глаукома

• 232 609
  • 1 081
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте момичета, за мен темата за глаукома е нова, тъй като съвсем отскоро се сблъсках с този проблем. Вече имам направена периметрия и изследване на очния нерв, в три последователни дни ми мериха очното налягане и варираше от 18/19 до 23/24. За сега ме оставиха още 3 месеца без лечение, но не мисля, че ще е за дълго. Порових се малко, предимно из американски източници за глаукомата и бих споделила следните изводи, които поне аз си направих на теория: Възможностите за стопиране на процеса са няколко - лазер, ендоскопска циклофокоагулация /поставяне на имплант/ и различни видове капки. Доколкото разбирам почти винаги се започва с капки и честно казано се чудя защо се отхвърлят останалите алтернативи, поне за мен дискомфорта като ефект от капките съвсем не е за подценяване. Има и различни проучвания, свързани с алтернативни методи за намаляване на очното налягане като прием на добавки, съдържащи боровинки, хранителен режим, медитация, физическа активност и избягване на наведени пози, напрежение в очите, лечение с всякакъв вид стероиди. Интересно ми беше да разбера, че глаукома също се асоциира и с обичайно ниско кръвно налягане и стрес. Само по себе си високото очно налягане не е гаранция за глаукома, но е единственият фактор, който подлежи на контрол. Важно е и кръвоснабдяването на очния нерв, което всъщност е и основната причина за неговото необратимо увреждане. За мен беше важно да разбера, че работата пред екран и синята светлина нямат отношение към развитието на глаукомата.Това е, което аз мога да споделя. Ще се радвам да получа съвети от вас най-вече по отношение на добри специалисти, които да следят състоянието на зрението и да преценят адекватно и компетентно кога трябва да се включат капките, както и да предложат по-съвременни методи за справяне. Това, което моят лекар ми каза е, че започна ли веднъж с капките, няма спиране до края на живота. А това съвсем не ми звучи оптимистично.

Не пишете за резултата от периметрията, а също и колко е екскавацията ви. Ако се окаже, че сте за ежедневна употреба на капки не се колебайте! От 1997г. съм на капки и не мога да кажа, че носят голям дискомфорт. За боровинките, хранителния режим и медитацията направо не ми се иска да коментирам! Но, ако е налична глаукома е важно да се избягват големи физически натоварвания.

# 571
Здравейте. При някои от вас открила ли се е връзка между повишен пролактин, евентуално с аденом на хипофизата, и повишено очно налягане? До сега не съм изследвала пролактин, но тъй като трябва да правя контролни изследвания на щитовидната поради хипофункция и хашимото, се зачудих дали да не изследвам и него.
На рутинен очен преглед ми установиха повишено очно налягане. Измериха го още 2 пъти в различни дни и часове и ми изписаха капки за намаляване на налягането. След 10-14 дни ще правим и периметрия.

# 572
  • Sofia
Frozenn, какви стойности е ВОН.

# 573
Frozenn, какви стойности е ВОН.
Между 24 и 26 и на двете очи. След 13 дни на капки падна до 20. Мерено е и с ръчния уред(не знам как се казва) и с апарат.

# 574
  • София
Извинявайте, че така нахлувам в темата, но тъй като редовните и навременни прегледи са особено важни, мисля съм полезна с тази информация

Клиниката по офталмология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ организира безплатни очни прегледи за глаукома от 7 до 11 март 2022 г. Те ще се провеждат от 14:00 до 16:00 часа в кабинет 204 на втория етаж в Диагностично-консултативния блок на болницата. Задължително е предварително записване на тел. 02/ 94 32 262 (в делнични дни между 13:00 и 15:00 часа).
https://isul.eu/newsd.html?nid=86

# 575
Здравейте. Пиша, и се надявам някой да ми даде отговор поне тук, и благодаря за което, предварително! Каква е връзката между очното налягане, и Витамин C, и има ли "негативна", такава? Изчетох десетки проучвания как той сваля очното налягане, и влияе добре, но на мен ми се случи следното: Преди месец започнах да приемам C 500 mg. с шипки, и всичко беше наред първите два-три дни. На четвъртия ден, започнаха да се появяват ужасни болки в очните ябълки. На петия ден просто вече беше нетърпимо, и се наложи да спра приема му. Някаква идея защо се получава това? Благодаря, още веднъж!

