута. Когато беше в Мотен го карахме мисля в Симеоново, защото тогава живеехме в Младост. А и Мачирски са на Офелиите, където си мисля, че ще има по-малко навалица (особено ако е през седмицата). Но прочетох преди няколко страници доста негативни коментари, точно във връзка с навалиците и взех да се замислям.
Може ли някой да напише различните училища къде точно карат? Мачирски - на Офелиите, Мотен са мисля леко над хижа Алеко, а тези, които карат в поляната до Лалето, кои са?
Аз ще ги прозвъня разбира се лично, но ми се иска да имам малко инфо предварително.

Много ще съм   bouquet ако ми обърнете внимание (всички и в частност Луда Мара), въпреки, че така се разпрострях  Blush

Здравей Simple Smile

1. Начинаещ си е. Отдавна е било. Ако покаже някакви умения, ще бъде преместен в по-напреднала група.
2. С предучилищна възраст ще е по-добре.
3. По-малобройни са групите на начинаещите и на малките, защото имат нужда от повече физическа помощ.
4. На тази възраст вече може и на борд да се запише, но важен е и неговия избор. През седмицата няма курсове за борд обикновено.
5. Всички освен Мачирски карат на Алеко. Няма разграничение по пистите - кой където си намери място.

6. Съвет: силно препоръчвам първоначално 5 дневен курс. Първо, защото се напредва по-бързо, освен това е по-спокойно и много по-подходящо за по-малки деца.

# 557
  • Bristol
4. Баща му е сноубордист и иска на такова да го учи. Но на мен ми се иска да изучи първо ските, за да добие култура, пък тогава да се хвърля на борда - правилно ли смятам?
Ако ти не караш, а бащата кара сноуборд може би е добре и малкия да е на сноуборд, за да са си компания Wink Но пък гледай какво прочетох в нета:
Ски или сноубод?
Цитат
Аз съм демократичен и моят отговор е – ски и сноуборд. За съжаление от работа не ми остава много време да практикувам второто. Ските дават по-големи възможности за движение – краката са свободни, а щеките осигуряват предимство при преходи и турове по пресечена местност. При freerid-а, или карането в дълбок сняг извън пистите, често се налага да се изминават големи разстояния, за да се стигне до мечтания склон, затова има специален вид автомати, които заедно с щеките позволяват да се движиш свободно, докато със сноуборда трябва да "трамбоваш". Карането със сноуборд извън пистите обаче е по-лесно, тъй като дъската има по-голяма площ и не затъва в дълбокия сняг. За да караш по този начин със ски, е необходима специална техника, различна от тази за каране по писта, която може да не научиш с години. Сноубордът беше бум, когато се появи, и заради силния маркетинг от страна на фирмите, но ските отново са популярни. Най-актуален в момента е Newschool Skiing (http://en.wikipedia.org/wiki/Newschool_skiing) - каране на ски по рампи с правене на различни трикове, скокове, силно предпочитан от тийнейджърите.
Аз много се загледах по едни К2 с двоен връх и луминисцентни отдолу, те точно са за такова каране. А малката, въпреки че предимно на рало пуска, бързо изправя ските, за да се качи на някоя рампа или да направи скокче  Laughing

# 558
  • София, България
Луда Мара, мерси  Hug, ще имам предвид. А Деси беше написала, че училището на Руми (гледах му сайта) кара на Ветровала. Ще и звънна на Руми да я питам лично, но Ветровала е малко стръмничък, въпреки че в ниското има и по-полегати участъци.

Мери, аз карам ски (поне се опитвам де  Blush), когато караме с татко му обикновено сме заедно, докато не му писне да ме чака по пистите и после всеки си е сам по сам. В компанията всички са над мойто ниво, така че аз обикновено съм сама, а пък другите се движат в пакет. Няма смисъл да ме чакат и техните карти "да горят". А дребното ... знае ли то на тая възраст какво му се кара, неговото приятелче от училище кара ски, така че засега натам се насочва. Абе тая зима ще е на ските, пък догодина вече ще видим, май наистина е най-добре да умее и двете неща и да прецени кое му харесва повече.

# 559
  • София-Лагера
Една готина снимка от днес с Алберто Томба

# 560
  • София
Браво, Деси, страхотна снимка  thumbsup

Моята мома кара с баща си на Боровец в началото на месеца и е доволна. Може пак да я пратим на ски-у-ще на Витоша, само че трябва да ходи събота  инеделя, защото е на у-ще през седмицата.
Дано снега се задържи по пистите и другия месец  Rolling Eyes

# 561
  • София
Благодаря за темата  Hug
Дали някой може да ме посъветва кое е най-доброто (а евентуално и по-евтино) ски училище (или индивидуален учител) за индивидуални уроци (един път седмично следобед). Става въпрос за 12 годишно дете, което не е карало до сега. За сега съм се спряла на Витоша ски. Голямо предимство за мен е и че имат намаление на кабинковия лифт (защото, ако падне сняг, не знам дали бих рискувала да се кача с колата до Алеко).

