Набор 93-и вече изкласи- 2

• 53 074
  • 724
  •   1
Отговори
# 540
  • София
днес прочетохте ли какво каза министъра за матурата и новите задачи, още преди два месеца ви писах, обаче ме контрирахте, че всичко са ви казали в училище, нищо подобно, ние го знаехме от частния си учител и ще бъде голям сюрприз на самата матура, защото нито знаят какво се иска да направят, нито са го учили, затова не бързайте веднага да отхвърляте някои мнения набързо, с най-добри пожелания

Какво е казал министърът?  newsm78

# 541
  • София
И аз си мислех, че по това време на годината в темата основно ще се говори за матури и изпити, но явно бриджитките са по-важни (и ние все още я търсим, но не ни е първа грижа).  Grinning

Интересно ми е какво е казал министъра. Аз лично разчитам на Веди да са в крак с новостите. След като зимата отиде 1 път на курс в една неизвестна за мен фирма, още на следващия път се прехвърли във Веди. Както и преди 5 години, доволна съм. Здраво учат. И за немския продължи при частната учителка, която я подготвяше за ДСД-то. Форматът на матурата е доста по-различен от този на изпита и реши, че е по-добре да продължи с подготовката. На училище уж ходи, но за малко. За пари продължават да ни "стискат" здраво. В момента се събират за подарък за класната и за събиране на 15-ти, след изпращането в училище. Много интересно със събраните 600 лева за купон-барбекю в двора на къщата на съученик, какво ли пиене и ядене ще бъде?  ooooh!

# 542
На държавния зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) на 21 май ще има поне два въпроса, с които учениците да покажат, че могат да извличат информация и да я обработват.

Това обясни пред журналисти министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, цитиран от БТА. Новите въпроси ще са като тези от PISA, добави той.

PISA е международно изследване за грамотността на учениците. То проверява уменията им да разбират и да работят с текст, графики, диаграми, таблици и др.

По думите на Игнатов, на матурата по география и по икономика ще има с пет въпроса по-малко.

Това намерих в агенциите като днешно изявление, но не виждам повод за някакви драми. Ако на 19 години  им трябва специална подготовка, за да разбират смисъла на това, което четат... newsm78 Или аз нещо не проумявам.

Дъщеря ми не ходи на частни уроци, така че и за двете матури ще разчита на подготовката в училище.

# 543
Това за повечето резюмета се знаеше, не виждам къде е проблемното в случая Wink

# 544
На държавния зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) на 21 май ще има поне два въпроса, с които учениците да покажат, че могат да извличат информация и да я обработват.

Това обясни пред журналисти министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, цитиран от БТА. Новите въпроси ще са като тези от PISA, добави той.

PISA е международно изследване за грамотността на учениците. То проверява уменията им да разбират и да работят с текст, графики, диаграми, таблици и др.

По думите на Игнатов, на матурата по география и по икономика ще има с пет въпроса по-малко.

Това намерих в агенциите като днешно изявление, но не виждам повод за някакви драми. Ако на 19 години  им трябва специална подготовка, за да разбират смисъла на това, което четат... newsm78 Или аз нещо не проумявам.

Дъщеря ми не ходи на частни уроци, така че и за двете матури ще разчита на подготовката в училище.

В този формат това ще са вероятно въпроси №38 и 39. Ето един пример: дават текста на двете Дебелянови творби:"Помниш ли, помниш ли..." и " Да се завърнеш в бащината къща" и след тях въпросите са:
№38 На мястото за отговор запишете кой е основният комфликт и в двете творби
№39 На мястото за отговор запишете двата образа, които присъстват и в двете творби.
П.П. Отговори за №38 ще са нещо такова...: и в двете творби конфликтът е породен от драматичния сблъсък между минало и настояще, спомен и реалност. За 39- Родният дом и широкият враждебен свят.
Има и текстове по средата на формата, които са на еднаква тематика и се пише общата тема за трите.Може да има и други въпроси, примерно коя информация е обща и за трите или коя е различна? На един от текстовете се преви резюме. Не е трудно изобщо, но по неизвестни за мен причини страшно се затрудняват зрелостниците. Иска се разбиране, а повечето само зубрят. Confused

# 545
Точно - ако седнеш и си научиш качествено, то няма защо да те притесняват тези въпроси. Лошото е само, че изискват повече време. Иначе на мен ми бяха любими въпросите от типа "Коя от двойките думи има същото отношение, както..." примерно човек-къща. лесни са, но за жалост ги махнаха.

# 546
Сега погледнах в пробната матура, която държа дъщеря ми през март. 38 въпрос е:
 "Любовта променя разбойника Шибил. Той проглежда за света около себе си. Посочете три примера за тази промяна". И е даден откъс от произведението. 39 въпрос е: "Разказът "Шибил" се разгръща около четири мотива. Посочете два от тях, като имате предвид избрания по-горе откъс.

# 547
  • UK
(и аз си намерих бриджитка и съм много доволна - проблемът с двата сутиена и двете рокли се реши много лесно  Mr. Green)

Сега като прочетох за тези нововъведения се стреснах, защото се подготвям сама. Ако това обаче наистина са 38ми и 39ти въпрос, всеки, решавал от новите изпитни тестове би трябвало да може да се справи, така че няма да е нещо кой знае какво.
Притеснява ме обаче субективният фактор, както при резюметата, така и при есето.  Thinking

# 548
  • София

И ние си мислехме, че няма да има нужда, но при липса на учители в училище се налага. Нашата учителка по литература така и не се върна.  Sad 

# 549
За мен новите задачи не са кой знае какво като сложност. Не се притеснявайте!   bouquet

# 550
Юле, втората ти матура по какво ще е? Simple Smile

# 551
Юле, втората ти матура по какво ще е? Simple Smile
По философия. А твоята?

# 552
Aнглийски. Но вече искрено съжалявам, че не писах биология.

# 553
Aнглийски. Но вече искрено съжалявам, че не писах биология.
А аз искрено съжалявам, че не написах английски.
Изобщо не се чувствам подготвена за матурата, а и така, гледайки себе си, не правя нищо по въпроса, за да се почувствам малко от малко знаеща. Mr. Green
Ще се справим, сигурна съм!   bouquet
ПС: След малко отивам да проверя в кои училища ще е ДЗИ-то. Надявам се да не ме забият в другия край на София, макар че няма такова голямо значение.

# 554
Аз съм биологична паралелка, имам по 7 часа седмично биология и я уча от 8 клас Laughing
Аз се надявам матурите да са в моята гимназия, че ми е на 1 минута разстояние Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт