БЪРЗИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ-хранене и захранване-15

• 25 037
  • 748
  •   1
Отговори
# 435
Линда, 5-7 дни е ок.

# 436
А ти какъв сухар си давала досега?
Домашен сухар от купешки хляб по БДС е в пъти по-удачен като състав от готовите сухари, които имат изобилие от адитиви.
Ако детето не е захранено с нещо в готвеното на кухнята, то се дава постепенно. По-добре е да е захранено с всичко.
Използват прясно мляко или сухо такова. Добре е да го въведеш предварително или да дадеш от нишестетата на кухнята 2-3 лъжици първоначално.

Мерси много.   bouquet
Давала съм само на Хип от сухарчетата.А ако от готвеното дам 2 дни,значи ли че е захранена? (аз въвеждам по 2-3 дни,нова храна,ако не е алерген).И от годинката мога ли да захраня с пр.мляко под някаква форма и с белтък? Лошото на ДК ,(държавните) е че е обща храна от 10м до 3 години.А и незнам дали дават съставките на менюто,както частните.Все си мисля ,че с нещо все ще изпусна да я захраня.

# 437
Ние се запекохме много от оризовата каша ( на Лактана беше). Затова повече не давам.
Момичета, искам да ви питам при даването на месно пюре нали не трябва да има мляко(АМ)? Тъй като изяждаме едва половин бурканче пюре и после си иска млякото какво да правя?

# 438
Момичета колко дена трябва да давам жълтък, до какво количество..че да премина на цяло яйце с белтъка.
давах жълтък през ден по 1/4  в рамките на 8 дни-т.е спазила съм правилото за 5-7 дневно захранване май Rolling EyesДостатъчно ли е..преди да премина към белтъка?
Мариета....ние борихме АБКМ.Все още малкия не яде всичко.Момичетата са ти дали страхотни съвети...аз почти няма какво да добявя..
Питаш дали при АБКМ може да има само диария без обриви-ДА може.Ние така бяхме.Дано при вас да не се окаже това а да е грешка в захранването.Сега трябва да стабилизираш наранената чревна лигавица на малката.
Като гледам са ви изписали нисколактозно мляко-явно се съмняват за Лактозна непоносимост...знам ли Rolling Eyes
Трудно ми е да коментирам пък и не съм лекар..но доста информация прочетох покрай малкия за АБКМ.Според мен потърси и друго мнение...с тези симтоми търси добър детски Гастроентеролог.
Ако има нещо питай Hug

Последна редакция: пт, 13 яну 2012, 22:57 от Бъни

# 439
lizi_beti, в кухните не готвят с много различни неща все пак.
Започни да й предлагаш готвена храна - супи и манджи. Просто да свиква с вкуса им.
Прясно мляко и яйчен белтък се дават след 12 месеца.
Прясното мляко можеш да го въведеш с млечен крем, приготвен от теб. Яйчен белтък - аз лично мисля, че най-удачен е вариант с твърдосварено яйце. Така контролираш и постепенно увеличаваш количеството, като следиш за реакция.

# 440
Ох трябва да се записваме на детска кухня ,че ще се връщам на работа и ми е мътна индия .Ако запиша моята дъщеричка на детска кухня от 1 г.и не е захранена с някоя съставка ,какво се прави? Дава се директно на тази възраст или трябва да се захрани първо няколко дни с нея? И какво мляко използват-прясно ли?(предполагам ,че да но да питам.).Както и откога мога да давам сухар от обикновен хляб(по БДС например)
Точно с този проблем се сблъсках наскоро. Ето това много ми помогна:
Има ли значение кое ще въведа първо - белтък или прясно мляко?
Може ли да го направя сравнително скоро (5-6 дни) едно след друго?

Ето това намерих по темата:

Възраст за белтък
Белтък = 1 год.
Това е стандартна препоръка в детското хранене.
Има някои препоръки за цяло яйце около 10 м., но като цяло няма разминаване по въпроса, за разлика от други по-особени храни.

Алергия
Белтъкът е много силен алерген – именно той е причината яйцата да бъдат сред най-силните хранителни алергени при децата.
Една от причините за по-късно въвеждане на жълтъка е вероятността за белтъчни следи върху него.
По принцип алергията към белтъка и към яйцата като цяло може да бъде израстната.

Начин на въвеждане
Въвежда се задължително в храна и малко количество – застройка, сладкиш и пр.
Чак след това се дава белтък от варено яйце или храна с повече цели яйца (бъркани яйца, принцеси и др.).

Хранителна ценност
Белтъкът е силен алерген, но и ценна храна.
Няма смисъл да се изключва прекалено дълго от менюто без основание.

За прясното мляко:
Първо в храна - каша, застройка, крем, палачинка, кекс и т.н.
После - директно за пиене.
Това се отнася най-вече за възрастта непосредствено след 1 год.

При по-големи дечица не е нужно да бъде толкова предпазливо. Но тъй като прясното мляко за директна консумация може да предизвика както разтройство, така и запек, добре е да се пробва каква ще бъде индивидуалната реакция с постепенно увеличаващи се количества в рамките на 2-3 дни.

Според мен може първо прясното мляко, после белтъка Peace

Въвеждам ги постепенно с храната от ДК, не успях преди това, но не виждам проблем - там количествата са малки (а и аз не давам целите порции в началото), разредени са и така...

# 441
Мерси.  bouquet

# 442
моми4ета днеска правим три дена от както му давам картофено пъре може ли ве4е да му сложа малко жалтък или да из4акам Thinking тези дни му свариавах картоф4е и му слагах млиако сега мъ купих на овко картофено да видим дали 6те му хареса  newsm78 но вапроса ми е с жълтъка или е рано о6те Thinking newsm78

# 443
Много е рано.Жълтък се дава някъде след 7-ми месец.

# 444
  • София
ivana8444, много, много е рано за жълтък. Най-най-ранната възможна възраст за въвеждането му е след навършване на 6 месеца. При това, препоръчително е да се изчака до 8-мия.

# 445
Мога ли да давам  глутен 2 пъти дневно?

# 446
Може.
Хм, странно. Дори старата школа не препоръчва жълтък толкова рано...

# 447
  • ту тук, ту там
Момичета, отчайвам се вече! Синът ми не иска никаква твърда храна! Нищо! И насила не успявам да му натикам лъжицата! Това продължава вече много време, психически не издържам! Едно от притесненията ми е, че така не мога да въведа никаква нова храна, а времето си минава... Още не съм въвела всички глутенови, млечни не съм, само малко извара съм опитала да пробутам, ама не смея да я смятам за въведена! Иначе е на кърма, исках към годинката да го отбия вече, но се плаша как ще стане това изобщо. Баща му успява да му пробута по някоя лъжичка, ако мен ме няма, но няма как той да го храни, защото не си е вкъщи в часовете за хранене! Дано не сметнете, че постът ми е неуместен за тази тема, но реших, че има резон да споделя точно тук! Дайте ви съвет, моля ви!
П.С. BLW не мога да практикувам, нямам условия, предлагам само купени пюрета и готови инстантни каши! (живеем в хотел)

# 448
Микеланджела, точно на 4м старата школа препоръчваше жълтъка.  Tired

# 449
Здравейте! Въпросът ми е от кога може да се дава на бебето прясно мляко? Прясно мляко в крем супите, в кремчетата и като питие. Ние сме на почти годинка.  chef

Общи условия

Активация на акаунт