Януарските шкембоци, вече стават на бебоци! - тема №16

• 30 861
  • 738
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Има ли някой който е кърмил успешно и цикълът му е бил редовен.

Аз. Две години. Шест месеца хиперлактация. Цикъл като часовник.

и аз така, само че след четвъртия цикъл забременях отново (планирано)... но нито цикъла, нито новата бременност са ми попречили да кърмя и до днес

# 121
  • Sofia, Bulgaria
TeD+1,аз също споделям мнението ти.
И като другите мами ще те посъветвам (ако не си) да се насочиш към частна клиника,където няма да има кой знае каква разлика в паричките,но пък отношението ще е на ниво.
Абсолютно права си да изискваш изброените неща от лекарите,независимо,че се намираме в БГ.
Ако не дай си боже,се случи усложнение ще знаеш,че си в компетентни ръце.
Доколкото знам в Св.Лазар работят по стандарт и държат на мнението на родилката.
Успех!

# 122
Здравейте момичета,
вчера си взех документите от лекарката,която ми водеше бременността и отидох в Окръжна болница при др.Жекова където ще раждам,направи ми преглед,тонове,ултразвук и каза че всичко е наред,само че като ми погледна изследванията и видя,че хемоглобина ми е 90 след три месечно лечение с ферофолгама,направо и стана лошо.Каза ми да спирам лекарствата и да ходя на преглед при хематолог,някоя от Вас имала ли е такъв проблем и ако някоя мама от София е ходила при такъв специалист моля за координати.Предварително благодаря!

# 123
Здравейте, мамчета!

Прекрасна празнична темичка! Поздравления и благодарности на създателката   bouquet .

Аз се разписвам да се отчета и се връщам отначало да си наваксам с четенето.

От вчера съм вече в болничен и сега ми е много странно, защото не знам какво да правя. Бебешките неща не искам да ги пера още , защото ни предстои местене идните седмици и ще си ги подготвя като се пренесем. Вчера измериха бебка 2,200 кг , добре се движи. Много се притесних обаче като видях, че следващия ми час е чак за 19ти Януари, ами аз може да родя до тогава. Чак се чудя дали да не звънна до кабинета да няма някаква грешка. Вие колко често ходихте на ЖК след като ви издадоха болничния за 45 дни преди раждане?

За мамите от София , които ходят по лекции, я кажете, кога има лекции в "The Mall" и къде има нещо като програма, която да следя?

Усмихнат ден ви пожелавам, а аз се заемам с дочитането Simple Smile

# 124
  • На морето!
Изисквания за раждането имам, разбира се. Бебо сн, аз пък не мога да си представя как е възможно ти да нямаш? Та това е раждането на моето дете и има неща, с които държа да се съобразят.
Това, което в момента имам като обещание е, че след като направят АПГАР теста и ако вс е наред с бебето ще ми го дадат веднага да го сложа на гърда. Едва като заспи, което обикновено се случва след 1вия час, ще го сложат на лампата за физиологична жълтеница, дотогава искам да е при мен, да си го гушкам и да суче ако е гладно (Симеон беше зверски гладен и много плака). Естествено, подразбира се, че и след това, през целия престой в болницата искам бебето да е при мен. Никакви такива да ми го носят, когато според тях е време за огладняване. Не искам да му предлагат АМ, вода с глюкоза и искам да присъствам на къпането и тоалета. Това са елементарни неща, по никакъв начин няма да объркат плановете им и метода на работа, но за мен са важни и ако ми ги откажат отивам другаде. За мен е важно да съм в спокойна и хармонична обстановка, където бебето няма да се стресира от липсата ми. Искрено се надявам да няма проблем и да успея да родя нормално, за да се случи планираното. При секцио ще е доста по-трудно.
За забременяването по време на кърмене не мога да споделя опит, аз забременях 4 години, след като Симеон беше отбит, но около мен има много примери колко лесно се забременява след раждане. Така че ако някой реши да има дечица с малка разлика, мисля че в общия случай няма да има проблем.
Като заговорихте за М и се сетих, че наистина имаше и такава екстра. От началото на април не ми се е случвало и никак не ми липсва. При мен лохиите продължиха 20дни, като само първите 4-5 бяха по-обилни, после цикълът ми се възстанови след около 4-5 месеца и беше още по-дълъг, но оскъден от преди това.
Ани Китанова, хематологът ще ти изпише сигурно някакво желязо на ампули, което е неприятно като вкус, но е съвсем поносимо и най-вероятно някаква диета- сигурно ще намалиш млечните за сметка на месото и зелените храни.
За багажа- на мен ми остана само колан за след раждане, но не бързам. Гледах някакви, които стягат и кръста и по този начин пречат да се прегърбвам и правят лек масаж на изтормозеното ми кръстче, но забравих къде беше. Ще ги потърся и сигурно такъв ще взема.
irchony, следващата ти ЖК трябва да е около 36г.с., сега са празници, след празници настава някаква лудница, нормално да е малко по-късно. После ще станат всяка седмица или поне през седмица, така че няма страшно.

