Въпроси към Класически хомеопати 19

• 46 630
  • 733
  •   1
Отговори
# 150
И как да не мога да оценя Дора Пачова?  #Crazy Веднага я оценявам.

Изшращала съм хора при нея, защото имах наблюдение, че е добър хомеопат, който работи както трябва. Ами не е, нещо се е объркала - раздава гранули и не дава инструкции за тяхното разтваряне.  #Crazy  Само с ходене по ашрами не става. Факт е, че е в нарушение на принцип, основен принцип. И тя е преподавател и обучава други  #Crazy  Веднага я оценявам, като стой та гледай.

Аз от Люк Де Шепар гледам и от Давид Литъл - те така остро срещу нарушаващите принципите и аз по тяхната свирка  Grinning Grinning Grinning

# 151
Аз пък исках да падна от стола като разбрах от теб, че" Хронични болести" на Ханеман го няма преведно на български.  Joy Смешките нямат край.

Александър, ти на руски ли го чете или в оригинал? hahaha

П. С. За протокола Sulphur съм. Wink

# 152
И как да не мога да оценя Дора Пачова?  #Crazy Веднага я оценявам.

Изшращала съм хора при нея, защото имах наблюдение, че е добър хомеопат, който работи както трябва. Ами не е, нещо се е объркала - раздава гранули и не дава инструкции за тяхното разтваряне.  #Crazy  Само с ходене по ашрами не става

Спорила съм преди години за сухите гранули. И пак мога да го направя, но не ми се занимава да убеждавам, че хомеопат с опит може да прецени кога се е изчерпал напълно импулса от въпросната единична доза и може да се даде отново суха форма, и кога има нужда от създаване на допълнителни импулси върху предишната доза (с повторения), когато няма начин да се даде по-висока потенция заради разликите в динамиката на пациента и на лекарството.

Както и да е, не смятам да навлизам в подробности, защото материята е сложна и нееднозначна, за да се обобщи. Аз лично не се съмнявам в уменията на Д. Пачова. Когато ти някой ден можеш да се похвалиш с нейните успехи, може би ще си в състояние да критикуваш предписанията и. Но пак казвам, ако избягаш от статуквото и престанеш да се взимаш толкова на серозно. Всъщност - в случай, че.. Simple Smile

# 153
  • Варна
Аз може ли да кажа от какво се дразня като пациент. Натъртвате непрекъснато как трябва пациентите да се интересуват и информират. А като зададем въпрос дали едно нещо е доказване например, получаваме овикване какво изобщо питаме тук, да вървим при хомеопата си. Добре де, тази тема се казва "Въпроси към хомеопати". Щом не може да питаме тук, защо изобщо я има?! Пишете на модераторите тогава да я изтрият!
Другото, което много ме дразни като пациент е, че доста пишещи тук представят хомеопатията много идеалистично - все едно всеки хомеопат в БГ има по 20-на пациента само, знае историята и симптомите им наизуст и е в състояние непрекъснато, дори по тел., да следи кое как се е променило, дори без да поглежда записките си. Ако вие сте такива хомеопати, евала! Но болшинството не са. Аз поне не познавам такива. И сега какво? Да се откажа от хомеопатията ли?
Третото, което не проумявам, е защо толкова прекалявате с това изписване на лечение само и единствено и само на принципа на конституцията. Пресен пример: Имам внезапно появил се съвсем нов остър симптом (не се ли казва така?). Ама неее, изобщо да не си помислям да се хващам за него, картината ми изобщо не е променена от това, че недоспивам, крива и изнервена съм. Моят хомеопат не мисли като вас. И до момента не сте успели да ме убедите, че греши в това. Имам чувството, че всички врагове на хомеопатията не могат да й навредят толкова, колкото се плюете вие един-друг, кой колко не разбира и кой колко е над другите.
Това е моята гледна точка на пациент, който търси съвет и лек, не искам да ставам специалист в хомеопатията. Специалист съм си в моята област.

# 154

Спорила съм преди години за сухите гранули. И пак мога да го направя, но не ми се занимава да убеждавам, че хомеопат с опит може да прецени кога се е изчерпал напълно импулса от въпросната единична доза и може да се даде отново суха форма, и кога има нужда от създаване на допълнителни импулси върху предишната доза (с повторения), когато няма начин да се даде по-висока потенция заради разликите в динамиката на пациента и на лекарството.

