Отговори
# 300
При мен въпроса за майчинството не важи, защото то ще е до септември. Та ако има проблем с отпуските ще го пусна през септември. След това или ще работя или ще съм в отпуск, няма майчинство. Все пак ще го запиша. Таксата мисля, че е около 20 лв., ако не ходи детето, а е записано, иначе за всеки ден по 2 лв. или нещо такова. Май така ще е най-добре. Иначе ако взема отпуск, трябва да работя през септември 2 седмици и следващата година май и юни, а кой ще го гледа!? Уффффф, искам да си го гледам до 3 години, но..... ще трябва да го запиша си мисля.
Не знам как са нещата в нашите градини, но не мисля, че има проблем с местата и не се притеснявам, че ще заемем място на детенце с работещи рудители, което повече ще има нужда от градината. И щом може да го отпиша, това е най-доброто решение, засега.
Благодаря, майчета за инфото.

# 301
  • София
antonia, аз не съм се изразила правилно какво имам предвид под записване.

Тук в Сф. има едно 'голямо' класиране април-май. И ако детето се класира, то само се записва - носят се служебни бележки от родителите, акт за раждане, здравно-профилактичнка карта от педи.
А самото тръгване, реалното, е септември. Пускат се изслдвания ( кръв/урина/паризити), носят се тези изследвания + още малко бележки. Тогава вече се дължи и такса.
А ако искаш по някакви причини да си го оставиш в къщи (Сами уж го оставих, за да го пазя за ваксина, не че стана), тогава си. тр. извинителна бележка.

И при тоя сценарий, спиранато на майчинството е септември, а не април, когато само има един 'запис'.

В другите градове не знам как точно са организирани нещата.

# 302
Уф и аз съм в едно двоумене дали да го запиша сега, пък да го пусна по-късно на ясли... Аз така или иначе си ходя на работа за по половин ден, но майка ми го гледа. Дали да не почна да го давам за по половин ден. newsm78 И се притеснявам, че там няма да го изчуркват веднага, трябват бързи реакции... Crazy

Tommelise, пожелавам ти успех и дано нещата с работата ти се наредят както си искаш!

бебчо, как е Ясин? Какво се оказа това с кашлицата?

Книжки да му чета преди сън изобщо не го вълнува моето момче! Повече обича да му пея. Иначе си играе с тях, посочва картинките, знае как правят животните по тях. Бърбори много, направо се обяснява детето  Laughing Но със смисления говор не мога да кажа че има напредък. Беше почнал да прави изречения с по две думи, но о ткак проходи сякаш забуксува говора. Единственото изречение от 3 думи, което каза беше на всеослушание: "тези цици мои", сочейки към гърдите ми, умрях от срам! Иначе напоследък има индикации за самоотбиване и с малко настояване от моя страна мисля, че ще се случи скоро.

# 303
  • София
bubolechence, Ясин се оправи и този път Арзу не пропусна да се разболее Laughing Засега сме добре, имат някаква остатъчна кашлица, която, предполагам, се дължи на стичащия се в носоглътката секрет. Дано да си останат така поне още  десетина дена, че още не сме слагали ваксините, които трябваше да им се поставят на 12-ия месец. Сега хвърчат като луди в къщи, гледам да не им се пречкам, че току-виж ме повалят на земята  без да ме видят Laughing

# 304
Здравейте, момичетааа! Simple Smile И за много години и от мен! Последно миналата година се разписах Laughing.
Ама много бавно ни върви тази темичка... представям си какво ще е като дойде пролетта!

Рали, честито дипломиране! Много успех ти желая нататък!

Ние изпратихме майка ми на 28-ми декември. Е толкова ми беше мъчно.. поревахме си двете на летището Cry. Понеже само аз я изпращах, и като излизахме от къщи Дара като ни видя и двете да излизаме, такъв рев му дръпна, мъжа ми не е могъл да я успокои милата... та взел,че я приспал направо Crazy.

За четенето на книжки - мисля, че повечето на този етап се радват само на картинките. Така или иначе текста почти няма как да разберат, освен ако не са някакви много кратки изречения примерно. Та и Дара е така. Когато ги разглеждаме заедно, й е интересно за доста по-кратко време. Но тя като си седне пред етажерката с нейните книжки и списания, които съм й дала, като ги наизвади всичките около нея на пода.. може доста време да откара, понякога възклицава нещо, говори си.

