Отговори
# 435
  • Сливен
И аз да се включа в темата за подаръците.
Не само родителите сме виновни , че искаме да задоволим и презадоволим децата си, но и телевизията- постоянно текът реклами на невероятни играчки, който са на изключително високи цени, а с ниско качество. Децата "припадат" по тях и неистово мечтаят за тях. Дъщеря ми също никога не е плакала за играчка, та дори и лакомство, винаги и е обяснено в момента има ли или няма средства и знае, че като има възможност изпълнявам поне по едно от пожеланите неща, самата тя грейва, че не съм я забравила и съм спазила обещанието си.
За Коледа списъкът, не е много кратък, но и обясних, че "Дядо Коледа" ще реши какво да и донесе от всичко поръчано, защото все пак има и други деца по целия  свят, те също трябва да получат подаръци и Дядо Коледа трябва, да има подарък за всяко- тя дори се отказа от някой неща сама.

# 436
Добро утро!
Тази вечер спях добре,бебето от сутринта бърза да си направи гимнастиката.....
*starlet* ,аз също бях много задоволено дете,тъй като дядо ми живееше в Америка.На месец два,се пращаха колети метър високи,пълни вътре само с дрехи , лакомства и играчки.
Но единственото нещо което не ми разрешаваха до техникума,да имам пари и да разполагам.Но не съм била никога глезена.И сега знам как да си харча парите,тъй като първите ми джобни в техникума ,бяха честно изкарани с труд.Работех и учех.Сестра ми имаше магазинче,там помагах,там си пишех домашните....И сега гледам да науча детето на това,пари й давам да разполага само ако е свършила това което съм й заръчала,или ако прабабите са й дали...Има си протмоненце и цяло лято си купува,сладолед,чипс и други работи.Сама отива на магазина дори ми пазари на мен....А е само на 5г.

Забравих да ви кажа,че днес е Игнажден!Внимавайте кой,че ви влезе първи в къщата ,такава ще ви е годината....И пари на заем не давайте,че годината ще ви е бедна!

# 437
  • Sofia
Момичета, Пепито е много права, в голяма степен маниите на децата и подвластността им към реклами зависят от нас.
С първото дете грешката си беше изцяло моя, но и сама си и я поправих, хубаво е изобщо да не попадате в този "капан".
Доставяше ми удоволствие да му купувам непрекъснато по нещо, на всяка разходка или мое излизане, а той си беше още пеленаче, нищо не разбираше и беше напълно ненужно. Освен това и моят предпочиташе да си играе със тенджери, тигани, щипки, инструменти /бая неща "ремонтира" с чук Mr. Green/. Но аз все му влачех и играчки, разбира се дойде момента, в който стигнахме дотам да искам да спра, защото буквално нямаше къде да се стъпи от играчки вкъщи, но точно тогава, вече той не беше съгласен и нямаше как да излезем от магазин без "нещо" - каквото и да е. Само и само да е "нещо".
В един момент си казах "стига", имаше момент на абстиненция, но много кратък, с много говорене, му обяснявах как сме дали може би хиляди левове за пластмаса, която отдавна е счупил и даже няма спомен за нея, а ако имахме сега тези пари, напр. можем да си позволим нещо от новите му любими неща - спа хотели с басейн с минерална вода, езда, истински компютър, истински бинокъл, истински неща, въобще, а не играчки. Е минахме през фазите с йо-ги-о карти, бакугани, гормити, бионикъли и трансформъри в ДГ. Но вече нямам подобни проблеми. Има много добра преценка и даже сам много се ядосва като гледа някои безумни реклами по картуун - "как лъжат децата, тия, с глупости" Mr. Green

# 438
Така си е elsi ,мисля че децата повече биха се зарадвали на разходка с почерпка.Да го заведеш да разгледа музей или пещера.....
От малка обяснявам ,че има играчки за малки и големи...Другите имали Лунен пясък,искала и тя...Казах,че това не е подходяща играчка,всъщност рекламата я прави желана....Отмина време и изненадващо дойдаха гости,които й подариха желания Лунен пясък,без да очакваме.Отворихме го и тя като видя,че не стават фигурки от него като на рекламата  разбра,че съм права.....Говоря си с нея,че трябва да слуша и възрастните,мама,тати баба и дядо,те също знаят какво е подходящо и добре за децата.Много се радва  като някой й даде парички има си касичка  и си ги прибира.Знае ,че са нейни и ние ще й купим нещо подходящо....Така й купихме перденце,килим за стаята.Сега й правим нова стая,от касичката ще купим стол за бюрото и много други неща.....Сега събира парички за телевизор,че нейния е старичък и малък....
Сега когато баща й се върна от Германия,и тя видя колко неща е купил за подаръци,го попита само......"Тате,останаха  ли и парички за кино?
Защото тя много обича и сме й обеща ли когато излезе ново филмче ще я заведем да го гледа....

