Примерна схема за захранване - 32

• 88 825
  • 789
  •   1
Отговори
# 135
Здравей:) Ами ти нали си го захранила на 4.5 месеца с каша? Значи си въвела кашата. Въвела си и зеленчуците и плодовете. Според мен сега следва да въведеш месото. Моето бебче също го захраних на 4.5 месеца със зеленчуково пюре, след месец въведох месото, след две-три седмици въведох кашите безглутенови - елда, ориз и царевица, а от няколко дни му давам и плодово пюре (започнах със слива и круша, за регулирането на стомаха му, че имахме проблем с изхождането). Всяко дете си е индивидуално и не се шашкай да търсиш прилики и разлики. Вярно е, че има основни принципи в захранването, но има и различни школи, а и най - вече всяко дете е различно. Примерно аз въведох плодовете по-късно, защото моето бебе имаше рефлукс доскоро и плодовата киселина допълнително щеше да му раздразни нежното стомахче, а пък плодов сок смятам мноого по-нататък да давам пак по тази причина.Смятам да въведа глутена с попарата след навършване на 7 месеца. След 8-я месец мисля да въведа жълтъка. Цитрусите мисля след годинката. Даже с ябълката смятам да забавя точно пак заради доскорошния рефлукс. Успокой се и следвай инстинкта си. Щом си изчела толкова много неща за захранването, няма как да объркаш, особено щом знаеш основните правила. Още повече, че нашият педиатър казва, че до една година бебето е КЪРМАЧЕ, тоест основната му храна, която му носи най-голямата полезност е кърмата, а всичкото останало захранване е, за да се запознае бебето с основните вкусове,не толкова да се нахрани. Идеята е не толкова да донесем ползи със захранването, колкото да не нанасяме вреди:) Успех и не се шашкай.
P.S.  Ако се питаш, защо пък толкова късно съм дала каша, а не съм започнала с нея - то е защото моето бебе наддава прекалено добре:))) и идеята беше да не го "помпаме" допълнително с каши отрано:)

Последна редакция: ср, 14 дек 2011, 11:05 от margonci

# 136
 Hug
Цитат
Ами ти нали си го захранила на 4.5 месеца с каша? Значи си въвела кашата
да, точно това щях да питам, ама нещо се отказах. Значи съм въвела кашата. Супер. И сега започвам месо, след което глутен. Към 6,5 месеца ще въведа месо, после към 7,5 глутен. Иначе да знам, че основната храна до годинка тярбва да е млякото, затова питам по-скоро за такива принципни неща.  Peace
Цитат
P.S.  Ако се питаш, защо пък толкова късно съм дала каша, а не съм започнала с нея - то е защото моето бебе наддава прекалено добре:))) и идеята беше да не го "помпаме" допълнително с каши отрано:)
Аз пък, започнах с каша, точно защото не наддаваше, но при нас беше, защото нищо не ядеше, в резултат на една кошмарна стачка, която така и не преодоляхме и която продължи няколко месеца. Едва устискахме до 4 мсец да започнем с каша, за да може покрай нея да си яде кърмата. [/size]

# 137
Здравейте!
Моето дете е почти на 8 м. Захранена е от 6 м. и вече познава картоф, морков, пащърнак, тиква, тиквичка, броколи, спанак, карфиол, ориз, елда, грах, праскова, ябълка, круша, дюля.

Предложих зелена чушка, но на втория ден и се поду и зачерви оченцето. Преди 2 дни и предложих пюре със сладка царевица и днес пак е с подуто оченце и обрив на рамото. Може и да не е от тях, но аз друга причина не намирам.

Искам да я захраня с овесено брашно (заради глутена) Приемам съвети и рецепти Simple Smile Някъде четох, че за да се разбере дали детето е алергично към глутена трябва 1 месец да приема глутенова храна, така ли е  newsm78

# 138
Предложих зелена чушка, но на втория ден и се поду и зачерви оченцето. Преди 2 дни и предложих пюре със сладка царевица и днес пак е с подуто оченце и обрив на рамото. Може и да не е от тях, но аз друга причина не намирам.
Какво казва педиатъра ви?
Искам да я захраня с овесено брашно (заради глутена) Приемам съвети и рецепти Simple Smile Някъде четох, че за да се разбере дали детето е алергично към глутена трябва 1 месец да приема глутенова храна, така ли е  newsm78

Мисля като каша и с добавка на плодове  newsm78
За това да продължи 1м - то като въведеш храна нали продължаваш да си я даваш и след периода на въвеждане или въпроса е дали да въвеждаш други храни след овеса?

