Агресията в детските книжки

• 13 776
  • 300
  •   1
Отговори
# 150
 Shocked Забележително е как извърташ чуждите думи, за да паснат на твоята теза. Аз съм вече объркана, доскоро се противопоставяше на идеята за наказанието/възмездието, сега се оказва, че всички, които не сме съгласни с теб, си бием децата. Би ли могла да цитираш мнение, което защитава физическата саморазправа в реалния живот? Или отново ще се направиш, че не си прочела въпроса ми?  Laughing

# 151
  • Mars Hotel
Jenny, не мисля, че някой е изразил мнение, което се защитава боя. Напротив.

Последна редакция: ср, 21 дек 2011, 10:29 от Светлица

# 152
Тези книжки са писани във времена, когато на тези видове жестокости се е гледало доста по- равнодушно, че и със смях ... почти всяко дете е присъствало, че и учено как да заколи кокошка, прасе и още разни там ужасни ужасии, спестени на нашите деца... но с класиките е така...

.. затова четем Франклин
Това е така, разбира се. В моята любима книжка като тийнейджър - Две години ваканция на Жул Верн е описано най-подробно в цяла глава как група деца (попаднали на необитаем остров) нападат стадо тюлени, кротко припичащи се на слънце, и застрелват има-няма стотина от тях, а после кротко си ги разфасоват, както си му е редът! Истинска сеч, ама описана като геройство - ето на, трябвала им тюленова мас на децата и са били достатъчно умели и инициативни, за да си я доставят. Това, че е жестокост въобще не се и намеква някъде. Такова е било времето.
Сега времето е друго. Което не означава, че ще забраня книжката, когато й дойде времето. Достатъчно ценна е.

# 153
  • София

Доброто и лошото в човек живеят постоянно и за да можем да живеем на земята в социум те трябва да бъдат в баланс.

Vanya Доброто и лошото са категории с които се занимава етиката и там се казва че за да съществува човек в социума е нужно да следва морала и ценностната система а така също и правилата и нормите на обществото в което живее. За баланс не се говори защото качествата които са нужни за да живеем в общество са само и единствено подкатегории на доброто. Задачата на социалното животно е да пребори лошото в себе си а не да се стреми към баланс!

Ако ти е интересно повече по темата за доброто и лошото у човека потърси информация за теорията за Благородния дивак.  Wink

Не, изобщо не ни трябва баланс. Само дето този баланс си го има, независимо от модерните теории за възпитанието и никоя наука не го е отрекла. Да не говорим, че християнството, исляма, източните религии са изградени именно, за да помагат на хората да постигат този баланс.
Да социалното животно се бори с лошото, защото то е по - лесно постижимото, защото човекът е по средата между двете постоянно - в буквален и преносен смисъл. Няма нито изцяло лош човек, нито изцяло добър.

За коя по - точно теория за благородния дивак говориш - тази на Русо или доразвитата от британските антрополози по - късно? Нима мислиш, че точно Русо може да бъде посочен като аргуент в защита за нещо в тази тема за възпитание, след като е изоставил децата си в сиропиталище?
Да не говорим, че през 18 век надали е имало каквато и да е цензура точно върху приказките по простата причина, че устното творчество е било единствен начин за възпитание на по - голямата част от децата, тъй като понятието "задължително основно образование" дори и в развитите държави е въведено през последния век. В това устно творчество, включващо приказки, пословици, поговорки, песни и каквото още се сетиш цензура просто няма.

Джени, не само в Канада хората четат книжки, образоват се и завършват висше образование и не само в Канада има добре възпитани деца, колкото и странен да ти излежда този факт. И не всички деца в България са бити и малтретирани от родителите си.

Някак си ги извърташ нещата, за да ти е удобно.

# 154
 smile3507 Уф, Джени, психолог ли си, педагог ли си, не знам, и не ме и интересува, но определено имаш проблеми с осмислянето на текст и воденето на дебат... Знаех си аз, че не бива да се включвам в темата, ама пусто като не мога да чета небивалици, особено облечени в уж "нАучни" доводи...

Общо взето водиш цялата тема като в стария виц с аквариума и логиката... Щеше да е смешно, ако не е тъжно...