# 439
  • Sofia
Точно, ПепиGrinning продължила си ми мисълта - и ние сме на същата вълна - пещери, кино, перденце - много е горд с "приноса" от неговата касичка Laughing
Идеята ми беше, да дам "акъл" на мамите, които ще имат за първи път бебоци и искат да им купят света, буквално  Grinning. Само като си спомня колко пари съм потрошила, без никой да ме кара и да ме бие по главата ooooh!

# 440
като говорите за вярвания да споделя нещо: моята свекърва постоянно говори врели-некипели на малкия, джуджетата къде се били скрили и прочие, казах й че ние не вярваме в тези неща, а и малкия много не вярва на простотии. Разсъждавам по следния начин: ако сега му пълня главата с глупости от рода на дядо торбалан, феята на зъбчетата, джудженца и прочие и един ден реша да го възпитам в духа на християнските цености, как аджеба ще го накарам да повярва в БОг, ако досега той е разбрал, че всички тия образи не съществуват....

# 441
  • Варна
Да ДЕСИ браво!Нямаш никой Карлсон там! Хе хе 4естито! А що изобщо пуска стерилна-нормалната е била с бактерия ли? те ги оцапват пробите в лабораториите май,аз в Лаборекспрес ходя.
ами миналата седмица в сряда ми беше много зле, мъжа ми не можеше да ми хване кръвното на апарата, изпих две чаши кола и отидох следобед до моя лекар. той реши да ми пусне кръв и урина за всеки случай, а и защото прегледа ми и изследванията по ЖК се падаха на 28 декември, а аз няма да съм във Варна. отидох веднаха в лабораторията на долния етаж /той преглежда в терапията/ и дадох кръв и урина /разбира се възможно най-нестерилната хаха/. и така излязоха някви белтъци и бациляци. в четвъртък като отидох и му казах, че урината ми сутринта е била кафява, и видя изследванията, се притесни за хепатит или нещо друго гъбично дето нямало симптоми затова решихме да пуснем нови изследвания, стерилни. но тоя път ги направих в Сити Лаб. и така  Simple Smile днес ще ходя да му ги покажа

# 442
Добро утро, мами!
 Смята се, че от днес (от Игнажден) започнали родилните мъки на Девата, затова не трябва никаква къщна работа да се върши (дано вече сте си ошетали за Коледа  Grinning ), за да са по-малки мъките от раждането  Peace

# 443
Пепито, Елси, напълно съм съгласна с вас.
 Аз също в началото, може би до годинка на малкия бях влязла във въртележката на консуматорското общество. Добре, че успях да изляза преди да повлека и малкия със себе си. Много рядко имам проблеми с него по магазините, всичко зависи от родителите, иначе боклуци много  Wink Телевизията му я ограничаваме, гледа това когато и каквото ние разрешим  Simple Smile

Днес мислех да чистя, но айде за утре ще оставя  Laughing Иначе ще готвя каквото повелява традицията, много ги обичам тези празници. Още повече, че малкия ще ме зарадва с най-прелестната си усмивка и ще каже "Мамоооо, много са кусни тези гечета" /Мамо, много са вкусни тези гевречета/  Heart Eyes

# 444
Днес както разбрахме-никой да не идва у вас,никакви пари на заем,но и трябва питка да се умеси и кокошка да се заколи Wink За децата консуматори да кажа-аз си имах един мнооого голям у нас,но до скоро,докато бяхме сами и мама работеше само за него(компенсирах другата липса-на татко)Сега вече егоизма настрани(много трудно)но полека лека виждам,че се получава,обаче детето си мисли,че сме бедни-хохохо-викам не маме,не сме,ама вече не си номер 1.Дано ме разбере-да не му остане чувство,че е пренебрегнат..сложна работа.Как да е-честито на мамите ,които вече са в майчинство,сега търпение му е майката.Моето вече се изчерпа отдавна...Сетих се и за снега-искам и аз от оня,нашия,русенски сняг до колене,дето ревяхме от него,ама сега си дишам мъглите и влагите.Хубав ден,мамита Hug

# 445
  • Варна
Деска,тя урината е била кафява от колата да ти кажа!

Аз си мисля 4е трябва децата да се държат максимално близо до вси4ко слу4ващо се вкъщи,да 4уват какво се говори, и за пари и за вси4ко....аз така знаех и усещах възможно ли е нещо да се вземе или не,но пък и аз никога не съм искала,едно дете съм оба4е,сега ще ме лин4увате #Crazy! да не му се спестява доколкото е възможно и както се прецени де, вси4ко слу4ващо се у дома,и трудностите и неразбориите,де да знам дали е добре всъщщност,аз пораснах бързо така-не съм ревала за Дядо Коледа -от малка знаех,4е това е МОЯ дядо с халата от банята и памук на брадата!Знаех,кога първо трябва да платим тока,да купим храна и тогава вси4ко останало.Просто така май детето пак си остава дете,но живее в света на възрастните с вси4ките плюсове и минуси....Пепи аз бях като щерка ти!
Оба4е сега е трудно - ти като си възпитаваш детето така - в у4илище има 100 малоумни родители дето ги мързи да обръщат внимание на децата си и ги правят консуматори до дупка! и по4ват да се подиграват и да създават комплекси на другите...дъщерята на комшийката в първи клас искала i-phone4  - еми ти като не искаш й вика,баба ще ми го купи! Кирил и Срефан имат,аз да не съм нещо по......А баба й простата,за да направи напук й го купила!!!!!