Както и да е, не смятам да навлизам в подробности, защото материята е сложна и нееднозначна, за да се обобщи. Аз лично не се съмнявам в уменията на Д. Пачова. Когато ти някой ден можеш да се похвалиш с нейните успехи, може би ще си в състояние да критикуваш предписанията и. Но пак казвам, ако избягаш от статуквото и престанеш да се взимаш толкова на серозно. Всъщност - в случай, че.. Simple Smile

Тъй ли? Всеки ден по 5 гранули под езика - за 2 седмици. Голяма преценка на импулса, няма що  Mr. Green

# 155
К'во ти пречи че на Пачовска и процъфтява бизнеса? Laughing А тя на какъв език ли е чела "Хроничните болести"? Тя поне май знаеше език различен от родния си. hahaha

Лавендер, тези приказки за ограмотяване на населението са като "об стенку горохом". Успех с ентусиазма. Laughing

П. С. Чак сега си отговорих на въпроса, който ме терзаеше от много време-как да си избера хомеопат, а отговорът бил толкова прост. Питаш ги само: "Извинете, можете ли да ми заемете "Хроничните болести" на Ханеман?   И оттам  вече чувам отговора "Койе? newsm78"

# 156
Другото, което много ме дразни като пациент е, че доста пишещи тук представят хомеопатията много идеалистично - все едно всеки хомеопат в БГ има по 20-на пациента само, знае историята и симптомите им наизуст и е в състояние непрекъснато, дори по тел., да следи кое как се е променило, дори без да поглежда записките си. Ако вие сте такива хомеопати, евала! Но болшинството не са. Аз поне не познавам такива. И сега какво? Да се откажа от хомеопатията ли?

Такъв е моят хомеопат и определено няма 20 пациента, а доста много повече. Когато съм била при него и се е случвало някой да се обади за спешен случай - пита за името, въвежда си го в софтуера, зарежда си реперторизациите и иска да му опишат подробно симптомите, това което вижда човек. След това затваря и казва че ще се обади след малко. Преглежда бързо случая, прави реперторизация и до 5 минути се обажда с инструкции или да зададе допълнителни въпроси. Ходи непрекъснато и навсякъде с таблета си и винаги има достъп до всички свои случаи, реперториуми и материи медики.

Всички трябва да са така, всъщност той не е единственият има и други.

Не всички били такива? Ами какво правите при тях? Дай да пием все пак хомеопатия, понеже е нежната медицина и е само с природни продукти, а не химия.  #Crazy

Третото, което не проумявам, е защо толкова прекалявате с това изписване на лечение само и единствено и само на принципа на конституцията. Пресен пример: Имам внезапно появил се съвсем нов остър симптом (не се ли казва така?). Ама неее, изобщо да не си помислям да се хващам за него, картината ми изобщо не е променена от това, че недоспивам, крива и изнервена съм. Моят хомеопат не мисли като вас. И до момента не сте успели да ме убедите, че греши в това. Имам чувството, че всички врагове на хомеопатията не могат да й навредят толкова, колкото се плюете вие един-друг, кой колко не разбира и кой колко е над другите.

Че кой ви говори само за конституционално предписание. Това е само един от възможните поне десетина подхода към един случай, десетина за които се сещам на прима виста. Всеки случай изисква конкретен подход към него. В един случай новият симптом "лежи" върху конституцията и конституционаното лекарство покрива този симптом. В друг случай новият симптом, ако е непознат вероятно става дума за доказване. В трети случаи новият симптом не се покрива от конституционалното лекарство и изисква остро (интеркурентно) предписание.

Последна редакция: ср, 21 дек 2011, 21:34 от Lavander

# 157
 Grinning

Последна редакция: ср, 21 дек 2011, 21:52 от Lavander

# 158
Третото, което не проумявам, е защо толкова прекалявате с това изписване на лечение само и единствено и само на принципа на конституцията.