Все едно, радвай се, че си намерила своето място, където детето ти ще расте в неагресивна среда, и  благославяй негово величество "Дисни" за това, че е така добър да редактира ония идиоти, класиците  Peace

Джени, не само в Канада хората четат книжки, образоват се и завършват висше образование и не само в Канада има добре възпитани деца, колкото и странен да ти излежда този факт. И не всички деца в България са бити и малтретирани от родителите си.

Ваня, хайде сега не заблуждавай жената, моля  Stop Тя си знае.

# 155
  • в здрача
Jennie, ще се опитам да обясня позицията на повечето пишещи в темата, но ще говоря в ед. лице, защото споделям своя личен опит като родител. Аз не бия децата си, не ги и удрям. Като по-малки санкцията за кофти поведение бе - оставане сам с пясъчния часовник, докато изтекат 5-те минути след като детето се е успокоило да помисли върху поведението си. След това преминахме на наказание - лишаване от нещо, в момента не ми се налага да изобщо да наказвам голямата /в предпубертет е, не бебешки/ разбираме се с думи.
Преди години и аз бях шашната също като теб - ами сега какви приказки ще чета на детето като всичките те ми се струваха ужасни. Само, че детето ми /на 1/ не искаше да слуша приказки. Ама аз - не, ще възпитавам уважение и любов към книгите. Какво уважение, като късаше и драскаше по така любимите ми детски приказки. Е, срих ги и я снабдих с книжки с дебели корици, които заедно разглеждахме и се учехме какво е нарисувано на тях. После установих, че и харесват кратките приказки в рими и преминахме на тях. Само, че ау то в тях има агресия и насилие, а в бг мамата - точно тема по моя въпрос и там майките на по-големи дечица обясняват някакви далечни за мен работи и как нищо лошо нямало в тях. Детето ми също не показваше с някаква реакция, докато на една не го направи и аз нямаше как да не коментирам, да обясня и тогава ми просветна. Как да обясниш, че дадено поведение е неприятно, неприемливо и не трябва да се извършва ако детето не е попадало в такава ситуация, не е било свидетел, нито участник и в същото време от теб се очаква да го възпиташ да не прави това или онова? Да му изнасяш лекция от която то нищо няма да разбере или да му го покажеш в приказка с картинки и да коментираш тази приказка. Та хората издали такива книжки ни дават златна възможност да обясним нагледно толкова неща на нашите деца, а ние какво правим - ревем по форумите, че това не е нашия начин. Готови сме да коментираме по форумите как другите не са си свършили работата, а не вършим нашата - да използваме всеки начин и повод да възпитаме нашите деца, да коментираме, да обясним. Как да научим децата да не приемат всичко казано, чуто и прочетено за чиста истина, ако не сме ги научили да мислят, да разсъждават? Как да извлекат поука от дадена приказка или история ако ние не сме им показали как се прави? Да чакаме в училище да ги научат да правят преразказ, да анализират без да сме им дали от съвсем малки насоки как това се прави.

# 156
  • Ænima/Albuquerque
Е, просто не се стърпявам да се включа да следя темата!
Такова нещо не бях чела от "Сатанинските символи във филмчетата на Дисни". 

# 157
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Прегледах набързо темата и имам препоръка към всички разтревожено майки- не четете приказки на наследниците си, и за по-сигурно, че никога няма да се сблъскат с ужасяващото литературно насилие, не ги записвайте на училище. Току-виж се научили да четат и са станали агресори Whistling.