# 446
  • Сфия
пепито, елзи, аз, като препатила да ви кажа, че не винаги така се получава. МНОГО си зависи до детето. Първо никога не съм влизала в кръга на консуматорското общество, т.е. никога не съм изпадала в купуване на нови и нови играчки, че да не мога после да отуча. Пари също сме избягвали да му даваме. Тук искам да отбележа, че не е бил лишен по моите виждания. Той просто си е егоист и си иска и още и още и не разбира и не го интересува въобще. Не, че не е разбрал, че като не може, занчи не може. Ясно му е, но все хитрува, гледа да ни извърти, да изкрънка, играе на няколко фронта, работи бабите си, опитва се да ни работи, да ни вменява вина, за това, че отказваме нещо. Вече дори се опитва да ни заплашва. Мноооого му се говори, че не може всичко да има, че скъпите телефони не са за деца, защото ги чупят, губят, а и реално не им трябват. За него обаче друг аргумент, освен, че Сашо и Ники имат-няма. Също винаги съм мислела, че няма да му давам пари, а ще му купувам по нещо, но нека да ви питам, като станат децата ви 5-6-ти клас как ще се получи. Той си иска джобни и вече много време се борим за това колко да получава. Постоянно ни се натяква колко имат другите деца и какво можел и не можел да си купи. След това ходи и се жалва на баба си и тя също му дава пари. Говорила съм с доста родители на деца на възрастта на моето и всички отбелязват този проблем. Повечето от тях обаче смятат, че е нормално пикльото им да получава по 5 лв на ден или да ходи със Смартфон, да не бъде ограничаван в играта на компютъра и да му бъде предоставено най-новото - плейстейшън и други подобни. Смешното при мен е, че имах 1000 теории как се възпитава дете, какво трябва и не трябва да се допуска, възмущавах се на разглезени, изпуснати, невъзпитани деца, а сега всичко това ми се стовари на главата и теориите ми до една на пух и прах. Който ни познава отблизо - мен, мъжът ми и детето ни е свидетел, че наистина е правим всичко възможно. Вече съм убедена, че е до характер на детето също, не само до възпитание. Не казвам, че няма начин, но явно той е прекалено труден. Искат се железни нерви.
nevvy, съгласна съм с втората част на поста ти. Абсолютно е така. За първата част искам да кажа обаче, че при нас и това не действа. Знам какво си мислите, че се опитвам да изкарам детето ни чудовище.  Joy  По принцип за конкретни суми пред него не говорим, защото му е голяма устата и ще разбере целия квартал колко получава баща му, а и другото, което, той почва да ти прави сметка на парите. Но като цяло му даваме да разбере, че в момента примерно е еди какво си положението, че примерно събираме пари за дърва или за нещо друго, че сме взели на заем този месец и такива неща. Той разбира уж, до до момента, в който не реши, че иска нещо. Тогава вече спира да разбира. Искам Йо-йо! Целият клас има. Добре, ще купим, като вземем заплати. Ама не може ли сега? Ми, не, зщото нямаме пари. Добре, тогава може ли да взема от баба на заем, а вие после да й ги върнете? И се почват едни разправии и тръшканици...

# 447
  • Sofia
Старлет, вече те познавам лично, мила, и знам, че няма как детето ти да е егоист или чудовище, 5-6- клас, означава само едно - пубер Mr. Green
А с Неви съм съгласна на 100% и аз като малка знаех какво се случва вкъщи 1:1, майка споделяше всичко с мен, казваше ми, че е имала нужда от приятелка и съучастник и винаги съм я разбирала /имаше тежки моменти и живота й го наложи, пък аз не съм се чувствала ощетена, напротив/. Сега гледам да правя същото - и мисля, че затова засега ми се получава, ама ще видя 5-6 клас как ще е, здраве и живот Laughing

# 448
А аз си мислех, че раждането ще е най-трудното и проблемно нещо...а сега като ви чета си давам сметка какво ни чака с таткото...нали ще ни е първо бебче и не сме се замисляли за това до сега...някак си още всичко ни  е нереално, докато не се появи бебока....

# 449
  • Сфия
елзи, моя е в пубертета от 2-3 годишен...  hahaha  #Crazy
елиса, както казват лекарите на току що родила жена: До тук беше лесното, сега започва трудното.

Общи условия

Активация на акаунт