И дежурно да си се оплача от спането - значи от Нова година насам е някакъв ад!!! Приспим я и тя след малко става, приспим я пак - тя пак става. Будеше се на максимум час #Crazy. Това час и половина да направи - забрави! Почнахме с мъжа ми на дежурства да спим, примерно аз лягам към 9, той ме буди към 12 - 1, за да легне той, понеже пък аз излизам за работа в 6 и нещо, и той пак застъпва. А като си при нея - спане няма! Тъкмо се унесеш (ако изобщо успееш), и тя става Confused. Както и Велизарка преди се оплака с Ники, и Дара през деня си е супер общо взето - не можеш да разбереш, че зъби я мъчат. Но през нощта не я оставят да спи. И то не се буди всеки път с рев, ами просто си става, та почваш да се чудиш зъби ли са или не. Мазах я пак с един хомеопатичен гел, до колкото можех, защото тя вече спеше след поредното накърмване. Не мисля, че много помагаше. Както не помага и кехлибарената огърлица. Абе станах зомби, то не се живее така, откачам направо! Онази вечер реших да й дам парацетамол един път преди лягане, това като последна мярка. Знам, че се дава като се наложи. Спа малко по-добре наистина. Снощи не сложихме, да видим как ще е. Беше не много зле, общо взето както, когато й дадохме парацетамолчето. Вчера търсих лекарката й, за да я питам колко време мога да й давам - няколко дни, седмица, две? Така и не я намерих обаче. Защото при Дара не е като при повечето деца - примерно няколко дни кошмар - избие зъбчето, и се приключва до следващото. При нея са много дълги периоди, и не излизат, и не излизат зъбчетата. Още си е със седем. Като тръгнат кътниците не ми се мисли ooooh!.
Велизарче, а в колко спи Ники дневния си сън? Да не е късничко, и затова да не му се спи по-рано вечер? И аз се опитвам да изтегля часа на Дара по-рано. Сега заспива около 9, но ми е малко късничко, че доста рано излизам за работа сутрин и нямам време да се наспя. Успях няколко вечери да я сложа към 8, което ме устройва идеално. Не ми пречи изобщо, ако почне да става по-рано сутрин заради това. Не знам при вас как е, но определено при нас има един момент - около час-два преди реалното й заспиване, когато се прозява и определено й се доспива, но аз решавам, че е прекалено рано, а и не съм си свършила работата, и не я слагам тогава. Но трябва да я пробвам някой ден да я сложа, когато го усетя тоя момент - може при нея по-ранното лягане да се отрази добре на съня й, знам ли newsm78.

Иначе си е добре детето. Още не казва почти нищо смислено, дори мама и тати. Имитира няколко животни, и това е за сега. Много й харесват думички с "б", и тях все се опитва да ги изрече.
Днес се научи вече как да се храни сама с лъжичка, така че откриваме сезона на голямата мацаница Simple Smile.
Доста са й изпръхнали бузките (особено едната Crazy), а и на места и крачетата, и ръчичките, откакто застудя времето есента. Зехтина помага малко, но временно. И се чудя с какво да я мажа, но да не е някаква химия. Някой да има идеи?

Ние чакаме някой от свекърите да дойде до края на месеца, да помага за 6 месеца. Най-вероятно ще е пак свекър ми. Аз предпочитам да дойде свекърва ми, но тя е с ревматоиден артрит на ръцете, та се чуди какво да прави... иначе толкова й се идва на жената.

# 305
Люляче, през деня заспива съм 14 - 14.30 и го оставям час и половина. В повечето случаи до 15.30 - 16ч. Но снощи си заспа в 22.20, което е по-добре от 23ч. Доста по-поносимо! Иначе спрях да давам всякакви хомеопатични за зъбите - Калкарея, Хамомила, Дентокинд, Имунокинд.... и не виждам кой знае каква разлика. Но и в момента не го мъчат. Не знам дали има зависимост между съня и зъбите, може да са просто по-емоционални. Свекърва ми цяла бременност ми говореше - "Моля се да не е ревлив като баща си". Много е плачел мъжа ми, не е спял изобщо, на 15 мин. се е будел и това докато навършил 4 години. Много успокоително  Sad Tired
Но аз през деня си почивам, не знам как бих издържала ако работех и не спях.
Какво да ти кажа, освен търпение не знам какво друго ще помогне, знам че е обезкуражително, но явно трябва да отмине. Можем само да се надяваме да е по-скоро!