# 139
След колко време след първия прием на кашата мога да въведа друга храна  Grinning

# 140
Цитат
След колко време след първия прием на кашата мога да въведа друга храна  Very Happy
Аз изчаках 20 дена, даже месец  Peace

А защо при въвеждането на месото трябва да се дава всеки ден?  newsm78

# 141
Мира:)  въвеждах нова храна през 4 дни, напълно достатъчно е. Аз започнах със зеленчук през 4 дни и на 21 ден въведох и месо. После чак дадох плод, после млечни, глутен и така.

ж, напротив, дава се през ден, редува се със зеленчуково, после като въведеш жълтък се редува с него. Месо се давам всеки ден след годинка и нагоре.

# 142
Хм... странно. Аз от ук чета http://september2008.multiply.com/journal/item/66/66
"Когато се въвежда, месото се дава всеки ден. След това се редува през ден със зеленчуци (и жълтък, когато се въведе)"  newsm78
И аз се зачудих защо се дава всеки ден докато се въвежда, а после през ден. Явно аз нещо не съм разбрала.  Thinking
Тук прочетох и за кашите, че трябва 15, 20 дена разлика между кашите и другата храна. Аз го спазих, но моето дете беше много мъчнико, 4 месечно. Ако е по-голямо може би и аз щях по-малко време да оставя.

# 143
kilimiotluna не знам какво си чела, но това ми го е казал неонатолог-педиатър и аз следвам нейните съвети. Не съм чела книжки, нищо. Каши не помня по колко съм давала в началото, но др беше по 4 дни.

# 144
Цитат
kilimiotluna не знам какво си чела, но това ми го е казал неонатолог-педиатър и аз следвам нейните съвети.
Да. И нашата педка каза да давам месото през ден. Просто прочетох това и се зачудих.  Thinking Иначе и аз принципно давам нова храна през 3, 4 дни. Само след като захраних с каша, изчаках около 20 дена  Peace

# 145
Да се запиша, че са ми поизбледнели спомените за захранването отпреди 3 години Flutter

# 146
  • Асеновград
Запис да следа и да чета.
Предстои ни захранване , а от преди 7г. доста неща са се променили, пък и аз съм забравила почти всичко.

# 147
Има ли значение кое ще въведа първо - белтък или прясно мляко?
Може ли да го направя сравнително скоро (5-6 дни) едно след друго?

# 148
  • Асеновград
Момичета ние започнахме захранването с пюре от тиква.
Засега всичко е наред, вече втори ден.Според мен и харесва.
След няколко дни ще дам и морков.

# 149
Има ли значение кое ще въведа първо - белтък или прясно мляко?
Може ли да го направя сравнително скоро (5-6 дни) едно след друго?

Ето това намерих по темата:

Възраст за белтък
Белтък = 1 год.
Това е стандартна препоръка в детското хранене.
Има някои препоръки за цяло яйце около 10 м., но като цяло няма разминаване по въпроса, за разлика от други по-особени храни.

Алергия
Белтъкът е много силен алерген – именно той е причината яйцата да бъдат сред най-силните хранителни алергени при децата.
Една от причините за по-късно въвеждане на жълтъка е вероятността за белтъчни следи върху него.
По принцип алергията към белтъка и към яйцата като цяло може да бъде израстната.

Начин на въвеждане
Въвежда се задължително в храна и малко количество – застройка, сладкиш и пр.
Чак след това се дава белтък от варено яйце или храна с повече цели яйца (бъркани яйца, принцеси и др.).

Хранителна ценност
Белтъкът е силен алерген, но и ценна храна.
Няма смисъл да се изключва прекалено дълго от менюто без основание.

За прясното мляко:
Първо в храна - каша, застройка, крем, палачинка, кекс и т.н.
После - директно за пиене.
Това се отнася най-вече за възрастта непосредствено след 1 год.

При по-големи дечица не е нужно да бъде толкова предпазливо. Но тъй като прясното мляко за директна консумация може да предизвика както разтройство, така и запек, добре е да се пробва каква ще бъде индивидуалната реакция с постепенно увеличаващи се количества в рамките на 2-3 дни.

Според мен може първо прясното мляко, после белтъка Peace

сладката мими, успех със захранването Hug

Общи условия

Активация на акаунт