# 125
 55,аз полегнах малко пред тв и съм заспала,откарала съм към два часа.
Менина. браво,много се радвам ,че бебка се е обърнала и вече си по-спокойна.Болките явно за всички лекари са нормални.И мен ме боли ,а понякога имам чувството,че главата ще излезне,някакъв натиск усещам.Каза ми,че главата на бебето е още високо,и било нормално  LaughingС Криско накрая имах разкритие от 2см.и нищо не бях разбрала,даже си виках ,че щом не съм усетила ще родя лесно Mr. GreenБолничният както са казали и момичетата се предава на личен състав.Аз вчера получих най-накрая болничният за първата половина на октомври.Дано по-скоро влезнат в ритъм тия болнични,че нещо издишаме.За изискванията при раждането ,аз няма да проявя такива,отивам в държавна болница без избор на екип.Раждах там и синът ми и останах доволна.Котето,на мен онзи ден ми изписа гиназол,сложих го ,и нищо не съм усетила,на следващият ден имах леко изтичане по ежедневната превръзка.Чувала съм добри отзиви за него Peace,успех ,да ги изтрепеш тия гадини.Деси мила Hugвсичко ще е наред,и аз си мислех че едва ли не няма да оживея,но не е така,всичко минава и заминава и въобще не е страшно HugИрчони,ако не се лъжа моя лекар ми каза,че в 8 и 9 месец се полагат по две консултации,но нека и др. мами да кажат.
Ох ,трябва да сгъвам дрехи,а така ме мързииии ooooh!

# 126
Добър ден мами.. ех човек да не легне да спи вие сте фурии в писането.
Мили мами може ли някой да ми обясни за възглавничките - защо не се ползват, ами ако бебенцето почне да повръща и аз не съм над главата му? няма ли да се задави?
аз четох че не се използва , но въпреки всичко си купих една. тя ми се вижда доста тънка не знам дали има и два пръста...
Какво ще ме посъветвате? newsm78

# 127
 Close Close Close Close Close Аз сядам да пиша само,за да ви се оплача.Направо умирам от яд вече.....не мога да разбера какво всички се натискат да идват да стоят при мен.Майка ми се пита,кога искам да дойде,а всички други идват,когато си решат.Уж всички мислят за мен,пък май всеки мисли как на него ще му е добре.Сестрата на мъжа ми ще идва в града и вместо да стои при родителите си,си прави устата да стои при нас,явно и на другите така казва,защото сега ми звъня на мъжо баба му и ми вика "Сега тя като си дойде,ще си имаш другарче няма да си сама" И аз се ядосах и викам "Еми като иска сега да стои,ама като се роди бебето няма да имам време да обикалям много хора" ,а тя моля ви се вика"
ААА ,тя ще ти помага,нека да дойде,знаеш ли как се радва,"Е то по тая логика дай да извикаме цялата рода да ми виси на главата,все едно моите родители,моите баби и дядовци не се радват,брат ми не се радва  #2gunfire #2gunfire #2gunfire олеее като я знам каква е помагачка и как всички трябва да се въртят около нея и да се съобразяват с нея...просто усещам ,че ще стават кавги.Казвам им,че с майка ми сме се разбрали да дойде след Нова Година,обаче другите не се усещат,че щом искам майка да не идва толкова рано,значи няма нужда и друг да идва.Накрая и с мъжа ще се скараме,ама и той не се усеща да им каже нищо.И аз като започна да говоря с него на тая тема,ще изляза аз виновна .... направо ме подлудяват вече

# 128
Менина, радвам се че се е обърнала госпожичката. А относно раждането - не, нямам претенции, за мен е важно детето ми и аз да сме живи и здрави. Аз не раждам всеки ден, а лекарите/акушерките  израждат по няколко бебета на ден, определено знаят кое е по-добре. Аз също ще съм в държавна болница, няма да си избирам екип, камо ли пък лекар и повярвай ми не е заради парите, а просто знам и съм виждала какво става с тия дето си плащат и "искат и разбират много". Всеки е в правото си, да определено, щом си наясно и знаеш какво искаш - твое право е, а и на всички, но аз ги нямам тия претенции пак казвам, за мен е важно да сме живи и здрави. Първия път като раждах нямах комп и интернет и честно казано изкарах една спокойна и безгрижна бременност, да не говорим, че и за раждането не бях чувала. Е, какво стана на мен ми сложиха 3 упойки и ме шиха с животински конци - това са превилегии в нашето АГ, родих за по-малко от 1 час /точно 2 часа след приема и 30-40 след системата/. Аз не знаех на кой свят се намирам и съм благодарна на лекарите и акушерките, а тези "с връзките" си чакаха техните лекарите и не им се обръщаше внимание.... Затова съм против, нищо лично, може би ако и към мен се бяха отнесли така, щях да търся начини. Но тия изисквания никой тук няма да ми обърне внимание, затова и казвам - частна клиника или най-вече лекар, в който сте сигурни. Това е и приключвам тази тема  Peace
За Св.Лазар зная, че раждането е 8000 лв., имаме доброволно здравно осигуряване, в застр. компания, за която работя и го дадоха за пример просто, затова зная.
Деси, вписана си  Heart Eyes и да Лене е права, това означава /поне аз така зная/, че ще се видиш с някой, който отдавна не си се виждала. Аз преди да родя малката около 5-6 дни преди раждането, сънувах дядо ми, лека му пръст, с него никак не се разбирахме при живе, но тежко изживях смъртта му. Та той тогава в съня ми ми каза, че много съжалява, че няма да може да види на първото си внуче, детето. Та дано съм успяла и аз да те успокоя  Hug
Ирчони, на мен вчера ми дадоха болничния 45 дни преди раждане, следващата ни среща с док. е на 29.12, пак ЖК  и ще ми даде обменната карта за родилното и ако не съм родила между 11 и 13-ти Януари пак ще се видим, пак на ЖК. За тонове не ми спомена нищо, но аз още не съм влязла и в 9-тия месец, но ако отида в родилното, няма да ме върнат, т.е. ще ми вземат шестте лева   Laughing
Относно болките - на мен също ми е интересно, защото сега имам всякакви болежки, докато с малката нищо не разбрах от бременността, затова и аз постоянно питам, даже вчера му се извиних, че му задавам толкова много въпроси на док., ама за мен е необичайно всичко това.
Лене напълно те разбирам  Hug Каже на мъжа си да им каже, пък ако той не го направи каже се ти. Може и да се разсърдят, ама ще им мине. При мен пък е обратното, свикнали са всички с всичко аз да се оправям и не се усещат, че прекаляват.На мен свеки оня ден ми звъни и ми вика, че се била "осъдила" и нямало кой да се грижи за майка й /демек направи си устата аз да съм ходела да я къпя и сменям памперси/, ама аз се направих, че не я чух. Та в крайна сметка искала да я запиша на физиотерапевт -ОК свършено и звъня да й кажа къде трябва да отиде и тя ме пита " Ох, Сашито /направо побеснявам като му каже така на моя мъж/, къде е, че се притеснявам за него, ще се върне ли за празниците? " ...обяснявам аз и тя ми вика айде чао и аз чао и тъкмо да затворя и тя пита "а вие как сте" и аз вече бясна "Ами не съм добре, ама гледайте вие да се оправите" и затворих телефона. След 15 мин. идва и реве, ако не съм искала да се обажда да ни чуе как сме , да спряла да звъни. Че тя досега не се е обаждала да пита ние как сме, а да види къде е сина й. Та аз й казах, че от 2 месеца съм почти неподвижна и не мога да спя, не мога да си ошетам и съм подута и т.н. и че няма смисъл да се оплаквам, защото не съм такава. Но поне да спре тя да се оплаква, защото в момента не мога да й помогна. И тя мълчи и пак обърна темата за мъжа ми... Офффф и аз се оплаках, ама евала вече на никой не давам, разни гости и при мен се опитват да ми идат, щото у дома беше мотел - кой какво прави в Женя отиват, щото тя готви, шета и не мрънка. Чаршафите от едните не са изсъхнали, другите идавт, еееееее сега е ЗАТВОРЕНО и толкоз!!!
Ох, днес май се улях с писането.
Хайде чао засега

# 129
  • София
Майко мила, от два дни само чета...
менинка, страшно много се радвам,че бебка е в идеална позиция! А и пропуснах да ти благодаря за идеята за обиколника- при мен ще е добре да го ползвам като завеска и заради две палави любопитни ръчички, които ще искат да извадят всичко от чекмеджето през решетките
ирчони, мен ме викат на 22.12 и после чааак след 3 седмици- на 12.01 - и  аз си  помислих,че дотогава може и   да съм родила, защото ще съм в 40 седмица. На мен ми се струва разумно, обаче да ме викат не толкова често, виж на запад как ги гледат - щом е нормална бременността -значи няма нужда от ежеседмични тонове,  ехографи и т.н. Това, което ме притеснява, е че в бг не се прави тест за тези стрептококи тип Б,а явно е доста важен....
Относно позата за спане- аз нямах ни най-малка представа, че има значение как ще спи бебето,но в болницата ми казаха,че по гръб си е добре и не е нужно да го подпирам с възглавнички, за да е на една страна- е оцеля си детето - до 8 месецс пеше само по гръб, после се завъртя по корем, сега си спи както иска.
А иначе относно претенциите за раждане - аз имам претенция да не ми слагат система, абокати, хапчета,гелове, скачане по корема и каквото още съществува като метод за индуциране на раждането, защото при мен може да  е фатално...

# 130
  • UK

Аз се включвам с по-особен въпрос. Тъй като големия момент наближава вече... искам да ви питам като цяло с каква нагласа и претенции сте относно раждането (повече за тези, които ще раждат нормално без операция)? Доколко ще се доверите на лекарските преценки и имате ли си някакви ваши условия, например присъствие на бащата, избор на поза при раждането, да не ви карат да напъвате, да не режат пъпната връв веднага след раждането, да ви дадат бебчето преди да го теглят, мият и т.н. и евентуално, ако има вариант -  да стои при вас докато сте в болницата.
   Аз доста мисля напоследък за това и търся удачен вариант да постигна своето при раждането, защото медицинския начин никак не ми харесва. Мислих даже за раждане вкъщи, във вана за раждане, но ММ не е съгласен и за сега съм се примирила.

Тед+1, напълно основателен е въпроса ти според мен и също мисля, че колкото повече майки заявяват желания и претенции как да протече ТЯХНОТО раждане, толкова повече има шанс да се променят някои практики от българската медицинска действителност, на които вече просто е преминало времето. Защото моето впечатление е, че в БГ раждането в болницата минава по удобния за медицинския персонал сценарий. А трябва да е точно обратното - майката и бебето да са ЦЕНТЪРА на вниманието. Най-добрите сравнения могат да направят майките родили и в БГ и навън. Моето раждане още предстои и после ще мога да се изказвам по-компетенто как е преминало в ЮК, но от това което виждам по време на бременността .... ами пък болезнено е осъзнаването, че в собствената ти страна нещата са толкова по-назад. Вчера в класа по кърмене в болницата, продължил 3 часа, акушерката ни убеждаваше колко е важна бебето да ти се подаде веднага след раждането и как да си го държим до нас, докато то самичко не подаде знак, че е готово за кърмене. Дори при секцио, бебето ти се подава. Цитира сума ти научни изследвания, по които се ръководят, и ни каза че никой в болницата няма право да ни пипа детето без наше разрешение - разбира се ако няма основателни медицинско причини за това. И повтаря и потретва колко е важно да си казваме какво искаме, и че акушерките са там да ни съдействат. Как ще бъдат на практика нещата - скоро ще разбера.
И да - аз си имам страница в медицинските документи /или картон ли да го нарека/, където да опиша какви са желанията ми за протичането на раждането. И съм записала, че си искам детето да ми се подаде веднага и да не ми се пипа /измерванията могат да се случат и след час-два/, да не му се прерязва пъпната връв, докато не се изцеди кръвта от плацентата, да не ми бият инжекция за предизвикване раждането на плацентата. Искам активно раждане, т.е да се движа и заемам каквито пози искам, да ползвам басейн ако има в наличност в този момент, присъствието на партньора май дори не се обсъжда - счита се за най-естественото нещо. И да - естествено, че няма да се дърпам ако има проблеми, а ще съдействам на лекарите, но просто впечатлението което оставя системата е, че на ТЕБ ти се съдейства всякак, за да мине ТВОЕТО раждане по най-добрия за теб начин. Не се чувствам готова за домашно раждане, въпреки че го приемат и дори го препоръчват самите акушерки.
Не знам какво пречи и в нашите болници да се приемат някои такива промени, какво трябва да стане, за да се променят нещата - не знам. Все гоним този Запад и неговите практики, ми под носа са ни, защо не приемем ако не всичко, то поне доказано работещото?
Не искам да предизвиквам полемики и спорове, но честно ви казвам иска ми се нещата да са сходни и да не се делим на бг мами и чужбински такива.
Тед+1, говори с твоя лекар и заявявай желанията си, мисля че това е начина.
Хубав ден ви желая, момичета.

# 131
Благодаря, на всички майки за бързите отговори. Аз  май почвам малко да изпадам в паника от това, което престои и все се притеснявам дали всичко ще е ок с бебчето. А кога трябва да почна да ходя на запис на тонове (мисля да ходя в ОБ, защото искам да раждам там, обаче не знам от коя седмица е добре да почна)?

Ani - Аз преди около две години ходих при доктор Алайков в окръжна болница : http://www.dkc--spam231-/hematologichen.html. Изключително съм доволна от отношението му и от успешното и адекватно лечение. Спомням си, че час се записваше долу на регистратурата, обаче обикновено много се чакаше пред кабинета, защото той ходи на визитации и понякога приемът на пациенти вместо в 12h например, почваше в 14h и така имаше доста недоволни пациенти. Направи ми впечатление, че ако пред кабинета чака бремена жена винаги я пускаха с предимство. Надявам се да ти е полезна тази информация.

Последна редакция: пт, 16 дек 2011, 16:42 от irchony

# 132
  • Ботевград
Привет и от мен Simple Smile
Днес съм се разшетала и грам болчица дори нямам  Crazy
За раждането - и аз нямам никакви претенций..Напълно подкрепям bebo_sn   Peace  Най-важното е да сме живи и здрави с бебка,а дали ще видя как ще я изкъпят според мен не е най-важното.Та нали това им е работата..Няма да къпят бебе за първи път  Laughing
В болницата която ще раждам мога да си взимам бебка когато пожелая.Ако искам може да спи  при мен.Мога да я слагам на  гърда когато си поискам и това ми е най-важното.Първия път раждах без избор на екип и без никакви такива "екстри" и съм много доволна от вниманието което ми обърнаха.И сега пак така ще си раждам и не мисля,че изобщо има смисъл да имам някакви претенции.Така стоят нещата при мен,но в по-големите градове сигурно не е така..Незнам.И е нормално да има мами,които да имат желания около голямото събитие..Това за мен е напълно нормално.Все пак не раждаме всеки ден и всяка една от нас иска всичко да мине по възможно най-добрия начин както за нея така и за рожбата и Simple Smile  Hug Hug Hug

# 133
  • Шумен
Да се отчета и аз, макар да няма кой знае какво. Док го нямаше, само акушерката ме мери и слуша тонове, пусна ми и изследвания - кръв и урина, а в сряда, когато пак ще ходя, ще ми вземат вагинален секрет и док ще гледа бебо. Та тогава ще са новините Simple Smile Аз откак съм в болничен, всяка седмица съм на ЖК. Болничния носих в Човешки ресурси, заедно с бележка от банката, изрично бяха ме предупредили. Попълних и декларация. Болничния ми е от 20.11., това означава ли, че вече заплата няма да вземам, а само болнични newsm78
Никой не казва за миенето на бебето и пъпчето..
Охххх, lene, позната ми е твоята. И мойта рода се е наканила да атакува, доколкото разбрах очакванията са за изписването да има банкети из нас. Поне наскоро ми разказваха как след изписването на племенника на ММ нямало нищо и какво безобразие е това. Аз разбирам, че всички ще искат да видят малкото, ама все пак и двамата ще имаме нужда от спокойствие, а не от шетни и дандании. Вярно, че майкини ще са тук да помагат, понеже ММ никой няма да го пусне от работа, а в началото ще ми е трудно сама. Но това ще е за седмица и идеята е да ми е от помощ вкъщи, а не за банкети Sad( Ще се справим някак.
Сетих се нещо още да питам Simple Smile Относно изследвания за поносимост към упойки, акушерката ми каза, че се правят при нужда на място в болницата. Аз имам хранителнни алергии и доколкото знам това предполага по-голяма предпазливост. С първото раждане или ме шиха без упойка, или не ме беше хванала, защото беше мнооооого по-болезнено от всичко. Та въпросът ми е вас изследват ли ви?

Последна редакция: пт, 16 дек 2011, 17:57 от anomalia

# 134
  • Sofia, Bulgaria
Ох милата,lene,казвай каквото имаш директно на всички.
Не оставяй догатки,защото има вероятност наистина да не са те разбрали.
Аз на всеки по отделно казах,че не желая да ми се качват на главата и ако имам нужда от помощ,това ще е за домакинската работа.
Успокой се и не допускай родата да си прави каквото реши  Wink

Общи условия

Активация на акаунт