# 306
Здравейте и от нас !Ние сме добре , растем и ставаме все по - палави.
Книжки разглеждаме , но не иска да слуша да му чета ,по скоро да му казвам виж каката има котенце и го гушка и така нататък .Иначе по цял ден сме или на компютъра да слушаме детски песнички и нищо друго или на книжките с животни.
Браян ляга към 11 чак и става към 9 сутринта , но мен ме устройва Simple Smile през деня спи различно час два  и ляга различно към 2 3 следобед обикновено

# 307
Единственото изречение от 3 думи, което каза беше на всеослушание: "тези цици мои", сочейки към гърдите ми, умрях от срам! Иначе напоследък има индикации за самоотбиване и с малко настояване от моя страна мисля, че ще се случи скоро.

bubolechence, посмях се с дългото изречение на твоя син Laughing.
Обаче за пореден път се изумявам колко са напред някои деца в говорно отношение, не е истина просто!

velizarka, съмнявам се да има някаква наследствена връзка това будене. Явно си се будят прекалено често от зъбките. Сънят и при възрастните, и при децата е на цикли. То и ние възрастните се будим, но често е съвсем несъзнателно, и бързо заспиваме пак. Докато децата като мойта Дара не знаят как да заспиват сами, и там е големия проблем. А като добавим и зъбите и става... ooooh! А тази нощ при едно от ставанията Дара ревеше и си сочеше устичката. И аз в тъмното викам да не се е ударила нещо, да не се е прехапала.. Сега преди малко пак - като я кърмех да заспи обеден сън, отдръпна се от гърдата, ревна и си сочи устичката. Викам си охоо, ясна е работата - детето вече само си показва, че го боли там. Сега две нощи не сме й давали парацетамол - спането й е горе-долу. Но се редуваме с мъжа ми, че иначе не става. Наистина като се ходи на работа е ужасно. А мойта работа е лека, представям си ако ми беше някаква отговорна по цял ден, просто не виждам как може да се работи, то не си човек Confused.
А да ти кажа, снощи успях да й хвана по-ранния момент вечерта, в който показва признаци, че й се спи, вместо да чакам час-два по-късно, когато става с голям зор понякога. Вярно, че беше дълго приспиване, щото не искаше да ми пусне гърдата един час Crazy, но все пак заспа в 7:20, вместо някъде между 8 и 10. Е, тази сутрин не можа да заспи вече след 6 без нещо, можеше и още половин - един час да откара, но за мен, както казах вече, е по-удобно по-ранното лягане. Ти може да се опиташ да му изместваш заспиването с по 15-20 минути всеки ден, и така неусетно за него, ще го издърпаш по-рано лягането. Би трябвало и следобедния сън да се измести от това де.

sniiskio, гледам ти лентичката - още няколко дни и си в деветия Simple Smile! Аз Дара я родих като бях 36 с. и 3 дни. Браян кога се роди, около термина или? До някъде било показателно кога се ражда и следващо дете, затова питам.
Оо, и ние много слушаме детски песнички, а и всякаква друга музика. Имам си и на компа детски песни, но много често пускам и от тук http://www.svilendobrev.com/detski/zvuk/pesnicki/. Руските също много ми харесват там. А има и най-различни приказки в дясно, това за по-натам де. Въпреки че сигурно някои дечица биха се приспивали с тях и сега, въпреки че не ги разбират още.

# 308
бебчо, ама то един филм е при вас просто ooooh! Да се чудиш за кой по-напред са се притесняваш. дано поне на Арзу ѝ мине по-бързичко!

Люляче, много изморително е това да не спиш нощем. Мисля, че дори повечко дневен сън не може да замести добре пълноценния нощен, но какво да се прави - такове детенце ти се е паднало Hug
У нас също настава голямо мацане при хранене  Tired В чудо се виждам...  вече изобщо не седи на столчето си, трябва да е максимално близо до нашата маса, да има прибор в ръката и да бърка в чиниите. Вече по-успешно си уцелва устата, но ако продължава така ремонтът при нас ще е належащ Laughing
За говора - изобщо даже не е напред вече моя. Thinking Такова назадване е откак проходи, че си мисля дали да не се притесня вече. Joy Крепи ме мислълта, че не могат да се съсредоточат върху повече от едно нещо, прекалено са малки. Та - или ще се ходи, или ще се говори! hahaha

# 309
Люляк Браян се роди на термина Simple Smile
Ние си пускаме от вибокса и които харесаме слагаме в любими , гледаме и някои детски като Маша и мечока  Simple Smile