# 158
Shocked Забележително е как извърташ чуждите думи, за да паснат на твоята теза. Аз съм вече объркана, доскоро се противопоставяше на идеята за наказанието/възмездието, сега се оказва, че всички, които не сме съгласни с теб, си бием децата. Би ли могла да цитираш мнение, което защитава физическата саморазправа в реалния живот? Или отново ще се направиш, че не си прочела въпроса ми?  Laughing

Ирпуц и армията ти от момичета които доведе от КлюкарникаLaughing
Объркани сте защото сте тук с не много добри намерения. Нали така!  Sick
Стойте си в темата за Британците където сте заобиколени от съмишлениеци и се аплодирайте взаимно!  Laughing

На диалог съм готова с хора които ползват аргументи и умеят да следват логиката на разговора и добрия тон!  Hug

Ще ви отговоря на всичко което поискате само ако ИрПуц ми цитираш кое мое изречение те накара да мислиш че се противопоставям на идеята за наказание/възмездие.   Peace

А за боя само питам! Нищо не твърдя!  Wink

Ще отговоря по-късно на Tsv!  Wink

Хубав ден и пожелания да отделяте повече време в ежедневието за децата си а не да висите по форумите!  Laughing

# 159
Лекувай се. Сериозно.  ooooh!

# 160
  • София

На диалог съм готова с хора които ползват аргументи и умеят да следват логиката на разговора и добрия тон!  Hug

Аз водя диалог и зададох няколко въпроса с доста добри намерения.
не за друго, а защото се занимавам с образователни проблеми професионално.

# 161
Все пак реших да не се отказвам още.

1. Не разбирам защо си решила, че пиша тук с цел подигравка. Пиша като родител, който е на мнение, че приказките има сериозна възпитателна цел. Фактът, че мнението ти не съвпада с моето не ти дава карт бланш да ме обиждаш и да се оплакваш, че ти се подигравам. Толкова по този въпрос.

2. Цитати, казваш? Заповядай:
Цитат
Аз уча моето дте че доброто не отвръща с лошо на лошото защото то самото се превръща в лошо. И защото за лошотията няма оправдание!

Това си го написала след като наизвади речници, за да ми покажеш синонимната природа на възмездие, наказание и отмъщение, с която природа аз не съм спорила, а се опитах да ти обърна вниманието към разликите между тях. Чакам отговор.

# 162
  • Ænima/Albuquerque
Ирпуц и армията ти от момичета които доведе от КлюкарникаLaughing

Да не се обиждаме. От "Кино и телевизия" сме.  Mr. Green

Сега, темата е особено "интересна" за четене, и за нея разбра целия форум така, че не виждам защо не се радваш на интереса, който предизвика.

По повод децата - затворете ги в стерилен балон, не им пускайте музика (като случая с момчето, дето се самоубило щото в песента на Judas Priest се пеело "Do it!", ама слушано отзад напред), не им четете, ако може даже не им говорете.
Да не им стана нещо, превантивна мярка един вид.

# 163
2. Цитати, казваш? Заповядай:
Цитат
Аз уча моето дте че доброто не отвръща с лошо на лошото защото то самото се превръща в лошо. И защото за лошотията няма оправдание!

Когато се опиташ да проумееш че наказанието не винаги е лошо и можем да наказваме с любов както всеки родител се надявам прави а не с бой вярвам чак тогава има какво още да си кажем!  Wink

Имам и едино хубаво изречение за Възмездието че разбира се че мястото му е в детските книжки но премерено за съответната възраст! Ако си го пропуснала кажи ще ти го цитирам с точност по-късно!  Laughing

И разбира се че ще ти отговоря! Аз уважавам диалаога и себе си! Само че ме извинете че не мога да отговарям веднага.!  Wink

# 164
Аз проблем с проумяването нямам. Моля за пример как се наказва с любов. Също така, ако обичаш да ми посочиш къде съм казала, че за мен наказание е равно на бой. Благодаря предварително.

Знаеш ли, накрая ще се окаже, че ти всъщност защитаваш тезата, която ти излагаме всички останали, така ми се струва. С това, че материалът трябва да е съобразен с възрастта на детето никой не е изразявал несъгласие, затова не намирам смисъл да споменаваш този пункт.

Ще ви отговоря на всичко което поискате само ако ИрПуц ми цитираш кое мое изречение те накара да мислиш че се противопоставям на идеята за наказание/възмездие.   Peace

И разбира се че ще ти отговоря! Аз уважавам диалаога и себе си!

Разбира се, че ще ми отговориш, нали ти дадох цитата, който искаше. Спри да се занимаваш с мен, имам доста страници материал за цитати. Отговори на другите въпроси, които ти поставиха.

Общи условия

Активация на акаунт