# 576
  • София
По принцип, във вътреочната течност преобладават хлорни и водородни атоми. Вит. С неутрализира хлора, т.е. с висок прием променяте състава на вътреочната течност. Доза от 500 мг, допълнително е прекалена за дневен прием

# 577
По принцип, във вътреочната течност преобладават хлорни и водородни атоми. Вит. С неутрализира хлора, т.е. с висок прием променяте състава на вътреочната течност. Доза от 500 мг, допълнително е прекалена за дневен прием

Благодаря Ви! А с колко милиграма бихте препоръчали да опитам?

# 578
  • София
Спорен е въпросът Simple Smile Както казват докторите: "зависи от организма". В общи линии, като дневна доза се препоръчва 75мг (ако сте жена над 18 години, не сте бременна и не кърмите)

# 579
Здравейте.Декември месец бях на очен и се установи,че съм за очила,диоптър -3.Имам и ВОН около 24-25,ако не се лъжа и удебелена роговица.Доктора каза трябва да си имам на предвид,че ВОН ми е -1.Каза да ида след половин година на преглед пак и да следим ВОН,че да се разберело имам ли глаукома или не.Да де,ама трябвало да го следи 3 години,че да ми даде ясен резултат.Тия дни усещам,че нещо не е ок със зрението ми и се замъглява от време на време.Въпроса ми е дали има някакъв начин да се направи това изследване по-бързо и при кой трябва да отида,че ме хваща паника...

# 580
Поне при нас има глаукомен център ,личния лекар, направление и там, или направо там. Но май иска записване ,че доста хора чакат,   обаждате се за преглед да може да ви приемат,. Там периметър ,очно налягане от тесен специалисти  евентуално точната диагноза. Очното налягане се поддържа с капки.

# 581
Да,на всякъде чета,че с капки може да се поддържаш и се чудя защо нищо не ми се изписа за това налягане.В моя град няма специализирана клиника за това,лекарят който ме прегледа ужким го има написано като част от болестите за които преглежда,но нямам идея до каква степен може да сложи диагноза,а 3 години да се чудиш ми изглежда много време...
ОСТ ми правиха,ако е същото изследване...но никой не ми каза нищо конкретно.Само,че имам ВОН,който да следим още ...3години...а капки за налягането не ми изписаха...

# 582
Мен също ме следяха 10 години преди да мина на капки.
Също така може налягането всъщност да не е толкова заради дебелата роговица и за това да не ти изписват капки.
Имаш ли някой с глаукома в семейството?

# 583
До колкото знам няма никой.Не съм запозната със заболяването много,все още събирам информация и се паникьосах да не стане късно за лечение.Това замрежване от време на време ме стресира,не знам дали не е от травма,че малкия ми беше бръкнал в окото преди време заради,което отидох и на очен и се оказа,че си е останало белег на окото и при променливо време ми каза,че може да сълзи,ама не сълзи,а се замъглява.Извинявам се за всичкото това оплакване,обаче ми се събра много последните години и се усещам,че се превръщам в хипохондричка...малко нещо да ми кажат,че може да е и започвам да треперя,докато не ми кажат,че не е.

# 584
Поне при нас има глаукомен център ,личния лекар, направление и там, или направо там. Но май иска записване ,че доста хора чакат,   обаждате се за преглед да може да ви приемат,. Там периметър ,очно налягане от тесен специалисти  евентуално точната диагноза. Очното налягане се поддържа с капки.
Къде при Вас има глаукомен център?

Общи условия

Активация на акаунт