# 562
Да споделя опит:  в края на декември качихме малкия на ски /на 3 год и 1 месец/ и беше едно хленчене .. не иска въобще да се включи в групата /искам си мама/. Примирихме се и започнах аз да го уча. Ходихме заедно на Мальовица, на Ветровала /на 1 януари беше супер нямаше никой там/.  В събота отидохме пак на Офелиите и му бях казала, че там ще го чака една кака, на която трябва да покаже как се прави парче пица /демек рало/. Дадох го и ... супер: сега само за това говори. Бяхме и в неделя там, като вече го записахме на Мачирски на полудневен пакет, т.е от 10 до 12 за 6 дни.
Успех на всички скиорчета

# 563
  • София
За сега съм се спряла на Витоша ски. Голямо предимство за мен е и че имат намаление на кабинковия лифт (защото, ако падне сняг, не знам дали бих рискувала да се кача с колата до Алеко).

Чудесен пример за нелоялна конкуренция Sad
В Австрия по тази причина е забранено на операторите на лифтове да държат ски училища...

В този ред на мисли, пътят го чистят идеално тази година.

Иначе, училищата държат едни и същи цени.  Ако имаш интерес, пиши ми на лични, мога нещо да измисля.

# 564
Да, Витоша ски на нищо се направиха тази година (и миналата, де.) Дори и да е по-изгодно, толкова ме е яд на тях, че бойкотирам почти всичко тяхно.

# 565
  • София-Лагера
Днес пътя не е бил почистен .
Имаше закъсали коли и бусове.
Същото беше положението и миналата седмица.Даже звънях в общината.
Събота сутринта коли,рейсове с деца се въртяха по пътя.

# 566
  • София
Днес не беше опесъчен като се качвахме, наистина. Но сложихме вериги и се качихме без проблем. За нощното беше Ок.

# 567
  • Варна
Здравейте! Днес купихме екип и ръкавички на дъщеря ни (3 г. и 6 м.), но не можахме да намерим малки размери термо бельо и чорапи. До колко успях да прочета, като за начало не е необходимо каска и очила. Виждам, че повечето сте от София, но все пак - имате ли идея от къде мога да намеря термо бельо и чорапи като за нея. Може и онлайн магазин.

Другото, което искам да попитам е колко време максимално е удачно да прекарваме навън. Знам, че зависи от метеорологичните условия, но се притеснявам от измръзване, изморяване, разболяване. Ние с мъжа ми също сме начинаещи и нямам представа как протича един скиорски ден  Embarassed

# 568
  • София
Да се отчета, пратих щерката на ски училище с Мачирски, организирано съвместно с градината.
За разлика от миналата година, този път всичко беше чудесно. Имаше обратна връзка, показно на наученото, добра организация и даже сертификат. Още от втория ден бяха на влека.
Скоро ще имат пак 5-дневен пакет от градината и смятам да продължим. Тя вече може да кара чудесно за 5-годишна  Crazy

keit, аз поръчах от sportsdirect.com. Ако са добри условията, 2-3 часа за начало е добре.

Последна редакция: сб, 02 фев 2013, 20:47 от kremito

# 569
  • София
Здравейте! Днес купихме екип и ръкавички на дъщеря ни (3 г. и 6 м.), но не можахме да намерим малки размери термо бельо и чорапи. До колко успях да прочета, като за начало не е необходимо каска и очила. Виждам, че повечето сте от София, но все пак - имате ли идея от къде мога да намеря термо бельо и чорапи като за нея. Може и онлайн магазин.

Другото, което искам да попитам е колко време максимално е удачно да прекарваме навън. Знам, че зависи от метеорологичните условия, но се притеснявам от измръзване, изморяване, разболяване. Ние с мъжа ми също сме начинаещи и нямам представа как протича един скиорски ден  Embarassed

Ако сте добре екипирани, без да сте навлечени, можете да изкарате колкото искате. Ако детето се оплаче, че му е студено, можете да се стоплите за десетина минути и да излезете пак. Денят в ски училището за малките протича така: сутрин се кара час и половина, после има един час обедна почивка и следобед още час и половина. В нашето училище конкретно оставяме децата и да си починат, ако се уморят и ги прибираме за малко, ако им е студено. Целта, особено за 3-4 годишните е не да се научат да карат за норматив, а да усетят удоволствието от движението и от планината - т.е. да се запалят, а не да се мъчат, което може да ги откаже от ските за дълго.

Общи условия

Активация на акаунт