Конституцията също е условно моментна, защото всеки човек в основата си е динамична натура. Нов сиптом обаче трябва да се докладва на хомеопата задължително. Има две възможности - да не присъства в картината на лекарството - означава нова (пробуждаща) причина - или да е провокирана от него (доказване). Има и още варианти - човекът да няма спомен, че някога е имал този симптом, ако е било отдавна или проявата на т.нар. доказване да е временна и краткотрайна. Има подобни случаи и често те отминават след второто предписание, когато се прави оценка на първото. Да, има възможност хомеопат да не вземе под внимание новия симптом и да назначи неправилно повторение или по-висока потенция отколкото е нужно, но рядко се случва новите симптоми да не преминат от самосебе си. За тази цел трябват изключително некадърен хомеопат или рядко чувствителен пациент.

Тъй ли? Всеки ден по 5 гранули под езика - за 2 седмици. Голяма преценка на импулса, няма що  Mr. Green
Не коментирам боаронските предписания - те са ясни.  ooooh!
И мисля, че поне по отношение на теб съм се намесвала доволно рядко, когато осезателно прехвърлиш границите. Защо толкова упорито отказваш да осъзнаеш, че имаш проблем??  Rolling Eyes

# 159
Тъй ли? Всеки ден по 5 гранули под езика - за 2 седмици. Голяма преценка на импулса, няма що  Mr. Green
Не коментирам боаронските предписания - те са ясни.  ooooh!

Е да, но излезе, че и Пачова така практикува...

# 160
Пресен пример: Имам внезапно появил се съвсем нов остър симптом (не се ли казва така?). Ама неее, изобщо да не си помислям да се хващам за него, картината ми изобщо не е променена от това, че недоспивам, крива и изнервена съм. Моят хомеопат не мисли като вас. И до момента не сте успели да ме убедите, че греши в това. Имам чувството, че всички врагове на хомеопатията не могат да й навредят толкова, колкото се плюете вие един-друг, кой колко не разбира и кой колко е над другите.

Бих се радвала по принцип всички да се обръщат с въпроси предимно към хомеопатите си. И аз се чудя защо е тази тема, но реших, че може да се дават линкове или изобщо инфо, което да ограмотява някакси. В България хомеопатията е сравнително млада (като изключим възрожденския период) и много хора нямат опит какво и как да наблюдават, особено при хронични заболявания. Обаче и моето впечатление е подобно на твоето.  Confused

# 161
А пък аз си мисля, че никой не е длъжен да разбира от всичко, така както моят хомеопат не разбира от моята работа. Та затова си мисля, че след като имаме въпроси, най-добре е да питаме хомеопата си. Наистина хомеопатията в България е млада и неопитна, но е по-добре и за хомеопата ни да споделим с него притесненията си. Ако искам да дам сироп за кашлица на детето си, защото "не съм се излекувала и не съм се ограмотила", не е ли по-добре хомеопатът ми да знае това, за да продължи адекватно, а не да се чуди какво и защо е станало?

# 162
И какво сега - "Хроничните болести" има ли ги на български или не; а на английски? Какво изобщо се разглежда там и полезно ли е за аудиторията- нехомеопати или да не ги мисля?

# 163
"Хроничните болести" ги няма на български. Има ги на английски, на немски и на всякакви други езици. Ето линк; първа част е философската с номерираните афоризми, втора част е материя медика: http://www.homeoint.org/books/hahchrdi/index.htm

Скоро издадоха на български "Лекции по философия на хомеопатията" на Кент. Като казвам скоро имам предвди пред месец, може би и мисля, че вече е изчерпана. Познайте защо? Mr. Green Но ее хубаво, че са си ги купили нашите хомеопати, малко да се ограмотят, при все че би трябвало да са ги учили в самото начало на обучението си.  

Лекциите на Кент са написани на доста човешки език, при все че и Органон не е толкова извънземен.

# 164
Продължаваш с вицовете. Спри се вече. Laughing

Я кажи онзи препоръчаният от теб хомеопат от Попово ( това даже не знам от коя страна да го погледна на картата) какви езици освен български знае. Интересно ми е да разбера тези препоръчаните дали поне са го виждали на снимка това книжле.

За незапознатите:  На основата на това книжле и прочутия Органон се гради цялата хомеопатия, ама засечка, "Хроничните болести" го няма преведено на български. Опа, стесняваме кръга на запознатите с него вече до тези, които владеят чужди езици. Да живее хомеопатията!!!! Смях, смях, смях. Joy

Общи условия

Активация на акаунт