# 310
  • София
Люляк, при мен Лора се роди 4 дена след термин, а Сами - 16 дена преди термин. От това ник'ви прогнози не мога да направя за 3-тото (ако изобщо се навием де)  Mr. Green

Бих се навила, ако не бяха такива болести.
Сега - уж Сами хремяса към срядата, от вчера е спокоен, но пък Лора се разкашля. И тази сутрин сестрата в градината казала, че май гърлото не е много читаво, но че ще я пусне  Tired
Егати въртележката от кашлици и сополи. Пак добре, че не ми ги карат тежко, с някакви усложнения. Но нервите и притесненията си стоят.

bubolechence, и на мен ми хареса изказването на малкия Simple Smile
Моят, ако говореше, предполагам, че ще каже същото. Никакви признаци на отбиване не дава, а почвам вече да слухтя дали няма да реши да се откаже, че ми идва малко в повече.

# 311
Здравейте, мацки. Не съм писала от една камара време. Като гледам, обаче и вие не сте супер активни. Сигурно повечето работите вече... Аз си седя вкъщи да си гледам човечето, а по всяка вероятност за втория му рожден ден ще му подарим братче или сестриче Simple Smile. Казвам, по всяка вероятност, защото още не съм ходила на съответните прегледи, имам само познатите симптоми и няколко положителни теста, а по мои сметки вече трябва да съм около 9-та г.с. (лекарката ми е в отпуска и за това не съм отишла до сега).
Как са ви човечетата? Има ли още кърмещи?
При нас на дневен ред е отбиването, преди всичко, защото кърмата много намаля, откакто забременях, а и гърдите ми са чувствителни, така че кърменето далеч вече не е приятното гушкане, което беше. Проблем ми е, че малкият изобщо не проявява признаци да започва да спи по цяла нощ, както ме уверяваха, че ще стане щом спра да го кърмя нощем. Пак си се буди в същите часове, когато го кърмех и понякога се тръшка така половината нощ без да може да заспи като хората. Не си търси гърдите, което ме радва, но определено не спи спокойно. Може и да е още рано, само от около седмица съм спряла с нощното кърмене, ама знае ли човек... А как ще махна кърменето за заспиване, идея си нямам... виж, него си го търси. А го гушна и веднага си върти главата с отворена уста да засуква... може би баща му ще го приспива, не знам.
Стана малко дълго, ама да си кажа и това. След обяд отиваме пак при зъболекаря да доизрежат на дребното късата юздичка между устната и венеца отгоре. Като знам какъв ужас изживях предния път, направо не смея да си представя как ще го понеса още веднъж, но трябва да се направи. Зъбките му отгоре са раздалечени и ако не изрежат юздичката ще останат така и постянните зъбки занапред. Не бих искала да му причинявам това... Така че - стискайте палци да мине леко и без много драми!

# 312
  • Варна
Щица, много ми е приятно да те "видя"! Браво за ентусиазма и смелоста за братче или сестриче! А защо не и за двете? Grinning Стискам палци всичко да мине гладко и успешно и днес и до септември! Hug
v_spasova, сезона е такъв - болен. А и като са двама си въртят "екстрите" един на друг. По-добре така леко да ги карате. И у нас нещо такова се получава, но аз поне си работя от в къщи и не ми е така стресово.

# 313
  • София
Ей Щица, май на теб ти хареса да си гледаш Девичка и пак целиш същата зодия (ако не бъркам) Simple Smile
Дано да няма проблеми и всичко да е наред.

antonia, не знам вече. Реве ми се, ама много. Не съм и предполагала, че ще е толкова гадно с тези болести.
Сами не е отбит още, давам клеева тинктура, почнах да давам и самбукус. Ефектът май е, че минава като че ли по-леко...
Което като цяло не е зле де, но не ми върши работа понеже малкият трябва по някакъв начин да го задържа здрав към март месец - тогава може би ще оперираме.

В края на седмицата децата са канени за 2 рд-та. Малко кофти сезон за сбирки с деца, но пък Лора така се радваше като избирахме подаръци, че се надявам да е ок за събитията.

# 314
Мдам, не е лошо да си гледаш дева, поне до момента кой знае какви зорове с бъдещия батко не сме имали. А това второто се получи случайно (изобщо не подозирах, че може толкова лесно да стане, при положение, че баткото го мъчихме 3 години) и уцелихме да е в същия период, просто, може би 2 седмици по-рано. Ако избърза с раждането около седмица може и да е лъвче... Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт