"Парите следват детето" 2

• 50 243
  • 1 165
  •   1
Отговори
# 1 050
"Ако тя (субсидията) трябва да бъде приложена от тази учебна година, ще струва на държавата около 10 млн. лв. допълнително на година. Смятаме, че през 2016 г. тази сума ще е по силите на бюджета, благодарение на строгата финансова дисциплина", уточни министърът. ........

Ау, какви паравъзможности за планиране имал този човечец, чак за 2016 си направил сметки.
Ма то и аз мога така- с чужда пита- помен, т.е. чужд бюджет да планирам и дисциплина занапред, кога не зависи от мен, да обещавам.  Sunglasses
Изключително непрофесионално и откровено подигравчийски звучи горното изказване.

Да не говорим, че тези пари трябва по принцип да си ги има в бюджета, защото децата от ЧГ и ЧУ, ако решат да се запиваш в държавни, как изведнъж биха са намерили. Те не са ли в плановете на този господин и подчинените му и, ако не са предвидили пари в бюджета за тях, при едно преместване още утре, от къде ще ги намерят да ги дадат на държавното училище.

Смешки говори тоз господин, ама то само за това да говореше смешки  Laughing

# 1 051
Мдааа, каква ли стойност ще имат 10 мил. лева през 2016г. Ако нещата не се прецакат съвсем, може би 5 млн.? Или при една по-сериозна инфлацийка ще ги индексират като пенсиите?
Ако не беше тъжно, щеше да е смешно! Такива изказвания са толкова излишни, този целия популизъм е чак противен на моменти!

# 1 052
  • София
Много обидно ми стана от изказването на министъра. Ще взема да се замисля дали бюджета ми позволява да си плащам данъците или ще мога да предвидя средстава за това... 2027, когато и последното ни дете напусне сферата на образованието, разбира се през цялото време ще спазвам "строга финансова дисциплина".  Tired

# 1 053
ако се върнете и ми прочетете постовете назад в темата ще видите, че точното това съм и казала: парите няма как да стоят някъде и да ви чакат.. те се разходват по други направления и ако се наложи да се дадат, то би следвало или да се удържат от другите направления или да се увеличат данъците.
Към настоящия момент е явно, че не е възможно да бъдат заделени, защото:
1. Или биха лишили други от тях (от което пък е ясно какъв отпор ще последва, но идват избори Wink)
2. Или биха ме напънали мен и вас като данъкоплатци с по-големи данъци...

ето ви абсурдната ситуация в която се намира тази идея!
... но пък аз ясно помня министъра когато авторитетно излъга (в панорама май беше) "- тези пари са там.. в министерството"  Twisted Evil

# 1 054
Толкоз логично и интелигентно е, все едно аз да си преразпределя задълженията към фиска и да не "стоя и да го чакам", а да си ги разходя по "други направления", т.к. "ми се налага да ги дам" за тях. Когато сметна, че ми е "по силите". Що пък да не. Ей на- важните хора ми дават жив пример затова.  Crazy

Абсурдно е не друго, а възрастен- голям, папал и спинкал човек, при това на такъв пост, да говори пред обществеността такива откровени глупости и подигравки.

Последна редакция: ср, 13 юни 2012, 14:12 от Judy

# 1 055
  • София
Толкоз логично и интелигентно е, все едно аз да си преразпределя задълженията към фиска и да не "стоя и да го чакам", а да си ги разходя по "други направления", т.к. "ми се налага да ги дам" за тях. Когато сметна, че ми е "по силите". Що пък да не. Ей на- важните хора ми дават жив пример затова.  Crazy

Абсурдно е не друго, а възрастен- голям, папал и спинкал човек, при това на такъв пост, да говори пред обществеността такива откровени глупости и подигравки.
Peace
Не цинично, а не знам.
Както казаха по-горе, финансите за частно образование ще отидат в друга, "по- социално"- предизборна насока Tired

# 1 056
Да, ясно, ако едни 10млн. са "хартисали", те се "преразпределят" примерно да бъдат сменени компютрите в МОМН /примерно/. Обаче, аз решавам, че от януари ще се откажа от ЧДГ и ще си дам детето в държавната ДГ. И? Ще продадат 1 компютър и ще дадат субсидията за моето дете или....ще бръкнат и ще ги извадят от друг джоб?Е, да, ама тогава се получава, че моето дете 2 пъти е "получило" субсидията-1 път в компютър, 1 път като обезпечаване в ДГ. И още един въпрос-щом няма нищо тъмно с тези пари, защо не кажат точно и конкретно точно какво се случва и ние ще се успокоим-примерно:"спестената субсидия се даде за закупуване на нова техника в 99-та болница". Защо само мрънкат. И да, прав е министъра-"парите са в министерството"...ама с една подробност-като коледни надбавки, пари за командировки, нови коли на служителите...и други жизнено необходими неща!

# 1 057
Според мен изготвяйки бюджета - залагат, че примерно 1% от всички деца ще са в частни училища.
И сумата за тях изобщо не се предвижда като разход за годината.
Както дете се мести от Ч в Д, така и обратно - вероятно почти еднаква бройка, така че няма много изненади през годината.
Ако някой има достъп до държавното бюджетиране ще може да внесе яснота.

# 1 058
Ако някой има достъп до държавното бюджетиране ще може да внесе яснота.

Боя се, че достъп до бюджетирането през 2016 г. тук никой няма... Sunglasses
То до тогаз се не знае колко деца ще има в Булгаристан въобще, де.

# 1 059
Според мен изготвяйки бюджета - залагат, че примерно 1% от всички деца ще са в частни училища.
И сумата за тях изобщо не се предвижда като разход за годината.
..

най-вероятно е така... и аз така предполагам.

# 1 060
Бо_ , да, добре....парите са "пренасочени", но как така са пренасочени, когато това не са "постоянни" суми. Те може в определен момент да са по-малко, или повече. И когато се преразпределят, би трябвало да има яснота, че в определен момент може да се наложи да ги изтеглят.Тогава....?Ако да речем ги дават като увеличение на пенсии/примерно/, когато детето Х се откаже от ЧДГ и премине в ДГ, то тогава сумата се "дръпва" от бабата Х?! за мен просто тези пари се предвиждат като примерна сума и се "преразпределят" на тъмно, там някъде където няма значение кога колко са, т.е. като бонусчета- когато има супер, когато няма.....ще има.И защо чичко министър не е по-конкретен къде "там" в министерството са?!

# 1 061
Лореца го каза и сигурно е така..
в момента тези пари едва ли се предвиждат предварително като разход...

В макроикономически план сигурно няма кой знае колко голяма разлика между децата преместили се от частно в държавно заведение.. и обратно. Вероятно бройката е почти еднаква. Там не може да се брои за едно две деца, а се гледа тенденция. Ако евентуално бройката се увеличи драстично, то тогава, не знам как се действа, но сигурно си имат спасителни фондове за непредвидени разходи (потоци от деца от частни, към държавни). Но на този етап това не се случва и за това и няма нужда да бъде залагано.

Данъците не са целеви - "за обучението на деца" примерно, за да бъдат още при събирането им сложени в отделен джоб и да се знае, че като се изтегли от там, то трябва да отиде по предназначение. Те са в един общ кюп, който се разпределя чрез бюджета. Толкова пари за това, толкова за онова... Въпросът е тези миграции (от частно към държавно) предвидени ли са или не. Сигурно не или в минимална степен, защото те са с минимална разлика.

Ако обаче се приеме проекта "Парите следват детето", то те трябва да бъдат предвидени и заложени в бюджета, защото както се каза по-горе, това са 10млн. Това означава, че или ще се щипне от тук от там от други направления или ще увеличат някой данък.

Искам да кажа, че само предполагам, че така стоят нещата... Не работя в министерства..  Laughing

А за бонусите им - до колкото съм чула - имат си един бюджет за заплати. Правят съкращения, уж за да направят реформи.. в същото време остават пари, защото те са заложени предварително. Хората вече са съкратени, останалите са поели и работа на съкратение и са прееееуморени, и решили, че заслужават.. те си ги раздават като бонуси. Всъщност тази страна на реформата се оказва, че е проформа и безсмислена след като разходите за заплати си остават същите, пък едни съкратени са отишли на борсата и са пак в тежест на държавата.
Разходите за държавата са увеличени, а реформа на теория има (има съкратени излишни длъжности).

Пак казвам - това са си мои наблюдения и разсъждения...  Peace

и се извинявам за дългия пост...  Hug

# 1 062
  • София
Искам да попитам ако това се отнася за ЧУ, отнася ли се и за частните детски градини. И защо ако се полага субсидия за дете в частна детска градина, да не се полага субсидия и за дете, което не ходи на детска градина. А сега, когато детето е на 3,5 и кухня не ми дават за него.
А аз ходя на работа и си плащам данъците!

# 1 063
  • София
Искам да попитам ако това се отнася за ЧУ, отнася ли се и за частните детски градини. И защо ако се полага субсидия за дете в частна детска градина, да не се полага субсидия и за дете, което не ходи на детска градина. А сега, когато детето е на 3,5 и кухня не ми дават за него.
А аз ходя на работа и си плащам данъците!
Субсидиите и дотациите са за деца в общински заведения. За детето има детски Mr. Green , който е късметлия и ги получава, де.
Децата в частния сектор не смятам, че са малко.

# 1 064
Изказване на професор Станислав Станилов в Народното събрание:

„Колеги, финансирането на частните училища от държавния бюджет нарушава основния принцип на капитализма, в чието име управлявате тази страна. Не може да се финансират сдружения, създадени по закона за търговските дружества. Те формират печалба,  а вие ги финансиране. Какво правите? Нарушавате чл. 84 от Учредителния договор на ЕС! Защо? Защото някой лобира за такива неща. Това е позорно колеги, това е срамно, това е аморално! Вие това, което правите с тази клауза е лишено от всякакви основания и влиза в разрез с принципите на този закон“.

Това е слабото място на закона. Никъде в Европа не се финансират училища, университети и дет. градини , които са регистрирани като сдружения с търговска цел. Тоест никой не пълни гушата на частния бизнес. Финансират се училища създадени с идеална цел. Така нито едно евро не попада в джоба на частника, а отива в полза на децата. Но в България всички частни училища са дружества с търговска цел.
Което говори за лобистки групи в Народното събрание. Затова и обществото е против това финансиране.

Общи условия

Активация на акаунт