Агресията в детските книжки

• 13 782
  • 300
  •   1
Отговори
# 195
И аз вече се чудя защо обяснявам, мисля да спра, бездруго само обърквам хората  hahaha. Обаче темата на мен ми е много полезна - ето, за Макаренко не знаех нищо, обогатих се. Също така си поръчах "Морфология на приказката", днес я чакам да дойде, откога й се каня.

В "Ние врабчетата" удрят едното врабче по главата преди да го попитат нещо, защото иначе не се сеща.

Това е истински ужасно, ето ти лош модел за поведение, утре детето ти ще почне да удря съседчето по главата, защото то не се сеща иначе! Ех, "Ние, врабчетата".  Heart Eyes

# 196
  • София
За Макаренко и мен ме обогати. Бях останала с впечатление, че всички го свързват само с боя (неизвестно за мен защо), но се оказа, че има и здравомислещи, чели по въпроса хора. При това чели оригиналите, а не интерпретациите, които пък от своя страна се оказаха толкова свободни, че изподнах в ступор (за тая дума трябва ли да вадя тълковен речник).

# 197
Jennie, както казах и преди, тази тема е изЧерпана преди да е запоЧнала, така Че това ще е моето последно вклюЧване... Не виждам с какво мога аз, или който и да било, да допринесе нещо по нея. Животът щеше да е много прост и скуЧен ако всиЧко в него се изЧерпваше с дефиниране и тълкуване на 'понятия' или с Четене на психологиЧеска литература. Дали стаята ще е разхвърляна, дали ще са натрошени солети или ще е изсипан буркан с мармалад, какво знаЧение има? Аз като разсипя брашно и си го събера, наказана ли трябва да се Чувствам? А като сЧупя Чаша? А кого да накажа когато Чашата се сЧупи в миялната машина? Или да оставя стъклата в машината защото 'виновният' оЧевидно няма да си ги събере? newsm78
Няма смисъл да теоретизираме повеЧе, всеки е свободен да възпитава детето си както намери за добре. За мен няма нищо по-добро от интуицията и инстикта ми. Аз вярвам в тях, вярвам в детето си. Ти вярваш на книгите и на канадските институции. Важното е накрая всеки да е доволен от резултата от възпитанието си. Аз засега съм напълно доволна, Чувствам се удовлетворена от това което съм постигнала и не виждам приЧини да променям нещо. Ако по-натам видя нужда от промяна в методите ми, съм готова и нещо да променя. Но то пак ще е обмислено и адаптирано към нуждите на детето ми, а не просто проЧетено в някоя дебела книга.

Последна редакция: пт, 23 дек 2011, 13:25 от Vjara

# 198
За Макаренко и мен ме обогати. Бях останала с впечатление, че всички го свързват само с боя ...
Всъщност той е този който е изиграл огромна роля боят да се премахне като средство за възпитание в Руската образователна система!  Wink Наказанията при него са сведени до наказания на личността както вече писах но виждам има пак не разбрали  Confused

В Университета имахме проект да си изберем някой значим съвременен психолог или педагог върху чиито възгледи да разсъждаваме и да предположим какви възгледи би имал съответният учен ако ни беше съвременик!  Една рускиня беше писала за Макаренко!  Не помня в подробности но беше предположила че би имал интереси в областта на Ранната Детска психология защото доста от проблемите на съвремието се коренят именно там.

Времената в които е живял и силната му личност са го довели до сферата в която е работил и е оставил силен отпечатък! Спор няма! На мен обаче ми се иска да можех да предположадали ако ни беше съвременик дали нямаше да е последовател на поведенческата психология където наказанието е средство за промяна на поведението а не на индивида.

Пак казвам. Наказанието в поведенческата психология не носи смисъла на враждебност. Та затова и боят не се приема като средство. Затова и не му е мястото на старниците на детските книжки  Wink

Наказанието в съвремената поведенческа психология е термин който се отнася само до промяната на средата на извършващия поведението която промяна води до намаляване на даденото поведението. 

Вяра няма значение дали стаята е разхвърляна или ще е изсипан буркан с мармалад. Ако искаш повече да няма от дадено поведение просто променяш стимула към извършителя на поведението (за миялната ако счупи чаша нямам съвет. Поведенческата психологията за момента се занимава само с хора и животни)  Simple Smile  Та ако поведението намалее значи си punish-вала  Wink поведението. Ако предложената промяна доведе до увеличение на поведението значи стимулът който си предложила за промяна е reinforce-вал поведението!   Wink

В навечерието на Коледа ви желая най-лъчезарните детски усмивки и най-големите подаръци под елхата!  Heart Eyes

# 199
В "Ние врабчетата" удрят едното врабче по главата преди да го попитат нещо, защото иначе не се сеща.

Това е истински ужасно, ето ти лош модел за поведение, утре детето ти ще почне да удря съседчето по главата, защото то не се сеща иначе! Ех, "Ние, врабчетата".  Heart Eyes

Хе-хе! То детето вече е започнало да удря. Няма да чака до утре я! Виж за справка подписа на Янечек! Тя и друг път е споделяла че в подписа гордо си слага реплики на децата си!  Confused

"- Най-накрая дочаках справедливостта!
- Какво е станало?
- Днес, освен мен, заведоха и Калин в дирекцията като стана бой!"

