глаукома

• 232 798
  • 1 081
  •   2
Отговори
# 600
Първия път беше преди  5 месеца,с  първите капки  не се чуствах добре и ги спрях,но  започна  особено главоболие, което нямах до тогава и пак отидох на лекар И сега по сериозно вече.

# 601
Има глаукома с нормално очно налягане или така наречена  тонзиал  глаукома

# 602

Нормотензивна е терминът.Това "тонзиал" почти към проблеми със сливиците отива...

# 603

Нормотензивна е терминът.Това "тонзиал" почти към проблеми със сливиците отива...

Да,има грешка при изписването.  И да бъде точна се  казва  нормална тензионна глаукома- Normal tension .Повече ме  интересува  как се лекува,въпреки че проф.и доц. казват,че все още  не са измислили такова лечение.

# 604

Да,има грешка при изписването.  И да бъде точна се  казва  нормална тензионна глаукома- Normal tension .Повече ме  интересува  как се лекува,въпреки че проф.и доц. казват,че все още  не са измислили такова лечение.

Използва се както normal tension,така и normotensive   glaucoma,кaто се обозначават с  NТG.Медицината не успява да предложи специфично лечение за нея.Цели се постигане на още по-ниски таргетни нива на ВОН,посредством познатите консервативни и оперативни методи.

# 605

Използва се както normal tension,така и normotensive   glaucoma,кaто се обозначават с  NТG.Медицината не успява да предложи специфично лечение за нея.Цели се постигане на още по-ниски таргетни нива на ВОН,посредством познатите консервативни и оперативни методи.

Да,така е за съжаление.Изписват се капки за още по-ниско налягане,въпреки че няма налягане;но при такава глаукома добре било 10-12 ,хранителна добавка за зрителния нерв и лекарство за кръвообращението на  мозъка .Операция не предлагат.Лечение тук и в чужбина не предлагат.Всичко се оставя както и когато стане,а зрението се загубва с всеки ден.21 век 2022г немога да повярвам,че така стоят нещата.Много съм отчаяна и все още търся някакво  лечение и лекарства да се запази и останалото малко зрение.😢

# 606
Някой с глаукома да е бил на ТЕЛК и колко % са дали?

# 607
Май трябва  да имаш доста намалено зрение за да минеш през ТЕЛК.

# 608
Здравейте отново,този месец пак съм на преглед,та стискайте палци всичко да е наред и да ми се размине тази тежка диагноза.Тези дни ме болят очите,настинала съм може и от това да е,но симптомите,които имам с очите силно ми приличат на тези на сухо око.
Та въпроса ми е възможно ли е да имам сухо око и от там да има някаква връзка с ВОН?

# 609
Здравейте отново,този месец пак съм на преглед,та стискайте палци всичко да е наред и да ми се размине тази тежка диагноза.Тези дни ме болят очите,настинала съм може и от това да е,но симптомите,които имам с очите силно ми приличат на тези на сухо око.
Та въпроса ми е възможно ли е да имам сухо око и от там да има някаква връзка с ВОН?

Не вярвам, но е от особена важност точно, когато ви болят очите да измерите очното налягане.

Колко беше предишния път?

# 610
Понякога 24, понякога 27 имаше,ако не се лъжа.Мерено е само сутрин като съм станала от сън и имам -1 налягане.
П.п. Аз отлагам прегледа за като ми мине,че от температурата ми горят очите,а от кашлицата мисля,че ще ми е високо налягането,че тази кашлица е ужасна и уморителна...напъвам се постоянно един вид...

# 611
Понякога 24, понякога 27 имаше,ако не се лъжа.Мерено е само сутрин като съм станала от сън и имам -1 налягане.
П.п. Аз отлагам прегледа за като ми мине,че от температурата ми горят очите,а от кашлицата мисля,че ще ми е високо налягането,че тази кашлица е ужасна и уморителна...напъвам се постоянно един вид...

Тези стойности не са добри. Може и да излезе глаукома, но с капки в повечето случаи налягането се нормализира и зрението се запазва. Аз съм пример за това вече 25г. Препоръчвам ви денонощна крива. Периметър правили ли сте? А екскавацията ви колко е?
Понякога екскавацията все още е добре, периметърът също, но глаукомата е налице. Този случай е най-благоприятния за пациент с глаукома.
-1 вероятно е вашето късогледство.
Не зная дали високата температура може да бъде във връзка и с високо очно налягане. Може би не......

Последна редакция: пн, 09 май 2022, 00:00 от vl

# 612
Периметрия мисля,че правиха.Нямам идея дори какво е екскавация,доктора ми даде диска с изследванията,на които има снимки,ама аз нищо не разбирам от тях,той нищо и не обясни...каза след 6 месеца пак на преглед...
Не не, -1 ми е налягане,понеже имам удебелена роговица,а -3,5 ми е късогледството.

# 613
Периметрия мисля,че правиха.Нямам идея дори какво е екскавация,доктора ми даде диска с изследванията,на които има снимки,ама аз нищо не разбирам от тях,той нищо и не обясни...каза след 6 месеца пак на преглед...
Не не, -1 ми е налягане,понеже имам удебелена роговица,а -3,5 ми е късогледството.

Вероятно заради дебелата роговица намаляват стойностите на налягането с 1. Екскавацията е определяща за състоянието на очния нерв. Ако не е увреден, тя трябва да бъде 0,3. Определя се на око, но най-опитни в това са глаукомните специалисти. И изобщо, ако трябва да се изясни дали имате глаукома или не, би следвало да търсите тях, а не обикновените офталмолози.

# 614
Аха,тоест по-добре да се ориентирам към друг град направо,а не друг лекар,че тук няма такъв специалист.Може ли някой да ме насочи към такъв и горе долу трябва ли да нося някакви документи,че да не се разхождам така си ...
П.п. имам някакъв спомен ,че спомена нещо за оптичен нерв,че не е увреден...хиляда снимки имам,ама хич нямам идея на коя кое да гледам.

Последна редакция: пн, 09 май 2022, 13:28 от borislavabgmamma

Общи условия

Активация на акаунт