Подписът й в който се говореше за дебелото невъзпитано момиченце на което синът й се заканваше беше доста по-патетичен обаче!  Wink

# 200
Мисля, че в миналото хората са имали по-силно усещане за злината, за злото, само по себе си. Търсели са начини да се справят с него, да го преборят, да не ги посрещне неподготвени. Приказките са били един от тези начини. Ние, съвременните и цивилизовани хора вече боравим с други категории - търсим причините, търсим оправданията, търсим превенцията. Ние сме хуманисти.
Но аз все пак си мисля, че нашите деди са били достатъчно мъдри и практични хора. Нека не отричаме напълно и техните методи, защото те са всъщност поуки, изживели проверката на времето. Непредизвиканото, конкретното зло за съжаление не е изчезнало от нашия живот. Нека не се боим да запознаем децата си с него, за да успеят да го приемат, да не се боят от него и да намерят сили в себе си да го преборят.
Весела Коледа и нека доброто все пак да победи - поне в нашите домове, тук и сега! Peace

# 201
  • София
Джени, да ти кажа от толкова изчетена научна литература за последните 10 години единственото впечатление, с което оставам от теб е, че с много думи казваш едно голямо нищо. И това е много странно, защото именно западните (особено британските) и американските учени се придържат доста здраво към краткия и ясен изказ, независимо от материала, който излагат. Само в България все още има хора, които си мислят, че като напишат 10 витиевати изречения за едно просто нещо ще се докажат пред себе си и аудиторията си на колко високо ниво са. Форумът бг-мама не е мястото, на което трябва да се доказваш.

# 202
  • София
Моята дъщеря(13г.), когато беше 1-2 клас - не искаше да чете приказките, защото наистина има много страшно в тях .... великанът прерязва гърлата на своите дъщерички, обърквайки ги с "гостите"..., все в приказките убиват по жесток начин вълка..., Болен здрав носи - лъжа и осакатяване...., Косе-босе - изнудване...
Кой ще ми посочи приказката без насилие, лъжа и друго...? Поне една...

# 203
  • Ænima/Albuquerque
Хе-хе! То детето вече е започнало да удря. Няма да чака до утре я! Виж за справка подписа на Янечек! Тя и друг път е споделяла че в подписа гордо си слага реплики на децата си!  Confused

"- Най-накрая дочаках справедливостта!
- Какво е станало?
- Днес, освен мен, заведоха и Калин в дирекцията като стана бой!"

Подписът й в който се говореше за дебелото невъзпитано момиченце на което синът й се заканваше беше доста по-патетичен обаче!  Wink

Коя си ти, че да съдиш кой какъв подпис има, как възпитава детето си, с какво се гордее и да правиш поведенческа психоанализа на хората тук?

Не ти ли писна да преливаш от пусто в празно?

# 204
Съжалявам за отклонението, но: Ване, за жалост не е така, "западняците" напоследък толкова затънаха в политическа коректност, че средният лекторски изказ е сравним с кадаиф.

За дъщеря ми съм купила "Къде е моята крава" за Коледа. Има картинки на животни, на полицаи и на скитници. Надявам се да й хареса.

Luss, ако ти е интересна темата започни от първа страница.  Peace

Весела Коледа ви желая и мислено натискам копче "Изключ".  Grinning

# 205
  • София
Съжалявам за отклонението, но: Ване, за жалост не е така, "западняците" напоследък толкова затънаха в политическа коректност, че средният лекторски изказ е сравним с кадаиф.

За дъщеря ми съм купила "Къде е моята крава" за Коледа. Има картинки на животни, на полицаи и на скитници. Надявам се да й хареса.

Luss, ако ти е интересна темата започни от първа страница.  Peace

Весела Коледа ви желая и мислено натискам копче "Изключ".  Grinning

Прочетох отначало... Peace

А мен ме учудва и тъпизъм на приказките....
Например Червената шапчица. Баба живее на края на гората... сама... какво прави там сама? И майка на Шапчицата също е за пример... Как ще пуснеш сама детето през гората?...

# 206
 Laughing Е, те са правени за подрастващи мозъчета с възпитателна цел. От гледната точка на един пораснал човек наистина могат да изглеждат дебилни от сюжетна гледна точка. Те затова са приказки, а не реалистични романи.

# 207
  • в сърцето на един мъж...
Уфффф, а бе вие, които заминавате в Чужбината кога ще разберете, че ние тука не сме индианците в Бразилия или инуитите в Канада, че постоянно да ни образовате и набивате в главите колко сме тъпи. Жвейте си живота и ни оставете да се развиваме.

Ъъъ, извинете, аз живея в чужбина, но чета на децата си приказки с насилие, и с Братя Грим смятам да ги запозная... Може и те да станат убийци като мен Thinking

# 208
  • София
Уфффф, а бе вие, които заминавате в Чужбината кога ще разберете, че ние тука не сме индианците в Бразилия или инуитите в Канада, че постоянно да ни образовате и набивате в главите колко сме тъпи. Жвейте си живота и ни оставете да се развиваме.

Ъъъ, извинете, аз живея в чужбина, но чета на децата си приказки с насилие, и с Братя Грим смятам да ги запозная... Може и те да станат убийци като мен Thinking

ммм, да, ама не ни пускаш "образователни" теми във форума  Laughing

# 209
  • в сърцето на един мъж...
Ами явно образованието ми на педагог и психолог нещо куца Thinking

Общи условия

Активация на акаунт